Resor till Tjeckien

Pampiga Prag

Pampiga Prag

5 dagar

Upplev våren i ståtliga Prag till ett extremt bra pris!

Läs mer om storstadssemester i Prag
från 5 995:-

Följ med på en resa till Tjeckien – Europas kulturella mittpunkt

Följ med oss på Kulturresor Europa på en gruppresa till Tjeckien. Det blir fem dagar i en av Europas absolut hetaste och mest populära storstäder – Prag! Under denna resa kommer vi få ta del av kulinariska upplevelser, pampig arkitektur, Prags fascinerande historia och den obligatoriska tjeckiska ölen så klart. Det kommer också finnas tid för att uppleva Tjeckiens vackra huvudstad på egen hand. Det blir en storstadssemester som ni sent kommer att glömma!

Läs mer om vår resa till Prag genom att klicka er vidare till resan nedan.

Fakta om Tjeckien

Geografi

I mitten av central Europa ligger Tjeckien, omgivet av länderna Tyskland, Polen, Slovakien och Österrike. Landet som till ytan är 78 866km2 stort, präglas av ett flackt, bördigt landskap där de stora bergsmassiven i utkanten skapar en naturlig avgränsning till kringliggande länder. Här igenom rinner även flera floder varav Elbe och Vlatava som rinner genom Prag är två av de mest berömda. Prag är Tjeckiens huvudstad och tar även hem titeln som landets största stad. Av de ca 10 miljoner människor som bor i Tjeckien, är omkring 1.2 miljoner bosatta i Prag.

Inte allt för länge sedan hette landet Tjeckoslovakien, som då omfattade både Tjeckien och Slovakien, men efter splittringen av de två länderna år 1993 är de nu två skilda nationer med namnen Tjeckien och Slovakien. Tjeckien lockar idag turister från hela Europa och turismen har kommit att bli en väsentlig inkomstkälla för landet.

Klimat och väder

Tjeckien kännetecknas av ett typiskt inlandsklimat där somrarna är relativt varma och vintrarna något mer kalla, där snöfall inte är helt ovanligt. Vårarna och höstarna är, liksom i Sverige, något milda med en varierad mängd nederbörd beroende på vart i landet man befinner sig.

Språk

Det officiella språket som talas i landet är tjeckiska , men du behöver inte vara orolig för att de inte ska förstå engelska i de större orterna och där turismen är stor.  

Religion

Tjeckien är faktiskt ett av de mest sekulariserade länderna i hela Europa, och 2011 uppskattades omkring 40 % av befolkningen till att vara icke troende. Av de som är troende hör majoriteten till den romerska-katolska kyrkan, vilket utgör ca 10 % av invånarna. Så om du ska besöka kyrkor eller kloster kan det vara bra att tänka på att täcka bara axlar och ben för att visa respekt för den romerska-katolska tron.  

Valuta och pengar

Landet har tjeckisk krona som valuta, även kallad Koruna. 1 SEK motsvarar ca 2,7 CZK. De vanliga kreditkortstyperna som American Express, Visa och MasterCard accepteras normalt i Tjeckien, men ett gott råd kan vara att ha lite kontanter i landets valuta ifall du har vägarna förbi mindre orter. Du kan växla på växlingskontor och på banker runt om i landet samt ta ut pengar i de bankomater (s.k. ATMs) som går att finna lite varstans. Observera dock att det oftast tillkommer en mindre avgift när du tar ut eller växlar pengar.

Tidsskillnad

Tjeckien befinner sig i samma tidszon som Sverige.  

Pass och visum

Landet har varit medlem i EU sedan 2004 och du behöver därmed inget visum för att åka in i landet.

Dricks

Liksom i många andra europeiska länder, är det kostym att ge dricks i Tjeckien. På restauranger eller efter en taxiturer kan du räkna med att dricksa ca 10 % av priset, alternativt att avrunda uppåt.

Kranvatten

Det är rekommendation på att inte dricka vattnet ur kranen i Tjeckien. Köp hellre med dig vatten på flaska.

Elektricitet

I Tjeckien används de europeiska uttagen med två hål i väggen, så ingen adapter behövs packas ned i resväskan. 

Gruppresa till Prag fylld med kulturella upplevelser -

Följ med oss på en gruppresa till Tjeckiens fantastiska huvudstad Prag. Staden är en kulturell samlingsplats i hjärtat av Europa och en plats som man har lust att resa till igen och igen. Prags vackra arkitektur och den äkta tjeckiska charmen återfinns i hela staden och skapar minne...Läs mer om vår resa till pampiga Prag »5 dagarfrån 5 995:-