Skip to main content

Armeniens alla ansikten

Khor Virap framför berget Ararat i Jerevan.
Kaskaden i Jerevan, Armenien.
Geghard kloster och rödvin i Armenien.
Zvartnots i Armenien.
Gröna miljöer i nationalparken Dilijan, Armenien.
Dockor i armeniska kläder på marknad i Armenien.
Trähus i idylliska omgivningar i Dilijan, Armenien.
Status:
Återkommer 2023

Upptäck Armeniens hemlighetsfulla värld 2023

Res till Armenien – landet som få andra länder kan mäta sig med när det rör storslagna landskap, historiska arv och framställning av vin och cognac. Här är skogarna grönare, bergen större och sjöarna blankare och tillsammans bildar de ett landskap som är som hämtat ur ett fantasifullt konstverk. Trots landets ofattbara natur- och kulturrikedomar är armenierna ett generöst och ödmjukt folk som ivrigt delar med sig av allt som deras land har att erbjuda och vi tackar inte nej till att få ta del av magin.

Därför ska du resa med oss på kulturresa i Armenien:

  • Guidning i Armeniens huvudstad till sevärdheter, marknader och kulturarv
  • Vinprovning och cognacprovning hos lokala producenter
  • Utflykter till historiska arv som Garni, Geghard och Khor Virap
  • Introduktion till Armeniens lokala kök och musikkultur

Med utgångspunkt i Jerevan

För vår resa i Armenien har vi säkrat det bästa tänkbara utgångläget med hotell i centrala Jerevan. Armeniens huvudstad går varken nöd på sevärdheter, historiska museer, mysiga caféer eller restauranger och med boende mitt ibland dem har du all chans i världen att upptäcka de mest undangömda och okända ställena som lokalborna söker sig till.

Idag ger Jerevan intrycket av att vara en modern stad men spenderar du tillräckligt med tid här så kommer du att hitta kvarlevor och spår som sträcker sig flera tusen år bakåt i tiden. Med en historia som har nästintill 3 000 år på nacken har maktskiften, erövringar och återuppbyggelse varit oundvikligt vilket vi kommer att förstå bättre medan vi guidas runt bland stadens mest betydelsefulla monument, kvarter och platser.

Upptäck Armeniens arv, kultur och natur  

Vi håller oss naturligtvis inte inom ramarna för Jerevan enbart utan åker också ut på upptäcktsfärder genom det natursköna riket som är tät på tusenåriga kloster, charmiga vingårdar och häpnadsförande vyer. 

Vi har inkluderat landets största och mest betydelsefulla sevärdheter, som det hedniska templet i Garni och det sagolika klostret i Khor Virap, men också autentiska inslag som matlagningskurs på landet, vinprovning hos en välrennomerad vinproducent och a cappella konsert inuti det världsarvsförklarade klostret Geghard. Med så många upplevelser, intryck och bedårande vyer under en och samma vecka kan du räkna med att fatta ett gott tycke för det lilla landet med det stora, bultande hjärtat.   

Kort dagsprogram för resan till Armenien:

Dag 1: Avresa från Stockholm
Dag 2: Ankomst till Jerevan och arkitekturvandring (F, L)
Dag 3: Stadsvandring i Jerevan med besök på fruktmarknad och vernissage (F)
Dag 4: Utflykt till Khor Virap, Zvartnots och museet Matenadaran. Besök på cognacdestilleri (F, L)
Dag 5: Utflykt till Dilijan och Sevansjön. Lunch på gästhus i lantliga miljöer (F, L)
Dag 6: Ledig dag i Jerevan (F)
Dag 7: Utflykt till Alfabetparken och vingårdsbesök med lunch och vinprovning. Middag på restaurang med folkmusik och dans(F, L, M)
Dag 8: Utflykt till Garni och Geghard (F, L)
Dag 9: Hemresa

F = Frukost   L = Lunch   M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Sök resa
Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Dagsprogram

Dag 1: Avresa från Stockholm

Vi reser med ett kvällsflyg från Stockholm till Jerevan via Riga.

Dag 2: Ankomst till Jerevan och arkitekturvandring (F, L)

Vi ankommer till Jerevan tidigt om morgonen och åker direkt till vårt hotell i Armeniens huvudstad för att kunna vila upp oss efter resan. Efter några timmars sömn ger vi oss ut på en guidad rundvisning i Jerevan som inriktar sig på stadens mycket blandade och uppmärksammade arkitektur. Rätt så snabbt in i stadsvandringen kommer vi märka att de olika arkitekturstilarna har en viktig roll i berättelsen om Jerevans historia. De stora, bombastiska fasaderna utmed huvudstråken vittnar om den sovjetiska eran, men när vi kommer fram till de smala gatorna och gränderna i gamla stan, kommer vi kunna urskilja bebyggelse från medeltiden.

Medan vi beundrar fantastiska byggnadsverk och lär oss mer om Jerevan som stad kommer vi märka att stadens centrum är planerat som en cirkel, vilket enligt stadsplaneraren Alexander Tamanyan, var en symbol för solen. När stadsvandringen är slut kommer vi kunna bocka av sevärda byggnadsverk och monument som Jerevans första kyrka, daterad till år 1264, det vackra operahuset och kaskaden – en enastående trappa som utmärker sig för sina avsatser med fontäner och skulpturer. Vi lär också ha bevittnat st Gregory katedralen som anses vara en av de största religiösa byggnaderna i södra Kaukasus tillsammans med Holy Trinity-katedralen i Tbilisi.

Resans första lunch intar vi såklart tillsammans på en trevlig restaurang i staden och härefter har du eftermiddagen och kvällen ledig till egna upplevelser eller vila efter resan. 

Utsikten från kaskaden i Jerevan, Armenien.
Bild: Utsikten från kaskaden i Jerevan

Dag 3: Stadsvandring i Jerevan med marknadsbesök (F)

Vi är inne på resans tredje dag och vid det här laget har vi förhoppningsvis kommit i kapp med sömnen och blivit varma i de armeniska kläderna. Igår introducerades vi inför Jerevan som stad och idag ska vi återuppta utforskandet men med ett annat tema i fokus.

Armenisk kultur, mat och fler sevärdheter står på dagens program då vi blir visade till de platser och monument som vi inte hann med att se under gårdagen. Det är inte bara våra ben som jobbar åt oss idag - även plånboken sätts på prov när vi kommer fram till marknaden Vernissage som är välförsedd med smycken, souvenirer, hantverk och accessoarer i armeniska mönster. Hit söker sig såklart turister, men också lokalbor och oavsett om du kommer hem med ett fynd eller inte så är den fantastiska stämningen och det intima mötet med landets kultur en gratis upplevelse.

Temat marknad följer oss under dagen då vi fortsätter till Jerevans frukt- och grönsaksmarknad, som är rena himmelriket för den matintresserade. Här hittar vi kryddor, nötter, torkad och färsk frukt, grönsaker och det armeniska tunnbrödet till försäljning. Låt dig inspireras eller kom hem med nya spännande ingredienser till hemmet.

Dagens lunch och middag intas på egen hand idag.

Kryddor och armeniska kläder på en marknad i Jerevan, Armenien.
Bild: Allt finns att fynda på marknaden Vernissage i Jerevan

Dag 4: Utflykt till Khor Virap, Zvartnots och museet Matenadaran. Besök på cognacdestilleri (F, L)

Det har blivit dags för oss att utvidga sökområdet i jakten på nya upplevelser och vi börjar dagen med att bege oss söderut, där vi hittar en helig relik tillhörande kristendomen. Klostret i Khor Virap, som ligger tätt på gränsen till Turkiet, har en betydelsefull roll för kristendomens uppkomst och under vårt besök får vi en djupare inblick i den kristna historien. Som det första landet i världen konverterade Armenien till kristendomen redan år 301 och dess historia är väl värd att höra mer om.   

Vi lär oss att klostret var ett kungligt fängelse från början, där Gregor Upplysaren skakade galler innan han fick det ärofyllda uppdraget att vägleda kung Tiridates inom den kristna läran. Först några hundra år senare, på den plats där fängelset en gång i tiden separerade fångar från omvärlden, byggdes det kloster som vi idag befinner oss i.

Numera är Khor Virap ett populärt utflykts- och pilgrimsmål med en fantastisk utsikt över det heliga berget Ararat, som anses vara en nationalsymbol för Armenien tros att berget idag ligger på den turkiska sidan av gränsen. Vi hittar berget avbildat i landets riksvapen och i berättelsen som Noaks ark, då Noak enligt sägnen strandade vid berget efter syndafloden.

Khor Virap framför berget Ararat i Armenien.
Bild: Klostret i Khor Virap framför berget Ararat

Härifrån färdas vi tillbaka norrut, men innan vi når fram till Jerevan viker vi av västerut till ruinerna från den världsarvsklassade katedralen Zvartnots. Vilandes på en öppen, platt platå bland gröna ängar och med berget Ararat i ryggen är bara vyerna här i sig väl värd resan hit. Förutom att katedralen tar andan ur oss med sin skönhet imponerar den på oss med sin långa historia som dateras tillbaka till 600-talet. Zvartnots uppfördes under en turbulent tid när landet nyligen hade blivit ockuperat av araberna. Själva byggnationen leddes av den katolska biskopen som dedikerade Zvartnots till St. Gregory, då det var här som kung Tiridates enligt historien konverterade till kristendomen.

Vi hinner med ett historiskt besök till innan det nalkas för lunch, och det går till Matenadaran som är ett forskningsinstitut och museum. Bakom dess väggar ryms världens största samling av armeniska manuskript, och bland 2 500 fragment och 10 000 folios kommer vi knappast närmare en tidsmaskin. 

Ruinerna vid Zvartnots och museet Matenadaran i Armenien.
Bild: Ruinerna vid Zvartnots och museet Matenadaran

Efter vår lärorika förmiddag smakar dagens lunch extra bra och som grädden på moset avrundar vi dagen med en smakfull introduktion till Armeniens nationaldryck. På Ararats cognacfabrik lär vi oss mer om framställningen av drycken och självklart delas det ut ett smakprov.

Dag 5: Utflykt till Dilijan och Sevansjön. Lunch på gästhus i lantliga miljöer (F, L)

Dagens utflykt tar oss norr- samt österut där dagens första mål – Dilijan – väntar oss. Dilijan är en stor nationalpark och är det mest kända rekreationsområdet i landet tack vare dess naturliga skönhet med mjuka backar, många små sjöar och mineralkällor. Med sina vackra, gröna omgivningar påminner Dilijan om Schweiz och faktum är att armenierna själva kallar området för "det armeniska Schweiz". Vår färd genom Dilijan leder oss till staden med samma namn och väl framme får vi en guidad tur bland de mysiga gatorna som kantas av konstgallerier och söta, små butiker som säljer trähantverk, keramik och handgjorda souvenirer.

Vackra trähus i den konstnärliga byn Dilijan i Armenien.
Bild: Idylliska hus i Dilijan

Härifrån fortsätter vi mot världens näst högst belägna sjö, Sevansjön, vars imponerande höjd på över 1 900 meter över havet överträffar alla sjöar utom Titcacasjön. Den majestätiska bergskedjan som omringar sjön är minst sagt beundransvärd och vi kommer snart märka att luften här uppe är friskare tack vare den höga höjden. Intill Sevansjön vilar ett kloster med samma namn och enligt gamla skrifter sägs detta tusenåriga kloster ha grundats av Prins Mariam som senare kom att bli härskare över Armenien.

Världens näst högst belägna sjö Sevansjön i Armenien.
Bild: Gröna omgivningar vid Sevansjön

Dagens lunch intar vi i fantastiska, gröna miljöer i närheten av Sevansjön på ett ombonat gästhus. Inte nog med att vi blir serverade en god, lokal måltid så får vi också kunskaper i tillredningen av fisk-BBQ.

Väl tillbaka i Jerevan har vi resten av eftermiddagen och kvällen på egen hand.

Dag 6: Ledig dag i Jerevan (F)

Vi har färdats genom Armeniens hemlighetsfulla rike, och upplevt många spännande platser och sevärdheter. En dag helt utan program kan därför komma mycket lägligt. Ifall du intresserar dig för Armeniens historia har du möjlighet att besöka det historiska museet under förmiddagen. Vi har inkluderat entré och biljett in till museet får du av din reseledare.

Vi kan också rekommendera ett besök till museet Tsitsernakaberd som hedrar och minns de 1,5 miljoner armenier som mördades under det folkmord som det Ottomanska riket utsatte armenierna, assyrierna och grekerna för mellan åren 1915 och 1917. Denna fruktansvärda utrensning skulle visa sig ha en avgörande roll i Armeniens fall mot den röda armén som slogs för Sovjetunionen och är för alltid rotad i den armeniska folksjälen.

Att Jerevan har gott om sevärdheter är vi väl införstådda med nu, men visste du att staden också vimlar av trevliga caféer? I varje park, på alla torg och utmed de flesta gator hittar du åtminstone ett café som ofta har fullsatta bord oavsett vilken tid på dygnet det är. Som de flesta vet är armenierna kräsna när det kommer till deras kaffe. På många ställen kan du köpa färskt kaffe som rostas direkt på plats och du behöver inte oroa dig för att spräcka din budget för den välsmakande drycken.

Oavsett hur du väljer att spendera din dag i Jerevan så hoppas vi att det blir en härlig en som bara är din egen.

Dag 7: Utflykt till Alfabetparken och vingårdsbesök med lunch och vinprovning. Middag på restaurang med folkmusik och dans (F, L, M)

Idag ska vi besöka en alldeles speciell minnespark; nämligen det armeniska alfabetmonumentet. Monumentet som restes år 2005 utgörs av 39 stora bokstäver för att hedra alfabetets uppfinnare Mesrop Mashtots. Uppfinnaren som levde under 1600-talet ligger idag begravd i området. Bland minnesmärken får man nog säga att alfabetmonumentet är ett av de mer storslagna, men trots detta passar det fint in i den ödsliga naturen.     

Hittills på resan har vi smakat cognac och blivit introducerade för det lokala köket och efter nästa besök är vi så gott som fullbordade i vår utbildning inom armenisk mat- och dryckeskultur. De följande timmarna ska nämligen spenderas på en idyllisk vingård - för vin kan armenierna lika bra som deras grannland Georgien. Armeniens framställningsmetod av vin går nämligen 6 100 år bakåt i tiden vilket gör den till den äldsta i vår värld.

Vingården som vi ska besöka är inte heller vilken vingård som helst. I vackra omgivningar framställer ArmAs Winery prisbelönta viner av de druvor som odlas på de 180 hektar tillhörande vingården. Under vingårdsbesöket äter vi lunch och provsmakar några av de viner som framställs i deras källare.

Vinodlingar och rödvin på en kulturresa.
Bild: Vinodlingar

­Då vi börjar närma oss slutet på vår resa i Armenien har vi till kvällen i ära bokat bord på en restaurang i Jerevan som inte bara bjuder på god, lokal mat utan även underhållning i form av folkmusik- och dansuppträdande. Räkna med en festlig kväll som ger en glimt av Armeniens traditionella musikkultur.

­Dag 8: Utflykt till Garni och Geghard (F, L)

Vi har kommit fram till resans sista heldag och vi ser inga skäl till att spara på krutet. Armenien är beredd att leverera ännu fler upplevelser och vi hittar dem österut. Vi börjar med att söka upp byn Garni, som vi når fram till via den pittoreska klippdalen Avan Canyon. Väl framme hittar vi det hedniska templet med dess grekisk-romerska kolonner som är det enda i sitt slag i Armenien. Av alla byggnadsverk i Armenien är templet i Garni det bäst bevarade från den förkristna perioden.

Templet i Garni, Armenien.
Bild: Garni

Från Garni har vi nära till det imponerande Geghardklostret som vi kommer att se delvis uthugget ur de omkringliggande klipporna. Det kan nästan inte bli mer mystiskt och vackert och självklart står även detta kloster med på Unescos världsarvslista. Under vår utflykt äter vi lunch i Garni och får uppleva en stämningsfull a cappella konsert inne i Geghard-klostret.

Väl tillbaka i Jerevan efter ytterligare en händelserik dag är vi redo att äta middag på egen hand och lägga oss i tid inför morgondagens hemresa.

Dag 9: Hemresa

Så har det tillslut blivit dags för oss att lämna Armenien för den här gången. Med packade väskor beger vi oss till flygplatsen varifrån vårt flyg till Sverige avgår tidigt om morgonen.

Väder

SE VÄDRET I JEREVAN

uppdaterad väderleksrapport på smhi.se

Genomsnittlig temperatur i Jerevan, Armenien.

Karta

Geografisk karta över Armenien.

Andra liknande resor

Trustpilot