Skip to main content

Georgien & Armenien - på kanten av Europa

Slottet Ananuri vid vattnet i Georgien.
Marknad i Tbilisi med kryddor, smycken och grönsaker på resa till Georgien.
Färgglada husfasader och runda torn i gamla stadsdelen i Tbilisi, Georgien.
Grottbyn Vardzia vid floden bland gröna omgivningar, resa till Georgien och Armenien.
Imponerande, mossgröna berg i länderna Georgien och Armenien.
Vinodling och georgiska viner på en resa till Georgien och Armenien.
Vackra klostret Khor Virap bland snöklädda berg i Armenien.
Pris från:
17 995:-
Dagar:12
Boka resa

Rundresa i storslagna Georgien och Armenien

På den här resan lyfter vi på locket till en kulturell skattkista som är flera tusen år gammal. I Europas sydöstligaste hörn ligger de två äldsta kristna länderna i världen, nämligen Georgien och Armenien. Den långa kristna traditionen har satt en stark prägel på de båda länderna, både kulturellt och historiskt. Detta avspeglas i arkitekturen med präktiga mästerverk som gamla kyrkor och kloster, som vi åker förbi under vår resa. Många av platserna vi besöker under rundresan är dessutom upptagna på Unescos lista över världsarv.

De omkringliggande länderna har också haft sitt inflytande på Georgien och Armenien, som geografiskt sett alltid har legat mellan stormakter. Därför har de ofta behövt betala ett stort pris för de här makternas intressen. Senast har det varit inflytandet från Ryssland, som fortfarande är stort, som har satt sin prägel på landet. Det här är också en viktig del i berättelsen om det moderna Georgien och Armenien.

Därför ska du resa med oss på rundresa i Georgien och Armenien:

  • En introduktion till huvudstäderna Tbilisi och Jerevan
  • Utsikter över sluttningar, bergsmassiv och spegelblanka sjöar
  • Cognacsmakning och besök till minnesmärken
  • Då- och nutidshistoria vid tempel, kloster och gymnasium

Upplevelser med inslag av sagolik natur och berikande historia

På den här rundresan i Georgien och Armenien, med vackra bergsjöar, höga berg och gröna dalar, upplever vi naturens direkta inflytande på historien och kulturen. Samspelet ses bland annat i den tusentals år gamla klippstaden Vardzia i Georgien, och vid det bibliska berget Ararat i Armenien, där Noa enligt skriften strandade med sin ark.

Ett program som har utrymme för egen tid

Vår rundresa bjuder på en uppsjö av kulturella och historiska upplevelser, samt en natur som är helt enastående och som man inte kan finna någon annanstans i Europa. Vårt program är otroligt innehållsrikt, men vi har också sett till att det finns tid till upplevelser på egen hand. Då ges tillfälle att bland annat upptäcka Tbilisi och Jerevan, två moderna storstäder med ett trevligt nöjes- och matutbud, eller den naturliga skönheten vid Sevansjön. Allt detta kryddas med områdets spännande gastronomi, goda viner och en gästvänlig befolkning.

Det här är vårt bidrag till den perfekta resan till Georgien och Armenien. Välkommen att följa med oss och vår svensktalande reseledare!

Kort dagsprogram för rundresan i Georgien och Armenien*:

Dag 1: Avresa från Stockholm
Dag 2: Ankomst till Tbilisi. Guidad stadsrundtur i Tbilisi (F, L)
Dag 3: Mtskheta – Ananuri – Kazbegi – Gudauri (F, L, M)
Dag 4: Gudauri – Borjomi. Besök på Stalinmuseet i Gori. Borjomi park(F, L, M)
Dag 5: Borjomi – Gyumri. Besök i klippstaden Vardzia. Välkommen till Armenien (F, L)
Dag 6: Gyumri – Jerevan. Stadsvandring i Gyumri. Alfabetparken. Lunch hos lokal familj (F, L)
Dag 7: Stadsvandring i Jerevan. Besök på cognacdestilleri (F, L)
Dag 8: Khor Virap och besök på lokal skola. Ledig eftermiddag i Jerevan  (F, L)
Dag 9: Jerevan – Dilijan. Sevansjön. Stadsvandring i Dilijan. Haghartsinklostret (F, L, M)
Dag 10: Dilijan – Tbilisi. Haghpatklostret (F, L)
Dag 11: Tbilisi på egen hand, lättare vinprovning (F)
Dag 12: Hemresa

F = Frukost   L = Lunch   M = Middag

*För avresa hösten 2019 är dagsprogrammet i Armenien i en annan ordning.

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Sök resa

Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Dagsprogram

Dag 1: Avresa från Stockholm

Vi reser med ett kvällsflyg från Stockholm, via Warszawa, till Tbilisi.

Dag 2: Ankomst till Tbilisi. Guidad stadsrundtur i Tbilisi (F, L)

Vi ankommer till Tbilisi tidigt om morgonen och åker direkt till vårt hotell i Georgiens huvudstad för att kunna vila upp oss efter resan. Efter några timmars sömn ger vi oss ut på en guidad rundvisning i Tbilisi. Staden är den största i Georgien med omkring 1,5 miljoner invånare. Vi besöker några av stadens många sevärdheter som har ett stort utbud av attraktioner samt en otroligt varierad arkitektur. I den äldsta stadsdelen, Metekhi, besöker vi den berömda kyrkan från 1200-talet med samma namn. Kyrkan är idag ett av stadens största kännetecken. Härefter tar vi kabelbanan upp till Narikalafortet, varifrån vi har en fantastisk utsikt över staden och Mtkvarifloden. På vår väg ner mot stadskärnan igen strosar vi fram på pittoreska gator tills vi ankommer till stadens mittpunkt där vi finner synagogan och moskén. 

Huvudstaden Tbilisi i Georgien.
Bild: Tbilisi

I den gamla stadsdelen tar vi också vägen förbi stadens viktigaste kyrka, som också är en av stadens äldsta - Sionikyrkan - som härstammar ända tillbaka från 600-talet. Längs vägen på vår rundtur besöker vi också en lokal restaurang där vi får stifta bekantskap med det georgiska köket.

Resten av dagen och kvällen är på fri hand, och det finns nu gott om möjligheter för att utforska staden, eller att bara ta det lugnt på hotellet.

Dag 3: Mtskheta – Ananuri – Kazbegi – Gudauri (F, L, M)

Efter frukosten påbörjar vi vår rundresa i Georgien på allvar, och det blir en dag där den fantastiska naturen sätts i fokus. Vi åker norrut mot de höga Kaukasustopparna, på en av Georgiens äldsta vägar. Vägen förbinder Tbilisi med Vladikavkaz i Ryssland och går under namnet Georgian Military highway, p.g.a. utbyggnaden av vägen som den ryska tsaren Alexander den 1:e beordrade sina trupper att bygga kring år 1800. Utöver att vara en viktig försörjningsväg räknas sträckan som en av de vackraste bergsvägarna i världen. Vi stannar i den gamla kungastaden - och håll tungan rätt i mun när du uttalar namnet - Mtskheta, som av flera orsaker finns med på Unescos lista över världskulturarv. Staden har varit bebodd i över 3 000 år, och var i många år huvudstaden i det georgiska riket av Iberien. Stadens status som huvudstad försvann under 500-talet, men var fortfarande lång tid senare krönings- och begravningsstad för de georgiska kungarna. Idag är Mtskheta mest känd för att det var här, som första plats i världen, som kristendomen utropades som stadsreligion år 337. Vi besöker det vackert utsmyckade Jvariklostret från 500-talet, samt stadens huvudkyrka - den imponerande Svetitskhovelikatedralen, där Kristus mantel förvaras.

Gergetikyrkan på sin höjd vid Mt. Kazbeg, Georgien.
Bild: Gergetikyrkan på Kazbeks sluttningar

Vi fortsätter norrut till Ananuri och stadens fästning som är vänt mot en vacker sjö. Under 1700-talet användes fästningen som skydd mot den nordliga landgränsen. Efter besöket åker vi på riktigt in i det bergrika Kaukasus. Vi fortsätter norrut mot Georgiens tredje högsta berg - Mount Kazbek, 5 047 meter högt. Vid fint väder bjuder rutten på storslagna utsikter. Vi stannar också vid sluttningarna till Mount Kazbek på 2 170 meters höjd, där Gergetikyrkan ligger. Efter en mycket innehållsrik dag åker vi till vårt hotell i Gudauri, på 2 000 meters höjd.

Dag 4: Gudauri – Borjomi. Besök på Stalinmuséet i Gori. Borjomi park (F, L, M)

Vi säger farväl och tackar bergsbyn Gudauri för vårt uppehälle och beger oss åt sydväst för en dag i historiens tecken. Vi ska idag bli påminda om landets nyare brutala historia, när vi besöker provinshuvudstaden Gori som tidigare verkade som försvarsanläggning tack vare dess strategiska läge mellan östra och västra Georgien.

Staden är känd som Josef Stalins födelsestad och här hittar vi museet som är tillägnat just stadens mest beryktade son. Museet har behållit det gamla, sovjetiska perspektivet och dyrkningen av Stalin, och är en riktig tidskapsel från tiden före murens fall och Sovjetunionens sammanbrott. Här finns porträtt och byster, personliga ägodelar, hans tågvagn från Jalta- och Teherankonferenserna och inte minst hans barndomshem. Stalinmuseet i Gori är en unik upplevelse för alla historieintresserade och ger en god inblick i tankegångarna från en annan tid och ett annat politiskt system.

Efter besöket i Gori fortsätter turen västerut till staden Borjomi, som är en känd kurort. Borjomi ligger pittoreskt placerat i dalen med samma namn, mellan skog, flod och berg. Staden är också utloppet för källan till Georgiens mest använda mineralvatten med samma namn. Vi strosar i de lummiga parkerna innan det har blivit dags för oss att äta middag.

Dag 5: Borjomi – Gyumri. Klippstaden Vardzia. Välkommen till Armenien (F, L)

I dag har det blivit dags för oss att tillfället ta farväl av Georgien, men innan vi når gränsen till Armenien ska vi hinna med att utforska den enastående naturen i Samtskhe Javakhetiregionen, där bergen är mer slitna och torra. En av dagens absoluta höjdpunkter blir besöket i  den alldeles speciella grottbyn Vardzia. Vi stannar vid Khertvisifortet, grundat på 100-talet och majestätiskt placerat på en bergstopp mellan två floder. Härifrån fortsätter vi mot den alldeles speciella ihåliga byn Vardzia, vars område sträcker sig över 500 meter och som blev uthugget under Georgiens gyllene period från 1000-talet till 1200-talet.

Här får vi bland annat se den imponerande Dormitionskyrkan som är uthuggen direkt ur klippan och som har religiösa motiv målade på väggarna som sträcker sig nio meter upp från marken. Med Dormitionskyrkan som centrum breder över 400 rum ut sig i åtta höjdnivåer mot öst och nitton mot väst. Här finns kapell, apotek, vinkällare, bageri och en smedja, samt ett nätverk av gångar och försvarstorn - alltsammans uthugget direkt ur klippan.

Grottbyn Vardzia på en resa till Georgien och Armenien.
Bild: Grottbyn Vardzia

Efter denna imponerande syn laddar vi batterierna i form av lunch och styr sedan kurs mot gränsen till Armenien, som vi ska korsa vid Bavra. Från gränsen har vi knappt en timmes körsel innan vi ankommer till Armeniens näst största stad Gyumri, där vi även ska spendera natten. Resten av kvällen har vi på egen hand.

Dag 6: Gyumri – Jerevan. Stadsrundtur i Gyumri. Alfabetparken. Lunch hos lokal familj (F, L)

Efter vi har fått i oss frukost beger vi oss ut på en stadsrundtur i Gyumri. Stadens historia går långt bakåt i tiden då området har varit bebott i nästan 3 000 år. Fram till början på 1900-talet var Gyumri till ytan lika stort som Jerevan, och gick då under namnet Alexandropol med Zaren som regent. Under kommunisttiden döptes staden om till Leninakan – vilket man naturligvis sedan döpte om vid kommunismens fall, då staden fick sitt ursprungliga namn Kumayri tillbaka. Då man inte ville behålla orginalnamnet på staden beslöt man år 1992 att kalla staden Gyumri. Ja, kärt barn har många namn och Gumri är inte minst en intressant stad med många historiska element från persiska, ryska och armenska perioder.

Under vår färd till Jerevan ska vi besöka en speciell minnespark; nämligen det armeniska alfabetmonumentet. Monumentet som restes år 2005 utgörs av 39 stora bokstäver för att hedra alfabetets uppfinnare Mesrop Mashtots. Uppfinnaren, som levde under 1600-talet, ligger idag begravd i området. Bland minnesmärken får man nog säga att alfabetmonumentet är ett av de mer storslagna, men trots detta passar det fint in i den ödsliga naturen.      

Härutöver bjuder dagens lunch på en unik upplevelse, då vi idag kommer på besök till ett privat hem.  Mätta och belåtna kör vi härefter den korta sträckan mot Jerevan och gör oss hemmastadda på vårt hotell. Kvällen bjuder på fri tid, och att få sig en läcker middag är här ingen större svårighet med stadens avsevärda restaurangutbud.  

Dag 7: Guidad stadsrundtur i Jerevan. Besök på cognacdestilleri (F, L)

Vi påbörjar vår guidade rundvisning i Jerevan efter frukost. Turen går till fots genom staden och dess mycket blandade arkitektur, som blir en naturlig del i berättelsen om Jerevans historia. En del av stadens arkitektur vittnar nämligen om en sovjetisk period med stora, bombastiska fasader på huvudgatorna, medan man bakom dessa pampiga hus kan finna helgedomar från medeltiden. Vi tar oss fram i stadens gamla del, där gatorna smalnar av och stämningen blir mer intim. Här hittar vi bland annat den stora republikens torg omgivet av välvårdade anläggningar, samt Armeniens regeringsbyggningar.

Den armenska historien är väldigt dramatisk, inte minst under och efter det första världskriget, då det armenska folkmordet ägde rum. Utrensningen av armenierna, assyrerna och grekerna som det Ottomanska riket utsatte folket för är för alltid rotad i den armenska folksjälen, där mellan 800 000 och 1,5 miljoner armenier blev mördade. Utrensningen av armenerna fick stor betydelse för landets framtid. Efter några år med otaliga krig mellan armener, turkar och ryssar blev Armenien till sist ockuperat av den röda armén och blev en del av Sovjetunionen. Vi besöker minnesmärket och museet Tsitsernakaberd som ligger i förbindelse till varandra. Vi besöker härutöver det historiska museet, där förståelsen för Armeniens hela historia kommer bli väsentligt större.

Med mycket ny information på kort tid ska det också finnas tid till att vila hjärnan och njuta av en del av det som Armenien är känt för; nämligen cognac. Vi besöker Ararats cognacfabrik där det självklart delas ut smakprov. Under dagens utflykt äter vi lunch på en lokal restaurang. När vi kommer tillbaka till hotellet har vi resten av dagen och kvällen på egen hand.

Dag 8: Khor Virap. Besök på lokal skola. Ledig eftermiddag i Jerevan (F, L)

Idag ska vi på utflykt strax utanför Jerevan och få en inblick i den kristna historien, samt Armeniens konvertering till kristendomen år 301 som det första landet i världen. När man besöker Armenien är det svårt att missa det heliga berget Ararat, även om berget idag ligger på den turkiska sidan av gränsen. Ararat är en nationalsymbol för Armenien och finns avbildat i landets riksvapen. Färden går till Khor Virap som ligger på gränsen till Turkiet.

Klostret vi besöker i Khor Virap spelar en alldeles speciell roll för kristendomens uppkomst. Ursprungligen var det ett kungligt fängelse där Gregor Upplysaren satt fängslad innan han blev kung Tiridates vägledare och predikade kristendomen för honom. Där fängelset hade stått byggdes några hundra år senare, år 692, klostret. Idag är det ett populärt utflykts- och pilgrimsmål med en fantastisk utsikt över Ararat, där Noas ark enligt sägnen strandade efter syndafloden.

Klostret Khor Virap framför snötäckta berg i Armenien.
Bild: Khor Virap

Härefter styr vi vår kurs tillbaka mot nutiden och Jerevan då ett besök på ett lokalt gymnasium väntar oss. Med hjälp av vår lokalguide får vi här en närmare inblick i det moderna Armenien och det armenska samhällets framtid; nämligen ungdomen. Det blir ett spännande besök som visar upp landets ambitioner samt kontrasten till det skolsystem vi känner till i Sverige. Under dagen äter vi lunch på en lokal restaurang och fram mot eftermiddagen är vi tillbaka i Jerevan, där vi får gott om tid till att utforska den livfulla staden på egen hand.

Dag 9: Jerevan – Dilijan. Sevansjön. Stadsrundtur i Dilijan. Haghartsin kloster (F, L, M)

Efter frukost lämnar vi Jerevan och reser mot nordöst, där dagens första mål – Sevansjön – väntar oss. Sevansjön är världens näst högst belägna sjö, med en imponerande höjd på över 1 900 meter över havet, vilket endast Titcacasjön slår. Här finns det tid till att beundra den majestätiska bergskedjan som omringar sjön medan vi insuper den friska luften. Här ska vi också få beskåda Sevanklostret som har bevarats ända sedan 800-talet. Enligt gamla skrifter sägs klostret ha grundats av Prins Mariam, som senare kom att bli härskare över Armenien.  

Vidare går turen mot Dilijan som präglas av sina vackra, gröna omgivningar, i det som armenierna själva kallar "det armenska Schweiz". Området är en stor nationalpark och är det mest kända rekreationsområdet i landet, tack vare dess naturliga skönhet med mjuka backar, många små sjöar och mineralkällor.

Republikens plats i Jerevan, Armenien.
Bild: Republikens torg i Jerevan

Vi besöker också det närliggande och anrika Hagartsinklostret, som byggdes så tidigt som under 1000-talet, innan vi inkvarterar oss på vårt hotell i Dilijan.

Resten av dagen och kvällen ger tid att på egen hand njuta av den fantastiska naturen i omgivningarna.

Dag 10: Dilijan – Tbilisi. Haghpat-klostret (F, L)

Vi njuter av dagens första måltid på hotellet och vi kan se fram emot ytterligare en dag genom häpnadsväckande landskap innan vi ankommer till Georgien. En körsträcka på strax över 10 mil har vi till gränsbyn Sadakhlo, och under vår resa ska vi färdas genom den frodiga Loriregionen, där ett besök i det 800 år gamla klostret Haghpat väntar. Detta historiska och vackra monument ligger belägen mitt i de skogsklädda bergen nära staden Alaverdi. Här låter vi oss förundras av klostrets fantastiska arkitektur som tar hem priset för ett av de mest enastående arbeten inom armensk arkitektur.

Haghpat kloster i gröna omgivningar på en resa till Georgien och Armenien.
Bild: Haghpat-klostret

Dagens lunch intar vi i närheten av byn Alaverdi, som också lurar på en spännande och dramatisk historia. I dag välkomnas besökare här av en likväl fascinerande som skrämmande vittnesbörd om den kommunistiska eran, när stora delar av den tidigare blomstrande industristaden förfall totalt.

Efter att vi har passerat gränsen kör vi mot Tbilisi, där vi inkvarterar oss på vårt hotell.

Dag 11: Tbilisi på egen hand, lättare vinprovning (F)

Efter en lång resa med otaliga upplevelser är det på sin plats med en fri dag till att utforska Tbilisi i eget tempo. Georgiens huvudstad bjuder på en kosmopolitisk stämning och kanske ska dagen gå i livsnjutningens tecken med ett besök på en av stadens många trendiga vinbarer eller restauranger? Är du nyfiken på den världsberömda dockteatern med dess sagolika torn, eller har kvar de sista inköpen inför hemresan, kan dagen även ägnas åt dessa önskemål. Dagen är med andra ord helt och hållet din. Även middagen intas på egen hand, men eftersom det är resans sista dag vill vi få ett trivsamt avslut tillsammans genom att arrangera en enklare vinprovning under eftermiddagen. Vi samlas inne i centrala Tbilisi för vårt smakprov av georgianska viner och härefter spenderas sedan kvällen på egen hand.  

Dag 12: Hemresa

Vi reser från hotellet och åker den korta vägen mot flygplatsen för att ta avsked av Georgien och Armenien efter några mycket innehållsrika dagar i de två fantastiska länderna.

Karta

Geografisk karta över Georgien och Armenien.

Väder

SE VÄDRET I TBILISI

 uppdaterad väderleksrapport på smhi.se.

Väderkarta över den genomsnittliga temperaturen i Tbilisi per år.

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationFrån pris
1/9 - 12/9Se flygtider Stockholm - ArlandaGeorgien & Armenien17 995:-Boka

På den här resan är antalet deltagare max 34 personer.

Inreseinformation: Passet ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemresedagen.

Priset inkluderar:

• Flyg Stockholm - Tbilisi t/r inkl. transfer
• 10 nätter på 3*-4* hotell runtom i Georgien och Armenien*
• 10 x frukost, 9 x lunch, 3 x middag
• Cognacsmakning
• Transport och utflykter enligt program
• Svensktalande reseledare
• Engelsktalande lokalguide

*Observera: Detaljerad lista över hotellen för resan skickas ut till alla resenärer närmare inpå avresa.

Priset inkluderar inte:

• Enkelrumstillägg, 3 450 kr
• Försäkringar
• Entréer utöver de nämnda i programmet
• Platsbeställning på en av de första 3-4 raderna i bussen, vid utflykter och transfers, 125 kr
• Administrationsavgift 95 kr, gäller på bokningar via post. (Gäller inte vid online bokningar)

Andra liknande resor