Skip to main content

Vandringsresa till Gardasjön

Vy dagtid över italienska Gardasjön.
Vandringsresa i Italien.
Skymning vid en uteservering vid Gardasjön.
Besök på vingård under vandringsresa till Italien.
En italiensk restaurang och en man med vinglas i Italien.
Skymning vid Gardasjön i Italien.
Dryck och utsikt från promenad vid Gardasjön i Italien.
Par på vandringsresa.
Status:
Återkommer 2024

Njutningsfulla vandringar med historiska inslag 2024

Gardasjön har varit ett favoritresemål i Italien under många år, och detta med god anledning. Med sitt perfekta läge i norra delen av landet är det lätt att ta sig dit och väl på plats möts du av ett milt medelhavsklimat tack vare dess placering vid Alpernas fäste mellan Venedig och Milano. Den södra delen av sjön är frodig med mängder av frukt, oliver och vin medan den norra delen är mer dramatisk och bergig. På många sätt liknar platsen de vackra norska fjordarna, men kompletteras även med en stor mängd av färgglada och doftande blommor och träd samt många gamla och romantiska medeltida städer.

Utöver det vackra landskapet erbjuder Gardasjön också på tusenårig historia och gastronomiska upplevelser i särklass. Under våra dagsutflykter får vi bland annat se fantastiska utsikter, gamla vattenkvarnar, hällristningar från järnåldern och resan kryddas med goda luncher och vinprovningar där vi får smaka både Bardolino och Valpolicella Amarone.

Vi bor både centralt och charmigt i mitten av en av sjöns finaste städer, Garda.

Därför ska du resa med till Gardasjön:

  • Besök på pittoresk vingård med provsmakning
  • Italienska matupplevelser i traditionella omgivningar
  • Linbanetur med fantastisk utsikt över Gardasjön
  • Historiska upplevelser ända från järnåldern

KORT DAGSPROGRAM FÖR RESAN:

Dag 1: Ankomst till till flygplatsen, färd till Garda och välkomstmiddag (M)
Dag 2: Vandring till vinstaden Bardolino (F, L)
Dag 3: Historia och naturupplevelser på väg till Marciaga (F, L)
Dag 4: Vandring upp till Monte Luppia (F, L)
Dag 5: Vinområdet Valpolicella (F, L, M)
Dag 6: Ledig dag (F)
Dag 7: Linbana i Malcesine och lunch på toppen (F, L)
Dag 8: Hemresa (F)

F = Frukost L = Lunch M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Italien, färd till Garda och välkomstmiddag (M)

Ankomst till flygplatsen där vår reseledare och transfer väntar på oss. Under vår resa till Gardasjön på ca 2,5 timmar berättar vår guide om veckans program och annan intressant information om exempelvis italienska traditioner. Vi stannar längs vägen där vi kan köpa en lätt lunch med antingen smörgås eller pizza.

Väl framme på hotellet checkar vi in och sedan finns tid till avkoppling efter resan. Innan middagen tar vi en promenad i Gardas historiska centrum och längs strandpromenaden. Vi avslutar dagen på en mysig lokal restaurang där en välsmakande middag i form av lokala ostar och charkuterier är framdukat åt oss.

Skymningstid vid hamn vid Gardasjön i Italien.
Bild: Skymningstid vid hamnen

Dag 2: Vandring till vinstaden Bardolino (F, L)

Vi börjar dagens vandring efter frukosten. Den första biten kommer att vara en ganska brant promenad, men vi belönas med en magnifik utsikt över Gardasjöns södra sida. Härifrån går vi mot vinstaden Bardolino, där vi på vägen ner besöker en vingård som erbjuder smakprovning av sina olika viner.

Väl framme i Bardolino äter vi en gemensam lunch i ett vackert 500-årigt gammalt palats, beläget precis vid strandpromenaden. Efter en stunds flanerande längs de små mysiga gatorna i Bardolino återvänder vi hem till Garda genom en vandring längs strandpromenaden. Kvällen får man spendera som man vill.

Dagens vandring varar ca 3,5 timmar och är ca 12 km.

Dag 3: Historia och naturupplevelser på väg till Marciaga (F, L)

Dagens vandring leder oss bort från sjön när vi besöker en dal som bär många vittnesmål om områdets geologiska utveckling. Vi får också se en gammal vattenkvarn från 1500-talet. Härifrån går vi genom olivlundar och vingårdar upp till den lilla staden Marciaga. Det är här vi äter lunch och från staden har vi en underbar utsikt över Garda och bukten där staden ligger.

Vandringen hem är på en nedförsbacke längs landsvägen.

Dagens vandring varar ca 3,5 timmar och är ca 10 km.

Dag 4: Vandring upp till Monte Luppia (F, L)

Dagens utflykt erbjuder underbara vyer och vi börjar längs Gardas sjöpromenad där vi passerar vackra villor såsom Villa Canossa – en ståtlig byggnad som tillhörde en mycket inflytelserik kardinal. Sedan fortsätter vi upp mot Monte Luppia. Där finns klippor var de äldsta funnits sedan den italienska järnåldern. Området är främst känt för sina spännande hällristningar som finns i mängder.

Vi fortsätter vidare till den lilla staden Albisano. Här njuter vi först av den ljuvliga utsikten från det lilla torget framför kyrkan innan vi äter en välförtjänt, gemensam lunch.

Resan ner till Garda går längs bilvägen.

Dagens vandring varar ca 4 timmar och är ca 13 km.

Utsikt över Gardasjön i Italien vid skymningstid.
Bild:
Vacker solnedgång över Gardasjön

Dag 5: Vinområdet Valpolicella (F, L, M)

Idag lämnar vi Gardasjön och åker med buss till det berömda vinområdet Valpolicella. Här existerade vinproduktionen redan under romartiden, och namnet Valpolicellas latinska ursprung betyder helt enkelt "Dalen med många källare".

I den lilla staden San Giorgio besöker vi först den vackra romanska kyrkan innan vi ger oss ut bland några av de vingårdar som har druvan till ett av världens bästa viner: Amarone. Vi når snart Fumane, vilket är en av de 5 kommunerna som utgör Valpolicella Classico. Här besöker vi en gård som bjuder oss på en utsökt lunch med egenproducerade råvaror. Tillsammans med lunchen får vi också njuta av gårdens egna viner, Ripasso och Amarone.

Vi åker sedan med bussen tillbaka till Garda, där den sista stunden på eftermiddagen spenderas på egen hand. Vi möts sedan i receptionen och går till en lokal pizzeria där vi får smaka flera olika pizzor tillsammans.

Dagens vandring varar ca 2,5 timmar och är ca 7 km.

Italiensk pizza under vandringsresa till Gardasjön.
Bild:
Klassisk italiensk pizza

Dag 6:  Ledig dag (F)

Denna dag får man spendera precis som man önskar! Några kanske bara vill koppla av, medan andra kanske tar en tur till exempelvis Verona, Romeo och Julias stad. Verona är dock inte bara skådeplatsen för Shakespeares världsberömda pjäs, utan har också stora mängder av historia och kultur som går tillbaka till romartiden. Staden är också omgiven av eleganta butiker, fina restauranger och mysiga vinbarer.

Torg i Verona i Italien.
Bild: Romeo och Julias stad Verona

Dag 7: Linbana i Malcesine och lunch på toppen (F, L)

Dagens mål är de höga bergen. För att komma dit startar vi dagen med en buss längs den östra sidan av sjön. Vi anländer till Malcesine, varifrån vi tar den mycket moderna linbanan som går upp till ca 1760 m över havet. Även om vädret vanligen är milt och varmt i mars, april och oktober rekommenderas varma kläder då vi kommer befinna oss på så pass höga höjder. Vi bör också vara beredda på att det häruppe är väldigt varierande väder vilket kan påverka vårt schema för dagen.

Vår tur slutar på toppen av linbanan och här intar vi vår sista gemensamma lunch med en fantastisk utsikt över Gardasjön. Efter att ha återvänt med linbanan till Malcesine kommer det att finnas tid att utforska denna charmigt mysiga medeltida stad. Kanske lockar ett besök på den gamla borgen från 1300-talet? Härifrån erbjuds du en strålande utsikt över Malcesine och borgen är även ett geologiskt museum för Monte Baldo och Gardasjön.

Känner du istället för avkoppling och en stunds vila för fötterna kan du ta en kopp kaffe eller ett glas kallt vitt vin på en av uteserveringarna i den mysiga hamnen.

På eftermiddagen går vi ombord på en färja som tar oss på en tur längs vackra Gardasjön.

Dagens vandring varar ca 2-3 timmar och är ca 6 km.

Utsikt över Malcesine i Gardasjön i Italien.
Bild:
Utsikt över Malcesine

Dag 8: Hemresa (F)

Efter frukosten är det dags att ta farväl av Gardasjön. Vi bege oss mot flygplatsen för vidare återresa till Sverige efter en vecka med många underbara stunder, imponerande vyer och fantastiska smakupplevelser.

Fakta om Garda

Var ligger Gardasjön?

Garda är det populära området vars by har fått samma namn som den berömda sjön Gardasjön. Den lilla charmiga byn ligger belägen vid den sydöstra ändan av sjön, i provinsen Verona i nordöstra Italien. Garda kännetecknas främst av sitt bergiga landskap och den vackra sjön som med sin omkrets på hela 160 km, utgör Italiens största sjö. Trots att byn är en av de minsta byarna i hela provinsen, med endast 3 800 invånare, lockas turister från hela Europa till Garda. Andra kända turistmål utöver själva Gardasjön är bland annat Rocca of Garda – det anrika slottet som ligger 300 meter över staden samt Santa Maria Assunta – kyrkan som byggdes så tidigt som under 600-talet. Endast 3 mil från Garda ligger även den idylliska staden Verona som också är en mycket populär turistdestination.  

Hur tar jag mig runt?

I Garda kan du smidigt ta dig runt med tåg då det går tåglinjer som är direkt anslutna till Garda och som transporterar dig åt flera olika platser runt om i Italien.  Om du önskar utforska områden mer norrut kan järnvägen som går mellan Bolzano och Verona vara ett bra alternativ. Färjor går även på sjön och dessa transporterar både turister och besökare året runt. Dessa färjor kan variera i både vad gäller storlek och vad för tjänster de erbjuder, så ett gott tips är att studera tidtabellen för de olika färjorna i förväg för att hitta det alternativ som passar dig allra bäst.

Om du hellre föredrar att upptäcka Garda med bil går det också minst lika bra. Tänk på dock att det under högsäsong kan vara fullt på vägarna med både cyklister, bussar och husbilar från hela Europa. Besöker du däremot Garda under lågsäsong är tempot något lugnare

Karta

Karta över platser som besöks under en vandringsresa till Gardasjön.

Väder

Se vädret för Verona

För uppdaterad väderleksprognos gå in på smhi.se


Väderkarta över den genomsnittliga temperaturen vid Gardasjön per år.

Andra liknande resor