Skip to main content

Egypten

Resor till EGypten

Egypten – en resa genom historien hela vägen in i nutiden

En resa till Egypten är så mycket mer än bara ett äventyr som skapar fina minnen tillsammans med bilderna i telefonen. Under en resa till Egypten får vi chansen att lära oss mer om den historia som präglat, inte bara Egypten, utan hela världen. I Egypten tornar pyramiderna upp sig framför oss, och från de uråldriga väggarna färgade av dåtidens konst växer berättelser fram om en tusenårig civilisation. Här har människor levt i generationer, och nu är det vår tur att följa fotspåren till ett av världens mest fascinerande länder. Här väntar ett äventyr genom öken och storstad, och därefter fortsätter vår färd längs en av världens längsta floder, Nilen, som kommer att ge oss minnen för livet.

Detta väntar på din resa till Egypten:

  • Spännande utflykter till flera tusen år gamla lämningar
  • Svensktalande reseledare med stor kunskap om närområdet
  • Tempel, statyer och pyramiderna i Giza
  • Upplev det spännande Egypten från nära håll på en autentisk kulturresa
  • Utflykter till landets främsta sevärdheter
  • Tid för avkoppling och återhämtning på flodkryssning längs Nilen

Följ med på en resa till det historiska Egypten

En resa till Egypten är inte bara ett äventyr i sig, vi får också chansen att lära oss om Egyptens historia. Egypten är vida känt för sin forntida högkultur, och under vår resa ser vi till att fördjupa oss i det som satt landet på den arkeologiska världskartan. Resor till Egypten bjuder på strålande väder och upplevelser av världsberömda sevärdheter, och här, trots att året är 2024, reser vi genom Egyptens historia till civilisationens vagga. Här fascineras vi till tusen av den gamla egyptiska kulturen. Det är nästintill omöjligt att inte bli både imponerad och begeistrad av Egypten. På flera platser runtom i världen kan man uppleva 2 000-årig historia, men på plats i nordöstra Afrika sträcker sig historien mycket längre bakåt i tiden än så. Här kan du besöka platser som har mer än 5 000 år på nacken, och när du beundrar de fantastiska byggnadsverk som Egypten har att bjuda på känner du verkligen historiens vingslag nära inpå.

Den rika historien gör att Egypten inte bara drar till sig turister som vill lära sig mer om den tid som flytt genom att besöka pyramiderna i Giza, Sfinxen, Tutankhamons grav eller Karnaktemplet. Egyptens rika historia gör även att landet är en riktig metropol för arkeologer från hela världen som vill hitta sitt nästa stora fynd.

Har du ett stort intresse för historia och kulturarv är det alltså utan tvekan hit du ska bege dig. Samtidigt finns det också mycket annat att se och upptäcka här när du gör en resa till Egypten. Här väntar till exempel spektakulära naturupplevelser i den vidsträckta öknen, och inte minst den nästan 670 mil långa Nilen som sträcker sig från Victoriasjön i Centralafrika, hela vägen genom bland annat Uganda, Kenya, Sudan och genom hela Egypten tills den slutligen rinner ut i Medelhavet strax öster om anrika Alexandria.

Nilen har naturligtvis spelat en avgörande roll i att egyptierna, och de andra flodkulturerna i området, kunnat utvecklas i så stor utsträckning så pass tidigt som man gjorde. Än idag är flodens påverkan på landet stor, och att glida fram på vattnet medan landskapet passerar förbi är garanterat en upplevelse utöver det vanliga.

Egyptens gamla religion – det som sätter landet på kartan

Något som också särskiljer Egypten är den gamla religionen. Idag är landet muslimskt, men historiskt har man haft en polyteistisk religion som kan liknas vid den gamla grekiska religionen. I Grekland är namn som Zeus, Apollo och Athena välbekanta, medan man i Egypten hittar solguden Ra, dödsguden Osiris, visdomsguden Thot och uppemot 2 000 andra gudar. Något som särskiljer de egyptiska gudarna var att de hade en nära koppling till naturen och att de därmed ofta gestaltades med olika djurhuvuden. På plats i Egypten får du lära dig mycket mer om det som väglett egyptierna genom årtusendena.

Egypten sprudlar av liv – oavsett var du befinner dig

Egypten vibrerar verkligen av liv, oavsett om vi befinner oss i den osannolikt stora huvudstaden Kairo med sina över 21 miljoner invånare, reser till turistorten Sharm el Sheikh, eller om vi flanerar på basaren bland kryddor och smaker som vi aldrig känt innan. Kanske är det en ståtlig flodkryssning på Nilen som vi har drömt om i många år, eller så passar en utflykt till stranden oss bäst, där vi får möjlighet att njuta av solen och känna den salta doften från Röda havet. Lär dig något nytt och upplev något utöver det vanliga på en kulturresa till Egypten!

Lär dig om Egyptens främsta fakta

När du letar efter resor till Egypten kan du kanske vilja veta lite fakta innan du åker – allt för att väcka nyfikenheten ännu mer och se över alla spännande resmål innan du bokar en resa till landet. Något som aldrig upphör att fascinera är den gamla egyptiska kulturen med sina pyramider, tempel och kungagravar. Sevärdheter som dessa tar oss tillbaka till svunna tider – en tid då andligheten visade på ett tydligt samband mellan himmel och jord. Faraonerna styrde utifrån gudarnas bud och behov, och tillsammans ska vi utforska denna historiska kontakt lite närmare.

Vår rundresa till Egypten inleds i huvudstaden Kairo, varifrån vi ger oss ut på expedition till de mäktiga pyramiderna i Giza – en upplevelse man helt enkelt bara måste vara med om någon gång i livet. För att komma ännu närmare inpå historien passar vi även på att hinna med att besöka det häftiga Egyptian Museum såväl som några av stadens vackraste moskéer. Vi kastar oss sedan in i den färgstarka och livliga nutiden när vi ställer in siktet på en av stadens sprudlande basarer.

Pyramiderna i Giza – ett resmål som fascinerar

Pyramiderna i Giza i Egypten omfattar totalt nio pyramider som alla är belägna i Gizaplatån som ligger i den norra delen av Egypten, cirka 14 kilometer sydväst om Egyptens huvudstad Kairo. De tre största och bäst bevarade pyramiderna är uppkallade efter faraonerna Cheops, Chefren och Menkaura. Tillsammans med sfinxen, som också ligger i samma område, är detta några av världens mest kända och bevarade byggnadsverk. Till skillnad från resten av Egypten råder det ett hett ökenklimat i Giza, med en årsmedeltemperatur på 25°C. Den varmaste månaden är juli då det är cirka 35°C, och den kallaste månaden är januari, som även är den månad med mest nederbörd, och som har en temperatur på 14 plusgrader. Den torraste månaden i Giza i Egypten är april. Terrängen runt pyramiderna är platt, där den högsta punkten bara ligger runt 500 meter över havet.

Undersök den äldsta historien närmare på Egyptian Museum

The Egyptian Museum i Kairo är det äldsta arkeologiska museet i hela Mellanöstern, med över 170 000 artefakter. Museet har även den största samlingen av faraoniska antikviteter i världen. The Egyptian Museum har funnits sedan 1902, och dess utställningar sträcker sig från den predynatiska perioden till den grekiska romerska eran (cirka 5500 f.Kr.–364 e.Kr.). Egyptian Museum är ett måste att besöka på vår rundresa genom Egypten med alla dess fantastiska resmål. Detta museum får helt enkelt inte missas under din vistelse i Mellanöstern.

Framåt på flodens stilla vatten – vår flodkryssning på Nilen väntar

Från Kairo och norra Egypten tar vi oss nu ner till landets södra delar och staden Luxor – en välkänd plats där man faktiskt kan hitta världens allra största samling av forntida monument. Vi går ombord på kryssningsfartyget Sunrise M/S Semiramis III som ska ta oss ut på Nilen – evighetens flod. Här känns det nästan som att solens gång genom årtusendena är en självklar del av luften vi andas. Vi är omgivna av historiens vingslag på alla håll och kanter, och det här är en upplevelse som är så långt bortom ord att den måste upplevas på egen hand.

På färden längs Nilen njuter vi av både lugnet ombord på vår fyrstjärniga flodkryssning och av spännande stopp vid sevärdheter som Konungens dal, Hatshepsuts tempel och Assuandammen, som bara är några exempel på mängder av de sevärdheter vi besöker under vår resa. Dessutom kan du välja att följa med till Ramses II:s enastående tempel i Abu Simbel vid den vackra Nassersjön.

Ett utflyktspaket med extra allt

För att sätta guldkant på din vistelse i Egypten rekommenderar vi att du lägger till vårt innehållsrika utflyktspaket. På så sätt får du på ett enkelt och tryggt sätt med dig så mycket som möjligt och gör resan komplett med alla dess olika resmål. Du får ta del av vår kompetenta svensktalande reseledares entusiasmerande kunskaper om närområdet. Du får en större förståelse för både det dåtida och det nutida Egypten – ett land som är både komplext, kontrastfullt och alldeles underbart. Följ med oss till det historiska Egypten med Nilenkryssning och återvänd hem med upplevelser och minnen för resten av livet!

Fakta om Egypten

Var ligger landet?

Egypten ligger i Afrikas nordöstra hörn, och har på så sätt närhet till både Afrika, Mellanöstern och Europa. Det som präglar landets kultur mest är dock kopplingen till Mellanöstern – särskilt eftersom Egypten tillhör de så kallade MENA-länderna – Middle East North Africa. och det är ett utpräglat ökenland med Afrikas längsta flod Nilen som livgivande pulsåder. Huvudstaden Kairo har över 21 miljoner invånare och är en verkligt pulserande storstad, som dessutom har närhet till flera av landets stora sevärdheter som till exempel pyramiderna i Giza.

Hur många bor i landet?

Till ytan är Egypten mer än dubbelt så stort som Sverige, hela 1 002 000 km² stort, och här bor cirka 110 miljoner invånare. Det är Afrikas tredje mest folkrika land efter Nigeria och Etiopien, och den stora majoriteten är araber.

Vilket språk talar man?

Det officiella språket är arabiska, och många egyptier med universitetsutbildning förstår både engelska och franska.

Vilka är inresereglerna?

För att kunna resa in i Egypten behöver du ha ett pass som är giltigt minst sex månader efter hemresedatum. Du behöver dessutom ha ett turistvisum som antingen kan köpas digitalt i förväg eller köpas på flygplatsen. Det betalas enklast med amerikanska dollar.

För andra frågor om vad som gäller för din vistelse i Egypten, vänligen kontakta Egyptens ambassad här.

Vilken religion råder i landet?

Landet är huvudsakligen muslimskt, där cirka 90% av befolkningen (flertalet sunnimuslimer) bekänner sig till islam. Cirka 10% beräknas vara kristna, och den största delen tillhör då den religiösa minoriteter kristna kopter, som inte tillåts verka på samma sätt som den muslimska delen av befolkningen.

Finns det någon tidsskillnad?

Egypten ligger +1 timme jämfört med Sverige, så när klockan är 12:00 i Sverige är den 13:00 i Egypten.

Vilken valuta ska jag använda?

Den lokala valutan heter egyptiskt pund och förkortas EGP (1 000 EGP = 337 SEK pr. juli 2023).

Forex rekommendation är att du även tar med dig antingen euro eller amerikanska dollar, vilka ofta används på de stora turistorterna eller vid köp av externa utflykter.

Hur är vädret och klimatet?

Egypten har ett varmt och soligt klimat året runt på grund av sitt läge vid Medelhavet i norra Afrika. På somrarna stiger temperaturen till cirka 35 grader, och under vintermånaderna stannar värmen kvar och håller sig någonstans över 20-strecket. Det är ett väldigt torrt land med nästintill ingen nederbörd, förutom i liten utsträckning längs Medelhavskusten under vintern.

Behöver jag vaccinera mig?

Det finns inte några vaccinationskrav för dig som reser från ett EU-land, men du rekommenderas att ha ett grundskydd från MPR-vaccination (mässling-påssjuka-röda hund) samt vaccination mot kikhosta, difteri, stelkramp och polio. Generellt rekommenderar vi dig att alltid söka vägledning hos din läkare när det gäller råd om vaccinationer.

Vilken försäkring behöver jag?

Det blå försäkringskortet gäller inte på i Egypten. Det är ett villkor från Kulturresor Europas sida att deltagarna har en giltig reseförsäkring för att kunna resa med oss till Egypten. Du kan vid bokning av resor hos Kulturresor Europa köpa till såväl rese- som avbeställningsförsäkring via vår samarbetspartner Gouda Reseförsäkringar om du inte redan har en giltig försäkring.

Hur mycket ska jag ge i dricks?

Dricks är vanligt förekommande i Egypten (som inte är ett särskilt dyrt land att resa i) och till och med lokalbefolkningen dricksar ofta när de fått bra service. Busschaufförer och städare på exempelvis hotell kan dricksas med cirka 10–20 EGP, vilket motsvarar mellan 15 och 20 kronor. Det är därför bra att alltid ha småpengar tillgängligt. Notera dock att man vanligtvis inte dricksar taxichaufförer, utan att man här prutar ordentligt för att få ner det fasta priset.

Vad har de för eluttag?

Precis som i Sverige använder man på Bali uttag med 230 V. Det behövs således ingen adapter på din resa till Egypten.

Kan jag dricka vattnet?

I storstäder betraktas det som säkert att dricka kranvattnet, men vill man vara på den säkra sidan kan man även köpa vatten på flaska.

Behöver jag ta hänsyn när det gäller klädsel?

Egyptierna förväntar sig att besökare från andra länder följer landets hederskodex vad gäller klädsel. Som kvinna är det brukligt att inte ha för tätt åtsittande kläder och att vara täckt till armbåge och knä. Män bör inte bära synliga halsband och ska helst ha på sig långa byxor. Kvinnor behöver givetvis inte bära huvudklädnad till vardags, men vid besök i exempelvis moskéer anses det respektfullt att ha med sig en sjal att ha över håret. Både män och kvinnor ska också vid besök i moské komma ihåg att ta av sig skorna och lägga med sulorna vända mot varandra.