Skip to main content

Georgien & Armenien – på kanten av Europa

Status:
Återkommer 2025

Rundresa i storslagna Georgien och Armenien 2024

På den här resan lyfter vi på locket till en kulturell skattkista som är flera tusen år gammal. I Europas sydöstligaste hörn ligger de två äldsta kristna länderna i världen, nämligen Georgien och Armenien. Den långa kristna traditionen har satt en stark prägel på de båda länderna, både kulturellt och historiskt. Detta avspeglas i arkitekturen med präktiga mästerverk som gamla kyrkor och kloster, som vi åker förbi och lär känna under vår resa. Många av platserna vi besöker under rundresan är dessutom upptagna på UNESCO:s lista över världsarv.

De omkringliggande länderna har också haft sitt inflytande på Georgien och Armenien, som geografiskt sett alltid har legat mittemellan olika stormakter. Därför har de ofta behövt betala ett stort pris för stormakternas intressen, anspråk och ambitioner. Senast har det varit inflytandet från Ryssland som har satt sin prägel på landet, och som än idag är fortsätter påverka länderna. Det här är också en viktig del i berättelsen om det moderna Georgien och Armenien, vilken vi fördjupar oss i tillsammans under denna resa.

Därför ska du resa med oss på rundresa i Georgien och Armenien:

  • En introduktion till huvudstäderna Tbilisi och Jerevan
  • Utsikter över sluttningar, bergsmassiv och spegelblanka sjöar
  • Cognacsmakning och besök vid minnesmärken
  • Då- och nutidshistoria vid tempel, kloster och gymnasium

Upplevelser med inslag av sagolik natur och berikande historia

På den här rundresan i Georgien och Armenien med vackra bergsjöar, höga berg och gröna dalar upplever vi naturens direkta inflytande på historien och kulturen. Samspelet ses bland annat i den tusentals år gamla klippstaden Vardzia i Georgien, och vid det bibliska berget Ararat i Armenien, där Noa enligt Bibeln strandade med sin ark.

Ett program som har utrymme för egen tid

Vår rundresa bjuder på en uppsjö av kulturella och historiska upplevelser, samt en natur som är helt enastående och som inte går att finna någon annanstans i Europa. Vårt program är otroligt innehållsrikt, men vi har också sett till att det finns tid till upplevelser på egen hand. Då ges tillfälle att bland annat upptäcka Tbilisi och Jerevan, två moderna storstäder med ett trevligt nöjes- och matutbud, eller den naturliga skönheten vid Sevansjön. Allt detta kryddas med områdets spännande och lite oväntat fantastiska gastronomi, goda viner och en gästvänlig befolkning.

Det här är vårt bidrag till den perfekta resan till Georgien och Armenien. Välkommen att följa med oss och vår svensktalande reseledare!

Kort dagsprogram för rundresan i Georgien och Armenien:

Dag 1: Avresa från Stockholm
Dag 2: Ankomst till Jerevan och guidad stadsrundtur i Jerevan (F, L)
Dag 3: Khor Virap, Garni och Geghard och besök på lokal skola (F, L)
Dag 4: Dilijan och Sevansjön och middag med folkmusik- och dansunderhållning (F, L, M)
Dag 5: Jerevan på egen hand med möjlighet för att besöka det historiska museet (F)
Dag 6: Stadsrundtur i Gjumri och över gränsen till Georgien (F, L, M)
Dag 7: Besök i klippstaden Vardzia och vidare till skidorten Bakuriani (F, M)
Dag 8: Besök på Stalinmuseet i Gori och de höga Kaukasusbergen (F, M)
Dag 9: Gergetiklostret och kungastaden Mtskheta (F, L)
Dag 10: Tbilisis gamla kvarter (F, L)
Dag 11: Guidad stadsrundtur i Tbilisi med lättare vinprovning (F, M)
Dag 12: Hemresa från Tbilisi

F = Frukost L = Lunch M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma.

Dagsprogram

Dag 1: Avresa från Stockholm

Vi reser med ett kvällsflyg från Stockholm, via Riga, till Jerevan i Armenien.

Dag 2: Ankomst till Jerevan. Guidad stadsrundtur (F, L)

Efter vi har fått i oss frukost beger vi oss ut i Jerevan. I Armeniens huvudstad börjar vi med att besöka minnesmärket och museet Tsitsernakaberd som ligger i förbindelse till varandra. Den armenska historien är väldigt dramatisk, inte minst under och efter det första världskriget, då det armenska folkmordet ägde rum. Utrensningen av armenierna, assyrerna och grekerna som det Ottomanska riket utsatte folket för är för alltid rotad i den armenska folksjälen, där mellan 800 000 och 1,5 miljoner armenier blev mördade. Utrensningen av armenerna fick stor betydelse för landets framtid. Efter några år med otaliga krig mellan armener, turkar och ryssar blev Armenien till sist ockuperat av den röda armén och blev en del av Sovjetunionen. Efter en lärorik förmiddag äter vi lunch inne i stan och sedan fortsätter vi med att utforska Jerevan till fots. 

Minnesmärket Tsitsernakaberd i Jerevan, Armenien.
Bild: Minnesmärket och museet Tsitsernakaberd

Turen går till fots genom staden och dess mycket blandade arkitektur, som blir en naturlig del i berättelsen om Jerevans historia. En del av stadens arkitektur vittnar nämligen om en sovjetisk period med stora, bombastiska fasader på huvudgatorna, medan man bakom dessa pampiga hus kan finna helgedomar från medeltiden. Vi tar oss fram i stadens gamla del, där gatorna smalnar av och stämningen blir mer intim. Här hittar vi bland annat den stora republikens torg omgivet av välvårdade anläggningar, samt Armeniens regeringsbyggnader.

Stadsbild över Jerevan i Armenien.
Bild: Jerevan

Med mycket ny information på kort tid ska det också finnas tid till att vila hjärnan och njuta av en del av det som Armenien är känt för; nämligen cognac. Vi besöker Ararats cognacfabrik där det självklart delas ut smakprov.

Efter en lång och händelserik dag i Jerevan drar vi oss tillbaka på vårt hotell i staden. Härefter har vi resten av kvällen på egen hand.

Dag 3: Khor Virap, templet i Garni och klostret i Geghard. Besök på lokal skola (F, L)

Idag ska vi på utflykt strax utanför Jerevan och få en inblick i den kristna historien, samt Armeniens konvertering till kristendomen år 301 som det första landet i världen. När man besöker Armenien är det svårt att missa det heliga berget Ararat, även om berget idag ligger på den turkiska sidan av gränsen. Ararat är en nationalsymbol för Armenien och finns avbildat i landets riksvapen. Berget följer våra ögon under dagens utflykt, som går till Khor Virap på gränsen till Turkiet.

Klostret vi besöker i Khor Virap spelar en alldeles speciell roll för kristendomens uppkomst. Ursprungligen var det ett kungligt fängelse där Gregor Upplysaren satt fängslad innan han blev kung Tiridates vägledare och predikade kristendomen för honom. Där fängelset hade stått byggdes några hundra år senare, år 692, klostret. Idag är det ett populärt utflykts- och pilgrimsmål med en fantastisk utsikt över Ararat, där Noas ark enligt sägnen strandade efter syndafloden.

Klostret Khor Virap framför snötäckta berg i Armenien.
Bild: Khor Virap

Under eftermiddagen kliver vi återigen in i nutiden, då ett besök på ett lokalt gymnasium väntar oss. Med hjälp av vår lokalguide får vi här en närmare inblick i det moderna Armenien och det armenska samhällets framtid; nämligen ungdomen. Det blir ett spännande besök som visar upp landets ambitioner samt kontrasten till det skolsystem vi känner till i Sverige.

Härefter styr vi vår kurs mot byn Garni där vi besöker det hedniska templet med dess grekisk-romerska kolonner, som är det enda i sitt slag i Armenien. Templet är det bäst bevarade av alla byggnadsverk i Armenien från den förkristna perioden. Endast ett fåtal kilometer härifrån finner vi det imponerande Geghardklostret - en arkitektonisk pärla där klostret är delvis uthugget ur de omkringliggande klipporna. Det kan nästan inte bli mer mystiskt och vackert - och självklart finns även detta kloster med på Unescos välrenommerade lista. Under vår utflykt äter vi lunch i Garni och får uppleva en stämningsfull a capella konsert inne i Geghard kloster.

Templet i Garni.
Bild: Templet i Garni

Dag 4: Dilijan och Sevansjön. Middag med folkmusik- och dansuppträdande (F, L, M)

Efter frukost lämnar vi Jerevan och reser mot nordöst, där dagens första mål – Sevansjön – väntar oss. Sevansjön är världens näst högst belägna sjö, med en imponerande höjd på över 1 900 meter över havet, vilket endast Titcacasjön slår. Här finns det tid till att beundra den majestätiska bergskedjan som omringar sjön medan vi insuper den friska luften. Här ska vi också få beskåda Sevanklostret som har bevarats ända sedan 800-talet. Enligt gamla skrifter sägs klostret ha grundats av Prins Mariam, som senare kom att bli härskare över Armenien.

Vy över Sevansjön.
Bild: Sevansjön

Vidare går turen mot Dilijan som präglas av sina vackra, gröna omgivningar, i det som armenierna själva kallar "det armenska Schweiz". Området är en stor nationalpark och är det mest kända rekreationsområdet i landet, tack vare dess naturliga skönhet med mjuka backar, många små sjöar och mineralkällor.

Väl framme i Dilijan tar vi rygg på vår reseledare som visar oss den konstnärliga byn genom att bland annat leda oss till Sharambeyan Street – den mycket mysiga gatan som kantas av konstgallerier och söta, små butiker som säljer trähantverk, keramik och handgjorda souvenirer. Under utflykten ser vi också till att besöka ett trevligt gästhus där vi intar dagens lunchmåltid.

Vackra trähus i den konstnärliga byn Dilijan i Armenien.

Bild: Idylliska omgivningar i Dilijan

­Då vi börjar närma oss slutet på vår resa genom Armenien, har vi kvällen till ära bokat bord på en restaurang i Jerevan som inte bara bjuder på god, lokal mat utan även underhållning i form av folkmusik- och dansuppträdande. Räkna med en festlig kväll som ger en glimt av Armeniens traditionella musikkultur.

Dag 5: Jerevan på egen hand och möjlighet för att besöka det historiska museet (F)

Vi har färdats över land och rike, och upplevt många spännande platser och sevärdheter. En dag helt utan program kan därför komma mycket lägligt. Ifall du intresserar dig för Armeniens historia har du möjlighet att besöka det historiska museet under förmiddagen. Vi har inkluderat entré och biljett in till museet får du av vår reseledare. 

Det historiska museet vid Republikens plats i Jerevan, Armenien

Bild: Det historiska museet vid Republikens plats i Jerevan

Jerevan är ett utmärkt exempel på en sovjetisk stad, med centrumet planerat cirkulärt för att likna solen. Staden designades av Alexander Tamanyan vars monument står stolt i centrum bredvid den kända katedralen. De största gatorna och avenyerna är breda och det finns många gröna områden med flertalet bänkar att sitta och koppla av på. 

Även cafékulturen är stor i Jerevan och staden vimlar av caféer. Du hittar dom i varje park, på torgen och på de flesta gatorna och de är ofta full av gäster, oberoende av vilken tid på dagen det är. Eftersom armenier är kräsna med deras kaffe (och du överallt kan köpa färskt kaffe som rostas direkt på plats) kan du vara säker på att få dricka välsmakande kaffedrycker, som inte heller spräcker din budget.

Dag 6: Stadsrundtur i Gjumri. Välkommen till Georgien (F, L)

Efter frukost säger vi farväl till Jerevan och beger oss norrut. Vi säger inte hejdå till Armenien riktigt än, då vi först ska stanna i landets näst största stad Gjumri, med 200 000 invånare. Här går vi på en stadsvandring där vi kan se skillnaden mellan huvudstaden och landets mindre städer. Efter lunch i Gjumri åker vi vidare mot gränsen till Georgien.

Här påbörjar vi utforskningen av regionen Samtskhe Javakheti, där bergen - i motsättning till de höga Kaukasusbergen - är mer torra och karga. Vi inkvarterar oss i staden Vardzia, som omges av en fantastisk natur.

Dag 7: Klippstaden Vardzia. Vidare till kurorten Bakuriani (F, L)

En av dagens absoluta höjdpunkter blir besöket i den alldeles speciella grottbyn Vardzia. Vi stannar vid Khertvisifortet, grundat på 100-talet och majestätiskt placerat på en bergstopp mellan två floder. Härifrån fortsätter vi mot den alldeles speciella ihåliga byn Vardzia, vars område sträcker sig över 500 meter och som blev uthugget under Georgiens gyllene period från 1000-talet till 1200-talet.

Här får vi bland annat se den imponerande Dormitionskyrkan som är uthuggen direkt ur klippan och som har religiösa motiv målade på väggarna som sträcker sig nio meter upp från marken. Med Dormitionskyrkan som centrum breder över 400 rum ut sig i åtta höjdnivåer mot öst och nitton mot väst. Här finns kapell, apotek, vinkällare, bageri och en smedja, samt ett nätverk av gångar och försvarstorn - alltsammans uthugget direkt ur klippan.

Grottbyn Vardzia på en resa till Georgien och Armenien.
Bild: Grottbyn Vardzia

Efter denna imponerande syn laddar vi batterierna i form av lunch och styr sedan kurs mot staden Bakuriani, som är en känd skidort. Bakurianivar under soviettiden ett sport- och rekreationscenter, där idrottare samlades till läger och mästerskap. Nu för tiden samlas skidentusiaster på de tre områderna som erbjuder skidåkning om vintern. Sommartid förvandlas området till ett vackert fritidsområde med naturen i full blom. Kvällen i Bakuriani har vi på egen hand.

Dag 8: Besök på Stalinmuséet i Gori. Ananuri och de höga Kaukasusbergen (F, L)

Dagen idag blir lång, men bjuder på några helt fantastiska upplevelser. Vi åker mot de höga Kaukasusbergen, och stannar först i provinshuvudstaden Gori där vi ska bli påminda om landets nyare brutala historia. Staden verkade tidigare som försvarsanläggning, då den ligger strategiskt placerad på en huvudtrafikåra mellan Öst- och Västgeorgien. Detta har haft sina konsekvenser för staden, som genom tiden har varit angripen och besatt av många olika makter. Senest år 2008 av ryska styrkor, under kriget mot Georgien.

Staden är känd som Josef Stalins födelsestad och här hittar vi museet som är tillägnat just stadens mest beryktade son. Museet har behållit det gamla, sovjetiska perspektivet och dyrkningen av Stalin, och är en riktig tidskapsel från tiden före murens fall och Sovjetunionens sammanbrott. Här finns porträtt och byster, personliga ägodelar, hans tågvagn från Jalta- och Teherankonferenserna och inte minst hans barndomshem. Stalinmuseet i Gori är en unik upplevelse för alla historieintresserade och ger en god inblick i tankegångarna från en annan tid och ett annat politiskt system.

Vi fortsätter sedan norrut mot de höga Kaukasustopparna, på en av Georgiens äldsta vägar. Vägen förbinder Tbilisi med Vladikavkaz i Ryssland och går under namnet Georgian Military highway, p.g.a. utbyggnaden av vägen som den ryska tsaren Alexander den 1:e beordrade sina trupper att bygga kring år 1800. Utöver att vara en viktig försörjningsväg räknas sträckan som en av de vackraste bergsvägarna i världen. Vi gör ett par stopp längs med vägen, där vi bland annat äter en god lunch, innan vi kommer fram till Gudauri där vi ska övernatta efter en mycket händelserik dag. Nu har vi kommit riktigt högt upp i bergen, och vi övernattar på hela 2 000 meters höjd.

Dag 9: Gergetiklostret och kungastaden Mtskheta (F, L, M)

Efter frukost fortsätter resan mot Georgiens tredje högsta berg Mount Kazbek, 5 047 meter högt. Vid fint väder bjuder rutten på storslagna utsikter. Vi stannar också vid sluttningarna till Mount Kazbek på 2 170 meters höjd, där Gergetikyrkan ligger.

Gergetikyrkan på sin höjd vid Mt. Kazbeg, Georgien.
Bild: Gergetikyrkan på Kazbeks sluttningar

På väg mot Georgiens huvudstad Tbilisi stannar vi i den gamla kungastaden - och håll tungan rätt i mun när du uttalar namnet - Mtskheta, som av flera orsaker finns med på Unescos lista över världskulturarv. Staden har varit bebodd i över 3 000 år, och var i många år huvudstaden i det georgiska riket av Iberien. Stadens status som huvudstad försvann under 500-talet, men var fortfarande lång tid senare krönings- och begravningsstad för de georgiska kungarna. Idag är Mtskheta mest känd för att det var här, som första plats i världen, som kristendomen utropades som stadsreligion år 337. Vi besöker det vackert utsmyckade Jvariklostret från 500-talet, samt stadens huvudkyrka - den imponerande Svetitskhovelikatedralen, där Kristus mantel förvaras.

Under dagens utflykt ser vi även till att göra ett stopp vid det fotovänliga slottet Ananuri, som ligger vänt mot en vacker sjö. Under 1700-talet användes fästningen som skydd mot den nordliga landgränsen, och idag är det lika historiskt som vackert att beundra.

Vi ankommer till Tbilisi sent på eftermiddagen och åker direkt till vårt hotell i Georgiens huvudstad för att kunna vila upp oss efter dagen. Resten av kvällen finns det tid till att på egen hand få en första blick av huvudstaden.

Dag 10: Tbilisis gamla kvarter (F, L)

Tbilisi är Georgiens största stad, med cirka 1,5 miljoner invånare, och erbjuder ett enormt utbud av sevärdheter samt en otroligt varierad arkitektur. Allt detta ska vi naturligtvis utforska på dagens guidad rundvisning av staden. I den äldsta stadsdelen, Metekhi, besöker vi den berömda kyrkan från 1200-talet med samma namn. Kyrkan är idag ett av stadens största kännetecken.

Vi vandrar längs med snirkliga gatar och möter en fascinerande arkitektur, bland annat stadens synagoga och moské. I den gamla stadsdelen tar vi också vägen förbi stadens viktigaste kyrka, som också är en av stadens äldsta - Sionikyrkan - som härstammar ända tillbaka från 600-talet, fredsbron samt tornet vid den berömda dockteatern. Längs vägen på vår rundtur besöker vi också en lokal restaurang där vi får stifta bekantskap med det georgiska köket.

Resten av dagen och kvällen är på fri hand, och det finns nu gott om möjligheter för att utforska staden eller att bara ta det lugnt på hotellet. Ifall du vill spendera det sista av semesterkassan på några spännande inköp har du ett perfekt tillfälle nu!

Dag 11: Det gamla Tbilisi med en lättare vinprovning  (F, L, M)

Idag ska vi börja dagen med att återuppta utforskandet av Tbilisi och detta gör vi genom att leta oss tillbaka till centrum där Tbilisis bergbana gör sig redo för att ta oss upp till toppen av Mtatsminda. Här uppe kan vi förvänta oss att hitta en spektakulär utsikt över staden som får de flesta att tappa andan. Från toppen av Mtatsminda följer vi vår reseledare som tar oss till den nyare delen av staden - den del som byggdes på 1800-talet av tyska kolonier och som på senare år har genomgått ett flertal renoveringar.  

Idag beger vi oss återigen ut på en stadsrundtur i Tbilisi, där vi försöker se bakom fasaden i Sololaki-distriktet. Kvarteret är berömt för sina fina Art Noveau-byggnade från 1800- och 1900-talet. Kvarterets imponerande byggnade - några mer välbevarade än andra - har huserat många av landets celebriteter. Det har således varit ett viktigt centrum för historia, politik och konst genom tiderna, och det gömmer sig många intressanta händelser bakom dessa fasader. 

Efter att vi är klara med förmiddagens stadsrundtur slår vi oss ner för en god lunch på en av stadens restauranger. Vid det här laget är vi varma i kläderna för att utforska Tbilisi på egen hand, men innan vi sprider oss för vinden så ska vi hinna med ett sista besök, och det går till ett trevligt, lokalt vinhus. Här introduceras vi för de georgianska vinerna, och givetvis bjuds det på ett smakprov medan vi får höra om landets vintraditioner. Det sägs att vinets ursprung är från Georgien, och landets vintradition är hela 8 000 år gammal. 

Huvudstaden Tbilisi i Georgien.
Bild: Tbilisi

Härefter är resten av eftermiddagen ledig, innan vi möts igen på kvällen till en gemensam avskedsmiddag.

Dag 12: Hemresa från Tbilisi

Vi reser från hotellet och åker till Tbilisis flygplats för att ta avsked av Georgien och Armenien efter några mycket innehållsrika dagar i de två fantastiska länderna.

Karta

Geografisk karta över Georgien och Armenien.

Väder

SE VÄDRET I TBILISI

 uppdaterad väderleksrapport på smhi.se.

Väderkarta över den genomsnittliga temperaturen i Tbilisi per år.

Andra liknande resor