Skip to main content

Svalbard – I jakten på norrsken

Resenärer upplever norrsken i snön på Svalbard.
Hundsläde över snön på Svalbard.
Färgglada trähus på rad i Longyearbyen på Svalbard.
Isbjörnar och en sjö bland bergen på Svalbard.
Norrsken på himlen över de snötäckta bergen på Svalbard.
Grönt norrsken på natthimlen ovanför en trästuga i Longyearbyen på Svalbard.
Hundar som blir omhändertagna inför en hundslädetur på Svalbard.
Gryning på Svalbard, snöklädda berg och en stillsam sjö.
Stjärnklar himmel i Longyearbyen på vintern, Svalbard.
Status:
Återkommer 2023

Resa till Svalbard 2023 - I jakten på norrsken

Svalbard är ett norskt ö-rike och ett riktigt vildmarksparadis med istäckta fjordar, glaciärer, höga fjäll och unika djurarter som exempelvis isbjörnar. 78 grader norr om polcirkeln möter du orörd arktisk mark och vilda djur i en skör och sträng miljö. Från tidig vår till sen höst är dagarna här uppe långa tack vare den ljusa midnattssolen. Under vinterhalvåret, från november till februari, tar polarnätterna över och inte ett ljus kastar sig över huvudstaden Longyearbyen. I gengäld bjuder norrskenet upp till dans på himlen och därför är Svalbard den helt perfekta platsen i jakten på dessa eftertraktade ljus.

En gruppresa som bjuder på arktiska äventyr

Vi har satt ihop en äventyrlig gruppresa som ger dig många magiska ögonblick värda att minnas. Under vår resa på Svalbard färdas vi med hundar och släde i hopp om att skåda det spektakulära norrskenet. Vi besöker en nerlagd kolgruva och upplever huvudstaden Longyearbyen. Dessutom bjuder programmet på en äkta vildmarkskväll när vi åker ut till en hydda ute i vildmarken och blir bjudna på middag, dessert och kaffe över bål. Under vårt arktiska äventyr bor vi på det välrenommerade hotellet Radisson Blu Polar hotel. Här har vi gjort det bekvämt för oss och inkluderat frukost och middag.

Därför ska du resa med oss till Svalbard:

  • Magin på norrskenssafari med hundsläde
  • Arktisk vildmarksmiddag
  • Bra hotell med goda middagar
  • Spännande besök på museum och kolgruva

Sällsynta förhållanden för norrskenet

Beläget 900 kilometer från det norska fastlandet och 1 300 kilometer från Nordpolen har Longyearbyen unika förhållanden för norrskenet. Under polarnatten kan norrskenet visa sig redan under middagstid. Från oktober till februari kan man skåda det blåa polarljuset på dagtid och norrskenet på nattetid.

Norrskenets skådespel är en förtrollande upplevelse som du nu kan vara med om!

Kort dagsprogram för vår paketresa till Svalbard:

Dag 1: Ankomst Longyearbyen, Svalbard (M)
Dag 2: Rundtur i Longyearbyen, vildmarkskväll på Camp Barentz (F, M)
Dag 3: Norrskenssafari med hundsläde (F, M)
Dag 4: Besök på Svalbard Museum och nerlagd kolgruva (F, M)
Dag 5: Hemresa (F)

F = Frukost  M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Sök resa

Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Longyearbyen på Svalbard (M)

Vi flyger från Stockholm till Oslo och efter vår mellanlandning här har vi en tre timmar lång flygresa framför oss som ska ta oss norrut. Vår destination är Longyearbyen som vi kommer fram till under förmiddagen. Vårt hotell, Radisson Blu Polar hotel, ligger ca 6 km från flygplatsen och efter att vi har checkat in på våra rum väntar oss en trerätters middag i hotellets restaurang.

Radisson Blu Hotel på Svalbard, Norge.
Bild: Radisson Blu Polar hotel

Dag 2: Rundtur i Longyearbyen, vildmarkskväll på Camp Barentz (F, M)

I dag ska vi bli ordentligt orienterade på Longeyarbyen och tillsammans med vår svensktalande reseledare och en auktoriserad lokalguide beger vi oss ut på en lärorik och sevärd bussrundtur i staden.

I ca 2 timmar får vi veta mer om stadens historia samtidigt som vi passerar kyrkan, research-centrumet, Domedagsvalvet - den globala fröbanken som är byggd för att stå emot naturkatastrofer, samt flera lokala kolgruvor. Fröbanken är inbyggd i fjället och har som syfte att bevara och skydda fröer från världens viktigaste grödor. Domedagsvalvet utgör, tillsammans med 13 andra fröbanker från hela världen, en säkerhet för oss på jorden. Vid katastrofala tillfällen som atomvapenkrig, växtutrotning, klimatförändringar och andra människo- och naturkatastrofer ser fröbankerna till att vi fortfarande har tillgång till de frösorter som ska kunna fodra världens befolkning och djur.

Fröbanken Domedagsvalvet och färgglada hus i Longyearbyen på Svalbard.
Bild: Domedagsvalvet och hus i Longyearbyen

När dagen börjar nalkas mot kväll kan du se fram emot en alldeles speciell upplevelse på Camp Barentz med god mat, dryck och föredrag om norrskenet. Belägen 10 km från Longyearbyen har campen ett fantastiskt läge i en autentisk miljö. Vi tar oss dit med buss och den sista sträckan fram till huset promenerar vi till fots i sällskap av beväpnade värdar som håller oss säkra från isbjörnar.  

Barentz’ hus är en kopia av den hydda som Svalbards upptäckare Willem Barentz övervintrade i år 1596. Inne i värmen bjuds vi på mat, dessert och kaffe på bål, helt i Svalbards anda. Vår engelsktalande värd berättar här för oss om norrskenet och livet på det fjärran arktiska landet, och om vi har tur kan vi klart och tydligt se det vackra norrskenet i mörkret.

Dag 3: Norrskenssafari med hundsläde (F, M)

Vi har morgonen och förmiddagen för oss själva, men för den aktiva finns det många aktiviteter att välja mellan (bokning och betalning sker på plats). Vår utflykt för dagen, där vi söker upp norrskenet med hundslädar, börjar först klockan 14 och varar i ca 4 timmar.

Det blir en äventyrlig eftermiddag där naturens fridfulla omgivningar och ivriga hundar skapar ett magiskt minne. Vår utflykt börjar med ett besök på kenneln, där vi får lära oss mer om arbetet med hundarna som kör slädarna. Sedan klär vi oss varmt, i kappor, handskar och mössor, och sätter oss tillrätta på hundsläden. Guiden kör först med två gäster och bakom skapas ett led där vi sitter två och två på var sin släde och turas om att köra och åka med. Under slädfärden andas vi in den obeskrivligt friska luften och beundrar det snöklädda landskapet som fångar upp ljuset från stjärnorna och månen, och - om vi har tur - även norrskenet.

Norrsken och hundsläde på Svalbard.  
Bild: Hundsläde och norrsken

Tillbaka från en storslagen upplevelse äter vi trerätters middag på restaurang Nansen. I varandras sällskap kan vi smälta dagens många intryck genom att blicka tillbaka på dagen med våra berättelser.

Dag 4: Besök på Svalbard Museum och en nerlagd gruva (F, M)

Efter frukost ska vi besöka Svalbard Museum. På detta tvärvetenskapliga polarmuseum får vi lära oss mer om ögruppens historia och om dess invånare, natur och djurliv.

Det ena kulturberikande besöket avlöser det andra när vi fortsätter med att besöka den nerlagda kolgruvan Gruve 3. Kolindustrin har haft en avgörande betydelse för Svalbard och för Longyearbyens utveckling. Efter att Gruve 3 stängdes ner för gruvdrift år 1996 har den fungerat som museum. Utrustningen och maskinerna är intakta och återfinns än idag i gruvan. På vår rundvisning får vi en exklusiv inblick i de hårda arbetsförhållandena som kolgruvearbetarna fick uthärda. Exempelvis var höjden på en del ställen inuti gruvan endast 60 – 90 cm. Under besöket har du också möjligheten att prova på livet som en riktig kolgruvearbetare. Låna overall, hjälm och pannlampa och bege dig sedan iväg på en resa in i mörkret. Den här delen av besöket är naturligtvis frivillig.

Resans sista middag intar vi som vanligt på restaurang Nansen.

Kolgruva på Svalbard och hotellfrukost på Radisson Blue Hotel på Svalbard.
Bild: Kolgruvsområde och middag på restaurang Nansen

Dag 5: Hemresa (F)

Efter frukost kör vi den korta sträckan från hotellet till flygplatsen för att påbörja vår flygresa hem mot Sverige, via Oslo.

Praktisk information

Vad är norrsken?

Norrsken kallas även för polarljus (aurora polaris). Norrskenet visar sig när solvinden är kraftigare än vanligt och skickar stora elektroniska partiklar mot jorden.

Partiklarna avvisas av jordens magnetfält och rör sig därför fram och tillbaka mellan jordens magnetiska syd- och nordpol. Med tiden förlorar partiklarna energi, bland annat från att anträffa atmosfärens atomer. När sedan atmosfärens atomer avger sin energi  – utsöndrar de strålning, bl.a. i form av synligt ljus.

Tack vare sin placering är Svalbard en av världens bästa platser för att uppleva norrsken och från mitten av november till slutet av februari är chansen för att skåda norrsken som störst. Trots de gynnsamma faktorerna kan man dock inte ge någon garanti på att man alltid kommer att se norrskenet.

Polarnätter gör det mörkt dygnet runt

Kalendern nedanför visar under vilken tid på året det finns chans att uppleva norrsken. Under tiden som vi reser är chanserna stora att se norrsken tack vare polarnätterna som gör det mörkt dygnet runt. Var därför beredd på att det inte är något solljus under din resa. På sommaren är det omvänt och solen är framme dygnet runt vilket kallas midnatssol.

Kalender över norrsken på Svalbard.

Övrigt

Vi rekommenderar dig att ta med solglasögon/skidglasögon, varma kläder, en tjockare och en tunnare mössa, dubbla yllesockar, vatten- och vindtåliga byxor och jacka, samt varma och vattentäta stövlar. Det är kallt på Svalbard och du kan förvänta dig temperaturer på omkring -12°C till -15°C. Ylle- eller skidunderställ är därför viktigt att packa med. Härutöver rekommenderar vi att man tar med inneskor, eftersom det på många platser på Svalbard, inklusive på hotellet, är otillåtet att gå med vinterstövlar inomhus. En eller flera bra böcker kan vara bra att ha med på resan för de stunder då du vill hålla dig inomhus i värmen. Vi rekommenderar dig också att ta med reflexer/reflexväst och/eller en pannlampa eftersom det underlättar sikten i den svarta natten. Alla utflykter genomförs med hänsyn till väderförhållandena. Flera utflykter genomförs under eftermiddagen och under kvällen.

Karta

Geografisk karta över Longyearbyen och Svalbard i Norge.

Väder

SE VÄDRET FÖR LONGYEARBYEN

För att se uppdaterad väderleksprognos gå in på smhi.se.

Andra liknande resor

Trustpilot