Skip to main content

På upptäcktsfärd i Portugal

Kungastaden Sintra med slottet Palacio Nacional de Sintra i solnedgången, och vacker gata med blommor i Portugal.
Lissabon stad i solnedgången på en rundresa till Portugal.
Vinodlingar på sluttningarna och portvin i den frodiga Dourodalen i Portugal.
Klassisk spårvagn på Lissabons gamla gator, Portugal.
Det blå kaklet Azulejo på en byggnad i Lissabon.
Pasteis de Nata och portugisiskt kakel i olika färger i Portugal.
Europas västligaste punkt Cabo da Roca i Portugal.
Den medeltida byn Marvao och utsikt över bergen i Portugal.
Status:
Fullbokad

Res genom Portugal med Sydsvenskan

Från vinodlingar och gröna dalar till solkyssta stränder och historiska städer 

Aldrig förr har Portugal varit så het på resetapeten som landet är idag. Världsarven som ligger utspridda i landet blir bara fler och fler när UNESCO ständigt får upp ögonen för nya historiska platser i Portugal. Den pittoreskt vackra naturen är så variationsrik och frodig att även den förtjänar en utmärkelse!

På vår rundresa finkammar vi det portugisiska fastlandet på allt mellan himmel och jord. Vi söker upp det djupa och frodiga landskapet där odlingar, vingårdar och bergsbyar hör hemma och letar oss ut till kusten som i kontrast bjuder på vackra havsutsikter, friska vindar och lena sandstränder.  

Under hela resan är vi tillsammans med vår svensktalande reseledare som förmedlar sina kunskaper om detta fascinerande och omtyckta land.

Därför ska du resa med oss på rundresa i Portugal:

  • En upplevelserik rundresa där vi kommer tätt inpå Portugal
  • Väl utvalda hotell med centralt läge i både Lissabon och Porto
  • Guidade stadsvandringar på historiska gator och till stora sevärdheter
  • Kulturberikande besök på vingårdar och fabriker

Guimãres, Braga och portvin i Porto

I norra Portugal uppsöker vi städer som har haft en betydande roll i Portugals historia. En av dem är Guimãres, landets första huvudstad, där det moderna Portugal tog form. Upptäcktsresandet fortsätter härefter till det religiösa centrumet Braga som går under smeknamnet ”Det portugisiske Rom”, och till Porto som gör sig redo för att visa upp sin historiska stadskärna och sina idylliska flodkvarter för oss.

Betagande landskap i Douro och mellersta Portugal

Vi följer järnvägsspåren som leder oss från Porto och ut på landet och från tågfönstren hänförs vi av landskapet utmed Dourofloden som fortsätter att skifta färg och form under hela färden. Mitt i detta förtrollande landskap av vinodlingar och sluttningar lutar vi oss tillbaka för lunch på en trevlig vingård. Härifrån reser vi söderut och när vi kommer fram till universitetsstaden Coimbra och tempelriddarnas stad Tomar tar vår resa till Portugal en mer historisk form.  

Alentejos små landsbyar, Évora och Arrabida

Alentejo-regionen är autentisk, bedårande och vildvuxen på en och samma gång. I detta område letar vi rätt på några av Portugals mest förtjusande landsbyar, Castelo de Vide och Marvão som vi hittar högt upp bland bergstopparna. En annan stad som är lika trollbindande tack vare sina historiska kvarlämningar är Évora. Förutom att övernatta här beundrar vi tempel, kyrkor och stadsmuren från romarnas storhetstid. Utan att få nog av den vackra naturen upplever vi naturparken i Arrábida, där ytterligare en vingård är redo att ta emot oss.

Lissabon, Bélem och Sintra

När vi börjar närma oss slutet på vår Portugalodyssé står landets självaste huvudstad, Lissabon, näst på tur att uppleva. Vi vistas i några av stadens mest spännande områden – från Belém som har djupa rötter till de upptäcktsresande, till historiska Baixa och det moderna Expo. Andra sköna ställen vi besöker under resans sista dagar är kusten utmed Atlanten och kungastaden Sintra i bergen.

Kort dagsprogram för resan i Portugal:

Dag 1: Ankomst till Lissabon och incheckning på hotellet i Porto (M)
Dag 2: Guimarães och Braga, stadsrundtur i Porto med besök på portvinshus (F)
Dag 3: Tågresa till Dourodalen med vingårdslunch och ankomst till Coimbra (F, L, M)
Dag 4: Coimbra, Tempelriddarnas stad Tomar och ankomst till Évora (F, L, M)
Dag 5: Alentejos härligheter; Castelo de Vide, Marvão och Évora (F)
Dag 6: Naturparken Arrabida, besök på kakelfabrik, vingårdsbesök och Belém (F)
Dag 7: Lissabons sevärdheter på en stadsrundtur. Extra utflykt: Fado-afton (F)
Dag 8: Kungastaden Sintra, Europas västligaste punkt Cabo da Roca och Lissabons Riviera (F, M)
Dag 9: Ledig dag i Lissabon (F)
Dag 10: Hemresa (F)

F = Frukost   L = Lunch   M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. 

Sök resa
Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Lissabon och incheckning på hotellet i Porto (M)

Vårt portugisiska äventyr börjar med en flygresa till Lissabon. Härifrån ska vi bege oss ut och söka upp landets stora sevärdheter och små smultronställen samtidigt som vi får en inblick i Portugals historia, kultur och sociala förhållanden. Vår svensktalande reseledare tar emot oss på flygplatsen och efter att vi har kommit på plats i vår buss introduceras vi för resans program.

Eftersom vi har sparat Lissabon till senare i programmet beger vi oss med en gång norrut till staden Porto. Här checkar vi in på vårt hotell för natten och äter middag i varandras sällskap.

Dag 2: Guimarães och Braga, stadsrundtur i Porto med besök på portvinshus (F)

Efter frukost tar vi resan än mer norrut i Portugal. Braga, som är känd för att vara ärkebiskoparnas stad, har en lång och spännande historia med starka kopplingar till kyrkans storhetstid. Vi letar upp den välkända platsen för pilgrimer, helgedomen Bom Jesus de Braga som dessutom utsågs till ett världsarv av UNESCO år 2019. Från toppen av dess monumentala barocktrappa har vi en underbar utsikt över "Lilla Rom" som Braga också kallas.

Befinner man sig i norra Portugal är Guimarães ett obligatoriskt besöksmål. Denna stad har spelat en viktig roll i Portugals kamp för självständigheten och var landets första huvudstad. Förutom att Guimarães har en intressant historia som är värd att få berättad för sig, är det en ren fröjd för ögat att strosa runt bland den sagolika arkitekturen i staden.   

Bom Jesus de Braga med den gigantiska barocktrappan och Portugals första huvudstad Guimarães.
Bild: Bom Jesus de Braga med dess väldiga barocktrappa och Portugals första huvudstad Guimarães

Dagen slutar inte här utan väl tillbaka i Porto tar vi återigen upp upptäcktresandet med en guidad rundtur i staden. Porto är Portugals näst största stad och världsarvsförklarad av UNESCO för sina fina palats och historiska hus.

Staden ligger vid floden Douros mynning och vi lär bli extra förtjusta i flodkvarteret 'Cais de Ribeira' där vi hittar gamla hus, smala gränder och stadens bästa utsikt över Portos mest granna bro. Under stadsrundturen navigeras vi runt i det historiska centrumet till Portos många sevärda platser och byggnader. Vi ser bland annat det 300 år gamla klocktornet Clerigos och Portos domkyrka som byggdes i hyllning till de skandinaviska furstar som hjälpte kung Alfonso Henriques att erövra Lissabon 1147. Vi avrundar den guidade turen med ett besök i ett av Portos välkända portvinshus; Vila Nova de Gaia. Här blir vi väl omhändertagna på en rundvisning som avslutas med en vinprovning.   

Dag 3: Tågresa till Dourodalen med vingårdslunch och ankomst till Coimbra (F, L, M)

På Portos historiska centralstation inleds dagens historialektion. Vårt ”klassrum” är helt enastående vackert med alla kakelutsmyckningar som pryder väggarna från golv till tak. Med lite mer kunskap i bagaget hoppar vi härefter på tåget som har den frodiga Dourodalen som slutdestination. Under stora partier av tågresan ringlar sig järnvägsspåren utmed flodbanken, så vi kan studera det natursköna landskapet med all dess bördiga växtlighet från första parkett.

Vi kliver av tåget vid Peso do Régua och vi befinner oss nu djupt inne i dalen. Här står vår buss redo att ta oss med på en praktfull panoramatur i de kuperade omgivningarna som har ett överflöd av vinodlingar. Vi tar en paus vid en av de många vingårdar i trakten som producerar eget portvin. Här bjuds vi in på lunch och vin och blir samtidigt klokare på den portugisiska vinproduktionen.     

Dourodalen med floden Douro som ringlar sig mellan vinodlingarna på sluttningarna i Portugal.
Bild: Dourodalen

Efter en händelserik dag är vi mer än redo för att slå oss till ro. Vår busschaufför kör oss därför till Coimbra, där vi hittar vårt andra hotell på resan. Dagens fantastiska upplevelser smälter vi bäst med en middag på hotellet och en god natts sömn.

Dag 4: Coimbra, Tempelriddarnas stad Tomar och ankomst till Évora (F, L, M)

Vi vaknar upp i Coimbra som vi fram tills nu inte har hunnit se mycket av, men det ska dagens stadsvandring ändra på! Vi befinner oss i en av världens äldsta universitetsstäder och därför är en given sevärdhet på dagens program de eleganta universitetsbyggnaderna som en gång i tiden har varit hem åt kungafamiljer. Vi letar också upp den friska brisen från vattnet och strosar utmed Mondego-floden som ringlar sig genom staden.

Det gamla universitetsbyggnaderna i Coimbra, Portugal.
Bild: Universitetet i Coimbra

Tomar är tempelriddarnas stad, vilket vi kommer att upptäcka med egna ögon under dagens besök. De praktfulla byggnaderna som fyller staden hör hemma i en riktig medeltidssaga. En byggnad som kommer att imponera på oss lite extra är klostret Convento de Cristo. Ifall du inte nöjer dig med att beundra klostret utifrån kan du mot en entréavgift på 6 euro ta dig en närmare titt inuti. Vi har inte bråttom med att lämna denna historiska stad och vi äter också lunch här.

När vi har ätit klart sätter vi kurs mot Évora, men innan vi når fram till vår destination passerar vi det gröna området Ribatejo som breder ut sig bakom floden Tejo. Vi stannar strax utanför Évora på en adress som tillhör en lokal korkproducent. På produktionen blir vi undervisade i vilka egenskaper och användningsområden som det fascinerande naturmaterialet har.

Efter besöket blir vi körda till vårt hotell i Évora. Måltider smakar oftast som allra bäst efter många upplevelser och intryck, och denna dag är inget undantag.   

Dag 5: Alentejos härligheter; Castelo de Vide, Marvão och Évora (F)

Alentejoregionen är vida känd för sina olivträd, korkängar och stora lantbruksområden med både vete- och vinfält. Föga förvånande är det att denna region kallas för Portugals skafferi – för här finns allt som våra smaklökar kan tänkas begära.

I regionen åker vi på en sightseeingtur innan vi kommer fram till landsbyn Castelo de Vide. I denna lilla, portugisiska pärla som ligger gömd bland São Mamede-bergen kan vi se fram emot en riktig mysig promenad som dels tar oss till det judiska kvarteret.  

Klostret Convento de Cristo i Tomar och mysig gata i medeltidsbyn Castelo de Vide, Portugal.
Bild: Klostret Convento de Cristo i Tomar (från dag 4) och trevliga gator i Castelo de Vide

Nästa charmerande landsby på tur att utforska är Marvão. Då vi hittar denna medeltida by på högre höjder, kan vi här förvänta oss hänförande utsikter över bergen. Det ryktas om att Marvão står med på UNESCO:s observationslista över potentiella, nya världsarv och ett besök här räcker gott och väl för att vi ska förstå anledningen bakom.

Utsikt över bergen i byn Marvão och det romerska Diana templet med korintiska kolonner i Èvora, Portugal.
Bild: Marvão och Diana-templet med de korintiska kolonnerna i Évora

Under dagen har vi begett oss ut på långväga äventyr men faktum är att vi hittar viktig historia och spännande sevärdheter så nära som i vår vistelseort Évora. De anrika kvarlämningarna i staden påminner oss om att Évora en gång i historien har varit en romersk stad. Innanför den väldiga stadsmuren letar vi oss till domkyrkan och det romerska templet Diana med de vackra korintiska kolonnerna. Vi går också förbi St Francis-kyrkan som synnerligen är speciell med sitt kapell gjort av människoben. Om du vill veta historian bakom detta har du möjlighet att göra ett besök i kyrkan (entrépris ca 2-3 euro).

Dag 6: Naturparken Arrabida, besök på kakelfabrik, vingårdsbesök och Belém (F)

I dag åker vi västerut i riktning mot naturparken Arrabida och bergskedjan med samma namn. Vi har områdets milda kustklimat att tacka för den unika och variationsrika vegetation som vi kommer att kunna njuta av under dagens utflykt. Vi gör ett stopp i Azeitão för ett besök på en liten verkstad som framställer det karaktäristiska kaklet "azulejos" och vår trevliga stund här efterträds av ett vingårdsbesök där en vinprovning väntar.

Vi börjar nu närma oss Portugals huvudstad Lissabon, men innan vi kan göra entré i storstaden behöver vi passera den röda hängbron, 25 april bron, som förbinder Lissabon med fastlandet söder om Tejoflodens bredd. Att färdas på bron är en upplevelse i sig och vi kan nu börja urskilja Lissabons vackra stadssilhuett som vi alldeles snart kommer att förlora oss i.  

Segelbåt framför den röda hängbron 25 april bron i Lissabon, Portugal.
Bild: 25 april Bron vid Lissabon

Vi har färdats genom naturparker och över flodvågor och innan vi kommer i mål på vårt hotell i Lissabon ska vi hinna med en avstickare till Belém - en stadsdel som är allt annat än blygsam med sina storslagna byggnadsverk. Belém-tornet och de Upptäcktsresandes monument, som konstruerades för att hylla Henrik Sjöfararen, håller oss väl sysselsatta. Likaså den fantastiskt fina Jerónimo-kyrkan.

Sent på eftermiddagen ankommer vi till vårt hotell i Lissabon. Efter att vi har checkat in på våra rum har vi kvällen fri till att utforska Lissabons hav av mysiga restauranger och sprudlande barer. 

Dag 7: Lissabons sevärdheter på en stadsrundtur. Extra utflykt: Fado-afton (F)

Lissabon anses vara en av Europas mest tilldragande och charmerande huvudstäder och inte i någon annan europeisk huvudstad kan du se solen gå ner i horisonten bortom havet.

Vi utforskar Lissabon till fots och låter vår reseledare hålla täten i orienteringen av stadens sevärdheter. Vi prickar bland annat av de historiska kvarteren Chiado, Baixa och Alfama och välkända platser som Praca do och Praca do Comércio med den klassiska Triumfbågen.

Om tiden tillåter utforskar vi också de moderna delarna av Lissabon. Hit tillhör kvarteret Parque das Nacoes som rustades upp i samband med världsutställningen Expo år 1998. Under dagens stadsvandring har vi även inkluderat en fika med kaffe och kaka.

När kvällen faller på ger vi dig möjligheten att uppleva en riktig traditionell fado-afton. Bli bekant med denna speciella, portugisiska musik- och sångstil under en middag som inkluderar både mat och dryck.

Gatuutsmyckning i Alfama och Fado-gitarrer i Portugal.
Bild: Gatuutsmyckning i Alfama och Fado-gitarrer

Dag 8: Kungastaden Sintra, Europas västligaste punkt Cabo da Roca och Lissabons Riviera (F, M)

I bergen norr om Lissabon hittar vi det äventyrliga Sintra och de tre kungapalatsen som ståtar här.

Vi besöker den gamla stadsdelen i Sintra som beskrivs bäst med kullerstensgator, prydliga hus och färgglada blommor. I gamla stan finns det gott om butiker och caféer och vi ger dig tid till att på egen hand uppsöka de ställen som intresserar dig. Ifall du är angelägen om att besöka kungaslottet Palacio Nacional de Sintra med de ikoniska skorstenarna kostar entrén cirka 10 euro som du betalar direkt vid dörren.

Vackra Sintra stad med de kungliga palatsen och Europas västligaste punkt Cabo da Roca i Portugal.
Bild: Äventyrliga Sintra och Cabo da Roca

Efter vår tid i den kungliga staden beger vi oss så långt västerut man kan komma i Europa, till Cabo da Roca. Fram till 1600-talet var Cabo da Roca namnlöst och kallades kort och gott för Lissabons klippa eftersom det var det första landmärke som mötte sjöfararna vid inseglingen till Lissabon. Väl framme blir vi belönade med den storslagna utsikten över Atlanten från en klippa 140 meter över havet. Förhoppningsvis är ingen av oss redo att släppa taget om havet då vi kör kustvägen tillbaka till Lissabon via den livliga semesterorten Cascais. 

Vi är tillbaka i Lissabon i god tid så om du har mer energi i benen finns det nu möjlighet för egna strövtåg. Vi samlas igen om kvällen för en gemensam middag på en av stadens lokala restauranger.

Dag 9: Ledig dag i Lissabon (F)

Efter flera dagar fyllda med upplevelser och utflykter finns det idag tid till att uppleva Lissabon på egen hand. Förhoppningsvis har de senaste dagarnas utflykter inspirerat dig till att fortsätta utforska Portugals huvudstad.  

Om det är shopping du är ute efter så går du inte bet i Lissabon! Strosa fram på gatorna omkring Rua Augusta och in på sidogatorna som gömmer små specialbutiker. Eller varför inte spatsera fram på den stora Avenida de Liberdade där alla matvarorbutiker håller till?

Ett annat utflyktsmål är EXPO-området där världsutställningen hölls 1998. Ett självklart besöksmål om du intresserar dig för modern arkitektur. Lissabon bjuder även på många muséer med allt ifrån klassisk till modern och nutida konst, information om kaklet genom tiderna samt sjöfartshistoria.

Längs vägen kan du äta på någon av de trivsamma restaurangerna där den lokala gastronomin ger en riktig smakupplevelse eller njuta av en god kopp kaffe eller en svalkande drink på något av alla trottoarkaféerna. Lissabon erbjuder allt och lite till.

Lissabon stad med den röda hängbron och de sju kullarna, Portugal.
Bild: Lissabon

Dag 10: Hemresa (F)

Med direktflyg till Köpenhamn rundar vi av vårt upptäcktsresande i Portugal. Vi har varit runt och sett, smakat och upplevt mycket av det bästa som Portugal har att erbjuda!

Väder

SE VÄDRET I LISSABON

 uppdaterad väderleksrapport på smhi.se.

Väderkarta över den genomsnittliga temperaturen i Lissabon per år.

Karta

Geografisk karta över Portugal.

Fakta om Porto & Lissabon

Var ligger Porto och Lissabon?

Porto är Portugals näst största stad och här bor omkring 260 000 invånare. Till ytan är Porto 41,42 km2 stort och vi hittar Porto i norra Portugal alldeles intill kusten. Förutom en livfull hamn, hittar vi många tillverkningsindustrier runtom i staden. Porto är känd för sina vackra kustmiljöer, men också för sitt portvin. Av den anledningen anordnas vinprovningar i staden för både turister och inhemska vinfantaster.

Lissabon hittar vi på västkusten i Portugal. Staden har en area på 84,8 km2 och ett invånarantal på 565 000 människor. Lissabon är Portugals huvudstad och utmärker sig för de gula spårvagnarna, den färgstarka arkitekturen och de historiska kvarteren. Det korta avståndet till stranden och havet lockar både surfare och semesterfirare hit och med sitt fantastiska utbud av restauranger och barer är Lissabon en oerhört attraktiv semesterdestination.

Hur är vädret och klimatet?

I Porto är det något mer svalt och fuktigt i luften jämfört med i södra Portugal. Tillskillnad från när man vistas på den soliga kusten i söder, Algarvekusten, får man i Porto vara beredd på en och annan regnskur då och då.

I Lissabon råder ett behagligt medelhavsklimat och precis utanför stadskärnan breder långa sandstränder ut sig. Det typiska subtropiska medelhavsklimatet ger Lissabon varma somrar och milda vintrar. Från april till oktober är det ovanligt att temperaturen går under 18 grader och under de härliga sommarmånaderna ligger temperaturen på omkring 27 grader.

Hur tar jag mig runt?

Det kan förekomma trängsel på vägarna i och runtom Porto och därför rekommenderas turister och besökare att ta sig runt med taxi eller metro. Metrolinjerna i Porto är relativt nya och erbjuder en snabb och smidig transport till stadens olika områden. Första metrotåget avgår runt kl. 06.00 på morgonen och härefter går tågen fram till och med kl. 01.00 på natten. Även bussnätverket i Porto är utvecklat. Biljett till din bussresa köper du ombord på bussen och en enkel resa kostar ca 1,50 euro.

Ett mer gammaldags sätt att ta sig runt på i Porto är med de s.k. ”tram-tågen”. Idag återstår endast tre aktiva linjer och de scenariska spårvagnarna avgår var 30 minut, från kl. 9 på morgonen till kl. 19 på kvällen.

I Lissabon är det inga problem att ta sig runt med lokaltrafiken. Här finns det gott om bussar, spårvagnar och tunnelbanetåg. För att få ett bättre pris på din resa ska du köpa enbiljett innan du stiger ombord på spårvagnen eller bussen. Priset för en resa med tunnelbanan är ca 1,25 euro.

Från tågstationen i Lissabon går det flera tåg dagligen till kringliggande orter och städer. Utmed kusten går pendeltåget mellan Lissabon och Cascais, som erbjuder både transport och vackra vyer över havet.

Kom ihåg att införskaffa din tågbiljett innan du kliver ombord. De finns att köpa på ett biljettkontor eller vid tågstationen.

Andra liknande resor

Trustpilot