Skip to main content
Status:
Fullbokad

RES TILL INDONESIENS VACKRASTE Ö – BALI

Årets stora resenyhet är en resa till det bedårande Bali. Här har vi satt samman det bästa som ön har att erbjuda. Vår resa till Bali ger dig därför både upplevelserna av en gammal kultur, inblick i lokallivet, möte med de vänliga balineserna och Balis olika fantastiska landskap – allt i sällskap med vår svenska reseledare.  

Bali är en indonesisk favorit, och det är lätt att förstå varför så många åkt hit och förälskat sig i ön. Det rika djurlivet, den hisnande naturen med både hav, stränder och djungel och de puttrande städerna är svåra att stå emot. Efter att du följt med på denna rundresa runt Balis främsta och mest givande sevärdheter och höjdpunkter vågar vi nästan garantera att du sällar dig till den stora massa som håller Bali som en lite extra härlig destination!

Därför ska du följa med oss till Indonesiens pärla Bali: 

  • Flora och fauna med unika naturupplevelser
  • Upplev det autentiska Bali – lär känna kulturen
  • Tryggt och säkert resande med svensktalande reseledare och egen transport
  • Lediga dagar för avkoppling vid havet

En natur utöver det vanliga 

Ett absolut måste när du är på Bali att se några av de många vackert böljande ristterrasserna som sträcker ut sig över bergssluttningarna. Det är naturligtvis en av de många saker vi upplever på vår resa. Se fram emot en lättare vandring och få berättat för dig om de stolta traditioner som ligger bakom de fascinerande terrassodlingarna. Du kan även se fram emot att beskåda vattenfall, vandra i djungeln och gå längs väldoftande kaffe- och kakaoplantager. 

Kom nära balinesernas vardagsliv

Vi tycker att det är viktigt att visa dig det autentiska Bali. Du kan också därför se fram emot lokala och kulturella inslag som besök på en farm, möte med ortsbor och en visit på en skola. 

Avkoppling i sköna Sanur

En resa till Bali är inte komplett utan att du verkligen får njuta av den sköna värmen. Vi avslutar därför resan vid havet med avkoppling och vilsamma dagar på egen hand vid havet på ett skönt hotell. Ta dagen som den kommer med en strandpromenad, bege dig till någon av de närliggande exotiska naturområdena eller passa på att koppla av vid hotellets fina poolområde.

Kort dagsprogram för resan:

Dag 1: Avresa från Stockholm
Dag 2: Ankomst till Bali och transfer till Candi Dasa (M)
Dag 3: Det lokala Candi Dasa med risfältsvandring (F, L, M)
Dag 4: Kusamba, naturupplevelser och tempelbesök (F, L, M)
Dag 5: Delfinsafari, vattenfall och vandring genom kaffe- och kakaoplantagen  (F, L, M)
Dag 6: Balis vackraste sjöar, djungelvandring och kanottur (F, L, M)
Dag 7: Ulun Danu samt Tanah Lot-templet och färd till Ubud (F, L)
Dag 8: Balis landsbygd med besök på lokal skola och lantbruk (F, L, M)
Dag 9: Stadsrundtur i Ubud (F, L)
Dag 10: Hantverk i Mas, besök i historisk grotta och färd till Sanur (F, L)
Dag 11–14: Lediga dagar för egna upplevelser (F)
Dag 15: Hemresa och ankomst till Stockholm

F = Frukost       L = Lunch          M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. 

Sök resa
Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Dagsprogram

Dag 1–2: Avresa från Stockholm, ankomst till Bali och transfer till Candi Dasa (M)

Vi lämnar Stockholm bakom oss och landar på exotiska Bali. I ankomsthallen väntar vår svensktalande reseledare med lokal förankring till vårt resmål och tillsammans tar vi oss den cirka en och en halv timme långa vägen till vårt hotell i Candi Dasa. När vi kommer fram får vi tid till att ta det lugnt på rummet, ta det första doppet i hotellets pool eller varför inte njuta av den första solnedgången på indonesisk mark innan vi äter en gemensam middag i hotellets restaurang och somnar gott.

Dag 3: Det lokala Candi Dasa med risfältsvandring (F, L, M)

En av många vackra vyer på den balinesiska landsbygden är de vidsträckta risfälten som slingrar sig över stora områden på ön. Risfälten har hundratals år på nacken och har anpassats efter traditioner och utveckling i generationer, och de är starkt sammanknutna med hela öns kultur och historia – särskilt för alla de tusentals balineser som bor och verkar på landsbygden, där risfälten är millimeteranpassade för att kunna maximera odlandet. Så fort man lämnar de stora städerna bakom sig inser man vilken otroligt stor roll risproduktionen spelar i detta land som är världens tredje största producent av både vitt, rött och svart ris. 


Bild: Balis vackra böljande risterrasser

Ett besök bland de majestätiska risfälten är definitivt ett måste när man befinner sig på Bali, och vi tar oss tillsammans till Kastala där vi ger oss ut på en grönskande promenad. Därefter tar vi oss till den magiska palatsparken Taman Ujung, och vi hinner även med ett stopp i staden Tenganan där vi får lära oss mer om det lokala hantverket. 


Bild: Palatset Taman Ujung och Tenganans typiska handvävda sjalar

Dag 4: Kusamba, naturupplevelser och tempelbesök (F, L, M)

Idag ska vi förflytta oss från Candi Dasa till Lovina, och på vägen stannar vi till i kustbyn Kusamba som är känd för sin framställning av havssalt. Här på Balis södra kust är det inte många städer som fortfarande sysslar med saltframställning, men i Kusamba lever traditionen kvar. Vi tar oss sedan vidare till det hinduistiska Goa Lawah-templet, som är byggt runtom en stor grotta. Inne i grottan bor de djur som gett templet sitt smeknamn – tusentals fladdermöss som är anledningen till att templet ibland kort och gott kallas för just fladdermustemplet.


Bild: Besakihtemplet är ett av Indonesiens mest heliga

Nästa höjdpunkt för dagen blir besöket vid det över 2 000 år gamla Besakih-tempelkomplexet, som är hinduismens största tempel på Bali och byggt vid Mount Agungs fot.

Lunchen intar vi på Danau Batur, som är en ö i en av öns kratersjöar som skapades av en vulkan. Efter lunch stannar vi till i den gamla huvudstaden och Balis näst största stad Singaraja. Staden är ett av få exempel på Bali där man fortfarande kan se den arkitektur som skvallrar om tiden då Indonesien var holländsk koloni. Här lever uppemot 100 000 balineser, men inte bara inhemska sådana, eftersom Singaraja är en av de mest multikulturella städerna på Bali. Färden går därefter vidare till Lovina som är vårt slutmål för dagen, där vi inkvarteras och serveras vår kvällsmat.

Dag 5: Delfinsafari, vattenfall och vandring genom kaffe- och kakaoplantagen (F, L, M)

Idag ringer klockan tidigt – vi ska bege oss ut i soluppgången för en delfinsafari på böljorna blå. Förhoppningsvis får vi se de lekande havsdjuren hoppa bland vågorna innan vi återvänder till hotellet för att avnjuta dagens frukost. Efter en lugn förmiddag har det blivit dags att checka ut från hotellet, och vi lämnar Lovina för att sätta kurs mot Munduk.


Bild: Delfinsafari i soluppgången

På vägen besöker vi bland annat marknaden i Seririt och i landsbyn Banjar kommer vi till de vulkaniska källorna. Ta med badkläder i handbagaget om ett dopp lockar. Efter lunch står en vandring på schemat och vi beger oss ut på de frodiga plantagen där man odlar både kakao- och kaffebönor. Vi får höra om produktionen av de grödor som är så viktiga för öns välstånd och innan vi når Munduk besöker vi också ett närliggande vattenfall inbäddat i skön grönska. Även här ges möjlighet till bad för de som önskar. 

Väl framme i Munduk 1 200 meter över havet checkar vi in på vårt hotell där vi bor de kommande två nätterna. Vi avnjuter en middag tillsammans innan vi får vila ut efter en lång dag rik på upplevelser.Bild: Plantage/vattenfall

Dag 6: Balis vackra sjöar, djungelvandring och kanottur (F, L, M)

Efter frukosten ska vi ta oss ut i djungeln, för idag är det naturen som står i fokus när vi tar oss fram till fots i den frodiga grönskan. Här möter vi sannolikt synen av de vilda orkidéerna som trivs ypperligt på djungelns trädstammar, innan vi till sist når fram till två av Balis vackra och heligaste sjöar, Buyan och Tamblingan. Här hoppar vi ombord i de kanoter som ska ta oss ut på en tur på sjön. Från vattnet är perspektiven annorlunda, och det är en ren fröjd att få dra ner den friska luften och njuta av utsikten från över det fantastiska landskapet.


Bild: Tvillingsjöarna Buyan och Tamblingan

Kanotturen tar oss över sjön och vi glider i land lagom till lunchtid, då vi beger oss till en närliggande restaurang som med glädje erbjuder oss en vällagad lunch. Därefter tar vi oss tillbaka till hotellet och kan ägna en stund till återhämtning innan kvällens gemensamma middag.


Bild:
Natur

Dag 7: Ulan Danu Beratan, Tanah Lot-templet och transfer till Ubud (F, L)

Efter frukost tar vi oss ner från bergen och snirklar oss neråt på vackra vägar där mobilkamerorna förmodligen får jobba en hel del. Vi äter lunch på en lokal restaurang, och utöver det bjuder dagen på två unika tempelbyggnader. Vi befinner oss nu i hjärtat av Bali, och vid sjön Beratan ligger Ulanu Danu Beratan-templet vackert som vi får skåda innan färden går sydväst helt ut mot kusten till Tanah Lot templet. Detta imponerande byggnadsverk betraktar vi på avstånd, där det ligger på toppen av en klippa i Indiska Oceanen, 50 meter ovan havsytan.


Bild: Tanath Lot

Vi tar oss inåt landet igen, tillbaka till Ubud och vårt hotell. Denna kväll - kan du ta tillfället i akt att äta en middag på en av byns många gemytliga lokala restauranger på egen hand, för egen kostnad. 

Dag 8: Balis landsbygd med besök på lokal skola och lantbruk (F, L, M)

Denna dag ägnas åt att lära känna den autentiska balinesiska kulturen och folklivet. Efter frukost kör vi västerut från Ubud och tar oss till en typisk lokal landsby, där bebyggelsens placering är noga planerad utifrån positionen i förhållande till det heliga Mount Agung. Vi tittar in på byskolan och får en inblick i hur vardagen ser ut för de balinesiska skolbarnen.


Bild: Skolflickor och vardagsliv

Därefter går färden till ett av de kollektiva lokala jordbruken, där vi får lära oss mer om den risproduktion som vi fått se så mycket av, under våra dagar på Bali och får höra om risböndernas arbete och process för att framställa den så viktiga grödan.

Dagens lunch äter vi på en lokal restaurang. Efter dagens alla givande besök, vänder vi sedan hemåt mot hotellet i Ubud och efter några lediga timmar avnjuter vi en middag gemensamt.

Dag 9: Stadsrundtur i Ubud (F, L)

I dag har det blivit hög tid för oss att upptäcka Balis kulturella och konstnärliga centrum Ubud.  Ubud har tjänat som en konstnärlig fristad för utövare från alla världens hörn ända sen 1930-talet, och det är inte utan att vi förstår varför inspirationen frodades i Balis fantastiska miljöer.


Bild: Ubud

Vi rör oss genom staden och passerar bland annat förbi Ubuds egen Walk of Fame – gatan som utsmyckats av de lokala konstnärerna och invånarna som tillhör den lokala banjaren. En banjar är som en sammanslutning av ett antal olika närboende familjer, där alla gör gemensamma insatser för det lokala samhället och dess principer som har formats genom åren. Bali är en av de få platser på jorden där detta sätt tillämpas på vardagslivet, och är på så sätt en tämligen unik plats.

Vi ges en inblick i de kreativa skaparsjälarna i Ubud och besöker antingen en lokal konstnär eller en vävare. Dessutom avnjuter vi en lunch i utkanten av staden med utsikt över rismarker, innan resten av dagen tillbringas på egen hand.

Dag 10: Hantverk i Mas, besök i historisk grotta och till Sanur (F, L)

Tiden har kommit för att lämna Ubud, och vi ger oss ut på resans sista etapp som ska ta oss till strandorten Sanur. På vägen passar vi förstås på att göra några intressanta stopp, och dagens första anhalt är ett spännande besök hos en familj som tillverkar de traditionella och välkända balinesiska masker som används vid både teaterföreställningar och religiösa ceremonier. Just den här typen av masker är säkerligen en bild som kommer upp i mångas huvud när man nämner Bali, och idag ska vi få följa med bakom kulisserna och titta närmare på detta fascinerande hantverk.


Bild: Masker

Vi kommer också att stanna till i träsnidesstaden Mas, där man med fördel kan köpa med sig en liten souvenir hem, och susar sedan vidare mot elefantgrottan; Goa Gajah-grottan, som imponerar med sina fina stensniderier. De 1 000 år gamla buddhistiska och hinduistiska utsmyckningarna som pryder grottans väggar uppvisar resultaten av ett otroligt hantverk, och inbjuder till att ta bilder av, innan vi åker mot vårt nästa mål - Sanur.

Lunchen intas gemensamt under dagen, och vi ankommer till Sanur sen eftermiddag.  Här kan vi njuta av hotellets faciliteter och avkopplande atmosfär de kommande dagarna, vid havet. 

Dag 11–14: Lediga dagar för egna upplevelser (F)

I palmernas skugga krävs ingen större mängd inplanerade aktiviteter för att trivas. Resans sista fyra dagar är på egen hand utan reseledare. Nu får du dagar att smälta intrycken av den fantastiska resa vi fått ta del av; kanske vilandes i en solstol vid pool eller på en annan skön plats på hotellet eller flanerandes längs stranden. I Sanur by strosar man gärna runt bland butiker och besöker de lokala restaurangerna, för att låta sig väl smaka av det balinesiska köket, ett par sista gånger, innan hemfärd. 


Bild: Båttur

Om du vill ha fler förslag på hur du bäst tillbringar dina sista dagar på Bali passa på att fråga reseledaren innan ni skiljs åt på resan, om tips och rekommendationer, oavsett om det gäller snorkling, en båttur eller en utlyfkt inåt landet. Till exempel kan man åka på en dagstur till Lembongan Island, för att uppleva en liten ö och dess strandliv och natur.

Dag 14-15: Hemresa och ankomst till Stockholm (F)

Vår sista dag på Bali är kommen och på kvällen (dag 14) beger vi oss till flygplatsen för en flygavgång vid midnatt mot dag 15.

Med oförglömliga upplevelser i minnet, vet vi att vi alltid kommer att bära Bali med oss i hjärtat, när vi tar farväl av Indonesiens vackra paradis!

Karta

Väder

Hotell

Andra liknande resor

Trustpilot