Skip to main content

Resor till Tjeckien

Följ med på en resa till Tjeckien – Europas kulturella mittpunkt

Följ med oss på Kulturresor Europa på en gruppresa till Tjeckien. Det blir fem dagar i en av Europas absolut hetaste och mest populära storstäder – Prag!

Prag är weekendmålet som klättrar allt högre upp på listorna och som gör europeiska storstäder som Paris och London sällskap i tävlingen över svenskarnas favoritresmål. Här vilar en anda som avslöjar landets stormiga historia från ockupationstider och den unika föreningen av öst som möter väst belönar besökare med ett helt otroligt register av olika kulturer. För att inte tala om den gåtfulla arkitekturen som utmärker sig med sina spiror, kupoler, torn och figurer och som ständigt påminner stadsmyllret om en svunnen tid.

Under vår resa kommer vi att få ta del av kulinariska upplevelser, pampig arkitektur, Prags fascinerande historia och den obligatoriska tjeckiska ölen så klart. Det kommer också finnas tid för att uppleva Tjeckiens vackra huvudstad på egen hand. Det blir en storstadssemester som ni sent kommer att glömma!

Fakta om Tjeckien

Vart ligger landet?

I mitten av central Europa ligger Tjeckien, omgivet av länderna Tyskland, Polen, Slovakien och Österrike. Landet som till ytan är 78 866 km2 stort, präglas av ett flackt, bördigt landskap där de stora bergsmassiven i utkanten skapar en naturlig avgränsning till kringliggande länder. Här igenom rinner även flera floder varav Elbe och Vlatava som rinner genom Prag är två av de mest berömda. Inte allt för länge sedan hette landet Tjeckoslovakien, som då omfattade både Tjeckien och Slovakien, men efter splittringen av de två länderna år 1993 är de nu två skilda nationer med namnen Tjeckien och Slovakien. Tjeckien lockar idag turister från hela Europa och turismen har kommit att bli en väsentlig inkomstkälla för landet.

Hur många bor i landet?

Prag är Tjeckiens huvudstad och tar även hem titeln som landets största stad. Av de ca 10 miljoner människor som bor i Tjeckien, är omkring 1.2 miljoner bosatta i Prag.

Hur är vädret och klimatet?

Tjeckien kännetecknas av ett typiskt inlandsklimat där somrarna är relativt varma och vintrarna något mer kalla, där snöfall inte är helt ovanligt. Vårarna och höstarna är, liksom i Sverige, något milda med en varierad mängd nederbörd beroende på vart i landet man befinner sig.

Vilket språk talar man?

Det officiella språket som talas i landet är tjeckiska , men du behöver inte vara orolig för att de inte ska förstå engelska i de större orterna och där turismen är stor.  

Vilken religion råder i landet?

Tjeckien är faktiskt ett av de mest sekulariserade länderna i hela Europa, och 2011 uppskattades omkring 40 % av befolkningen till att vara icke troende. Av de som är troende hör majoriteten till den romerska-katolska kyrkan, vilket utgör ca 10 % av invånarna. Så om du ska besöka kyrkor eller kloster kan det vara bra att tänka på att täcka bara axlar och ben för att visa respekt för den romerska-katolska tron.  

Vilken valuta ska jag använda?

Landet har tjeckisk krona som valuta, även kallad Koruna. 1 SEK motsvarar ca 2,44 CZK (pr. augusti 2018). De vanliga kreditkortstyperna som American Express, Visa och MasterCard accepteras normalt i Tjeckien, men ett gott råd kan vara att ha lite kontanter i landets valuta ifall du har vägarna förbi mindre orter. Du kan växla på växlingskontor och på banker runt om i landet samt ta ut pengar i de bankomater (s.k. ATMs) som går att finna lite varstans. Observera dock att det oftast tillkommer en mindre avgift när du tar ut eller växlar pengar.

Finns det någon tidsskillnad?

Tjeckien befinner sig i samma tidszon som Sverige.  

Vilka är inresereglerna?

Tjeckien har varit medlem i EU sedan 2004 och du behöver därmed inget visum för att åka in i landet. Ett giltigt pass behöver du däremot kunna uppvisa vid inresa till Tjeckien.

Hur mycket ska jag ge i dricks?

Liksom i många andra europeiska länder, är det kostym att ge dricks i Tjeckien. På restauranger eller efter en taxiturer kan du räkna med att dricksa ca 10 % av priset, alternativt att avrunda uppåt.

Kan jag dricka vattnet?

Det är rekommendation på att inte dricka vattnet ur kranen i Tjeckien. Köp hellre med dig vatten på flaska.

Vad har de för eluttag?

I Tjeckien används de europeiska uttagen med två hål i väggen, så ingen adapter behövs packas ned i resväskan.