Skip to main content

En bris från Belgrad

Res till Belgrad och upplev sevärdheter som Nationalmuseet.
Kalemegdanfortet med utsikt över Sava och Donau i Belgrad.
Saint Sava kyrkan med fontäner på en resa till Belgrad.
Floden Sava vid Belgrad i kvällsljus.
Staden Sremski Karlovci med hustak och torn på resa till Serbien.
Åk på båttur på floden Donau och Sava på en resa till Belgrad med grön natur och hus.
Status:
Återkommer 2025

Res till Belgrad - där gammalt möter nytt

Vi reser till Belgrad och upplever storstaden som är på uppgång att bli ett av Europas trendigaste resmål och som samtidigt vittnar om en lång och rik historia från de forna Jugoslavienåren.

Därför ska du resa med oss på läsresa i Belgrad:

  • 4-stjärnigt hotell placerat i hjärtat av staden
  • Innehållsrik stadsvandring i den vackra huvudstaden
  • Båttur på storslagna Donaufloden och Sava
  • Möjlighet till att krydda resan med utflykt till Sremski Karlovci

UTFLYKTER SOM LYFTER HISTORIAN

Under stadsljusens glittrande sken kan man urskilja den ofattbara blandning av kultur och historia som färgat Belgrad genom åren, och den visar sig i de lummiga kvarteren i gamla stan, bland försvarsmurarna vid fästningen Kalemegdan och vid minnesplatsen Blommornas hus – sevärdheter vi kommer att få uppleva på vår storstadsweekend i staden där gamla anor möter nutidens livfulla rytm.

Belgrad från vattnet

Att ta in Belgrads skönhet och storhet är om än något lättare från avstånd. Efter en förmiddag i eget tempo skall vi därför bege oss ut på en båttur, där vi med vinden i håret tar oss fram på floderna Donau och Sava som förenas här. Som grädden på moset avlutas vår resa med en middag ombord på en av de många båtrestaurangerna i staden.

Centralt hotell med närhet till sevärdheter

Med det centrala, 4-stjärniga Life Design hotell som utgångspunkt på resan, har vi alla möjligheter för att stifta en grundlig bekantskap med den vibrerande och välkomnade atmosfären som råder i Serbiens huvudstad. Vi har sett till att det finns tid till egna upplevelser under resan, så att du kan utforska de myllrande shoppinggatorna och upptäcka att det i Belgrad finns ett oändligt utbud av kaffebarer, restauranger och caféer som väntar på att få bjuda in dina smaklökar till nya upplevelser.

Kort dagsprogram för resan:

Dag 1: Ankomst. Bussrundtur i Belgrad. Middag på restaurang (F, M)
Dag 2: Stadsvandring i Belgrad (F)
Dag 3: Ledig dag eller extra utflykt till Sremski Karlovci (F)
Dag 4: Egen tid och båttur. Middag ombord på en båtrestaurang (F, M)
Dag 5: Hemresa (F)

Sök resa
Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst. Bussrundtur i Belgrad. Middag på restaurang (F, M)

Vi ankommer till flygplatsen i Belgrad där vår reseledare möter oss för att sedan ledsaga oss till bussen som ska ta oss till vårt 4-stjärniga hotell Life Design. Serbiens huvudstad är en av Europas trendigaste städer samtidigt som dess historia kan dateras hela 7 000 år tillbaka i tiden. Alltså är det inte att undra på att Belgrad bjuder in till en lika intressant som livlig stadskärna och den skall vi introduceras inför på en panoramatur innan vi anländer till hotellet.

Väl framme vid hotellet checkar vi in och blir tilldelade våra rum och om kvällen möts vi igen för en gemensam middag till toner av musik på en lokal restaurang. Vi hittar restaurangen belägen i området Skadarlija som är utmärkande för den bohemiska atmosfär och livfulla restaurangliv som råder här.

Mysigt kvarter med restauranger i området Skadarlija, Belgrad.

Bild: Restauranggata i området Skadarlija

Dag 2: Stadsvandring i Belgrad (F)

Efter frukosten på hotellet är vi redo till att utforska Serbiens huvudstad mer grundligt under vår guides ledning. Då många av Belgrads sevärdheter och attraktioner ligger inom gångavstånd, har vi de bästa förutsättningarna för att utforska stadskärnan till fots. På vår stadsvandring kommer vi att bland annat få skåda fortet Kalemegdan som sträcker sig ut över floderna Donau och Sava. Genom tiderna har fortet övertagits av flera olika folkslag som kelter, romare, serber och osmaner, och förutom en lång och händelserik historia bjuds vi här på en slåene utsikt från parken med samma namn. Vi går förbi huvudgatan Knez Mihajlova, kantad av butiker kännetecknas detta huvudstråk som ett av Belgrads äldsta och viktigaste landmärken, och i Dedinje-distriktet besöker vi Blommornas hus var Jugoslaviens forna president Josip Broz Tito ligger begravd. Vi passerar även Saint Sava kyrkan som inte endast är en syn för ögat, utan som också är världens största ortodoxa kyrka. Byggnationen av kyrkan påbörjades år 1935 och den är tillägnad helgonet Sava - grundaden bakom den serbiska ortodoxa kyrkan. Samt tar vi oss till Terazije-torget i gamla stan som har vittnat om händelser sedan 1800-talet. Entré till det kungliga palatset är under dagen även inkluderat.

Utsikt över floden Donau från fortet Kalemegdan med grön park i Belgrad.

Bild: Vackra grönområden vid fortet Kalemegdan

Vi smälter förmiddagens många intryck med en lunch på egen hand och resten av dagen har vi fri till egna upplevelser. Möjligheterna för att hitta inbjudande, lokala restauranger som sjuder av en traditionell och folklig atmosfär, är minst sagt goda.

Dag 3: Ledig dag eller extra utflykt till Sremski Karlovci (F)

Ägna dagen åt egna upplevelser eller följ med på vår extra utflykt som skall ta oss till Sremski Karlovci – den gemtyliga staden som vi hittar i den nordliga provinsen Vojvodina, vid foten av berget Mt Fruška Gora. Förr i tiden verkade Sremski Karlovci som ett säte för den serbiska ortodoxa kyrkan och som mittpunkt för den serbiska kulturen och läran. Sedan årtionden tillbaka är staden dessutom berömd för sin vinproduktion och på sin tid hade mer eller mindre vartenda hushåll i området en egen vingård. Under vår dag i Sremski Karlovci besöker vi den ortodoxa, barockkatedralen Saint Nicholas, den romerskkatolska kyrkan tillägnad den heliga treenigheten, samt Serbiens allra första gymnasieskola. Innan vi åker mot nya sevärdheter skall vi också hinna med en vinprovning i området.

Hustak och torn i gamla stan i Sremski Karlovci, resa till Serbien.

Bild: Sremski Karlovci

Härefter styr vi vår kurs vidare något norrut och vi stannar till i Novi Sad, var vår guide presenterar oss för Serbiens näst största stad. Belägen intill Donaufloden, mellan storstäderna Budapest och Belgrad, verkar Novi Sad som ett regionalt och kulturellt centrum, och tack vare den populära musikfestivalen EXIT som lockar mellan 50 000 - 100 000 besökare varje år, har Novi Stad gjort sig ett namn på kartan.

Väl framme fascineras vi av Petrovaradinfästningen vid den högra flodbanken om Donau. Fästningen som ingen fiende någonsin har lyckats erövra, inrymmer idag som ett stadsmuseum samt besöker vi det gamla stadshuset och martyren St Georg den stores kyrka.

Dag 4: Egen tid och båttur. Middag ombord på en båtrestaurang (F, M)

Vi tar morgonen och förmiddagen i eget tempo, och för den som önskar utforska Belgrads omfattande utbud av caféer, affärer och sevärdheter lite extra, finns det idag goda möjligheter då vi samlas först om eftermiddagen för en tur på det böljande blå. Besök nationalteatern och nationalmuseet med statyn av Prince Michael, eller varför inte få en försmak av eftermiddagens äventyr genom att gå över floden Sava på den 200 meter höga Ada bron?

Efter lunch på egen hand stiger vi sedan ombord på båten som skall ta oss fram på de båda floderna Donau och Sava och vi skådar Belgrads stadssilhuett från avstånd. Kvällens och därmed resans sista middag njuter vi av ombord på en båtrestaurang.

Dag 5: Hemresa (F)

Efter frukost har vi tid till att på egen hand koppla av och utforska det sista av Belgrads omgivningar, innan det har blivit dags för oss att köra mot flygplatsen, där vårt flyg till Sverige avgår.

Väder

För uppdaterad väderleksprognos gå in på smhi.se.

Karta

Fakta om Belgrad

Geografi och demografi

Belgrad, även kallad ”porten till Balkan” och ”dörren till Centraleuropa” – ja kärt barn har många namn – är Serbiens huvudstad sedan slutet på 1200-talet. Med en över 7 000 år gammal historia, titulerar sig Belgrad som en av Europas äldsta huvudstäder och genom tiderna har staden härskats av flera olika folkslag, däribland serber, romare, kelter och tyskar.

Vi hittar Belgrad på Balkanhalvön i sydöstra Europa, där floderna Donau och Sava korsas. Stadens yta är på 3 222 km2 och här bor omkring 1, 7 miljoner människor.

Väder och klimat

Belgrads klimat liknar det klimat vi är vana vid i Sverige med fyra årstider. Då Belgrad ligger belägen mer söderut är vintrarna här oftast något snällare och när det är som allra kallast sjunker temperaturen vanligtvis till under 0-strecket. Under hösten och vintern kan det i Belgrad även vara något blåsigare, då vindar från sydöst tenderar att svepa fram över staden.

Att ta sig runt

Belgrads kollektivtrafik erbjuder många transportalternativ och den är väl utvecklad. Välj mellan buss, spårvagn, trådbuss och tåg för att ta dig fram. Att färdas med buss är främsta alternativet för många besökare och lokalbor vilket inte är att undra på då Belgrads bussnätverk erbjuder omkring 150 busslinjer som går tvärs över staden – även om nattetid. Om du väljer att färdas med spårvagn, har du omkring 10 linjer att välja på.

Du kan köpa en enkelbiljett eller ett månadskort i kiosker och vid stationer i Belgrad och det är att rekommendera då din resa kan komma att bli dyrare om du köper biljett vid ombordstigning.  

Att ta sig fram till fots eller med cykel skall heller inte förkastas, då många av Belgrads sevärdheter och restauranger ligger inom gångavstånd i stadskärnan.

Du kan även färdas med taxi i Belgrad och om du planerar att fånga en taxibil på gatan ska du hålla utkik efter TAXI-skylten på biltaket.

Shopping och prisnivå

Belgrad bjuder på oändliga shoppingmöjligheter – alltifrån lyxiga butiker innehållandes märkeskläder till budgetaffärer i basarerna. På den stora marknadsplatsen i staden kan du hitta allt mellan himmel och jord, och tillskillnad från många andra basarer i Belgrad håller den stora marknadsplatsen öppet hela veckan.  

Du kan dessutom glädja dig åt att det generellt är billigare i Belgrad jämfört med i Sverige. Naturligtvis kan du hitta alternativ inom samtliga prisnivåer, men det är inte omöjligt att få en ordentlig måltid för ca 70 – 80 kr.

Andra liknande resor

Trustpilot