Skip to main content

Egypten

Följ med till det historiska Egypten

Det är nästintill omöjligt att inte bli både imponerad och begeistrad av Egypten. På flera platser runtom i världen kan man uppleva 2 000-årig historia, men på plats i nordöstra Afrika sträcker sig historien mycket längre än så. Här kan du besöka platser som har mer än 5 000 år på nacken, och när du beundrar de fantastiska byggnadsverk som Egypten har att bjuda på känner du verkligen historiens vingslag nära inpå.

Den rika historien gör att Egypten inte bara drar till sig turister som vill lära sig mer om den tid som flytt genom att besöka pyramiderna i Giza, sfinxen, Tutankhamons grav eller Karnaktemplet – det gör även att Egypten är en riktig metropol för arkeologer från hela världen som vill hitta sitt nästa stora fynd.

Har du ett stort intresse för historia är det alltså utan tvekan hit du ska bege dig. Samtidigt finns det också massa annat att se och upptäcka här. Här väntar till exempel spektakulära naturupplevelser i den vidsträckta öknen, och inte minst den nästan 670 mil långa Nilen som sträcker sig från Victoriasjön i Centralafrika och hela vägen genom bland annat Uganda, Kenya, Sudan och genom hela Egypten tills den slutligen rinner ut i Medelhavet strax öster om anrika Alexandria.

Nilen har naturligtvis spelat en avgörande roll i att egyptierna och de andra flodkulturerna i området kunnat utvecklas i så stor utsträckning så pass tidigt som man gjorde, och än idag är flodens påverkan på landet stor. Att glida fram på vattnet medan landskapet passerar förbi är garanterat en upplevelse utöver det vanliga.

Något som också särskiljer Egypten är den gamla religionen. Idag är landet muslimskt, men historiskt har man haft en polyteistisk religion som kan liknas vid den gamla grekiska religionen. I Grekland är namn som Zeus, Apollo och Athena välbekanta, medan man i Egypten hittar solguden Ra, dödsguden Osiris, visdomsguden Thot och uppemot 2 000 andra gudar. Något som särskiljer de egyptiska gudarna var att de hade en nära koppling till naturen och att de därmed ofta gestaltades med olika djurhuvuden. På plats i Egypten får du lära dig mycket mer om det som väglett egyptierna genom årtusendena.

Egypten sprudlar av liv, oavsett om du befinner dig i den osannolikt stora huvudstaden Kairo med sina över 21 miljoner invånare, på basaren bland kryddor och smaker du aldrig känt innan eller glidandes fram på Nilen på en ståtlig flodkryssare. Lär dig något nytt och upplev något utöver det vanliga på en kulturresa till Egypten!

Detta får du uppleva med oss på en resa till Egypten:

  • Spännande utflykter till flera tusen år gamla lämningar
  • Rofylld och innehållsrik kryssning på Nilen 
  • Svensktalande reseledare med stor kunskap
  • Tempel, statyer och pyramiderna i Giza

 

Sök resa
Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Fakta om Egypten

Var ligger landet?

Egypten ligger i Afrikas nordöstra hörn, och har på så sätt närhet till både Afrika, Mellanöstern och Europa. Det som präglar landets kultur mest är dock kopplingen till Mellanöstern – särskilt eftersom Egypten tillhör de så kallade MENA-länderna – Middle East North Africa. och det är ett utpräglat ökenland med Afrikas längsta flod Nilen som livgivande pulsåder. Huvudstaden Kairo har över 21 miljoner invånare och är en verkligt pulserande storstad, som dessutom har närhet till flera av landets stora sevärdheter som till exempel pyramiderna i Giza.

Hur många bor i landet?

Till ytan är Egypten mer än dubbelt så stort som Sverige, hela 1 002 000 km² stort, och här bor cirka 110 miljoner invånare. Det är Afrikas tredje mest folkrika land efter Nigeria och Etiopien, och den stora majoriteten är araber.

Vilket språk talar man?

Det officiella språket är arabiska, och många egyptier med universitetsutbildning förstår både engelska och franska.

Vilka är inresereglerna?

För att kunna resa in i Egypten behöver du ha ett pass som är giltigt minst sex månader efter hemresedatum. Du behöver dessutom ha ett turistvisum som antingen kan köpas digitalt i förväg eller köpas på flygplatsen. Det betalas enklast med amerikanska dollar.

För andra frågor om vad som gäller för din vistelse i Egypten, vänligen kontakta Egyptens ambassad här.

Vilken religion råder i landet?

Landet är huvudsakligen muslimskt, där cirka 90% av befolkningen (flertalet sunnimuslimer) bekänner sig till islam. Cirka 10% beräknas vara kristna, och den största delen tillhör då den religiösa minoriteter kristna kopter, som inte tillåts verka på samma sätt som den muslimska delen av befolkningen.

Finns det någon tidsskillnad?

Egypten ligger +1 timme jämfört med Sverige, så när klockan är 12:00 i Sverige är den 13:00 i Egypten.

Vilken valuta ska jag använda?

Den lokala valutan heter egyptiskt pund och förkortas EGP (1 000 EGP = 337 SEK pr. juli 2023).

Forex rekommendation är att du även tar med dig antingen euro eller amerikanska dollar, vilka ofta används på de stora turistorterna eller vid köp av externa utflykter.

Hur är vädret och klimatet?

Egypten har ett varmt och soligt klimat året runt på grund av sitt läge vid Medelhavet i norra Afrika. På somrarna stiger temperaturen till cirka 35 grader, och under vintermånaderna stannar värmen kvar och håller sig någonstans över 20-strecket. Det är ett väldigt torrt land med nästintill ingen nederbörd, förutom i liten utsträckning längs Medelhavskusten under vintern.

Behöver jag vaccinera mig?

Det finns inte några vaccinationskrav för dig som reser från ett EU-land, men du rekommenderas att ha ett grundskydd från MPR-vaccination (mässling-påssjuka-röda hund) samt vaccination mot kikhosta, difteri, stelkramp och polio. Generellt rekommenderar vi dig att alltid söka vägledning hos din läkare när det gäller råd om vaccinationer.

Vilken försäkring behöver jag?

Det blå försäkringskortet gäller inte på i Egypten. Det är ett villkor från Kulturresor Europas sida att deltagarna har en giltig reseförsäkring för att kunna resa med oss till Egypten. Du kan vid bokning av resor hos Kulturresor Europa köpa till såväl rese- som avbeställningsförsäkring via vår samarbetspartner Gouda Reseförsäkringar om du inte redan har en giltig försäkring.

Hur mycket ska jag ge i dricks?

Dricks är vanligt förekommande i Egypten (som inte är ett särskilt dyrt land att resa i) och till och med lokalbefolkningen dricksar ofta när de fått bra service. Busschaufförer och städare på exempelvis hotell kan dricksas med cirka 10–20 EGP, vilket motsvarar mellan 15 och 20 kronor. Det är därför bra att alltid ha småpengar tillgängligt. Notera dock att man vanligtvis inte dricksar taxichaufförer, utan att man här prutar ordentligt för att få ner det fasta priset.

Vad har de för eluttag?

Precis som i Sverige använder man på Bali uttag med 230 V. Det behövs således ingen adapter på din resa till Egypten.

Kan jag dricka vattnet?

I storstäder betraktas det som säkert att dricka kranvattnet, men vill man vara på den säkra sidan kan man även köpa vatten på flaska.

Behöver jag ta hänsyn när det gäller klädsel?

Egyptierna förväntar sig att besökare från andra länder följer landets hederskodex vad gäller klädsel. Som kvinna är det brukligt att inte ha för tätt åtsittande kläder och att vara täckt till armbåge och knä. Män bör inte bära synliga halsband och ska helst ha på sig långa byxor. Kvinnor behöver givetvis inte bära huvudklädnad till vardags, men vid besök i exempelvis moskéer anses det respektfullt att ha med sig en sjal att ha över håret. Både män och kvinnor ska också vid besök i moské komma ihåg att ta av sig skorna och lägga med sulorna vända mot varandra.

Historiska Egypten med Nilenkryssning

10 dagar från 29 995:-

Res genom historien till civilisationens vagga Egypten 2024 - Något som aldrig upphör att fascinera är den gamla egyptiska kulturen med sina pyramider, tempel och kungagravar. Sevärdheter som dessa tar oss tillbaka till svunna tider – en tid då andligheten visade på ett tydligt samband mellan himmel och jord. Faraonerna styrde utifrån gudarnas bud och behov, och tillsammans ska vi utforska denna historiska kontakt lite närmare. Därför ska du följa med oss på rundresa och kryssni...Läs mer

Trustpilot