Sicilianska äventyr med DN-kortet

Denna resa är speciellt utformad för alla DN:s läsare med DN-kortet.

Följ med Kulturresor Europa och DN:s läsare till vackra Sicilien!

Följ med oss på en resa till Italien som kommer ge dig avslappnande dagar inramade i en charmerande, siciliansk kultur. Vi spenderar veckan i den mysiga orten Mazzarò som ligger strax utanför Taormina – Siciliens mest kända stad. Härifrån åker vi sedan ut på spännande utflyktsmål till bland annat Siciliens högsta berg och Europas största, aktiva vulkan – Etna.

Under resan får vi också stifta bekantskap med staden Siracusa som är en av de äldsta städerna i världen, och på vår stadsvandring genom Taromina får vi lära oss mer om stadens historia samtidigt som vi blir bortskämda med betagande utsikter över Medelhavet. Vår resa är heller inte komplett utan en båttur längs med den vackra Mazzarò-kusten. Vi får också gastronomiska upplevelser när vi skämmer bort oss med en tre-rätters lunch och gör ett besök på en vingård med egenproducerade viner.

Inbakat i resan har vi även avsatt tid för er att på egen hand utforska Sicilien, allt för att er resa ska bli så bra som möjligt.

Välkommen på ett sicilianskt äventyr! 

KORT DAGSPROGRAM:

Dag 1: Ankomst till Catania. 3-rätters lunch på restaurang. Incheckning på Hotel Bay Palace 4* i Mazzarò nära Taormina (L)
Dag 2: Stadsvandring i Taormina (F)
Dag 3: Ledig dag till egna upplevelser(F)
Dag 4: Utflykt till vulkanen Etna med lunch och vinprovning (F, L)
Dag 5: Båttur utanför Mazzarò-kusten. Fri eftermiddag och kväll eller extraarrangerad 3-rätters middag med underhållning (F)
Dag 6: Ledig dag till egna upplevelser(F)
Dag 7: Heldagsutflykt till Siracusa. Pizza-avskedsmiddag (F, M)
Dag 8: Hemresa(F)

F = Frukost   L = Lunch   M = Middag

OBS! Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det gällande dagsprogrammet lämnas vid ankomst till destinationen och utflykterna genomförs eventuellt tillsammans med någon av våra andra grupper.

Status:
Fullt

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Catania. 3-rätters lunch på restaurang. Incheckning på hotellet (L)

Vi anländer till Catanias flygplats på Sicilien där vår reseledare, som kommer att vara med oss under veckan, möter oss. Härifrån åker vi sedan mot det 4-stjärniga hotellet Bay Palace, beläget i Mazzarò, som kommer att bli vår bas för den kommande veckan. 

Längs med vägen får vi sällskap av de vackra omgivningarna och innan det är dags för oss att checka in på hotellet väntar en god tre-rätters lunch på en lokal restaurang.

Efter en lång resdag har vi sedan kvällen fri till att upptäcka Mazzaròs omgivningar på egen hand.

Bild: Vy över Siciliens betagande kust

Dag 2: Stadsvandring i Taormina (F)

Idag ska vi få upptäcka en av Siciliens mest kända städer – Taormina, när vi tillsammans med vår reseledare tar oss fram bland kullerstensgator och torg till fots. Här får vi historien berättad för oss om staden som år 358 f.Kr. grundlades som en grekisk koloni, medan vi hänförs av de fantastiska utsikterna som staden, med sin höjd på 200 meter över havet, erbjuder.

Taormina blev under 1900-talet enormt populär tack vare dess behagliga klimat och många solrika dagar, och det tog inte lång tid innan Europas aristokrati började hitta charmen med att övervintra här. Än idag är Taormina en levande och mysig liten stad som erbjuder utsikt över Medelhavet och Etnas rykande uppenbarelse. Här är kullerstensgatorna fulla av eleganta butiker, barer och restauranger, något som vi själva kommer att få bevittna på vår stadsvandring.

Bild: Utsikt över Taorminabukten

Till och från Mazzaró tar vi oss via de upplevelserika linebanevagnarna som erbjuder en häpnadsväckande utsikt över kusten och havet (biljett inkluderad i priset) och efter att vi har kommit tillbaka till vårt hotell väntar en fri eftermiddag och kväll.

Dag 3: Ledig dag till egna upplevelser (F)

Dagen ägnas helt och hållet åt dig och dina önskemål. Ta ett friskt dopp i hotellets utomhuspool, upptäck Mazzarós inbjudande omgivningar eller varför inte hitta din nya favoritrestaurang? Om du hellre önskar åka ut på en egen utflykt finns alltid vår reseledare till hands för att hjälpa till med idéer och goda råd.

Dag 4: Utflykt till vulkanen Etna med lunch och vinprovning (F, L)

Efter frukost styr vi vår färd mot Siciliens högsta berg och Europas största, aktiva vulkan - Etna. Vårt första stopp blir på 1 900 meters höjd vid Refugio Sapeinza, varifrån vi sedan vandrar upp till Monti Silvestri-kratrarna. Häruppifrån är utsikten minst sagt storslagen och terrängen vi vandrar i påminner mycket om ett månlandskap.

På Etnas frodiga sluttningar odlas pistaschnötter, vindruvor, jordgubbar, päron, kaktusfrukter samt citroner som får en alldeles särskild karaktär tack vare den fruktbara lavajorden. Utmärkande är honungen och vinet från Etna som har blivit ytterst populärt, både hos turister och italienarna själva. Vid lunchtid åker vi till en vingård på landsbygden i Etna, för att avnjuta en härlig god lunch tillsammans med aromerna från de olika vinerna som produceras här.

Bild: Vulkanen Etna

Resten av eftermiddagen och kvällen är fri till att disponera efter eget behag. Njut av en god middag eller slappna av på hotellet efter en intrycksfull dag.

Dag 5: Båttur utanför Mazzarò-kusten. Fri eftermiddag och kväll eller 3-rätters middag (F)

Vi ska idag få känna vinden i håret när vi beger oss ut på det stora blå Medelhavet. Vår ca två timmar långa båtfärd tar oss längs Mazzaròs ståtliga kust, där vi får beundra det sagolika landskapet som präglas av grönskande sluttningar, mystiska grottor och vita stränder. Med det böljande landskapet i bakgrunden och det turkosklara vattnet under oss får vi även här höra om spännande historier om Mazzaròs kustlinje från vår reseledare som följer med oss på turen. Efter båtturen ges tid till att på egen hand avnjuta en god lunch och strosa omkring i området. Kanske att en tur in till Taormina kan vara ett fint avslut på dagen.   

Om du hellre önskar lyxa till din vistelse något ytterligare har du denna kväll möjlighet att följa med på den extraarrangerade 3-rätters middagen på den gemytliga, lokala restaurangen Ristorante La Cambusa i kuststaden Giardini Naxos. Till och från middagen åker vi med gemensam transport och väl framme avnjuter vi tre läckra måltider i sällskap av den betagande havsutsikten och stämningsfulla musikunderhållningen. 

Dag 6: Ledig dag till egna upplevelser (F)

Efter några dagar fyllda med upplevelser kan det vara skönt att få en dag till egna upplevelser. Ta en avslappnande dag på stranden eller åk in till Taormina för lite shopping på köpgatan Corso Umberto. Valmöjligheterna är flera!

Dag 7: Heldagsutflykt till Syrakusa. Pizza-avskedsmiddag (F, M)

Vi inleder dagen med en tur till Syrakusa, där vi tillsammans med en lokalguide får uppleva staden på nära håll. Syrakusa är en av världens äldsta städer, som under den grekiska koloniseringen till och med överglänste Aten med sin storhet. Här besöker vi det magnifika arkeologiska området där den grekiska teatern, den romerska amfiteatern och grottan med Dionysos öra ligger belägna. Vi fortsätter sedan till Ortigia - ön som förbinds med fastlandet genom en bro. Här gör vi stopp vid Apollotemplet, katedralen i barockstil samt Aretusas källa.

Bild: Hamnen i Syrakusa

Efter en sista dag full med intryck och nya upplevelser sluts vi upp på kvällen för en gemensam avskedsmiddag där en äkta italiensk rätt står på menyn – pizza. Här får vi tid att tillsammans njuta av maten och varandras sällskap innan det blir dags för oss att återigen packa resväskan för hemfärd.

Dag 8: Hemresa (F)

Det har blivit dags för oss att åka tillbaka till Catanias flygplats, varifrån vi flyger hem tillbaka till Sverige efter en upplevelserik rundresa i Siciliens historia, atmosfär och natur.

Karta

Väder

Se vädret i Catania

Få uppdaterad väderleksprognos på smhi.se

Genomsnittlig max dygnstemperatur per månad / Genomsnittlig minimum dygnstemperatur per månad

Hotell

Övernattning Dag 1 - 8

Hotel Bay Palace
****
Hotel Bay Palace är ett modernt hotell  i turistklass i Mazzaró, vars läge är perfekt alldeles intill havet omgärdat av grönskade flora. Från hotellet kan du se ut över den si ....