Skip to main content

Äventyrliga Georgien

Gergetikyrkan i Georgien.
Tbilisi i Georgien.
Sighnaghi och rödvin i Georgien.
Slottet Ananuri i Georgien.
Rödvin och lokal mat i Georgien.
Uplistsikhe i Georgien.
Kryddor på marknad i Georgien.
Stepantsminda och Gergetikyrkan i Georgien.
Tbilisi i Georgien.
Status:
Återkommer 2025

Kulturell rundresa bland Georgiens och Kaukasus äventyrliga hemligheter

Följ med Kulturresor Europa på en fantastisk och innehållsrik resa till den europeiska kontinentens fysiska och kulturella gräns mot sydost. Georgien är en smältdegel av inflytelser från både europeisk och orientalisk kultur, inpackad i överdådiga naturscenerier, gastronomi i toppklass och världens äldsta kända vinproduktion. Detta garneras med vackra kyrkor och kloster, imponerande fästningar och hela byar uthuggna ur sten.

Därför ska du resa med oss på kulturresa i Georgien:

  • Hotell med belägenhet i Tbilisis historiska centrum
  • Guidade turer i bl.a. Tbilisi; Uplistsiskhe och Mtskheta
  • Upplevelser vid unika byar och minnesmärken
  • Besök till museum och vinprovning
  • Majestätiska bergsutsikter och landskap

Grottbyn Uplistsiskhe, Gergeti-kyrkan och Kaukasiska bergen

Georgien rymmer exempel på några av de tidigaste, mänskliga aktiviteterna i Europa. På den här rundturen ska vi bland annat uppleva en tusenårig by som är direkt uthuggen ur en klippvägg. Vi ska få se exempel på några av de äldst bevarade kristna byggnadsverken - många upptagna på Unescos lista över världskulturarv - varav några, som nationalsymbolen Gergeti-kyrkan, är placerad i ensamhet omgiven av de majestätiska, Kaukasiska topparna.

Ett äventyr genom Georgiens mest sevärda platser

Vi gör det bekvämt för oss genom att hålla till på samma hotell under hela resan, ett hotell som dessutom har ett väldigt attraktivt läge i Tbilisis historiska centrum. Härifrån utgår våra spännande dagsutflykter som bland annat tar oss genom bergspass, nästan 2 400 meter över havet. Vi ser frodiga dalar och slätter, och floder som skär sig genom landskapet, med en gammal fästning utströdd här och där.

Georgien ligger, och har alltid legat, mellan stormakter - och deras inflytande är fortfarande på gott och ont en levande del av berättelsen om det moderna Georgien. På den här resan ska vi också få möta en ung, medveten generation av georgier, som kulturellt söker sig ut över Kaukasus mot Västeuropa och USA, speciellt dem som lever i den sorlande och livliga huvudstaden Tbilisi.

Följ med Kulturresor Europa till Kaukasus där vi presenterar vårt äventyrliga Georgien!

Kort dagsprogram för resan till Georgien:

Dag 1: Avresa från Stockholm
Dag 2: Ankomst till Tbilisi. Guidad rundtur i Tbilisi (F, L)
Dag 3: Tbilisi – Stepantsminda med Gergeti-kyrkan (F, L)
Dag 4:  Ledig dag i Tbilisi (F)
Dag 5: Tblisi – Signaghi med vinprovning (F,L)
Dag 6: Tbilisi – Mtskheta – Gori med besök på Stalinmuseet och grottbyn Uplistsiskhe (F, L)
Dag 7: Ledig dag i Tbilisi eller extra utflykt till det etnografiska museet med bergbanetur till toppen av Mtatsminda (F)
Dag 8: Ledig dag i Tbilisi, avskedsmiddag (F, M)
Dag 9: Hemresa

F = Frukost  L = Lunch M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Sök resa
Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Dagsprogram

Dag 1: Avresa till Tbilisi

Vi flyger via Riga till Georgiens huvudstad Tbilisi.

Dag 2: Rundtur i Tbilisi (F, L)

Vårt georgiska äventyr börjar på allvar när vi tidigt om morgonen ankommer till Tbilisi. Vi åker till vårt hotell där vi checkar in och vilar upp oss lite, innan vi åker på rundtur i Georgiens vackra och levande huvudstad. Först ska vi ladda upp med en gemensam lunch för att sedan utforska allt från gamla, traditionella byggnader och sovjetisk betong till modern arkitektur, gatuförsäljare och fantastiska matupplevelser. Dessutom ser vi museum som både går långt bak i tiden och skådar in i framtiden.

Vi påbörjar rundturen i Tbilisi vid Metekhikyrkan som byggdes under 1200-talet och som reser sig på den nordliga bredden av floden Mtkvari som går genom Tbilisi. Härifrån får vi en formidabel utsikt över den gamla stadsdelen och Narikalafästningen på den södra bredden, samt en överblick över Tbilisis mycket moderna arkitektur. Vi rör oss mot linbanan på Europatorget, som ska ta oss med på en tur över floden och den gamla stadsdelen, till Narikalafästningen. Här njuter vi av en storslagen utsikt över den nybyggda och imponerande treenighetskyrkan och Kaukasusbergen i fjärran, och på andra sidan ser vi ner mot Georgiens botaniska trädgård. Från fästningen går vi sedan till fots ner bland gamla, traditionella hus till Tbilisis berömda, varma bad.

Georgiens huvudstad Tbilisi med monument
Bild: Myllrande storstaden Tbilisi

Dag 3: Tbilisi – Stepantsminda med Gergeti-kyrkan (F, L)

I dag väntar en vacker utflykt på oss i de imponerande, kaukasiska bergen. Vi lämnar Tbilisi redan efter frukost för att påbörja stigningen mot Stepantsminda och under vår väg passerar vi det fotovänliga slottet Ananuri. Här stannar bussen till för att låta oss beundra och fotografera. Vi gör ytterligare ett stopp på vägen när klockan tickar för lunch och när vi tillslut når Jvaripasset befinner vi oss nästan 2 400 meter över havet. Från passet körer vi ner mot regionens huvudstad Stepantsminda, även kallad Kazbegi, belägen på 1 700 meters höjd. Turen går genom hårnålskurvor och tunnlar, och vi får uppleva majestätiska berg och fantastiska naturscenerier längs vägen. Har vi tur får vi också träffa en av områdets herdar med sin fårflock, som de vallar från det ena betesområdet till det andra.

Stepantsminda med snöklädda berg i bakgrunden på en resa i Georgien.
Bild: Stepantsminda

Väl framme i Stepantsminda kliver vi in i fyrhjulsdrivna bilar som tar oss den sista sträckan upp till Gergetikyrkan, som ligger placerad i ensamhet på en topp på 2 170 meters höjd, blickande ner mot Stepantsminda. Vi åker genom vackra dal- och skogslandskap på skumpiga vägar, och utsikten när vi väl kommer fram till Gergetikyrkan är obeskrivlig. 360 grader runtom oss är vi omgivna av gyllene bergstoppar med eller utan snö, gröna dalar, raviner och bergssidor med slingrande vandringsstigar. På en klar och molnfri dag kan man få en helt extraordinär syn när man ser enda till Kazbegis snöklädda topp - 5 047 meter över havsytan.

Gergetikyrkan på en grön kulle med utsikt över bergstoppar och raviner på en rundresa till Georgien.
Bild: Gergetikyrkan

Efter en naturskön dag i Stepantsminda återvänder vi till vårt hotell i Tbilisi.

Dag 4: Ledig dag i Tbilisi (F)

Nästan halvvägs igenom vårt georgianska äventyr är en dag utan program på sin plats. Idag ges du möjlighet att upptäcka Georgien efter eget intresse och det finns garanterat mycket att se och uppleva. Förslagsvis kan du studera de exotiska, persiska baden eller grotta ner dig i landets tusenåriga historia på Nationalmuseet. Vi kan också rekommendera ett besök till den botaniska trädgården bakom Narikala-fortet eller ett strög på huvudstråken David Agmashenebeli Avenue och Rustivali Avenue.

Dag 5: Tbilisi - Sighnaghi med vinprovning (F, L)

Kärleken och vinet är dagens två stora teman. Vi tar oss till Kakheti som är känt som Georgiens primära vindistrikt. Kakheti kännetecknas av fruktbara dalar omgivna av höga, snöklädda toppar. Vi börjar dagen med ett besök och en stadsvandring i den romantiska staden Sighnaghi som är en populär bröllopsort, och som därför också kallas för kärlekens stad. Här finns vackert utsmyckade balkonger, små fina hus, torg och smala gator - och inte minst en vacker utsikt över Alazanidalen.

Signaghi i Georgien.
Bild: Sighnaghi stad

Vi ska sedan få smaka på en traditionell, hemlagad georgisk lunch och utforska det alldeles speciella vinet Kvevri, som är uppkallat efter de lerkrukor där vinet jäser. Det här är en alldeles särskilt vinproduktion som tar fram ett mer mjukt och djupt vin, och vars tillverkningsprocess inte har ändrat sig mycket under de 8 000 år man har producerat vin i Georgien. Vi får lära oss mer om hur vinet produceras och vilka redskap som man traditionellt har använt i produktionen. Under eftermiddagen återvänder vi tillbaka till Tbilisi igen.

Dag 6: Tbilisi – Mtskheta – Gori med besök på Stalinmuseet och grottbyn Uplistsiskhe (F, L)

Efter frukost åker vi mot staden Mtskheta som är ett av Georgiens religiösa centrum och landets tidigare huvudstad. Mtskheta ligger vackert där floden Mtkvari tar en sväng åt väster och floden Aragvi strömmar in från norr. Här väntar två imponerande exempel på tidig religiös, georgisk byggnadskonst på oss - Jvarirklostret från 500-talet och Svetitskhovelikatedralen från 1000-talet - som båda finns med på Unescos världsarvslista. Jvarirklostret tronar upp sig på en topp öster om staden med en fantastisk utsikt ner mot Mtskheta. Svetitskhovelikatedralen ligger i själva Mtskheta, omringad av en imponerande ringmur. Katedralen är rikt utsmyckad med många religiösa motiv, huggna direkt i den sten som katedralen är byggd av. Utanför katedralens murar finns det möjlighet att köpa allt från lokala kryddor till georgiska huvudbonader.

Jvari kloster på sin höjd i Georgien.
Bild: Mtkvari med Jvarir

Härefter fortsätter vi till staden Gori, där vi hittar det museum som är tillägnat stadens mest beryktade son - Joseph Stalin. Museet har behållit det gamla, sovjetiska perspektivet och dyrkningen av Stalin, och är en riktig tidskapsel från tiden före murens fall och Sovjetunionens sammanbrott. Här finns porträtt och byster, personliga ägodelar, hans tågvagn från Jalta- och Teherankonferenserna och inte minst hans barndomshem. Stalinmuseet i Gori är en unik upplevelse för alla historieintresserade och ger en god inblick i tankegångarna från en annan tid och ett annat politiskt system.

Efter en välförtjänad lunch tar vi vår äventyrliga dag vidare till grottbyn Uplistsikhe. Denna världsarvsförklarade by har växt fram genom utgrävningar i stenväggen och har varit hem åt människor i tusentals år, från den tidiga järnåldern till långt in på medeltiden. Grottbyn i sig är såklart en makalös syn för ögat, men det vidsträckta landskapet runt omkring är minst lika beundransvärt. 

Grottbyn Uplistsiskhe i Georigen.
Bild: Den fascinerande grottbyn Uplistsikhe

Klara med upptäcktsfärder idag återvänder vi till Tbilisi och vårt hotell.

Dag 7: Ledig dag i Tbilisi eller extra utflykt till det etnografiska museet med bergbanetur till toppen av Mtatsminda (F)

Efter många händelserika dagar med minnesvärda besök och intryck kan ett par dagar helt utan program vara tacksamt. I en storstad som Tbilisi är det svårt att gå uttråkad och du bestämmer helt själv vad som ska hinnas med innan morgondagens hemfärd. Vår stadsvandring gav förhoppningsvis dig en hint om vilka butiker, museer och områden som är värda att besöka mer noggrant.

Törstar du istället efter fler utflykter tillsammans med vår svensktalande reseledare kan du välja att följa med på en extra utflykt till Tbilisis imponerande etnografiska museum. Ett besök hit ger dig möjligheten att utforska gamla, traditionella hus som delas in i 14 etnografiska zoner. Hela området tar upp 52 hektar och ger plats åt mer än 8 000 georgianska artefakter, inklusive en kyrka från 500-talet. Lunchen intas på egen hand men kan förslagsvis avnjutas inuti museets restaurang.

Efter vårt historiska besök letar vi oss tillbaka till centrum där Tbilisis bergbana gör sig redo för att ta oss upp till toppen av Mtatsminda. En spektakulär utsikt över Tbilisi kan vi förvänta oss att hitta här uppe och du bestämmer om du vill följa med oss tillbaka ner till hotellet eller utforska den närliggande och mycket omtyckta nöjesparken. 

Dag 8: Ledig dag i Tbilisi, avskedsmiddag (F, M)

Dagen har en enda gemensam programpunkt och det är resans avskedsmiddag. Med andra ord kan du lägga upp resans sista heldag i Tbilisi efter dina behov och önskemål. Vi samlas först under kvällstid för att gemensamt ta oss till en restaurang i staden där resans sista middag intas.

Dag 9: Hemresa

Vårt georgiska äventyr lackar mot sitt slut, och vi åker mätta på intryck tillbaka till Tbilisis flygplats, där vi påbörjar turen tillbaka till Sverige.

Karta

Geografisk karta över Georgien.

Väder

SE VÄDRET FÖR TBILISI

För uppdaterad väderleksprognos gå in på smhi.se.

Väderkarta över den genomsnittliga temperaturen i Tbilisi per år.

Andra liknande resor

Trustpilot