Skip to main content

Detta kan du också uppleva på Sicilien

ALLT OM SEVÄRDHETERNA PÅ SICILIEN

Vanligtvis är det de mer kända städerna på Sicilien som Palermo, Siracusa, Cefalù och Taormina som vinner turisternas gunst. Det lönar sig dock för besökaren att ta en avstickare till några av öns mer "anonyma" städer, för här finns inte bara färgstark lokal karaktär att hämta, utan också väl dolda och spännande upplevelser att utforska.

Sicilianarna är stolta över sin kulturella arv, men de marknadsför det mindre, så även om ett stadsnamn inte låter bekant, betyder det inte att det inte väntar något bra där.

Mondello - stranden nära storstaden

Mondello är ursprungligen en gammal fiskeby som rymde bara fiskefamiljer. Fiskebyn har vuxit sig större med tiden och fler yrken har kommit till. Med bara 20 minuters bilresa från storstaden Palermo har många palermitanare upptäckt Mondellos underbara strand, friska luft och goda fiskrestauranger och brukar ta en promenad här på söndagar eller äta en god middag på lördagskvällarna eller under sommarmånaderna när staden blir för varm.

Ett antal hotell har dykt upp efterhand som turister på 1800-talet började hitta till denna lilla idylliska plats, där färgglada fiskebåtar ligger och torkar på den gyllene sanden, och solens varma strålar dansar på havets mjuka vågor.

Havet spelar en stor roll för Mondello - inte bara för de arbetande fiskarna och de badande gästerna - men också för dem som älskar att windsurfa eller njuta av aktiviteter på stranden som t.ex. beachvolleyboll. Varje år i maj står staden värd för den stora internationella händelsen "World Festival on the Beach", där vattensport och strandaktiviteter är höjdpunkterna på programmet, och Mondello besöks av människor från olika nationaliteter.

En av Mondellos mest speciella och eftertraktade restauranger är den slottliknande fiskrestaurangen "Alle Terrazze", som nästan ligger direkt på vattnet och där man kan sitta utanför och njuta av en fantastisk havsutsikt.

Mondello är en utmärkt plats att bo för dem som vill ha en vistelse i en mindre stad nära havet, som samtidigt ligger nära den pulserande storstaden Palermo och inom överkomligt avstånd från Palermo flygplats Punta Raisi.

Erice - en medeltida saga

Som en riktig Tornerosestad ligger den lilla staden Erice majestätiskt på berget Monte San Giuliano, hela 751 meter över havet. Härifrån har man en vacker panoramautsikt över landskapet och kan på klara dagar skymta staden Trapani och Egadi-öarna utanför Siciliens västkust. Staden är dock ofta insvept i dimma från molnen som sveper in över staden som en filt. Det ger Erice en intressant och mystisk atmosfär. Vackert är det när solens strålar träffar staden och molnen under den. Detta är en mycket speciell upplevelse.

Normannerna byggde en borgliknande borg här uppe vid tiden, "Castello di Venere" (som kan översättas till Venusslottet), och resterna kan besökas idag och man kan njuta av utsikten från de många platåerna runt omkring i ruinerna. Runt om staden byggdes en stadsmur under medeltiden, som fortfarande omger staden. Stadscentrum är snabbt överstökat, men sagt, här råder en helt speciell atmosfär när man vandrar runt i de små slingrande gatorna. Särskilt märker besökaren de fantastiska stenmönstren som präglar stadens gator. Ett arbete som måste ha tagit oceanger av tid och som man har kunnat njuta av i århundraden.

Att sätta sig på stadens mysiga torg Piazza Umberto med molnen hängande precis över huvudet och en het cappuccino i handen - omgiven av den friska bergsluften och vackra stenmönster så långt ögat når - är bara en av de lockande äventyren och oförglömliga upplevelserna som den lilla och mysiga staden Erice har att erbjuda.

Bild: Erice

Piazza Armerina - Inlandets lise

Piazza Armerina är för många turister en okänd stad på Sicilien, för inte många når in till inlandet på Sicilien utan håller sig till kustområdet som fascinerar många med sina klippor, det blå havet och förtjusande kuststäder.
Men här inne i inlandet vid Monti Erei finns också skatter att finna. Staden Piazza Armerina är högt belägen - ca 700 meter över havet - och har varit en populär boplats i årtusenden på grund av den höga belägenheten med en god utsikt över eventuella fienders ankomst. Faktum är att Piazza Armerina är byggd på tre kullar, varav en - Armerino-kullen - har gett staden sitt namn, som fram till 1800-talet bara kallades Piazza.
Staden, som vi känner den idag, grundades ursprungligen av normannerna som under 1400-talet byggde en borg i staden. Renässans- och barockbyggnader pryder också stadens gator. Även om många av byggnaderna verkar slitna och mindre väl underhållna, är de ändå adliga och vittnar om en försvunnen tid med oöverträffad barock och gamla lämningar från medeltiden. Piazza Armerina har ett bra utbud av restauranger och bra kaféer.


I utkanten av staden Piazza Armerina ligger en av inlandets toppattraksjoner, nämligen ruinerna av en romersk villa kallad "Villa Romana del Casale", som byggdes mellan 330-360 e.Kr. Villan sägs ha byggts på en antik stad som kan dateras tillbaka till år 100-200 e.Kr. Det finns många olika typer av rum, badrum och uteplatser att beundra, inklusive imponerande golvmosaiker och väggdekorationer som berättar om livet under den romerska tiden. Denna sevärdhet tenderar att stjäla uppmärksamheten från Piazza Armerina, men om man är i området bör man också besöka stadens centrum.
Varje år den 13-14 augusti håller staden en spännande händelse, en så kallad "Palio" (som i Siena i Toscana), där man sedan medeltiden har firat genom att klä ut sig och hålla hästkapplöpningar på stadens gator.


Caltagirone - Siciliens obestridda keramikdrottning

Caltagirone ligger i Erei-bergen cirka 600 meter över havet. Staden är ett bra exempel på arabernas närvaro på Sicilien, eftersom staden har fått sitt namn från araberna som kallade staden "Qal'at-al-ghiran", vilket på arabiska betyder krukornas fästning. Keramikproduktionen blomstrade här och staden blev centrum för öns keramikproduktion tack vare arabernas färdigheter inom detta område.
Man tvivlar inte på stadens status som "keramikdrottning", eftersom man överallt på väggarna, trapporna, byggnaderna och kyrkorna ser vacker och färgglad keramik. Staden är elegant och vacker med imponerande barockbyggnader och det spännande keramikmuseet visar upp olika spännande artefakter från Magna Grecia-perioden fram till 1900-talet. Porslinsfabriker och keramikproduktion är fortfarande aktiva näringar i Caltagirone, och stadens keramik har sin egen speciella dekorationsstil som har hållit i århundraden.
Araberna byggde också en borg här, som senare stormades av trupper från Ligurien på 1000-talet. Staden drabbades också av den kraftiga jordbävningen som skakade sydöstra Sicilien, där borgen tyvärr totalförstördes. Därför är många byggnader byggda i barockstil. Dessa byggnader är idag en av anledningarna till att staden finns på UNESCO:s lista över bevarandevärda kulturer. Man bör inte missa en promenad i den vackra "Villa Comunale", som är byggd i en intressant frihetsstil av Giovanni Battista Basile.
En av stadens största attraktioner är den mycket långa trappan "La Scalinata di Santa Maria del Monte" med hela 142 steg, som är dekorerad med handmålade kakelplattor i keramik, som konstruerades ända tillbaka till 1608. Trappan förbinder den höga stadsdelen med den lägre stadsdelen. Trappan används för flera kulturella evenemang året runt. Varje år den 25 juli firar staden sin skyddshelgon St. James, och trappan spelar en viktig roll genom att dekoreras med tusentals oljelampor, vilket är en magisk syn.
På våren (maj/juni) hålls en vacker blomsterfestival, där La Scalinata di Santa Maria del Monte pryds med avskurna blommor i alla färger, storlekar och geometriska mönster. Runt julstid visas flera julkrubbor i keramik. Julkrubbor i miniformat är populära i hela Italien - särskilt söderut.


Bild: Caltagirone

Castellammare del Golfo

Castellammare del Golfo ligger vackert beläget i bukten mitt mellan Palermo flygplats vid Punta Raisi i öst och staden San Vito lo Capo i väst. Stadens namn betyder egentligen "fortet eller fästningen vid havet i bukten", och den beteckningen stämmer, eftersom resterna av en större fästning också ligger här.
Staden har bara de senaste åren fångat turisternas intresse, bland annat på grund av dess autentiska inslag (inte många av de typiska turistfaciliteterna har ännu nått staden), dess fina stränder och korta avstånd till både flygplatsen och attraktioner som den vackra Lo Zingaro-naturparken, de antika lämningarna i Segesta, mysiga Alcamo och för den delen också öns "huvudstad" Palermo.


Castellammare del Golfo kan vid första anblicken verka som en sömnig stad, men man ska inte luras, för vid stadens marina ligger café på café, och här vimlar det av liv under helgerna och på kvällarna, när lokalbefolkningen promenerar, njuter av en glass eller en aperitif innan middagen. Utbudet av butiker är inte överväldigande, men här finns det man behöver och lite extra.


Castellammare del Golfo är en bra plats att bo på för dem som söker en kuststad som fortfarande är arkaiskt siciliansk i sin prägel och där man kan följa det lokala livet utan att dra för mycket uppmärksamhet till sig. För invånarna i Castellammare del Golfo verkar ha tillräckligt med sig själva och kämpar därför inte om turisternas pengar. För den självständiga och äventyrliga turisten är staden därför ett paradis att befinna sig i.
Det finns inte ett obegränsat antal restauranger här, men de flesta av dem som finns är riktigt bra, särskilt Antiche Scale och Monsù kan framhävas som bland stadens allra bästa.

Sciacca

Sciacca ligger på Siciliens sydöstra del av ön och är en av de vackraste städerna i området - och tyvärr helt underskattad i många guideböcker. Detta kanske beror på att Sciacca inte ligger på kort avstånd från öns tre flygplatser och i ett område av ön som antagligen är minst turistiskt.


Staden Sciacca är särskilt känd för sina termiska bad, som sägs vara några av de bästa i Italien, och staden grundades en gång i tiden av grekerna som ett kurort. Sciacca har haft många bosättare genom tiderna - bysantiner, arabiska, normander - och alla har på sitt eget sätt satt sin prägel på staden. Även den senare barockstilen pryder vackert stadens stadssilhuett. Namnet Sciacca kommer antingen från det arabiska "assaqqah" (betyder: spricka) eller "xacca" (betyder: vatten) och refererar naturligtvis till källorna och baden med det gynnsamma vattnet. På 1950-talet började man verkligen satsa på kurorts turismen i Sciacca och flera kurhotell såg dagens ljus.


Det finns många sevärdheter i staden, här finns flera kyrkor att besöka och inte minst stadens vackra katedral, som byggdes av normanderna på 1100-talet. På Via Castello (kan översättas till Slottsgatan) hittar man två slott, nämligen Castello dei Luna (uppfört för Luna-familjen år 1380) och Castello Perollo (uppfört för Perollo-familjen runt år 1067 av den normandiska greven Ruggero).


Under arabernas ockupation av staden på 800-talet blomstrade staden verkligen upp, och Sciacca blev ön viktigaste hamnstad för handel med Nordafrika. Det sägs att man från stadens högsta punkt på klara dagar kan skymta den nordafrikanska kusten i fjärran. För besökare som gillar att bada finns det också några härliga stränder nära staden, och när hungern kommer serverar stadens restauranger fantastiska fiskrätter med dagens fångst.


Varje år i februari hålls en folklig och färgstark karnevalsfest som kallas "Mardi Gras", och det är en populär händelse och en intressant upplevelse om man är i området vid den tiden.


Upplev Sicilien med Kulturrejser Europa


Varje år i maj, juni, september och oktober kan du uppleva Sicilien på en kulturrik och intressant rundresa med Kulturrejser Europa. På åtta dagar besöker du Middelhavets största ö, inklusive några av de nämnda städerna ovan, tillsammans med en lokal och dansktalande reseledare. Läs mer här om vår populära rundresa Sagolika Sicilien.

Du kan också se vårt övriga utbud av resor till Italien.