Skip to main content

Sankt Petersburg – Rysslands kulturella hjärta

Status:
Återkommer 2022

Upplev den ryska kulturhuvudstaden 2022

I världens största land, Ryssland, bankar landets kulturella hjärta i Sankt Petersburg. Det är här som den äkta, autentiska och bildade ryska finkulturen har sitt fäste. Staden grundlades först 1703, men trots sin unga ålder bär Sankt Petersburg på en tung historia, och har varit en viktig mittpunkt i både tsartiden, under den kommunistiska perioden och i nutiden.

Sankt Petersburg är känd för en unikt präktig arkitektur, pompösa museer, stilfulla teatrar samt stora, pråliga herrgårdar och palats. Efter andra världskrigets ödeläggelser blev stadens historiska centrum återuppbyggt och finns idag med på Unescos världsarvslista. Se också fram till att du i Sankt Petersburg hittar den bästa upplagan av traditionell, rysk kokkonst.

Därför ska du resa med oss till Sankt Petersburg:

 • Besök stora, arkitektoniska pärlor
 • Upplev en historisk kulturstad
 • Möt imponerande historia
 • Utflykt till Vinterpalatsen och Eremitaget
 • Möjlighet att resa med det nya e-visumet

Svensktalande reseledare och lokalguide

Resan leds av vår svensktalande reseledare samt en lokalguide, som båda kommer se till att du får uppleva stadens stora sevärdheter och den autentiska, ryska atmosfären. Samtidigt är turen som gjord för att vi ska komma nära inpå den ryska historien, som kan vara med till att förklara den nutid som Ryssland agerar i nu.

Från den 1:a oktober 2019 har reglerna för visum till Sankt Petersburg blivit lättade på, och det har därmed blivit lättare att resa till Sankt Petersburg som turist. Läs mer i avsnittet om e-visum.

Kort dagsprogram för resan:

Dag 1: Ankomst till Sankt Petersburg. Panoramatur, incheckning och middag (M)
Dag 2: Sankt Petersburg med lokalguide (F)
Dag 3: Besök på Eremitaget (F, M)
Dag 4: Ledig dag eller extra utflykt till Pushkin och Pavlovsk Palats. Middag med folkloreshow (F, M)
Dag 5: Hemresa (F)

F = Frukost   M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Sök resa

Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Sankt Petersburg. Panoramatur, incheckning och middag (M)

Vi ankommer under eftermiddagen till Pulkovoflygplatsen i Sankt Petersburg. Efter inreseformaliteterne möter vi vår ryska lokalguide och vår chaufför. Vi kör knappt 5 mil till vårt hotell, där vi längs vägen får en vacker panoramatur där lokalguiden ger oss inblick i Sankt Petersburg och områets historia.

Efter ankomsten under eftermiddagen inkvarteras vi på våra hotellrum. Senare möts vi till gemensam välkomstmiddag på hotellet och kvällen är härefter till egna äventyr – där du har möjlighet att uppleva stadens kvällsliv.

Dag 2: Sankt Peterburg med lokalguide: De många, stora pärlorna (F)

Efter frukost blir vi hämtade med buss, och du kan nu se fram emot en spännande tur genom staden. Det kommer bli en dag i arkitekturens tecken, där mängden av präktiga byggnadsverk är svårt för någon annan stad att matcha. Den första av många pärlor är det ryska museet, beläget på Konstens torg, i ett sagolikt palats från 1829. Här finns den största samlingen av rysk konst på ett museum. Härifrån åker vi vidare mod Vår frälsares katedral, som med sina typiska, ryska lökkupoler och rikt dekorerade fasad, är ett praktexemplar på kyrkans makt och rikedom.

Vi tar också vägen förbi tsarens berömda bostad; Vinterpalatset. Här ligger också det imponerande Eremitaget som vi ska besöka imorgon. Vinterpalatset var fram till revolutionen 1017 det officiella residenset för ryska tsarer i huvudstaden, och palatset kändes framförallt igen på sin gröna fasad i barockstil.


Bild: Vinterpalatset och utsikt över Sankt Petersburg

Den mer moderna delen av Sankt Petersburg upplever vi på den berömda boulevarden Nevsky Prospekt, som med sina fina butiker och stora monument är ett tydligt tecken på stadens rika historia och nutid.

Ett annat känt fenomen i Sankt Petersburg är tunnelbanestationen som öppnade 1955. Som kulturell huvudstad med stor självinsikt, och med ett styre med stort fokus på prestigeprojekt, investerade man i att göra vardagsresandet till en upplevelse, med rikt dekorerade stationer som kunde visa på systemets förmåner. I motsats till vad man ofta förknippar med den kommunistiska tidens arkitektur, så framstår tunnelbanan som ett projekt som verkligen lyckades.


Bild: Exempel på tunnelbanestation i Sankt Petersburg

Efter dagens många historiska upplevelser har du resten av dagen och kvällen på egen hand. Du kan välja att stanna kvar i de centrala delarna av staden, eller åka med tillbaka till hotellet.

Dag 3: Besök på Eremitaget (F, M)

Efter frukost åker vi från hotellet till Eremitaget, som är en del av Vinterpalatset. Detta är världens näst största museum med världens största konstsamling av målningar, och i särklass stadens mest populära sevärdhet. Här finns samlingar av världens allra största konstnärer, såsom Rembrandt, Leonardo da Vinci, Rubens och många fler. Totalt är över tre miljoner konstverk presenterade på museet.


Bild: Eremitaget och traditionella, ryska dockor

Efter rundturen på museet har vi tid på egen hand, och när vi nu, efter gårdagens utflykt, känner till stadens logistik, kan du antingen välja att utforska staden ytterligare eller åka med tillbaka till hotellet.

På kvällen äter vi en gemensam middag på hotellet.

Dag 4: Ledig dag eller extra utflykt till Katarinapalatset och Pavlovsk Palats. Middag med folkloreshow (F, M)

Dagen kan användas till aktiviteter på egen hand, eller så kan du följa med på en extrautflykt till staden Pushkin, som ligger ca 35 km från vårt hotell. I Pushkin hittar vi Katarina den storas sommarpalats, även känt som Katarinapalatset. Byggnaden är en mastodontisk och majestätisk byggnad i fina pastellfärger med en tillhörande vackert anlagd park, som vi besöker tillsammans med vår lokalguide. Under andra världskriget blev palatset systematiskt bombat av tyskarna, men blev efter Sovjetunionens fall återuppbyggt.

Turen fortsätter sedan till det imponerande Pavlosk Palats, som Katarina den Stora lät uppföra till sin son Paul, senare känd som Tsar Paul I av Ryssland. Här får vi en guidad rundvisning i det imperialistiska palatset, innan vi avslutar dagen med att återvända till Sankt Petersburg.


Bild: Pavlosk Palats

Kvällen avslutar vi med att äta på en restaurang, där vi också kommer närmare inpå den ryska folksjälen när vi upplever en folkloreshow.


Bild: Folkloreshow och stämning i Sankt Petersburg

Dag 5: Hemresa (F)

Resan lider mot sitt slut, och efter frukost tar vi bussen till flygplatsen efter några imponerande dagar i den ryska huvudstaden.

Karta

Väder

SE VÄDRET I SANKT PETERBURG

För att se uppdaterad väderleksprognos gå in på smhi.se.

Praktisk information om elektroniskt visum

Från den 1 oktober 2019 är det möjligt med medborgare från 51 länder, däribland Sverige, att res till Sankt Petersburg med ett elektroniskt e-visum. Det kan du ansöka om via länen nedanför. Det är resedeltagarens eget ansvar att ha ett giltigt visum till resan, samt att man uppfyller samtliga krav till visum.

Viktigt: Alla regler omkring e-visum står på engelska på länken nedan. Innan du börjar med visumansökningen är det viktigt att notera följande:

 • Det elektroniska visumet gäller i upp till 8 dagar inom regionen Sankt Petersburg
 • Man ska inte ansöka om visum förrän 20 dagar innan planerad ankomst
 • Det tar max 4 dagar att få ett elektroniskt visumPasset ska vara giltigt minst 6 månader från ansökningsdatumet
 • Du ska ha en giltig reseförsäkring, som gäller i Ryssland
 • Har du redan ett vanligt, giltigt ryskt visum i ditt pass, behöver du inte ansöka om e-visum.Bilden ska vara i JPEG-format.
 • Bilden ska vara i färg.Bilden får inte vara mer än 6 månader gammal, och ska vara lik dig som du ser ut idag.
 • Bilden ska endast innehålla dig, inga andra personer, möbler, mat eller liknande.Bilden ska vara neutral och tagen framifrån (inte från sidan eller snett framifrån).
 • Ögonen ska vara öppna, munnen stängd och inget hår ska vara framför ögonen.
 • Bilden ska tas i dagsljus, utan reflektion av blixt, skuggor eller röda ögon.
 • Bilden ska tas mot en ljus bakgrund (vägg).Om du använder glasögonen ska ögonen vara synliga och bågarna tunna. Inga reflektioner i glaset får synas.
 • Bilden ska visa hela huvudet samt den översta delen av axlarna.
 • Ansiktet ska vara mitt i bilden, och hakan ska vara synlig.Ansiktet ska fylla 70–80% av bilden.
 • Bilden ska vara rektangulär, och i ett mått som motsvarar 35 x 45 cm.
 • Bilden ska vara skarp med ansiktet i fokus.

 

Tryck på länken nedan för att ansöka om e-visum till Sankt Petersburg. Läs villkoren noga, så att ansökningsprocessen går snabbt och smidigt.

http://electronic-visa.kdmid.ru/spb_home_en.html

Andra liknande resor

Trustpilot