Skip to main content

Kalamata - i grekernas spår

Kalamata och en taverna i Grekland.
Åsna i Kalamata i Grekland.
Grekisk keramik.
Koroni och staty i Grekland.
Färska skaldjur och en grekisk uteservering.
Koroni i Grekland.
Bläckfisk i Grekland.
Utsikt över grekiska sydkusten.
Kalamata - oliver i Grekland.
Status:
Fullt

Olivlundar och antikens Grekland

Res med oss till Kalamata på Greklands fastland där vi hittar den äkta grekiska kulturen. Magiskt vackert, fullt av tusenåriga kulturarv och hem till de välsmakande oliverna. På vår resa kan du se fram emot fantastiska matupplevelser - det grekiska köket är känt för sina hälsosamma egenskaper och grekerna anses laga en av världens mest utmärkta och smakrika mat. Vi har inkluderat lyxiga trerätters luncher där våra smaklökar också får en semester och tack vare vårt fina hotells placering mitt i Kalamata har du chansen att på egen hand prova dig igenom stadens restaurangutbud.

Därför ska du resa med oss till Kalamata:

  • Inblick i den grekiska kulturen
  • Kulinarisk resa i det grekiska köket
  • Världsberömda Olympia
  • Fyrstjärnigt hotell i centrala Kalamata

Boende i centrala Kalamata

Om du tidigare har hört talas om Kalamata är det med stor sannolikhet tack vare regionens rykte att producera svarta oliver av hög kvalitet. Och visst stämmer det att olivlundarna avlöser varandra runt Kalamata, men destinationen har också långt mer att bjuda på än ett salt tilltugg. Kalamata i södra Grekland är den perfekta basen för att resa runt bland antika sevärdheter, men är även i sig ett härligt besöksmål.

Olympiska spelens födelsestad Olympia

Under vår semestervecka i södra Grekland ska vi göra flera tidsresor i bland annat historiska Pylos, venetianska Koroni, hamnstaden Methoni och inte minst världsberömda Olympia. Olympia är känt för att ha varit värd för de gamla, olympiska spelen för nästan 3 000 år sedan. De legendariska sporttävlingarna är uppkallad efter den antika staden och tillägnades Zeus, den mäktigaste guden i den grekiska mytologin. I dag är den arkeologiska platsen Olympia av enastående kulturell betydelse och 1989 kom platsen med på UNESCO:s världsarvslista.

Spännande utflykter och tid på egen hand

Resan ger den perfekta mixen av intressanta utflykter till spännande platser samt möjlighet att på egen hand upptäcka regionen. Vi blandar inkluderade utflykter med valbara, och på programmet står också dagar som tillägnas dig och din egentid. Under de lediga dagarna kan du passa på att ta det lugnt vid hotellet och dess fina omgivningar eller ger dig ut på egna äventyr i och runt Kalamata!

Kort dagsprogram för resan till Kalamata:

Dag 1: Ankomst och incheckning på hotellet i Kalamata
Dag 2: Utflykt till Olympia (F, L)
Dag 3: Ledig dag eller olivoljeprovning (F)
Dag 4: Ledig dag på egen hand (F)
Dag 5: Utflykt till Pylos, Methoni och Koroni (F, L)
Dag 6: Ledig dag på egen hand (F)
Dag 7: Utflykt till Mani (F, L)
Dag 8: Hemresa (F)

F = Frukost   L = Lunch

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Sök resa

Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst och incheckning på hotellet

Vid ankomsten till Kalamatas flygplats tar vår reseledare emot oss och vi åker sedan till vårt hotell i centrala Kalamata. Hotellet är perfekt placerat vid stadens berömda strand, endast ett par minuter från stadens hamn- och shoppingkvarter och därmed den perfekta utgångspunkten för vår vecka i Grekland! Endast en kort promenad bort hittar du trendiga uteserveringar och fina restauranger, eller så kan du med fördel passa på att koppla av i hotellets egna servering.

Kalamata i Grekland.
Bild: Kvällsvy över Kalamata

Dag 2: Utflykt till Olympia (F, L)

Olympia var Zeus viktigaste helgedom, samt platsen där de första olympiska spelen ägde rum. Spelen skedde vart fjärde år i över 1 100 år tills kejsaren Theodosius avskaffade dem, men än idag tänds den olympiska lågan för de moderna spelen. Det är en av Greklands mest stämningsfulla antika platser och när du vandrar runt bland de trädskuggade ruinerna kommer du nästan kunna föreställa dig blodet och röken av oxar som offrats till Zeus och Hera samt de svettiga idrottarna och de förväntansfulla folkmassorna.

Olympia i Grekland.
Bild: Olympias ruiner

Utgrävningar har visat att platsen varit bebyggd redan 2000 f.Kr. och vissa konstruktioner här byggdes århundraden innan andra. Olympia finns idag med på Unescos världsarvslista och trots förstörelse och jordbävningar finns fortfarande spår av magnifika tempel och idrottsanläggningar, vilket kommer ge dig en förnimmelse av helgedomens tidigare storhetstid.

Denna plats måste ses och upplevas – ingen bok eller uppslagsverk kan göra Olympia rättvisa och att känna historiens vingslag kommer vara en mäktig känsla. Använd din fantasi så kommer platsen fyllas av både idrottare och åskådare.

Olympia-området är enormt, men vår reseledare hjälper oss att navigera här under vår utflykt. Platsen är en av Greklands viktigaste besöksmål och vår dag här lär bli en av de mest minnesvärda upplevelserna som du tar med dig hem från din grekiska semester.

Dagens välsmakande 3-rätterslunch intar vi på en lokal restaurang.

Dag 3: Ledig dag eller olivoljeprovning (F)

Denna dag bjuder på två olika alternativ – utforska Kalamata på egen hand eller följa med på utflykt!

Inte långt från Kalamata kommer vi ha möjligheten att bekanta oss med en av de bästa olivoljorna i världen - den messinska olivoljan. Vi åker till en pittoresk by vid havet och njuter av en provsmakning där vi lär oss hur man bäst luktar, smakar och observerar för att upptäcka de otroliga smakerna från den rena olivoljan. Efter denna utflykt kommer du att vara ett proffs nästa gång du ska välja olivolja i affären!

Taverna och grekisk keramik i Grekland.

En ledig dag i Kalamata innefattar massor av tid att utforska staden eller närliggande platser! Stadens invånare är stolta över att bo i ett storstadsområde med perfekt placering vid havet. Passa på att ta en promenad längs kusten för att njuta av utsikten över den Messiniska viken, samt dess hamn där traditionella grekiska caiques och skiffs (små båtar) samsas med segelbåtar och yachter. Strandpromenaden är föga förvånande kantad med caféer där du kan passa på att slå dig ner för och beställa en välsmakande dryck. Dina kvällar i Kalamata lär också förgyllas med några av stadens alla fantastiska restauranger.

Är du sugen på att göra någon spännande utflykt på egen hand kan du med fördel rådfråga din reseledare som gärna hjälper till med förslag. 

Dag 4: Ledig dag på egen hand (F)

Denna dag står helt till ditt eget befogande. I Kalamata kan du strosa runt bland eleganta caféer, barer med utsikt och neoklassisk arkitektur. På kentriki plateia – Kalamatas centrala torg – hittar du ett antal caféer och barer där lokalbefolkningen har sina stammisställen och gärna slår sig ner för att socialisera och helt enkelt njuta av vardagen.

Frappe och blå dörr i Grekland.
Bild: Frappé - en grekisk favorit

Från Kalamatas huvudtorg kan du vandra in på gatan Aristomenous. Här tillåts inte biltrafik och gatan leder dig till det historiska kvarteret Palia Poli. Under promenaden bör den arkitekturintresserade vara uppmärksam på stadens noggrant restaurerade, neoklassiska byggnader och utöver detta finns också ett antal museum att besöka i Kalamata.

En av Kalamatas sevärdheter är dess fort som ligger på öns sydvästra hörn och härifrån bjuds du på en fin havsutsikt. Härunder ligger även gamla stan som nästan blev totalförstörd av turkarna under självständighetskriget. Det byggdes sedan om av franska ingenjörer på 1830-talet men raserades återigen av en jordbävning 1986. Härifrån sträcker sig också den nya staden – efter några kilometer når du stranden som är kantad med både hotell och restauranger.

En annan plats värd att nämna är Kalamatas arkeologiska museum. Det ligger i stadens historiska hjärta och huserar en omfattande samling av arkeologiska fynd från förhistorisk tid. Museet är uppdelat i fyra geografiska områden som representerar de fyra provinserna; Messenia (inklusive Kalamat), Messene, Pylia och Trifylia. Bland utställningarna kan du bland annat hitta Koronis fantastiska mosaik som symboliserar dyrkandet av guden Bacchus. Adressen är: Archaeological Museum of Messenia, Benakis & Agiou Ioannou, Kalamata.

Dag 5: Pylos, Methoni och Koroni (F, L)

Pylos är en plats rik på historia. 1827 skedde en storslagen strid här när de turkiska fartygen invaderade och nästan övermannade de mindre, grekiska fartygen. Grekerna var dock listiga. De ledde de turkiska fartygen in i Pylosbukten där det var smalt och svårt för de stora turkiska fartygen att vända sig. Grekerna kunde då lätt manövrera dem, och klara dagar är dessa skeppsvrak fortfarande synliga på havets botten.

Methoni i Grekland.
Bild: Methoni

Under vår utflykt ska vi besöka Nestor’s Palace – det mest välbevarade mykenska palatset i Grekland. Vi besöker även slottet i Methoni samt den pittoreska staden Koroni.

Methoni och Koroni kompletterar varandra och är två slottstäder sydväst om Kalamata.  De ligger endast en halvtimmes körtid från varandra och sambandet mellan de två platserna hittar vi i historien då deras slott blomstrade under den venetianska ockupationen och de var därmed viktiga stopp för handelsfartyg som reste från väst till öst.

Methoni var en av de sju städer som Agamemnon erbjöd Achilles. Homer beskrev Methoni som "rikt på vin" och idag är det en vacker kuststad med en populär strand och tätt på ligger det mest imponerande exemplet denna region har på en venetiansk fästning från 1500-talet. Koroni är en förtjusande venetiansk hamnstad med medeltida herrgårdar och kyrkor som ligger placerade på smala, slingrande gator.

Även idag har vi inkluderat en lyxig trerätters lunch med grekiska maträtter.

Dag 6: Ledig dag på egen hand (F)

Kalamata har många olika sidor att visa upp och det är väl värt att ta tiden att lära känna dom alla. Se till att upptäcka stadens historia som har gjort avtryck på varje gata och byggnad – i Kalamata kommer du stöta på sevärdheter och attraktioner i varje hörn.

Katt i Grekland.

Som tidigare nämnt är dina lediga dagar också ett perfekt tillfälle att utöka din upplevelse av det grekiska köket, som är känt för såväl sin enkelhet som höga kvalitet. Samt anses det vara ett av världens mest utmärkta och hälsosammaste kök. Betoningen ligger på bakad snarare än stekt mat och de flesta traditionella rätterna är inte överösta med sås utan fokus ligger istället på välsmakande örter och kryddor.

Dietister har länge förundrats över hur grekerna använder omättade fetter som olivolja samt icke processade sockerarter som honung. Det grekiska köket är även rikt på grönsaker och bönor. Intresset för grekernas matlagning har goda skäl – Medelhavsområdet ligger högst upp på medellivslängd.

Du kan också under dagen passa på att shoppa de där sista souvenirerna du funderat och varit sugen på att köpa under veckan. Tro oss när vi säger att det är näst intill omöjligt att åka till Grekland och inte shoppa! Vare sig du är ute efter något tuggbart, något du kan ha på dig eller en fin prydnad till hemmet kommer Kalamata bjuda på ett smörgåsbord i form av både små butiker och kedjor.

Lädervaror, kalamata-oliver samt olivolja, den aniskryddade spritsorten Ouzo, lokala textilier, grekiskdesignade smycken samt keramik… Det finns något för alla! Kanske har du en viss souvenir som du köper på alla platser du besöker, exempelvis en mugg, kylskåpsmagnet eller t-shirt?

Dag 7: Utflykt till Mani (F, L)

Idag ska vi besöka Mani och besöket kommer minst sagt vara en fröjd för våra ögon. Naturen här kan beskrivas som vild och robust. Från den orörda kusten till de små byarna som ligger inbäddade bland olivlundar, till det torra landskapet och de övergivna stentornen bjuder Mani på en dramatisk utsikt.

Mani-halvön ligger endast en halvtimme från centrala Kalamata och fascinerar de flesta. Grekerna själva beskriver platsen lika karg som månens yta och historiskt sätt har det varit svårt att överleva här. Tidigare var fartyg det enda sättet att kunna ta sig dit – det var först under andra världskriget som vägar dit byggdes.

Mani i Grekland.
Bild: Vackra Mani

Under dagen ska vi också besöka en lokal farm och du kan även se fram emot ett besök till Diros Caves. Grottorna Diros är enligt vissa den viktigaste naturdestinationen i Grekland, och från de paleolitiska samt neolitiska artefakterna som funnits här vet man att det är en av de tidigaste bebodda platserna i Grekland. De kända delarna av grottorna täcker ett område på cirka 33 000 kvadratmeter, men endast 5 000 kvadratmeter har utforskats!

Diros Caves i Grekland.
Bild: Diros Caves

Under dagen intar vi tillsammans en flott trerätters lunch.

Dag 8: Hemresa (F)

Med grekiska souvenirer i resväskan och flertalet lärdomar rikare är det dags att resa hem. Vi ankommer till Sverige efter en fantastisk vecka i härliga Grekland.

Karta

Geografisk karta över södra Grekland.

Väder

Se vädret i Kalamata

Få uppdaterade väderutsikter på smhi.se

Väderkarta över den genomsnittliga temperaturen i Aten per år.

Andra liknande resor

Trustpilot