Lyx och äventyr genom Australien

Sydney och operahuset
Koala i Australiens regnskog
Australiens ursprungsbefolkning aboriginerna och varningsskylt för kängurur
Det stora barriärrevet och en krokodil
Tha Gap i Sydney och kängurur
Kabinlift i Yorkeys Knob och bro i Sydney
Regnskog i Australien och ursprungsbefolkningen aboriginerna
Vy från ovan över operahus och kryssningsfartyg. Par som skålar i champagne. På kryssning genom Australien.
Dykning vid stora barriärrevet och exotiska korallfiskar

Upplev landet Down under från första parkett

- Förstklassig kryssning från Sydney längs den australiska östkusten

Denna enastående kryssning i Australien kan på alla sätt benämnas som en riktig drömresa. Här förenas komfort och kvalitet i en resa som som är rik på stora upplevelser - både till land och till havs. Från utgångspunkten i Sydney, med det ikoniska operahuset i bakgrunden, ger vi oss ut på en resa längs östkusten, och stiftar under vägen bekantskap med regnskogar, frodiga landskap, det stora barriärrevet och mycket annat. Vi ska hälsa på både kängurur och den tasmanska djävulen, och vår resa inkluderar också landsortsbesök och historien om landets urbefolkning - aboriginerna. Vår bas för resan är den pampiga och lyxiga Celebrity Solstice, där vi blir bortskämda med helpension och en oöverträffad service. Ifall du väljer att uppgradera din hytt till en utvändig eller en balkonghytt så får du dessutom gratis dryck under hela kryssningen.

Kort dagsprogram:

Dag 1-2: Avresa och ankomst till Sydney. Inkvartering på hotell
Dag 3: Stadsrundtur med Sydneys operahus. Avresa med kryssningsbåten kl. 18.30 (F, L, M)
Dag 4: Newcastle och vinprovning. Kl. 08.00-17.00 (F, L, M)
Dag 5-6: På havet mot Airlie Beach (F, L, M)
Dag 7: Airlie Beach med tid till egna äventyr. Kl. 08.00-17.00 (F, L, M)
Dag 8: Yorkeys Knob Cairns, regnskog, kabinlift och landsort. Ankomst kl. 10.00 (F, M)
Dag 9: Yorkeys Knob Cairns. Stora barriärrevet. Avfärd kl. 19.00 (F, L, M)
Dag 10: Port Douglas, Daintree, aboriginer och stadsrundtur. Kl. 07.00-19.00 (F, L, M)
Dag 11: Willis Island, kl. 11.00-13.00 (F, L, M)
Dag 12: På havet mot Brisbane (F, L, M)
Dag 13: Brisbane, koalor, kängurur och stadsrundtur. Kl. 08.00-20.00 (F, M)
Dag 14: På havet mot Sydney (F, L, M)
Dag 15: Sydney, stadsrundtur och inkvartering på hotell (F)
Dag 16-17: Avresa och hemkomst

F = Frukost   L = Lunch   M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Information angående tid på egen hand samt måltider:
På anlöpsdagar utan arrangerade utflykter, där det krävs transport från båten till ortens centrum, är eventuell kostnad för transport inte inkluderat, och betalas därför på egen hand. Detta gäller också ifall reseledare erbjuder gratis stadsvandringar utanför det fastställda programmet.
De måltider som är angivna på dagsprogrammet gäller måltider ombord på båten, då halvpension är inkluderat i priset. Övriga måltider på land är på egen bekostnad, såvida inget annat framgår av dagsprogrammet.

Status:
Fullt

Dagsprogram

Dag 1-2: Avresa och ankomst till Sydney. Inkvartering på hotellet

Vi flyger med det 4-stjärniga flygbolaget Qatar Airways, via Doha till Sydney, och efter ankomst på resans andra dag åker vi till vårt centrala hotell. Kvällen ägnas åt tid på egen hand och att slappna av efter flygresan.

Dag 3: Stadsrundtur i Sydney med operahuset. Seglats från Sydney kl. 18:30 (F, L, M)

Efter frukost är vi redo att uppleva den spännande storstaden Sydney. Vi startar vid stadens operahus som designades av den danska arkitekten Jørn Utzon år 1957. Här får vi en rundvisning i det storslagna byggnadsverket som invigdes 1973 och som idag finns med på Unescos världsarvslista. Efter rundvisningen åker vi vidare mot det historiska området The Rock, och njuter av utsikten från Harbour Bridge och hamnområdet.

Bild: Sydneys storslagna operahus

Runt middagstid rör vi oss mot kryssningsfartyget. Här checkar vi in och äter lunch på båtens restaurang. Efteråt går vi på en rundvisning på fartyget, för att bättre lära känna vårt hem för de kommande dagarna. När vi har varit med på den obligatoriska säkerhetsövningen ställer vi oss redo på däck för att vinka hejdå och på återseende till Sydney, och åker ut på havet längs med Australiens östkust.

Dag 4: Newcastle och vinprovning, kl. 08.00-17.00 (F, L, M)

Området runt Newcastle, The Hunter Valley, är känt för att vara ett av Australiens absolut mest besökta vindistrikt, med över 150 vingårdar- och marker. Vi ska idag besöka två av områdets vingårdar, där vi får smaka på de goda druvorna och äta lunch i de vackra omgivningarna.

Bild: Vinprovning i vackra omgivningar

Dag 5-6: På havet mot Airlie Beach (F, L, M)

De kommande två dagarna ska vi njuta av båten och den avslappnande atmosfären ombord på väg mot Airlie Beach. Detta ger oss en god möjlighet att prova några av båtens många faciliteter, som poolen, jacuzzin och gymmet. Det finns också tid till en drink i baren medan livemusiken spelar i bakgrunden, vinprovning och olika föredrag.
Varje dag delar båtens personal ut en fartygstidning till alla hytter, där de informerar om dagens alla aktiviteter, samt när de olika restaurangerna och barerna har öppet för servering.
Det finns också tid till att slappna av i hytten med en bra bok. Vi håller våra egna föredrag under dagarna, och om du har lust kan du delta i några av de gemensamma aktiviteterna som vår reseledare arrangerar.

Dag 7: Airlie Beach med tid för egna äventyr, kl. 08.00-17.00 (F, L, M)

Airlie Beach är en knutpunkt för de omkringliggande 74 öarna, som går under samlingsnamnet Whitsunday. Ögruppen, som är Australiens största, döptes av den brittiska sjöfararen och kaptenen James Cook som år 1770 seglade igenom området på helgdagen som i England kallas för Whitsunday - den 7:e söndagen efter påsk.
Vi avnjuter dagen i eget tempo, genom att exempelvis gå en tur längs med strandpromenaden och njuta av det frodiga bergslandskapet. För den som vill kan man också gå iland på båten och äta lunchen på en av fartygets många restauranger. Du kan också boka en utflykt ombord på båten, som exempelvis kan erbjuda en båttur ut till en av de vackra öarna.

Bild: Paradislandskap på Airlie Beach

Dag 8: Yorkeys Knob, Cairns. Regnskog, kabinlift och landsort. Ankomst kl. 10.00 (F, M)

Vi ankommer idag till Yorkeys Knob, 13 kilometer utanför Cairns. Dagen står i naturens tecken, när vi efter en kort åktur sätter oss tillrätta i kabinliften. Här njuter vi av 1,5 timme i de frodiga omgivningarna, med utsikt över områdets regnskog och det vackra Barron-vattenfallet. Vi stiger av liften och går till den lilla byn Kuranda, där man kan gå en tur i regnskogen, besöka den lokala marknaden och njuta av en lunch på egen hand.

Bild: Hisnande utsikter från Yorkey Knobs kabinlift

Vi lägger till vid Yorkeys Knob över natten, så det finns goda möjligheter för att ta en tur in till Cairns på egen hand, för att njuta av kvällen i land.

Dag 9: Yorkeys Knob. Stora barriärrevet. Avfärd kl. 19.00 (F, L, M)

Stora Barriärrevet är ett måste att besöka när man kommer till Australien. Idag ska vi därför bege oss ut på en båttur på det spektakulära revet.
Förutom att vara med på Unescos världsarvslista så är revet också världens största korallrevssystem, bestående av levande organismer. Revet sträcker sig över 2 600 kilometer, och kan ses från yttre rymden. Revet består av 2 900 individuella korallrev och över 350 olika koralltyper. En stor del av världens undervattendjur bor här. Bland annat finns här 1 500 olika fiskarter, 6 arter av havssköldpaddan och mer än 30 havsdäggdjur.
Vi åker ut på revet där vi lägger till på en havsplattform. Här finns det möjlighet att åka med en båt med glasbotten, höra marinbiologer berätta om djurlivet, samt njuta av den inkluderade lunchen. För den som vill utforska undervattenslivet närmare så tid till att snorkla, och snorklingsutrustning finns att låna på plats.

Bild: Stora barriärrevet sett från ovan

Dag 10: Port Douglas, Daintree, aboriginer och stadsrundtur. Kl. 07.00–19.00 (F, L, M)

Vi kastar ankar och tar oss i land med hjälp av fartygets små båtar, varefter en alldeles speciell upplevelse väntar på oss i Daintree-regnskogen. Här ska vi möta Kuku Yalanji-folket, som kommer ge oss en inblick i Australiens aboriginer - landets ursprungsbefolkning. Tillsammans går vi en runda i det tropiska området, medan vi får stammens över 50 000 år gamla historia och sägner berättat för oss. Vi får höra om deras dagliga användning av skogens växter, får uppleva deras traditionella ritualer och smaka på deras lokala te. Vi äter en inkluderad lunch och beger oss härefter tillbaka till Port Douglas, där vi tar en bussrundtur för att se några av stadens höjdpunkter.

Bild: Traditionell ritual hos aboriginerna

Dag 11: Willis Island och en dag på havet (F, L, M)

Vi kan se fram emot att njuta av det mesta av dagen på havet. Vid lunchtid når vi den öde ön Willis. Mitt ute i ingenting bor här några enstaka invånare på den 500 meter långa ön, som fungerar som Australiens väderstation.

Ifall du befinner dig på däck när fartyget rör sig runt ön så finns det goda möjligheter att se några ovanliga fåglar, såsom kilstjärtslira och rödfotad sula. Kanske har vi också turen att se stationens medarbetare släppa upp dagens väderballong.

Dag 12: På havet mot Brisbane (F, L, M)

Vi har en hel dag på havet, och det finns idag gott om tid till att dröja sig kvar vid de många upplevelser och intryck som vi redan nu har i vårt bagage. Och kan också lugnt luta oss tillbaka och njuta av livet ombord, medan vi låter oss skämmas bort av den fantastiska servicen och komforten ombord på fartyget.

Bild: Middag på första parkett

Ifall du känner för att vara lite mer aktiv under dagen så erbjuder båten massor av aktiviteter, och vår reseledare kommer också att hålla föredrag och arrangera olika gemensamma aktiviteter. Kvällen kan spenderas i båtens teater, och vi möts också med gruppen och äter på båtens restaurang. Mot en avgift kan du också välja att äta på någon av båtens specialrestauranger.

Dag 13: Brisbane, koalor, kängurur och stadsrundtur. Kl. 08.00–20.00 (F, M)

Ingen Australien-resa är komplett utan att man har fått se koalor och kängurur. Vi beger oss därför lite utanför Brisbane för att besöka djurreservatet där vi kommer helt inpå djuren. Här finns möjlighet att gå runt bland hoppande kängurur, samt att se de oemotståndliga koalorna.

Bild: Den charmiga kängurun med sin unge

Du kan här också uppleva den tasmanska djävulen, som utöver sitt kraftiga käkbett och höga skrik också kännetecknas av sina besynnerliga, interna maktkamper där de nyser på varandra, och där den svagaste till sist ger upp.
Efter besöket i reservatet finns det tid till lunch på egen hand. Härefter åker vi på en bussrundtur för att få se en del av Brisbane. Vi åker förbi det historiska postkontoret från 1872 samt parlamentsbyggnaden, medan vi får stadens historia berättad för oss av vår reseledare.

Dag 14: På havet mot Sydney (F, L, M)

Sista dagen på fartyget bör du passa på att göra alla de saker som du inte har hunnit med än, eller återvända till de aktiviteter och restauranger som du har uppskattat allra mest. Det är nu också dags att packa ihop våra tillhörigheter efter en härlig vistelse ombord, och göra oss redo för att lämna båten för den här gången.

Dag 15: Sydney, stadsrundtur och inkvartering på hotell (F)

Efter frukosten ombord är vi redo att ta oss iland i Sydney igen. Idag går turen till Australiens lokala strandområde, Bondi Beach. Innan vi får tid till att utforska området lite på egen hand så ska vi också stanna vid den vackra utsiktsplatsen The Gap.

Bild: Storslagna utsikter från The Gap

Vid Bondi Beach finns det sedan tid till lunch på egen hand innan vi åker tillbaka till Sydneys centrum och har resten av dagen på egen hand.

Dag 16: Tid till egna upplevelser. Hemresa (F)

Dagen idag är till för egna upplevelser, där de sista intrycket från Australien ska sugas in, innan vi åker vidare mot flygplatsen. Sedan är det dags för resa tillbaka till Sverige igen.

Dag 17: Hemkomst

Vi kommer tillbaka till Sverige efter en upplevelserik resa till landet Down Under.

Karta

Väder

Se vädret i Sydney

Se uppdaterad värderprognos på smhi.se

Genomsnittlig max dygnstemperatur per månad / Genomsnittlig minimum dygnstemperatur per månad

Hotell/båt

Övernattning Dag 2 - 3

Metro Hotel Marlow Sydney Central
***
Metro Hotel Marlow Sydney Central huserar 220 nyrenoverade och välutnyttjade rum. De flesta rummen har utsikt över teatern, shoppingstråket och affärsområdet som omger Pitt och Ca ....

Övernattning Dag 3 - 15

Celebrity Solstice
****
Välkommen ombord på det tjusiga kryssningsfartyget Celebrity Solstice! Celebrity Cruises är det perfekta valet för våra kulturella kryssningar, då målgruppen för ....

Övernattning Dag 15 - 16

Metro Hotel Marlow Sydney Central
***
Metro Hotel Marlow Sydney Central huserar 220 nyrenoverade och välutnyttjade rum. De flesta rummen har utsikt över teatern, shoppingstråket och affärsområdet som omger Pitt och Ca ....