Skip to main content

En egen stadspromenad genom Lucca

Här har vi samlat några förslag på spännande, vackra och minnesvärda upplevelser att ta del av i toscanska Lucca. På så sätt kan du välja det som passar dig bäst vid ett kortare besök i Puccinis hemstad.

En historisk småstad med stor betydelse

Lucca ligger vackert beläget som en lugn medeltidsdoftande pärla med cirka 100 000 invånare alldeles intill de vackra Apenninerna som omger staden. Härifrån når man Medelhavets liguriska del på endast 30 minuter med bil. Från bergen rinner den friska Serchiofloden förbi staden för att sedan fortsätta ut till de vackra sandstränderna.

Historiskt sett har Lucca varit en av Toscanas mest betydelsefulla städer, och kanske framför allt under romarrikets storhetstid. Det syns tydligt på stadsplaneringen, som tydligt återspeglar det typiska romerska sättet att grundlägga städer med en kvadratisk gatustruktur. I Lucca syns det här extra tydligt i den östra delen av staden. Vanligtvis fanns det även i de romerska städerna ett centralt torg som agerar stadens offentliga forum. Torget som Lucca förärats med är Piazza Michele. Här tronar stadens skyddshelgon, ärkeängeln Mikael, stolt på toppen av kyrkan, som även den är uppkallad efter honom.

När det som idag är Italien sedermera invaderades av langobarderna blev Lucca huvudstad i det toscanska hertigdömet mellan 500- och 700-talet. Efter några århundraden under tysk-romerskt styre blev det sedan Florens som tog över makten. Florens, som vi alla känner till som Toscanas främsta metropol, var födelseplatsen för renässansen. Man tror att renässansen framför allt fick ordentlig grogrund i samband med Konstantinopels fall som ägde rum år 1453. Det resulterade i att mängder av forskare flydde från dagens Turkiet till Italien, och då bland annat till just Florens.

Under renässansen blev Lucca en viktig bricka för att få det toscanska samhället att gå runt. Framför allt spelade man en viktig roll inom bankväsendet i flera hundra år, mellan 1100-talet och 1400-talet, med den välkända och förmögna Guinigifamiljen i spetsen. Således har det som idag är en av stadens mest välkända byggnader, tornet Torre Guinigi, fått sitt namn efter samma familj.

Bild: Torre Guinigi

Välkommen till Lucca

Om du anländer till Lucca med tåg kommer du först till torget Piazza Ricasoli, som ligger precis vid stationsbyggnaden. Härifrån kan du enkelt se det stora gröna öppna gräsområdet som ligger nedanför den imponerande stadsmuren som än idag är intakt och som omger hela den gamla stadsdelen.

Här behöver vi bara korsa vägen Viale Regina Margherita och sen gå genom en liten tunnel som leder oss upp på själva muren. Härifrån kan vi se Luccas katedral, som även går att läsa mer om här lite längre ner.

Bild: Lucca

När man står på muren får man snabbt känslan av att ha kommit till en helt unik och väldigt vacker medeltidsstad. Staden väntar på att upptäckas, så ta stigen till vänster ner från muren och hamna rätt inne i smeten i den mysiga stadsdelen Corso Garibaldi. Corso Garibaldi är ett utbrett område som erbjuder mängder av små kaféer, restauranger och butiker. Efter cirka 50 meter är det dags att ta till höger in på en liten gata som heter Via del Molinetto, och som leder direkt till Luccas katedral – Duomo di San Martino. Det blir en utmärkt startpunkt för vår upptäcktsfärd. Låt oss börja vår rutt runt staden!

Piazza San Martino och Duomo di San Martino

Piazza San Martino, som vi nu anländer till, är ett asymmetriskt och charmigt torg. Det är originellt, säreget och bär tydliga spår av sin långa byggnationsfas som pågått under flera olika tidsepoker. Idag används torget som marknadsplats när den månatliga antikmarknaden kommer till stan den tredje helgen varje månad.

Bild: Piazza San Martino

På torget tronar också katedralen Duomo di San Martino, som byggdes av San Frediano år 600. Kyrkans fasad byggdes på 1100-talet och mycket av det vi ser av kyrkan idag kommer från renoveringar under 1200- och 1500-talet. Det enda som är i äkta original är fasaden till det stora altarrummet, och naturligtvis även det fina klocktornet.

När vi går in i kyrkan ser vi hur romantik och gotik gifter sig på bästa möjliga vis. På golvet finns bland annat en mystisk labyrint från 1200-talet som ska symbolisera livet självt, och överallt finns vackra ikoner och praktfulla dekorationer. Vi kan även blicka mot det åttkantiga kapellet och stadens stolthet Il Volto Santo, eller Det heliga ansiktet, som det skulle kallas på svenska. Konstverket sägs vara en avbildning av Jesus ansikte, och ska ha skapats av aposteln Lukas själv. Människor vallfärdar hit till Lucca i tusental för att få sig en titt på reliken och för att visa det sin respekt.

Bild: Procession och krucifix/Det heliga ansiktet

I kyrkan finns även det heliga krucifixet, som är gjort av cederträ och som enligt legenden skapades av farisén Nikodemus. Han ska ha varit en lärd man som var medlem av det judiska rådet. Han lyssnade till Jesus lära, och när de andra fariséerna diskuterade hur man skulle göra sig av med Jesus stod han upp för sin frälsare och försvarade honom, trots sin plats i rådet. Han sägs även vara en av dem som tog hand om Jesus kropp efter korsfästelsen, och som lindade in hans kropp i linne och välbevarande kryddor innan gravsättningen.

Den 13 september varje år hålls en procession med levande ljus på Luccas gator fram till domkyrkan San Martino, och varje år komponeras ett musikstycke, Il Mottettone, till processionens ära som naturligtvis spelas vid evenemanget.

Chiesa dei Santi Giovanni

Vår promenad tar oss sedan ut ur kyrkan och till höger. Vi passerar förbi den lilla kyrkan Chiesa dei Santi Giovanni, en mycket enkel och inte särskilt stor kyrka. Däremot ska man inte låta sig luras – den här kyrkan har nämligen en synnerligen spännande historisk bakgrund.

När man började undersöka marken under kyrkan hittade man utgrävningar från så långt tillbaka som 400-talet f.Kr. Här finns rester av gamla romerska hus, och till och med ett romerskt tempel. Än idag finns det bevarat, och för en entréavgift på några få euro kan vi få ta en närmare titt på kvarlämningarna.

Bild: Chiesa dei Santi Giovanni

Idag hålls ofta hålls klassiska konserter i denna vackra kyrka, och när vi går runt och tittar är det inte svårt att föreställa sig vilken otrolig stämning som skapas när de fridfulla tonerna möter de enkla men vackra historiska miljöerna.

Osteria del Neni, Piazza San Michele och Chiesa di San Michele in Foro

När vi känner oss klara med besöket i den lilla kyrkan tar vi höger med siktet inställt på Piazza San Michele. Vi passerar förbi Piazza San Giusto med sina många kaféer och restauranger, och vi går också förbi Luccas största torg, Piazza Napoleone. Här hålls det bland annat konserter med kända artister under sommarmånaderna.

Strax innan vi når fram till Piazza San Michele kan vi passa på att skriva upp ett mysigt restaurangtips. På gatan Via Pescheria finns en liten restaurang som utåt inte ser mycket ut för världen. Innanför fasaden gömmer sig dock en riktigt charmig och typiskt toscansk rustik restaurang där de dammiga vinflaskorna dekorerar väggmeter efter väggmeter. Här finns också en uteservering där de små borden med rödvitrutiga dukar förflyttar tankarna till Lady och Lufsens romantiska dejt på Tonys restaurang, och på Osteria del Neni är det inte helt otroligt att vi kanske möts med en kypare med samma personlighet. Maten är över genomsnittet jämfört med de andra turistrestaurangerna, och servicen är mycket god och inbjudande.

Bild: Toscansk mat

Vår promenad går vidare mot Piazza San Michele, centralt beläget ovanpå det gamla historiska romerska forumet Foro. Därefter går ni till den vackra och centrala Piazza San Michele som ligger centralt på torget ovanpå det gamla romerska forumet. Här finns ett sprudlande folkliv, och dessutom den hela fyra våningar höga kyrkan Chiese di San Michele in Foro. Ärkeängeln Mikaels egen kyrka är storslagen och vacker, och legenden säger att så länge som San Michele själv står fast mitt över kyrkans entréport, så kommer Lucca att leva i välstånd. Vi behöver inte frukta att ett dramatiskt och stormigt oväder skulle förstöra ärkeängeln, för det sägs nämligen att hans stora vingar har blivit försedda med gångjärn, och att de därför går att ta av om vinden skulle ligga på. Du som längtar efter lite extra tur ska också titta lite extra efter Mikaels ring, och den praktfulla juvel som finns där och som ska ge dig bättre utsikter.

Bild: San Michele

Casa Natale di Giacomo Puccini

Genom att gå längs Via San Paolino från Piazza San Michele, ser ni direkt på er vänsterhand en liten kiosk som bland annat säljer vykort, frimärken och tidningar. Fortsätt lite längre ned längs San Paolino, där ni strax därefter kommer att uppleva ett stämningsfullt och litet torg på höger hand, där det står en staty av Italiens största operakompositör, Giacomo Puccini.

Idag är Giacomo Puccini en av Luccas största stoltheter och har dessutom blivit världsberömd. Puccini föddes 1858 i det huset som ni ser till höger om statyn, där han bekvämt sitter och blickar ut över det trevliga lilla torget. Casa di Puccini innehåller föremål som har koppling till hans liv och verk.

Några av Puccinis mest älskade operor är: Manon Lescaut, La Bohème, Tosca, Madam Butterfly,
La Fanciulla del West, Gianni Schicchi och Turandot (ofullbordad vid Puccinis död 1924). Idag hålls många konserter väster om Lucca mot Liguriska havet vid sjön Massaciuccoli.
Puccini dog den 29 november 1924. Budskapet om hans död nådde Rom samma kväll under en föreställning av La Bohème. Operan stoppades omedelbart och orkestern spelade Chopins Sorgmarsch för den chockade publiken.

Precis runt hörnet från Via San Paolino ligger den lilla kyrkan San Paolino. Här arbetade många av Puccinis familjemedlemmar med framförandet av hans verk, där hans farfar, far och hans lärare bland annat var organister.

Här kan du läsa mer om Toscana och Puccinis odödliga operor

Tor dell'Ore (Via Fillungo)

Nu återvänder vi till Piazza San Michele och fortsätter rakt fram för att sedan svänga vänster in på den trendiga och charmiga huvudgatan Via Fillungo, som bjuder på fashionabla butiker i medeltida byggnader samt många caféer och små mysiga gränder och torg på sidorna.

Kort efter att ni har passerat Via dell'Arangio på er högra sida kommer ni att se stadens äldsta medeltida torn (från 1200-talet) på er högra sida, som tidigare har använts som offentlig klocka, och kallas därför "Tor dell'Ore (Tor=torn / Ore=klocka). Tornet anses ha överlevt eftersom den stora klockan och klocktornet har haft stor betydelse för Luccheserna. Det är idag möjligt att gå upp till toppen av Tor dell'Ore, där man har en vacker utsikt över staden.

Lucca har, precis som många andra toskanska medeltidsstäder, präglats av många torn och har haft upp till 130 (se bara den sagolika och gamla etruskiska staden San Gimignano med sina 13 bevarade belle torri = vackra torn). Under medeltiden var höjden på städernas torn en symbol för den enskilda familjens välstånd, från vilka de bekämpade varandra. Senare kommer du att uppleva stadens högsta torn, som kallas Torre Guinigi, med de berömda 7 ekarna på toppen. Vi fortsätter ner längs Via Fillungo mot den vackra och stämningsfulla Piazza dell'Anfiteatro."

Bild: Via Fillungo

Piazza Amfiteatro Romani

När ni promenerar från Tor dell'Ore kan det vara svårt att se var man ska gå in på den gamla romerska arenan. Men när ni kommer till Via Fillungo nr. 110 ser ni en Farmacia-butik (apotek = grönt kors), varifrån ni kan gå snett framåt till höger och genom porten.

Sedan går du in på den gamla arenan (latin = sand), som härstammar från att romarna strödde ut sand för de många blodiga striderna där djur och gladiatorer fick kämpa för sina liv för att underhålla folket. Den gamla arenan förmodas ha legat 3 meter under dagens gatunivå.

Romarriket började bygga amfiteatrar redan på 100-talet f.Kr. Luccas amfiteater härstammar från 100- till 200-talet e.Kr. och var ursprungligen byggd utanför de romerska stadsmurarna. Stadsmuren, som du ser omringa Lucca idag, utvidgades till sin nuvarande storlek åt nordöst på 1400-talet, när den krigsteknologiska revolutionen var på sin höjd. Därefter förändrades Lucchas försvar från att vara offensivt till defensivt.

Den amfiteater som anses vara den äldsta från romartiden har hittats vid den gamla och stolta staden Pompeji som den 2 augusti år 79 totalt förstördes av ett utbrott från vulkanen Vesuvius.
Den dateras tillbaka till cirka 70 f.Kr. Andra amfiteatrar, varav flera fortfarande används för teaterföreställningar, tjurfäktning med mera, finns i Italien, till exempel en mycket välbevarad i Verona (där det är opera varje sommar) och i Capua samt i Tyskland (Trier), Frankrike (Arles, Nîmes och Orange), Spanien (Mérida), Kroatien (Pula) och Tunisien (El Djem, antika Thysdrus och den näst största efter Colosseum i Rom). Den största fanns och finns i Rom, nämligen det flaviska amfiteatern från år 80 med plats för cirka 50 000 åskådare.

De typiska amfiteatrarna byggdes ofta i form av en ellips med portöppningar runt omkring och utrymmen under arenan för att förvara fångar, djur och utrustning. Vissa av dessa öppningar är bevarade än idag. Luccas amfiteater bestod ursprungligen av två rader valv med 24 rader av sittplatser.

Kyrkan San Frediano, som du ska se om en stund och som ligger precis bredvid arenan i Lucca, innehåller många stenar och marmorblock från stadens gamla amfiteater. Det byggdes också hus mitt på arenan, men dessa togs bort 1830 - förutom de som låg på den gamla ellipsformade grunden och som idag rymmer mysiga restauranger samt affärer och barer. Arkitekten bakom ombyggnaden av arenan var Lorenzo Nottolini. Genom att gå runt den gamla vackra amfiteatern kan ni få en känsla av hur den en gång såg ut och ni kan se några bevarade spår.

För mer kultur kan du se vår resa till Underbara Umbrien & Toscana

Paus på restaurang Baralla Osteria 1860

Bi Bild: Baralla Osteria


En riktigt mysig, historisk och charmig restaurang (förutom de turistiska alternativen på torget) är restaurang Baralla Osteria 1860, som ligger på Via dell'Anfiteatro 4, och leder till Via Fillungo (se på er stadskarta eller fråga någon). Ni hittar restaurangen genom att gå runt utsidan av den gamla arenan. Missa inte ett besök på restaurangen! Byggnaden är mycket originell och gammal, och det är nästan alltid fullt av gäster, kanske har ni tur och hittar en plats?.
Det är en plats där många lokalbor kommer, och det är alltid en trevlig atmosfär

För dig som gillar vin och gastronomi kan du hitta vår Italienska matresa: HÄR

Piazza S. Frediano

Gå tillbaka längs Via Fillungo mot amfiteatern och du kommer att uppleva ett vackert och stämningsfullt torg med kyrkan San Frediano i slutet, med en lysande och sällsynt mosaik som dekorerar kyrkans övre gavel. Mosaiken ses på gaveln över den enkla marmorklädda romerska fasaden och avbildar Kristi himmelsfärd med apostlarna nedanför.

Kyrkan byggdes strax utanför den gamla romerska stadsmuren (den ursprungliga stadsmuren som var upp till 8–9 meter hög), som byggdes under longobardernas invasion. Därför har kyrkan också tidigare kallats Basilica Langobardorum.

San Frediano-kyrkan ligger alltså mellan den gamla och nya stadsmuren nära den norra stadsporten Porta Santa Maria, som byggdes under medeltiden från 1200- till 1300-talet. Biskopen av Lucca lät under 600-talet bygga denna enkla och förtjusande kyrka till ära för St. Vincent (San Vincenzo), en martyr från Zaragoza i Spanien. Men varför kallas kyrkan idag San Frediano och inte San Vincenzo? Enligt legenden var en man vid namn Frediano ursprungligen en irländsk kungason som efter en uppenbarelse år 540 pilgrimsvandrade till Rom.

Han grundade senare ett kloster i Irland och återvände sedan till Italien, där han prästvigdes. Frediano utnämndes till biskop i Lucca år 560 och utförde många mirakel under sitt arbete. Frediano dog år 588 och helgonförklarades kort efteråt av påve Gregorius den store. Kyrkan döptes kort efter hans död om till San Frediano och Vinzenzo. Frediano tycks ha haft kontakt med en ordning av tiggarmunkar som kallades Augustinermunkar, som är uppkallade efter kyrkofadern Aurelius Augustinus (354–430). Efter att Frediano begravts i kyrkan uppstod det en gemenskap av Augustinermunkar runt kyrkan, som först erkändes av påven Paschel II år 1104.

Bild: San Frediano kyrkan

Kyrkans ursprungliga fasad har sett mycket annorlunda ut än dess nuvarande utseende, som går tillbaka till början av 1000-talet. Invändigt är kyrkan mycket enkel, nästan sträng, och det är som att gå in i en andäktig medeltidsstämning. Bågarna i skeppet och sidoabsiderna stöds av de övre utsmyckningarna av de vackra pelarna, även kallade kapitälerna. Dessa är faktiskt återanvändningar från den närliggande amfiteatern. Rummet är dekorerat med vit marmor och ni hittar små kapell på sidorna, som lades till på 1300- och 1500-talet. Här finns också många vackra målningar som skildrar San Fredianos liv.

Vid ingången ser ni en stor och vacker dopfunt från 1100-talet, där dekorationerna bland annat berättar om Moses liv, och längre fram nära altaret står en annan dopfunt, som fortfarande används, och som är från 1489 och utförd av Matteo Civitali.

Till höger om ingången i kyrkan hittar ni den heliga Zita (1212–1278), som Dante nämnt i sin "Gudomliga Komedin" som inkarnationen av beteckningen för Lucca. Idag ses Zita i en glasbur i ett kapell, som därför kallas St. Zita. Här kan ni se fresker som visar scener från hennes liv, gjorda av konstnären Francesco del Tintore.

Bild: Zita

Denna vackra lilla flicka anställdes som tjänsteflicka vid den förmögna Fatinelli-familjen vid 12 års ålder och stannade där resten av sitt liv tills hon stängde sina ögon med en stjärna över sin dödsbädd. Efter detta upplevde många människor mirakel som tillskrevs Zita, och hon helgonförklarades år 1696 och är fortfarande skyddshelgon för unga flickor och tjänsteflickor.

Hon var god mot fattiga och tiggare och tog gärna ut lite bröd från köket för att stilla deras hunger. En dag upptäckte hennes herre att hon tog bröd ut ur huset, och han frågade vad hon bar i sin förklädnad. Zita svarade "rosor och blommor", och när hon öppnade sitt förkläde hade brödet förvandlats till rosor och blommor. Det finns också historier som berättar att vissa tjänstefolk hade sett änglar hjälpa Zita att baka sitt bröd i köket.

Därför kommer du att se Piazza San Frediano fylld med blommor varje år på hennes dödsdag och många familjer bakar bröd för att fira henne.

Visste du att du också kan besöka Lucca med Kulturresor Europa? Upplev staden med en svensktalande och lokalkunnig reseledare på resorna Förtrollande Toscana och Operaresa i Puccinis fotspår.