Skip to main content

Äventyrliga Georgien

kyrkan gergeti omgiven av gröna berg i stepantsminda, georgien
huvudstaden tbilisi i skymningen med utsikt över staden, georgien
frodiga dalar, floder, grottor och georgiskt vin på en resa till georgien
upplev anuarislottet och den vackra naturen i georgien
vacker akriktektur med kupoler, borgar och palats i georgien
matmarknad med olika kryddor och fröer i tbilisi, georgien
kyrkan gergeti omgiven att dimma i stepantsminda, georgien
pittoresk gata i tbilisi med klocktorn, grön flora ch brokiga färgglada hus, resa i georgien
vinkällare med georgiska viner på en rundresa i georgien
Status:
Återkommer våren 2020

Kulturell rundresa bland Georgiens och Kaukasus äventyrliga hemligheter

Följ med Kulturresor Europa på denna fantastiska rundresa till den europeiska kontinentens fysiska och kulturella gräns mot sydost. Georgien är en smältdegel av inflytelser från både europeisk och orientalisk kultur, inpackad i överdådiga naturscenerier, gastronomi i toppklass och världens äldsta kända vinproduktion. Detta garneras med vackra kyrkor och kloster, imponerade fästningar och hela byar uthuggna ur sten.

Därför ska du resa med oss på rundresa i Georgien:

  • Guidade stadsvandringar i bl.a. Tbilisi
  • Upplevelser vid unika byar och minnesmärken
  • Besök till museum och vinprovning
  • Majestätiska bergsutsikter och landskap

Klippbyn Vardzia, Gergeti-kyrkan och Kaukasiska bergen

Georgien rymmer exempel på några av de tidigaste, mänskliga aktiviteterna i Europa. På den här rundturen ska vi bland annat uppleva en tusenårig by som är direkt uthuggen ur en klippvägg. Vi ska få se exempel på några av de äldst bevarade kristna byggnadsverken - många upptagna på Unescos lista över världskulturarv - varav några, som nationalsymbolen Gergeti-kyrkan, är placerad i ensamhet omgiven av de majestätiska, Kaukasiska topparna.

Ett äventyr genom Georgiens mest sevärda platser

Vi åker genom bergspass nästan 2 400 meter över havet, och stannar bland de högsta topparna i Europa. Vi ser frodiga dalar och slätter, och floder som skär sig genom landskapet, med en gammal fästning utströdd här och där. Georgien ligger, och har alltid legat, mellan stormakter - och deras inflytande är fortfarande på gott och ont en levande del av berättelsen om det moderna Georgien. På den här resan ska vi också få möta en ung, medveten generation av georgier, som kulturellt söker sig ut över Kaukasus mot Västeuropa och USA, speciellt dem som lever i den sorlande och livliga huvudstaden Tbilisi.

Följ med Kulturresor Europa till Kaukasus där vi presenterar vårt äventyrliga Georgien!

Kort dagsprogram för resan till Georgien:

Dag 1: Avresa från Stockholm
Dag 2: Ankomst till Tbilisi. Guidad rundtur i Tbilisi (F, L)
Dag 3: Tbilisi – Akhaltsikhe. Längs vägen besöker vi kungastaden Mtscheta och stannar i kurorten Borjomi (F, M)
Dag 4: Akhaltsikhe – VardziaAkhaltsikhe. Stopp vid Khertvisifortet på vägen till klippstaden Vardzia. Slottkomplexet Rabath i Akhaltsikhe (F, M)
Dag 5: Akhaltsikhe – Gelati – Kutaisi. Gelati klosterkomplex utanför Kutaisi och besök på lokal marknad (F, M)
Dag 6: Kutaisi – Gori – Gudauri. Stalinmuseet, vinprovning i Chardakhi, slottet Ananuri(F, M)
Dag 7: Gudauri – Stepantsminda – Tbilisi. Genom Jvari-passet till Stepantsminda och Gergitikyrkan. (F, L)
Dag 8: Ledig dag i Tbilisi, avskedsmiddag (F, M)
Dag 9: Hemresa

F = Frukost  L = Lunch M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Sök resa

Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Dagsprogram

Dag 1: Avresa till Tbilisi

Vi flyger via Riga till Georgiens huvudstad Tbilisi.

Dag 2: Rundtur i Tbilisi (F, L)

Vårt georgiska äventyr börjar på allvar när vi tidigt om morgonen ankommer till Tbilisi. Vi åker till vårt hotell där vi checkar in och vilar upp oss lite, innan vi åker på rundtur i Georgiens vackra och levande huvudstad. Först ska vi ladda upp med en gemensam lunch för att sedan utforska allt från gamla, traditionella byggnader och sovjetisk betong till modern arkitektur, gatuförsäljare och fantastiska matupplevelser. Dessutom ser vi museum som både går långt bak i tiden och skådar in i framtiden.

Vi påbörjar rundturen i Tbilisi vid Metekhikyrkan som byggdes under 1200-talet och som reser sig på den nordliga bredden av floden Mtkvari som går genom Tbilisi. Härifrån får vi en formidabel utsikt över den gamla stadsdelen och Narikalafästningen på den södra bredden, samt en överblick över Tbilisis mycket moderna arkitektur. Vi rör oss mot linbanan på Europatorget, som ska ta oss med på en tur över floden och den gamla stadsdelen, till Narikalafästningen. Här njuter vi av en storslagen utsikt över den nybyggda och imponerande treenighetskyrkan och Kaukasusbergen i fjärran, och på andra sidan ser vi ner mot Georgiens botaniska trädgård. Från fästningen går vi sedan till fots ner bland gamla, traditionella hus till Tbilisis berömda, varma bad.

Georgiens huvudstad Tbilisi med monument
Bild: Myllrande storstaden Tbilisi

Dag 3: Tbilisi - Mtskheta - Borjomi - Akhaltsikhe (F, M)

Efter frukost åker vi mot staden Mtskheta som är ett av Georgiens religiösa centrum och landets tidigare huvudstad. Mtskheta ligger vackert där floden Mtkvari tar en sväng åt väster och floden Aragvi strömmar in från norr. Här väntar två imponerande exempel på tidig religiös, georgisk byggnadskonst på oss - Jvarirklostret från 500-talet och Svetitskhovelikatedralen från 1000-talet - som båda finns med på Unescos världsarvslista. Jvarirklostret tronar upp sig på en topp öster om staden med en fantastisk utsikt ner mot Mtskheta. Svetitskhovelikatedralen ligger i själva Mtskheta, omringad av en imponerande ringmur. Katedralen är rikt utsmyckad med många religiösa motiv, huggna direkt i den sten som katedralen är byggd av. Utanför katedralens murar finns det möjlighet att köpa allt från lokala kryddor till georgiska huvudbonader.

Jvari kloster på sin höjd i Georgien.
Bild: Mtkvari med Jvarir

Vi lämnar Mtskheta och fortsätter vår resa till staden Borjomi, som är en känd kurort. Borjomi ligger pittoreskt placerat i dalen med samma namn, mellan skog, flod och berg. Staden är också utloppet för källan till Georgiens mest använda mineralvatten med samma namn. Efter lunch fortsätter vi mot Akhaltsikhe - som är georgiska för "nyborg" - och som var ottomanernas administrativa centrum under 1500- och 1600-talet. Akhaltsikhes gamla stadsdeln Rabath - med ett slottskomplex med samma namn - är som tagen ur en äventyrssaga med sina torn, borgmurar, kupoler, moskéer och kyrkor. Vi äter middag på vårt hotell i Akhaltsikhe, där vi också övernattar efter en innehållsrik dag.

Dag 4: Klippstaden Vardzia (F, M)

Idag åker vi mot den alldeles speciella ihåliga byn Vardzia. På vägen hit stannar vi vid Khertvisifortet, grundat på 100-talet och majestätiskt placerat på en bergstopp mellan två floder. Härifrån fortsätter vi mot Vardzias byområde som sträcker sig över 500 meter och som blev uthugget under Georgiens gyllene period från 1000-talet till 1200-talet.

Grottstaden Vardzia på resa genom Georgien.
Bild: Den ihåliga staden Vardzia

Här får vi bland annat se den imponerande Dormitionskyrkan som är uthuggen direkt ur klippan och som har religiösa motiv målade på väggarna som sträcker sig nio meter upp från marken. Med Dormitionskyrkan som centrum breder över 400 rum ut sig i åtta höjdnivåer mot öst och nitton mot väst. Här finns kapell, apotek, vinkällare, bageri och en smedja, samt ett nätverk av gångar och försvarstorn - alltsammans uthugget direkt ur klippan.

Efter denna imponerande syn åker vi tillbaka mot Akhaltsikhe där vi besöker det vackra slottet Rabath innan vi avslutar dagen med en middag på vårt hotell.

Slottet Rabath i Akhaltsikhe, resa till Georgien.
Bild: Slottet Rabath i Akhaltsikhe

Dag 5: Gelatiklostret och historiska staden Kutaisi (F, M)

Idag åker vi mot Georgiens tredje största stad Kutaisi, som under antiken var huvudstad i kungariket Colchis. Det var här som den grekiska sagohjälten Jason träffade Medea, och med hennes hjälp fick tar i det gyllene skinnet - men det är en helt annan historia.

Vi besöker Gelatiklostret utanför Kutaisi, som grundades år 1106. Historiskt sett har klostret fungerat som akademi och det har huserat många av Georgiens största teologer och filosofer. Gelatiklostret är berömt för sina vackra och imponerande väggmålningar från medeltiden, samt en lång rad handskrivna manuskript från 1100-talet till 1600-talet.

Vi avrundar dagen med ett besök på en lokal marknad, där vi ska få uppleva dofterna och färgerna från lokalt producerade kryddor, torkad frukt, nötter och ostar, samt många andra georgiska läckerheter. Middag äter vi på vårt hotell.

Dag 6: Stalinmuseet i Gori, vinprovning i Chardakhi och bergsbyn Gudauri (F, M)

Resans sjätte dag kommer sluta i de höga bergen i Gudauri, 2 200 meter över havsytan och med en betagande utsikt över några av de kaukasiska bergstopparna. Men innan vi kommer så långt åker vi från Kutaisi mot staden Gori. Här hittar vi ett museum som är tillägnat stadens mest beryktade son - Joseph Stalin. Museet har behållit det gamla, sovjetiska perspektivet och dyrkningen av Stalin, och är en riktig tidskapsel från tiden före murens fall och Sovjetunionens sammanbrott. Här finns porträtt och byster, personliga ägodelar, hans tågvagn från Jalta- och Teherankonferenserna och inte minst hans barndomshem. Stalinmuseet i Gori är en unik upplevelse för alla historieintresserade och ger en god inblick i tankegångarna från en annan tid och ett annat politiskt system. Efter besöket i Gori väntar en vinprovning i Chardakhi. Det blir en välbehövlig paus mellan de stora sevärdheterna och intrycken, där vi kan njuta av lokala viner och varandras sällskap.

Härefter påbörjar vi stigningen mot Gudauri, där vi på allvar får uppleva Kaukasus vackra bergslandskap. Längs vägen stannar vi vid Ananurislottet som tornar upp sig på en bergstopp med en formidabel utsikt över bergen, Zhinvalireservatet och Aragvifloden.

Det vackra Ananurislottet vid turkostklart vatten och gröna berg i Georgien.
Bild: Ananurislottet

Härefter åker vi den sista biten från Ananuri till Gudauri, där bergen blir högre och utsikten mer och mer spektakulär.

Dag 7: Jvaripasset och regionens huvudstad Stepantsminda. Tillbaka till Tbilisi (F, L)

Idag väntar ännu en vacker utflykt på oss i de imponerande, kaukasiska bergen. Vi lämnar Gudauri efter en god frukost och påbörjar stigningen mot Jvaripasset på nästan 2 400 meters höjd. Härifrån kör vi ner mot regionens huvudstad Stepantsminda, även kallad Kazbegi, belägen på 1 700 meters höjd. Turen går genom hårnålskurvor och tunnlar, och vi får uppleva majestätiska berg och fantastiska naturscenerier längs vägen. Har vi tur får vi också träffa en av områdets herdar med sin fårflock, som de vallar från det ena betesområdet till det andra.

Stepantsminda med snöklädda berg i bakgrunden på en resa i Georgien.
Bild: Stepantsminda

Väl framme i Stepantsminda kliver vi in i fyrhjulsdrivna bilar som tar oss den sista sträckan upp till Gergetikyrkan, som ligger placerad i ensamhet på en topp på 2 170 meters höjd, blickande ner mot Stepantsminda. Vi åker genom vackra dal- och skogslandskap på skumpiga vägar, och utsikten när vi väl kommer fram till Gergetikyrkan är obeskrivlig. 360 grader runtom oss är vi omgivna av gyllene bergstoppar med eller utan snö, gröna dalar, raviner och bergssidor med slingrande vandringsstigar. På en klar och molnfri dag kan man få en helt extraordinär syn när man ser enda till Kazbegis snöklädda topp - 5 047 meter över havsytan.

Gergetikyrkan på en grön kulle med utsikt över bergstoppar och raviner på en rundresa till Georgien.
Bild: Gergetikyrkan

Vi äter frukost i Stepantsminda och åker därefter tillbaka till huvudstaden Tbilisi, där vi inkvarterar oss på vårt hotell.

Dag 8: Ledig dag i Tbilisi, avskedsmiddag (F, M)

Efter många händelserika dagar med minnesvärda besök och intryck, kan en dag helt utan program vara tacksamt. I en storstad som Tbilisi är det svårt att gå uttråkad och du bestämmer helt själv vad som ska hinnas med innan morgondagens hemfärd. Vår stadsvandring under resans andra dag, gav förhoppningsvis dig en hint om vilka butiker, museer och områden som är värda att besöka mer noggrant. Vi samlas först på kvällen för en avkedsmiddag på en restaurang inne i staden.

Dag 9: Hemresa

Vårt georgiska äventyr lackar mot sitt slut, och vi åker mätta på intryck tillbaka till Tbilisis flygplats, där vi påbörjar turen tillbaka till Sverige.

Karta

Geografisk karta över Georgien.

Väder

SE VÄDRET FÖR TBILISI

För uppdaterad väderleksprognos gå in på smhi.se.

Väderkarta över den genomsnittliga temperaturen i Tbilisi per år.

Andra liknande resor

Trustpilot