Skip to main content

Eviga England

Leeds Castle i sydöstra England.
Idylliska Canterbury i sydöstra England.
Dovers kalkstensklippor i sydöstra England.
Vinprovning av mousserande vin på vingården Chapel Down Winery i England.
Winston Churchills hem Chartwell i England.
Resa til det världsarvslistade Canterbury i England.
Hever Castle i sydöstra England.
Hever Castle i sydöstra England.
Leeds Castle i sydöstra England.
Status:
Återkommer 2023

En resa genom sydöstra England 2023 ger beundransvärda vyer och hänförande berättelser  

Grevskapet Kent i sydöstra England är en sann dröm för resenären som uppskattar välskapta naturlandskap, viktiga historier och utsökta viner – och vem gör inte det egentligen? Med dagsutflykter till grevskapets mest essentiella och fascinerande platser och med boende i den världsarvförklarade staden Canterbury som är hem åt vackra, medeltida hus kan vi förvänta oss en Englandsresa som har mer personlighet, djup och karaktär än sedvanligt.

Därför ska du resa med oss på rundresa i England:

  • Slottsturné till Dover Castle, Hever Castle och Leeds Castle
  • Stämningsfullt hotell från 1830 i UNESCO-listade Canterbury
  • Besök i Winston Churchills bostad; Chartwell
  • Smakprov av prisbelönt bubbel

Viktiga slottssalar och otroliga naturvyer

Vi har verkligen valt ut en delikat del av England för den här resan. Sevärdheterna är så pass många att fem dagar kommer flyga förbi. Historiska slott som skulle kunna vara tagna ur en saga finns det gott om och vi hinner med att hälsa på tre av dem, däribland Hever Castle vars slottssalar har varit hem åt kungafamiljen Boleyn, samt Leeds Castle - där ett historiskt fredssamtal ägde rum år 1994.

Sydöstra England snålar heller inte på fager natur, och efter vår dagsutflykt till Dover kan vi nog enas om att det är här som den allra mest spektakulära naturkulissen finns. De vita och branta klipporna som stupar ner i det turkosa havet är dessutom mer än bara utseende, vilket vi på resan kommer bli förvissade om.

Prisbelönta viner och Englands viktigaste man

Trots all den historia som vilar här har grevskapet Kent inte fastnat i det förflutna, snarare tvärtom. Området ligger i framkant vad gäller vinproduktion och är en stark konkurrent till de mousserande vinerna som tillverkas i franska Champagne. En visit på den fantastiska vingården Chapel Down Winery, vars mousserande vin har fått flera utmärkelser, lämnar oss både kunniga och törstiga på det friska bubblet.

Vi har också sett till att inkludera ett riktigt personligt möte med en av västvärldens mäktigaste män; Sir Winston Churchill! Naturligtvis är det inte i livs levande form som han tar emot oss, men ett besök till hans forna bostad Chartwell är så nära vi kan komma.   

Kort dagsprogram för resan till England:

Dag 1: Ankomst till Gatwick, besök på Hever Castle och incheckning i Canterbury (M)
Dag 2: Stadsvandring i Canterbury med besök i katedralen (F, M)
Dag 3: Leeds Castle och Chapel Down Winery med vinprovning (F, M)
Dag 4: Dovers vita klippor och Dover Castle (F, M)
Dag 5: Winston Churchills hem Chartwell och hemresa (F)

F = Frukost  M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Sök resa

Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till London, Hever Castle och Canterbury (M)

Vi landar på Gatwick flygplats och när vi hämtat vårat bagage möter vi upp vår reseledare och busschaufför som väntar på att få ta oss med österut till grevskapet Kent.

Direkt sätter vi ribban högt för de kommande dagarna, då resans allra första besöksmål stavas Hever Castle. Slottet som en gång i tiden var hem åt den engelska drottningen Anne Boleyn har en 700 år gammal historia att berätta, och vi spetsar ivrigt våra öron för att få ta del av den. Familjen Boleyn residerade på slottet mellan åren 1462 och 1539 och under vårt besök på Hever Castle får vi en förnimmelse av kungligheternas grandiosa liv.

Ifall hungern skulle göra sig påmind efter förmiddagens fascinerande historielektion bland alla slottshallar kan du besöka slottscaféet som serverar matigare rätter och sötare bakverk. Mätta och tillfreds kliver vi sedan ombord på vår buss igen som ska föra oss till Canterbury och vårt hotell Best Western Abbott Hotel. Här checkar vi in och kommer på plats i våra nya rum innan vi samlas i hotellets restaurang för en god middag.  

Hever Castle i sydöstra England.
Bild: Hever Castle

*Beroende på ändringar i öppettider kan besöket på Hever Castle inträffa på resans sista dag. Om så blir fallet besöker vi istället Chartwell strax efter ankomsten till Gatwick flygplats. Vid sen ankomst schemaläggs båda besöken på resans sista dag. Eventuella ändringar i ordningen kommer inte att påverka besökens varaktighet.

Dag 2: Stadsvandring i Canterbury (F, M)

Vår vistelseort Canterbury är såpass tilldragande och unik att UNESCO har valt att världsarvsförklara den lilla staden. Under resans gång, och inte minst på vår stadsvandring genom staden, kommer vi att upptäcka att Canterbury har lyckats behålla sin charm med kullerstensgränder, torg och historiska byggnader. Att promenera in till själva stadskärnan från vårt hotell tar endast 10 – 15 minuter, så om dagens stadsvandring ger mersmak kan du utan problem stifta en närmare bekantskap med staden på tu man hand.

Vår stadsvandring i Canterbury tar dig till de viktigaste sevärdheterna, och till dessa hör naturligtvis Canterburys katedral. Konstruerad år 597 är den en av landets äldsta katedraler och det räcker med ett enda ögonkast på den enastående romerska och gotiska arkitekturstilen för att vi ska fatta tycke för katedralen. Den imponerande höjden på 160 meter och de många tornen får besökare att stanna, tappa hakan och knäppa flera foton – inklusive oss.

När stadsvandringen är avslutad får vi tid till egna intressen i staden. Förhoppningsvis har vår guidade promenad på förmiddagen gett dig inspiration till var dagens lunch och eftermiddagens aktiviteter ska föregå.

Dag 3: Leeds Castle och Chapel Down Winery med vinprovning (F, M)

Vi är långt ifrån att komma i mål med att utforska alla sagolika och spännande slott som tillhör sydöstra England, men efter dagens utflykt är vi åtminstone på god väg. Leeds Castle kan vara det mest bildsköna slott som vi besöker under resan, och inte ska vi låta namnet lura oss då vi hittar Leeds Castle i utkanten av Maidstone. Belägen i en frodig och välskött park, så stor som 200 hektar, och omringad av en spegelblank, sjöliknande vallgrav är denna plats som taget ur ett vykort över brittisk idyll.   

I århundraden har kungligheter som kung Edward I och Kung Henry VIII haft ett extra gott öga för Leeds Castle. Vi har den sistnämnda att tacka för att slottet idag påminner mer om ett kungaslott än en militärfästning, då det var kung Henry VIII som stod bakom ombyggnationen av slottet. Det var också på Leeds Castle som det historiska fredssamtalet om Nordirlands konflikt ägde rum år 1994 under ledning av den dåvarande premiärministern Tony Blair.

Leeds Castle i morgonljuset i sydöstra England.
Bild: Leeds Castle i morgondiset

De slott som vi har besökt under resan har utan tvivel varit viktiga pjäser i spelet om England, men efter att ha följt historien bakåt i några dagar ska vi nu rikta blicken framåt mot Englands nutid. Vi spenderar eftermiddagen med att besöka en vinproduktion, för vem hade trott att England skulle gå och bli en framgångsrik producent av kvalitetsviner? Inte minst har grevskapet Kent nått stora framgångar inom vinindustrin. Tack vare ett gynnsamt klimat och en omfattande utbildning blomstrar vinproduktionen i området.

Vårt besök går till den välrenommerade vingården Chapel Down Winery som har kammat hem förstaplatsen i flera blindprovstävlingar där världsberömda champagneproducenter har utgjort konkurrensen - och det är det mousserande vinet som ska få all uppmärksamhet under dagens vingårdsbesök. Av en expert får vi lära oss hur den traditionella framställningen av det mousserande vinet går till och vi kommer snabbt att bli införstådda i den omständliga och tidskrävande process som krävs för bästa möjliga resultat. Med en djupare förståelse kring arbetet bakom vinet blir det avslutande smakprovet av de läskande bubblorna extra minnesvärt. Kan du inte få nog av vingårdens mousserande vin har du möjlighet att köpa hem en flaska eller två, och föredrar du istället rött eller vitt vin, har vingården även dessa viner till försäljning. 

Sent på eftermiddagen kommer vi tillbaka till vårt hotell och om kvällen äter vi en gemensam middag.

Dag 4: Dovers vita klippor och Dover Castle (F, M)

Dovers vita klippor är ikoniska för England och idag ska vi besöka just dem! Vi letar oss söderut och stannar först när vi kan skåda de kritvita kalkstensklipporna som reser sig 110 meter över havet, utmed en 13 km lång kuststräcka. Mellan oss och Frankrikes kust har vi ynka 33 km och på en riktigt klar dag kan den som blickar ut mot horisonten skymta franskt land. Kanaltunneln, som invigdes år 1994 av drottning Elisabeth II och Frankrikes dåvarande president Francois Mitterrand, förbinder det franske Calais med det engelska Folkestone och har vid flera tillfällen haft en nyckelroll i vår tids historia.

De vita kalkstensklipporna vid Dover, England.
Bild: Den vackra och dramatiska kusten vid Dover

Vår dag i Dover är inte fulländad utan ett besök på det medeltida slottet Dover Castle. Det är ett tungt kulturhistoriskt arv som gömmer sig innanför slottets väggar, men den helt betagande utsikten över Engelska kanalen gör det enklare för oss att smälta alla berättelser om 1200-talets grymma invasioner. Dover Castle har haft flera viktiga uppgifter genom åren - att försvara den engelska kusten mot Napoleons armé och ge skydd åt soldaterna som evakuerade Dunkirk under andra världskriget för att bara nämna två.

Efter en vacker och insiktsfull dag i Dover återvänder vi till slut till Canterbury.

Dag 5: Winston Churchills hem Chartwell och hemresa (F)

Sir Winston Churchill betraktas som en av Englands och västvärldens mest betydelsefulla människor. År 1922 köpte han bostaden Chartwell där han levde fram till början av andra världskriget. När kriget upphörde år 1945 stod Winston Churchill utan sin förmögenhet vilket fick National Trust att överta huset för att sedan att donera det tillbaka till den dåvarande brittiska premiärministern. Huset förblev i Winston Churchills ägo fram till hans död år 1965. Efter premiärministerns bortgång omvandlades bostaden till ett museum och idag gästas det av oss. Närmare inpå en av världens mäktigaste män kan man helt enkelt inte komma.*

Winston Churchill hem Chartwell i England.
Bild: Winston Churchills hem

Vår visit på museet blir resans sista programpunkt eftersom vi härifrån åker direkt till Gatwicks flygplats där vårt flyg till Sverige väntar. 

*Beroende på ändringar i öppettider kan besöket på Chartwell inträffa på resans första dag. Om så blir fallet besöker vi istället Hever Castle innan vi bär av mot Gatwick flygplats. Eventuella ändringar i ordningen kommer inte att påverka besökens varaktighet.

Väder

SE VÄDRET FÖR CANTERBURY

För uppdaterad väderleksprognos gå in på smhi.se.

Väderprognos för Canterbury, England.

Karta

Geografisk karta över Canterbury i sydöstra England.

Fakta om Canterbury

Var ligger Canterbury?

I sydvästra England, ca 85 km från London, är den historiska staden Canterbury placerad. Området som utgör Canterbury ligger inom grevskapets Kent gränser, och omfattar dels en stadsdel med samma namn samt en böljande landsbygd.

Canterbury är främst känd för sin historiska katedral, och för att ha varit en samlingsplats för pilgrimer under medeltiden.  År 1988 uppmärksammades Canterbury särskilt efter att ha mottagit utmärkelsen ”världsarvsstad” av UNESCO, och om du intresserar dig för världsarv, så kan du gladeligen bocka av hela tre i Canterbury; katedralen, St. Maria kyrkan och S. Augustines Abbeys kvarlevor.

Hur många bor här?

År 2001 uppskattades befolkningsmängden i Canterbury till att vara 43 432.

Hur är vädret och klimatet?

I Canterbury råder det ett marint klimat, vilket kännetecknas av milda temperaturer året om. Under sommarmånaderna, juni, juli och augusti, har du bäst chans till sol och härliga temperaturer på ca 20 – 25 grader. November däremot utmärker sig för att vara den månad som får mest nederbörd, medan januari klassificeras som den kallaste månaden med en medeltemperatur på 7 grader.

Vad finns det för shoppingmöjligheter?

Lägg köpcentrumet Whitefriars på minnet om du är på jakt efter bra shopping i Canterbury. Fler än 70 av landets ledande mode- och livsstilsdetaljister finns här samlade på en och samma plats, och med sitt centrala läge i Canterburys kärna är det enkelt att ta sig hit.    

Strosar du hellre i mindre, mer unika butiker så kan du besöka shoppingstråken på Westgate, King’s Mile och St. Dustan. Konst, smycken, hantverk och kläder är bara några i raden av de fynd som du kan tänkas göra.

Visste du att….

…Canterburys katedral är en av de äldsta i hela England? Delar av katedralen dateras tillbaka så långt som till 500-talet.

…staden har gett sitt namn till en musikgenre? The Canterbury Scene går under genren progressiv rock och var populär under 70-talet.

Andra liknande resor

Trustpilot