Skip to main content

Israel & Jordanien - där världar möts

Bedjande man vid Klagomuren i Jerusalem på en resa till Israel.
Kameler i Wadi Rum öknen på en resa till Jordanien.
Döda havet i Israel på en rundresa till Israel och Jordanien.
Färgglada frukter, jordgubbar och bär på en marknad i Israel.
Vacker keramik och ruiner i staden Jerash på en resa till Jordanien och Israel.
Den höga klyftan El Siq, entrén till underverket PETRA i Jordanien.
Kameler och resenärer i den arkeologiska staden Petra i Jordanien.
Öppna stränder och turkost hav i semesterorten Eilat i Israel.
Falafel med hummus och arabiskt te på en resa till Israel och Jordanien.
Status:
Återkommer 2022

En rundresa genom Israel & Jordanien 2022

Förena vidder, världsarv & välmående

Följ med på den stora rundresan genom Israel och Jordanien – en resa lika mångskiftande som regnbågens alla färger. Från heliga gator i Israel till glödande öken i Jordanien, där också ett av världens sju nya underverk vilar, har vi lyckats handplocka de allra mest sevärda platserna till vår exotiska resenyhet - samtidigt som programmet bjuder på ett helt nytt tema varje dag. Vi reser genom ödsliga ökenlandskap, promenerar bland glittrande skyskrapssiluetter och kopplar av på fridfulla semesterorter. Det är minsann en resa där olika världar flätas samman i en enda stor upplevelse.

Ahlan wa Sahlan - Hej och välkommen – följer oss också vart vi än reser, tillsammans med ett leende. För jordaniernas och israelernas gästfrihet är en naturlig del av livet. Det är inte ovanligt att få en spontaninbjudan av en lokalbo att dricka en kopp sött te där skilda världsåskådningar möts och meningen med livet diskuteras.

Därför ska du resa med oss på rundresa i Israel & Jordanien:

  • Heliga platser som Jerusalem och Neboberget
  • Inträde till Petra - ett av världens sju nya underverk
  • Upplev världens lägsta punkt vid Döda havet
  • Ruinstaden Jerash

Gamla Jerusalem, Eilat, Döda havet och Moses bergsvyer

Ena dagen vaknar du i den heliga staden Jerusalem och andra dagen går solen upp i semesterparadiset Eilat. Under resan beger vi oss också till världens lägsta punkt, där vi hittar det mineralrika Döda havet och vi ska naturligtvis uppleva att flyta på det salta vattnet. Uppe på Neboberget låter vi sedan vår blick vandra ut över det öppna landskapet som aldrig verkar ha ett slut – precis som Moses gjorde innan han lämnade jordelivet på samma plats.

Upplev ett av världens sju underverk i staden Petra

Resan innehåller flera stora ögonblick som vi kommer att minnas livet ut. En höjdpunkt blir garanterat när vi tar oss igenom den smala, rosaskimrande klyftan El Siq för att skåda ett av världens sju nya underverk i jordanska Petra. En upplevelse vi får dagar på oss att smälta i en vacker kuststadsmijö, innan fler äventyr väntar oss i israeliska Jerusalem.

Kort dagsprogram för rundresan i Israel & Jordanien*:

Dag 1: Ankomst Tel Aviv och transport till Jerusalem (M)
Dag 2: Jordanien, Jerash och stadsrundtur i Amman (F, M)
Dag 3: Madaba, Mount Nebo och ankomst till Wadi Musa vid Petra (F, M)
Dag 4: Vandring i Petra och åter till Israel (F, M)
Dag 5: Ledig dag i Eilat(F, M)
Dag 6: Mot Jerusalem med stopp vid Döda havet (F, M)
Dag 7: Stadsvandring i Jerusalem (F, M)
Dag 8: Hemresa (F)

 F = Frukost   M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen. Även hotellen på hemsidan är vägledande och kan komma att ändras till andra hotell i motsvarande klass och standard.

Sök resa

Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Tel Aviv och transport till Jerusalem (M)

Efter att vi har lämnat Tel Avivs flygplats kör vi tillsammans med vår reseledare drygt en timme österut innan vi ankommer till ”Den Eviga staden” Jerusalem, som byggdes för första gången för tusentals år sedan och som har under en lika lång tid lockat miljontals religiösa pilgrimer. Den gamla stadsdelen som vackert ramas in och skyddas av den omringade muren är uppdelad i fyra kvarter; det judiska, kristna, muslimska samt armenska. Här gömmer sig några av de allra mest betydelsefulla platserna och helgedomarna inom respektive religion.

Väl framme i Jerusalem kör vi till hotellet, checkar in och äter en gemensam middag.

Dag 2: Jordanien med Jerash och Amman (F, M)

Vi förbereder oss på att säga på återseende till Israel, för att ta äventyret ytterligare något österut. Vi passerar Allenby-gränsen och befinner oss nu i det mäktiga riket Jordanien.

Vi börjar vid den antika ruinstaden Jerash, en av landets allra största attraktioner. Här finns otroligt välbevarade byggnader, framförallt från den grekiska och romerska perioden. Faktiskt är det en av de bäst bevarade städerna från romartiden, men redan långt innan den romerska perioden var Jerash en välbeställd och viktig stad för handel, och dess storhetstid varade ända fram till persernas erövring år 614. Alexander den Store grundlade den stad som vi ser rester av idag, och romarna hade den som en viktig högborg i denna delen av riket. Här upplever du den imponerande amfiteatern, långa pelargångar, vackra tempelruiner och stenmosaiker.

Vi beger oss sedan mot dagens slutmål som är den gästfria och relativt unga huvudstaden Amman. Staden har huvudsakligen varit i blom sedan 1900-talet, men bosättningar i staden har det funnits sedan stenåldern, vilket många antika kvarlevor vittnar om. Amman är landets politiska och ekonomiska centrum och för att vara en mellanöstlig huvudstad betraktas staden som en av de mest liberala i den arabiska världen.

Amman är härutöver en kontrastfylld, spännande och livlig miljonstad som utgörs av typiska mellanöstliga kvarter – sida vid sida med den västliga, moderna stadsdelen. I de trånga gatorna i gamla stan sprider sig doften av falafel, kryddor och parfymer. Här rullar vardagslivet på i ett hektiskt tempo bland de små moskéerna, traditionella kaffehusen och marknaderna. I de andra, något mer moderna, kvarteren kan du hitta caféer, trendiga barer, lyxiga shoppingcentrum och konstgallerier bland attraktiva lägenhetskomplex.

Jerusalem stad med det muslimska kvarteret på en rundresa genom Israel.
Bild: Amman i solnedgången och stadens stora amfiteater från romartiden

Vi ska självfallet introduceras för Amman och det gör vi genom att ta rygg på vår reseledare som visar oss staden. Efter den sevärda orienteringen äter vi middag på vårt hotell för natten som ligger beläget i centrala Amman.

Dag 3: Madaba, Mount Nebo och ankomst till Wadi Musa vid Petra (F, M)

Dagen bjuder på stora höjdpunkter, inklusive en dos religionskunskap och historia.

Vi färdas till det berömda Neboberget, som är ett betydelsefullt religiöst landmärke och som förser oss med en minst sagt storslagen utsikt utöver Jordaniendalen och ”Det heliga landet” Israel. Det var på denna plats som Moses för allra första gången blickade ut över det utlovade landet, som han dock själv inte hann med att uppleva. Moses dog så småningom på berget och enligt den kristna läran sägs han också ligga begravd här – även om platsen för hans grav fortfarande är okänd.  

Vi reser härifrån vidare till Madaba, som med sina gamla kristna kyrkor är allra mest berömd för de imponerande mosaikgolven i de byggnader som återfinns här från den bysantiska tiden. Här råder en tilldragande atmosfär och att strosa runt bland stadens små gator med bodar och butiker är en charm i sig.

Utsikten från Nebo-Berget och vackert golv i mosaik i kyrkan på berget på en resa till Jordanien.
Bild: Utsikten från Neboberget och det vackra mosaikgolvet inuti kyrkan på berget

I slutet av dagen kommer vi fram till Wadi Musa, där vi inkvarterar oss på vårt hotell i närheten av Petrabergen.

Dag 4: Vandring i Petra och åter tillbaka till Israel (F, M)

Idag ska vi bli presenterade för ett av världens sju (nya) underverk; nämligen den sägenomspunna, arkeologiska staden Petra. Den anrika staden kan dateras tillbaka till ca 300 år före Kristus och har i århundraden legat bortglömd och bevarad innan Johann Burckhardt upptäckte platsen utifrån myten om den försvunna staden år 1812. Petra var Nabatéernas huvudstad och verkade som ett viktigt handelscentrum för dåtidens karavaner. Petrakomplexet ligger dolt, inbäddad i en sluten dal, och för att uppleva alla de imponerande byggnadsverken, templen och gravarna som är direkt inhuggna i den rosa- och orangefärgade klippväggen ska man först passera El Siq – den två kilometer långa hålvägen - som i sig är en upplevelse man sent glömmer.

I fotriktiga skor och beväpnade med en laddad kamera och vattenflaska träder vi in i Johann Burckhardts - och andra resenärers - fotspår. Vi belönas rikligt när Petras skönhet uppenbarar sig vid El Siqs ände. Förbered dig på att vi går omkring 6-8 km i Petra.

Den rosaskimrande klyftan El Siq och underverket PETRA i Jordanien.
Bild: Klyftan El Siq och det sägenomspunna underverket Petra

När dagen börjar lida mot sitt slut och våra sinnen och minnen inte rymmer fler spektakulära intryck, hoppar vi in i bussen som ska ta oss till Yitzhak Rabin-gränsen, där vi återigen hälsas välkomna till Israel.

Vår slutdestination för dagen blir semestertillhållet Eilat, där vi checkar in på vårt hotell och delar intrycken med varandra under en välsmakande middag.

Dag 5: Ledig dag i Eilat(F, M)

Eilat kan delas upp i två stadsdelar, där den västra sidan är den något modernare sidan, som ger plats åt shoppingcentrum, restauranger och livfulla barer. Österut hittar vi de många, lyxiga hotellen som breder ut sig längs med stränderna och ligger sida vid sida om caféer, strandbarer och promenadstråk. Omgiven av öken och berg är Eilat utan tvivel Israels främsta badort, där soldränkta stränder ramar in de glittrande vågarna i Röda Havet som gömmer korallrev och fiskarter i regnbågens alla färger.

Det finns gott om alternativ för aktiviteter i Eilat. I undervattenobservatoriet Coral World kan du komma nära fiskar och hajar med torra kläder och kameran på, utan att oroa dig för att få en endaste droppe på dig. I observatoriet finns även mellanösterns största hajbassäng, där hajar, valrossar och tusentals fiskar står för ett skådespel man inte vill missa. I den 15 meter långa tunneln får man känslan av att man lika gärna hade kunnat befinna sig på havets djup.  

Lockar inte vattnet kan du koppla av med en bok nere vid strandbrynet. Den 10 km långa kustlinjen som omger Röda havet lockar soldyrkare såväl som livsnjutare. Med ljumma badtemperaturer och klart vatten är det ont om badkrukor, och medan du simmar ut från stranden tittar de dramatiska bergen i horisonten på.

Dag 6: Mot Jerusalem med stopp vid Döda havet (F, M)

Efter en dag i rekreationens anda har det blivit dags att sluta cirkeln som utgör vår rundresa. Vi styr kursen norrut, mot en stad som vi redan en gång har satt våra fötter i, nämligen Jerusalem.

Men vi åker inte raka vägen, utan gör ett upplevelserikt stopp vid världens lägsta punkt, Döda havet. Yam Ha Melach, Salthavet, som det heter på hebreiska, ligger hela 417,5 meter under havsytan, vilket medför att det finns många hälsofördelar med att spendera tid här. Här finns det nämligen 8 % mer syre i luften samt ytterligare ett atmosfärlager som undantränger många av solens farliga strålar. Även ett bad i Döda havet är en hälsokur i sig, eftersom saltvattnet innehåller hela 21 olika mineraler, varav 12 stycken inte existerar någon annanstans.

Döda havet vid klippiga berg i Israel.
Bild: Döda havet

När vi på slutet av dagen kommer fram till Jerusalem, checkar vi in på vårt hotell där vi också äter middag tillsammans.

Dag 7: Stadsvandring i Jerusalem (F, M)

Efter en god natts sömn ska vi äntligen ut och uppleva Jerusaleum. På vår stadsvandring i Jerusalem kommer vi förbi den berömda Klagomuren, som är den enda kvarvarande del av Det Andra Templet. Här kan vi skåda de bedjande männen och kvinnorna med förhoppningar om att muren ska uppfylla deras innersta önskningar. Den gamla stadsdelen som vackert ramas in och skyddas av den omringade muren är uppdelad i fyra kvarter; det judiska, kristna, muslimska samt armenska. Här gömmer sig några av de allra mest betydelsefulla platserna och helgedomarna inom respektive religion. Vi fortsätter från Klagomuren vidare ut på gatorna i det muslimska kvarteret, där det spektakulära Tempelberget visar sig för oss. Härifrån går vi sedan i Jesus fotspår när vi följer vägen Via Dolorosa, hela vägen fram till den heliga gravens kyrka på Golgatha.

Jerusalem stad med det muslimska kvarteret på en rundresa genom Israel.
Bild: Jerusalem stad

Eftermiddagen spenderas efter eget behag och lagom tills att solen sakta sänker sig på himlen, gör vi oss iordning för en sista gemensam middag tillsammans.

Dag 8: Hemresa (F)

Vi har kommit till sista dagen och det har blivit dags att säga farväl till Israel och vårt oförglömliga äventyr. Efter frukost kör vi mot Ben Gurion Airport och vidare hem till Sverige.

Karta

Avresa 15/3: 

Geografisk karta över Israel och Jerusalem.

Avresa 1/11:

Geografisk karta över Israel och Jordanien.

Väder

Se vädret i Tel Aviv

Få uppdaterad väderleksprognos på smhi.se.

Väderkarta över den genomsnittliga temperaturen i Tel Aviv per år.

Andra liknande resor

Trustpilot