Skip to main content

Svalbard – i jakten på norrsken

Resenärer upplever norrsken i snön på Svalbard.
Hundsläde över snön på Svalbard.
Färgglada trähus på rad i Longyearbyen på Svalbard.
Isbjörnar och en sjö bland bergen på Svalbard.
Norrsken på himlen över de snötäckta bergen på Svalbard.
Grönt norrsken på natthimlen ovanför en trästuga i Longyearbyen på Svalbard.
Hundar som blir omhändertagna inför en hundslädetur på Svalbard.
Gryning på Svalbard, snöklädda berg och en stillsam sjö.
Stjärnklar himmel i Longyearbyen på vintern, Svalbard.
Pris från:
24 995:-
Dagar:5
Boka resa

Resa till Svalbard i 2024 - I jakten på norrsken

78 grader norr om polcirkeln ligger Svalbard – ögruppen med en spännande historia där du möter orörd arktisk mark och vilda djur i en skör och sträng natur. Svalbard är ett norskt örike och erbjuder ett riktigt vildmarksparadis med istäckta fjordar, glaciärer, höga fjäll och ett unikt djurliv som innefattar både isbjörnar, sälar och valar där det ligger ett drygt hundratal mil från Nordpolen. Från tidig vår till sen höst är dagarna här uppe långa tack vare den ljusa midnattssolen. Under vinterhalvåret, från november till februari, är midnattssolens tid förbi och istället tar polarnätterna över huvudstaden Longyearbyen när mörkret sänker sig över ögruppen. I gengäld bjuder norrskenet upp till dans på himlen och därför är Svalbard den helt perfekta platsen i jakten på detta eftertraktade ljusfenomen.

Planera och upplev ett av ditt livs största äventyr – boka din resa till Svalbard idag!

En gruppresa som bjuder på arktiska äventyr

Vi har satt ihop en äventyrlig gruppresa som ger dig många magiska ögonblick värda att minnas. Under vår resa på Svalbard färdas vi med hundsläde i hopp om att skåda det spektakulära norrskenet. Vi besöker även en nerlagd kolgruva och upplever huvudstaden Longyearbyen. Dessutom bjuder programmet på en äkta vildmarkskväll när vi åker ut till en hydda ute i vildmarken och blir bjudna på middag, dessert och kaffe vid brasan. Under vårt arktiska äventyr bor vi på det välrenommerade hotellet Radisson Blu Polar hotel. Här har vi gjort det bekvämt för oss och inkluderat frukost och middag.

Därför ska du resa med oss till Svalbard:

  • Magin på norrskenssafari med hundsläde
  • Arktisk vildmarksmiddag
  • Bra hotell med goda middagar
  • Besök på nerlagd kolgruva

Sällsynta förhållanden för norrskenet

Beläget 900 kilometer från det norska fastlandet och 1 300 kilometer från Nordpolen har Longyearbyen unika förhållanden för norrskenet. Under polarnatten kan norrskenet visa sig redan under middagstid. Från oktober till februari kan man skåda det blåa polarljuset på dagtid och norrskenet på nattetid.

Norrskenets skådespel är en förtrollande upplevelse som du nu kan vara med om!

Kort dagsprogram för vår paketresa till Svalbard:

Dag 1: Ankomst till Longyearbyen (M)
Dag 2: Rundtur i Longyearbyen och vildmarkskväll på Camp Barentz (F, M)
Dag 3: Norrskenssafari med hundsläde (F, M)
Dag 4: Besök på nerlagd kolgruva (F, M)
Dag 5: Hemresa (F)

F = Frukost  M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. 

Sök resa
Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Longyearbyen på Svalbard (M)

Vi flyger från Stockholm mot vår destination; Longyearbyen. Vid ankomsten kör vi till vårt hotell, Radisson Blu Polar, som ligger ca 6 km från flygplatsen. Efter att vi har checkat in på våra rum väntar oss en trerätters middag.

Radisson Blu Hotel på Svalbard, Norge.
Bild: Radisson Blu Polar hotel

Dag 2: Rundtur i Longyearbyen, vildmarkskväll på Camp Barentz (F, M)

Idag ska vi orientera oss ordentligt i Longeyarbyen och tillsammans med vår svensktalande reseledare går vi en promenad i staden.

Fröbanken Domedagsvalvet och färgglada hus i Longyearbyen på Svalbard.
Bild: Longyearbyen

När dagen börjar nalkas mot kväll kan du se fram emot en alldeles speciell upplevelse på Camp Barentz med god mat, dryck och föredrag om norrskenet. Belägen 10 km från Longyearbyen har campen ett fantastiskt läge i en autentisk miljö. Vi tar oss dit med buss och den sista sträckan fram till huset promenerar vi till fots i sällskap av beväpnade värdar som håller oss säkra från isbjörnar.  

Barentz’ hus är en kopia av den hydda som Svalbards upptäckare Willem Barentz övervintrade i år 1596. Inne i värmen bjuds vi på mat, dessert och kaffe på bål, helt i Svalbards anda. Vår engelsktalande värd berättar här för oss om norrskenet och livet på det fjärran arktiska landet, och om vi har tur kan vi klart och tydligt se det vackra norrskenet i mörkret.

Dag 3: Norrskenssafari med hundsläde (F, M)

Vi har morgonen och förmiddagen för oss själva, och senare på dagen väntar en äventyrlig upplevelse där naturens fridfulla omgivningar och ivriga hundar skapar ett magiskt minne. Vår utflykt börjar med ett besök på kenneln, där vi får lära oss mer om arbetet med hundarna som kör slädarna. Sedan klär vi oss varmt, i kappor, handskar och mössor, och sätter oss tillrätta på hundsläden. Guiden kör först med två gäster och bakom skapas ett led där vi sitter två och två på var sin släde och turas om att köra och åka med. Under slädfärden andas vi in den obeskrivligt friska luften och beundrar det snöklädda landskapet som fångar upp ljuset från stjärnorna och månen, och - om vi har tur - även norrskenet.

Norrsken och hundsläde på Svalbard.  
Bild: Hundsläde och norrsken

Tillbaka från en storslagen upplevelse äter vi trerätters middag. I varandras sällskap kan vi smälta dagens många intryck genom att blicka tillbaka på dagen med våra berättelser.

Dag 4: Besök på en nerlagd gruva (F, M)

I dag ska vi besöka den nerlagda kolgruvan Gruve 3. Kolindustrin har haft en avgörande betydelse för Svalbard och för Longyearbyens utveckling. Efter att Gruve 3 stängdes ner för gruvdrift år 1996 har den fungerat som museum. Utrustningen och maskinerna är intakta och återfinns än idag i gruvan. På vår rundvisning får vi en exklusiv inblick i de hårda arbetsförhållandena som kolgruvearbetarna fick uthärda. Exempelvis var höjden på en del ställen inuti gruvan endast 60 – 90 cm. Under besöket har du också möjligheten att prova på livet som en riktig kolgruvearbetare. Låna overall, hjälm och pannlampa och bege dig sedan iväg på en resa in i mörkret. Den här delen av besöket är naturligtvis frivillig.

Kolgruva på Svalbard och hotellfrukost på Radisson Blue Hotel på Svalbard.
Bild: Kolgruvsområde och middag.

Dag 5: Hemresa (F)

Efter frukost kör vi den korta sträckan från hotellet till flygplatsen för att påbörja vår flygresa hem mot Sverige.

Praktisk information

Vad är norrsken?

Norrsken, eller aurora borealis som det heter på latin, kallas tillsammans med sin sydliga motsvarighet sydsken för polarljus. Polarljus som exempelvis norrsken visar sig när solvinden är kraftigare än vanligt och skickar stora elektroniska partiklar mot jorden. Partiklarna avvisas dock av jordens magnetfält och rör sig därför fram och tillbaka mellan jordens magnetiska syd- och nordpol. Med tiden förlorar partiklarna energi, bland annat när de träffar atmosfärens atomer. När sedan atmosfärens atomer avger energi utsöndrar de strålning, och det är denna strålning vi ser som ett synligt, ofta grönt ljus som dansar över himlen på ett närmast magiskt sätt. 

Tack vare sin placering är Svalbard en av världens bästa platser för att uppleva norrsken och från mitten av november till slutet av februari är chansen att skåda norrsken som allra störst. Trots de gynnsamma faktorerna kan man dock inte ges någon garanti att få uppleva norrskenet.

Midnattssol och polarnatt

Från och med mitten av april och fram tills slutet av augusti kan man se midnattssolen på Svalbard. Under den här perioden går solen aldrig ner, och det är mer eller mindre ljust under dygnets alla timmar. Under veckorna mellan slutet av oktober och mitten av februari råder polarnatt. Under våra avgångar i slutet av november och mitten av februari går solen alltså inte upp.

Kalendern nedanför visar under vilken tid på året chanserna är störst att uppleva norrsken. Under tiden som vi reser är chanserna stora att se norrsken, mycket tack vare polarnatten som gör det mörkt dygnet runt. Var beredd på att det inte är något solljus under din resa.

Kalender över norrsken på Svalbard.

Packningstips

På en så pass kall destination som Svalbard är det en bra idé att utgå ifrån principen lager-på-lager. Vi rekommenderar dig att ta med solglasögon/skidglasögon, varma kläder, en tjockare och en tunnare mössa, dubbla yllesockor, vatten- och vindtåliga byxor och jacka samt varma och vattentäta stövlar. Här är det kallt och du kan förvänta dig temperaturer på omkring −10°C till −20°C. Ull- eller skidunderställ är därför viktigt att packa med. Vi rekommenderar dig också att ta med reflexer/reflexväst och/eller en pannlampa eftersom det underlättar sikten i den svarta natten. Alla utflykter genomförs med väderleken som styrande faktor.

Utöver det rekommenderar vi att du tar med dig inneskor eftersom det på många platser på Svalbard, inklusive på hotellet, inte är tillåtet att gå med vinterstövlar inomhus. En eller flera bra böcker kan vara bra att ha med på resan för de stunder då du vill hålla dig inomhus i värmen.

Mer fakta om din destination

Kolla in vad som gäller på din destination genom att läsa mer fakta om Norge och Svalbard.

Karta

Geografisk karta över Longyearbyen och Svalbard i Norge.

Väder

SE VÄDRET FÖR LONGYEARBYEN

För att se uppdaterad väderleksprognos gå in på smhi.se.

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationFrån pris
17/2 - 21/2Se flygtider Stockholm - ArlandaSvalbard – I jakten på norrsken24 995:-Boka

Du får bäst utbyte av resan om du är i god fysisk form.

På den här resan är antalet deltagare max 25 personer.

Flyg: Vill du resa från en annan flygplats än Stockholm? Vi hjälper gärna till med anslutningsflyg inom Sverige.

Priset inkluderar:

• Flyg Stockholm – Longyearbyen via Oslo t/r och teknisk landning i Tromsø
• Inkl. transfer
• 4 nätter på 4* Radisson Blu Polar hotel
• 4 x frukost och 3 x middag
• Stadsrundtur till fots i Longyearbyen 
• Arktisk vildmarksmiddag på Camp Barentz
• Norrskenssafari med hundsläde
• Utflykt till en nerlagd kolgruva
• Svensktalande reseledare

Priset inkluderar inte:

• Enkelrumstillägg, från 3 695 kr
• Avbeställningsförsäkring och reseförsäkring
• Administrationsavgift 95 kr gäller på bokningar via post (gäller inte vid online bokningar)

* Reseförsäkring – med Komplement till hemförsäkring slipper du självrisk – eller upprepade självrisker vid flera skadehändelser på samma resa. 

Hotell

Andra liknande resor

Trustpilot