Skip to main content

Israel & Jordanien - där världar möts

Bedjande man vid Klagomuren i Jerusalem på en resa till Israel.
Kameler i Wadi Rum öknen på en resa till Jordanien.
Döda havet i Israel på en rundresa till Israel och Jordanien.
Färgglada frukter, jordgubbar och bär på en marknad i Israel.
Vacker keramik och ruiner i staden Jerash på en resa till Jordanien och Israel.
Den höga klyftan El Siq, entrén till underverket PETRA i Jordanien.
Kameler och resenärer i den arkeologiska staden Petra i Jordanien.
Öppna stränder och turkost hav i semesterorten Eilat i Israel.
Falafel med hummus och arabiskt te på en resa till Israel och Jordanien.
Pris från:
16 595:-
Dagar:8
Boka resa

En rundresa genom Israel & Jordanien

Förena vidder, världsarv & välmående

Följ med på den stora rundresan genom Israel och Jordanien – en resa lika mångskiftande som regnbågens alla färger. Från heliga gator i Israel till glödande öken i Jordanien, där också ett av världens sju nya underverk vilar, har vi lyckats handplocka de allra mest sevärda platserna till vår exotiska resenyhet - samtidigt som programmet bjuder på ett helt nytt tema varje dag. Vi reser genom ödsliga ökenlandskap, promenerar bland glittrande skyskrapssiluetter och kopplar av på fridfulla semesterorter. Det är minsann en resa där olika världar flätas samman i en enda stor upplevelse.

Ahlan wa Sahlan - Hej och välkommen – följer oss också vart vi än reser, tillsammans med ett leende. För jordaniernas och israelernas gästfrihet är en naturlig del av livet. Det är inte ovanligt att få en spontaninbjudan av en lokalbo att dricka en kopp sött te där skilda världsåskådningar möts och meningen med livet diskuteras.

Därför ska du resa med oss på rundresa i Israel & Jordanien:

  • Heliga platser som Jerusalem och Neboberget
  • Inträde till Petra - ett av världens sju nya underverk
  • Det otroliga ökenlandskapet i Wadi Rum
  • Upplev världens lägsta punkt vid Döda havet

Marknader i Amman, Eilat, Döda havet och Moses bergsvyer

Ena dagen vaknar du i Jordaniens livliga huvudstad Amman och andra dagen går solen upp i semesterparadiset Eilat. Under resan beger vi oss också till världens lägsta punkt, där vi hittar det mineralrika Döda havet, och uppe på Neboberget låter vi vår blick vandra ut över det öppna landskapet som aldrig verkar ha ett slut – precis som Moses gjorde innan han lämnade jordelivet på samma plats.

Upplev öknen i Wadi Rum och ett av världens sju underverk i staden Petra

Resan innehåller flera stora ögonblick som vi kommer att minnas livet ut. En höjdpunkt blir garanterat när vi tar oss igenom den smala, rosaskimrande klyftan El Siq för att skåda ett av världens sju nya underverk i Petra. Vår jeepsafari i den öppna, röda Wadi Rum öknen och övernattningen här lär vi också komma ihåg långt framöver. Vi får naturligtvis tid på oss att smälta dessa upplevelser i den vackert belägna kuststäden Eilat, innan fler äventyr väntar oss i Jerusalem.

Kort dagsprogram för rundresan i Israel & Jordanien:

Dag 1: Ankomst Tel Aviv och transport till Jerusalem (M)
Dag 2: Jordanien och Amman (F, M)
Dag 3: Madaba, Mount Nebo och ankomst till Wadi Rum öknen (F, M)
Dag 4: Jeepsafari i Wadi Rum öknen, vandring i Petra och åter till Israel (F, M)
Dag 5: Ledig dag i Eilat eller extra utflykt till Timna Valley (F, M)
Dag 6: Mot Jerusalem med stopp vid Döda havet (F, M)
Dag 7: Stadsvandring i Jerusalem (F, M)
Dag 8: Ledig förmiddag och hemresa (F)

F = Frukost   M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen. Även hotellen på hemsidan är vägledande och kan komma att ändras till andra hotell i motsvarande klass och standard.

Sök resa

Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Tel Aviv och transport till Jerusalem (M)

Efter att vi har lämnat Tel Avivs flygplats kör vi tillsammans med vår reseledare drygt en timme österut innan vi ankommer till ”Den Eviga staden” Jerusalem, som byggdes för första gången för tusentals år sedan och som har under en lika lång tid lockat miljontals religiösa pilgrimer. Den gamla stadsdelen som vackert ramas in och skyddas av den omringade muren är uppdelad i fyra kvarter; det judiska, kristna, muslimska samt armenska. Här gömmer sig några av de allra mest betydelsefulla platserna och helgedomarna inom respektive religion

Väl framme i Jerusalem kör vi till hotellet, checkar in och äter en gemensam middag.

Dag 2: Jordanien och Amman (F, M)

Vi förbereder oss på att säga på återseende till Israel, för att ta äventyret ytterligare något österut. Vi passerar Allenby-gränsen och befinner oss nu i det mäktiga riket Jordanien.

Vi beger oss mot dagens slutmål som är den gästfria och relativt unga huvudstaden Amman. Staden har huvudsakligen varit i blom sedan 1900-talet, men bosättningar i staden har det funnits sedan stenåldern, vilket många antika kvarlevor vittnar om. Amman är landets politiska och ekonomiska centrum och för att vara en mellanöstlig huvudstad betraktas staden som en av de mest liberala i den arabiska världen.

Amman är härutöver en kontrastfylld, spännande och livlig miljonstad som utgörs av typiska mellanöstliga kvarter – sida vid sida med den västliga, moderna stadsdelen. I de trånga gatorna i gamla stan sprider sig doften av falafel, kryddor och parfymer. Här rullar vardagslivet på i ett hektiskt tempo bland de små moskéerna, traditionella kaffehusen och marknaderna. I de andra, något mer moderna, kvarteren kan du hitta caféer, trendiga barer, lyxiga shoppingcentrum och konstgallerier bland attraktiva lägenhetskomplex.

Jerusalem stad med det muslimska kvarteret på en rundresa genom Israel.
Bild: Amman i solnedgången och stadens stora amfiteater från romartiden

Vi ska självfallet introduceras för Amman och det gör vi genom att ta rygg på vår reseledare som visar oss staden. Efter den sevärda orienteringen äter vi middag på vårt hotell för natten som ligger beläget i centrala Amman.

Dag 3:  Madaba, Mount Nebo och ankomst till Wadi Rum öknen (F, M)

Dagen bjuder på stora höjdpunkter, inklusive en dos religionskunskap och historia. Vi färdas till det berömda Neboberget, som är ett betydelsefullt religiöst landmärke och som förser oss med en minst sagt storslagen utsikt utöver Jordaniendalen och ”Det heliga landet” Israel. Det var på denna plats som Moses för allra första gången blickade ut över det utlovade landet, som han dock själv inte hann med att uppleva. Moses dog så småningom på berget och enligt den kristna läran sägs han också ligga begravd här – fast att platsen för hans grav fortfarande är okänd.  

Vi reser härifrån vidare till Madaba, som med sina gamla kristna kyrkor är allra mest berömd för de imponerande mosaikgolven i de byggnader som återfinns här från den bysantiska tiden. Här råder en tilldragande atmosfär och att strosa runt bland stadens små gator med bodar och butiker är en charm i sig.

Utsikten från Nebo-Berget och vackert golv i mosaik i kyrkan på berget på en resa till Jordanien.
Bild: Utsikten från Neboberget och det vackra mosaikgolvet inuti kyrkan på berget

Efter många sevärdheter väntar oss ett riktigt ökenäventyr. Vi reser ut i den röda och öppna Wadi Rum öknen och här gör vi oss hemmastadda under den kommande natten. På vårt deluxe camp bor vi i stora, moderna tält med ordentliga golv och privata badrum. Att sova ute i öknen under den klara stjärnhimlen blir ett minne för livet och det är också i vårt läger som vi intar kvällens middag.

Dag 4: Jeepsafari i Wadi Rum öknen, vandring i Petra och åter tillbaka till Israel (F, M)

Vi har en minnesrik dag framför oss. Under en två timmars ökensafari i öppna jeepar upplever vi ett område i den vackra Wadi Rum öknen, och den ambitiösa fotografen kan verkligen se fram emot att fånga ovärderliga motiv med kameran. I detta naturskyddade ökenområde omringas vi av ett ovanligt hänförande landskap som skiftar färg i takt med solens förflyttning på himlen. Wadi Rum har också agerat som kuliss för en rad filmproduktioner och några av de mest kända storfilmerna som har spelats in här är bland annat Lawrence of Arabia (1962), Indiana Jones (1989), Mission to Mars (2000) och The Martian (2015). Så sent som i oktober 2018 avslutades den senaste filmproduktionen, Aladdin, med Will Smith på rolllistan.

Landskap i Wadi Rum öknen på en jeepsafari, Jordanien.
Bild: Den spektakulära Wadi Rum öknen

Med en oförglömlig morgon bakom oss fortsätter äventyret. Vi ska nu bli presenterade för ett av världens sju (nya) underverk; nämligen den sägenomspunna, arkeologiska staden Petra. Den anrika staden kan dateras tillbaka till ca 300 år före Kristus och har i århundraden legat bortglömd och bevarad innan Johann Burckhardt upptäckte platsen utifrån myten om den försvunna staden år 1812. Petra var Nabatéernas huvudstad och verkade som ett viktigt handelscentrum för dåtidens karavaner. Petrakomplexet ligger dolt, inbäddad i en sluten dal, och för att uppleva alla de imponerande byggnadsverken, templen och gravarna som är direkt inhuggna i den rosa- och orangefärgade klippväggen ska man först passera El Siq – den två kilometer långa hålvägen - som i sig är en upplevelse man sent glömmer.

I fotriktiga skor och beväpnade med en laddad kamera och vattenflaska träder vi in i Johann Burckhardts - och andra resenärers - fotspår. Vi belönas rikligt när Petras skönhet uppenbarar sig vid El Siqs ände. Förbered dig på att vi går omkring 6-8 km i Petra.

Den rosaskimrande klyftan El Siq och underverket PETRA i Jordanien.
Bild: Klyftan El Siq och det sägenomspunna underverket Petra

När dagen börjar lida mot sitt slut och våra sinnen och minnen inte rymmer fler spektakulära intryck, hoppar vi in i bussen som ska ta oss till Yitzhak Rabin-gränsen, där vi återigen hälsas välkomna till Israel.

Vår slutdestination för dagen blir semestertillhållet Eilat, där vi checkar in på vårt hotell och delar intrycken med varandra under en välsmakande middag.

Dag 5: Ledig dag i Eilat eller extra utflykt till Timna Valley(F, M)

Eilat kan delas upp i två stadsdelar, där den västra sidan är den något modernare sidan, som ger plats åt shoppingcentrum, restauranger och livfulla barer. Österut hittar vi de många, lyxiga hotellen som breder ut sig längs med stränderna och ligger sida vid sida om caféer, strandbarer och promenadstråk. Omgiven av öken och berg är Eilat utan tvivel Israels främsta badort, där soldränkta stränder ramar in de glittrande vågarna i Röda Havet som gömmer korallrev och fiskarter i regnbågens alla färger.

Du kan antingen spendera dagen på egen hand eller följa med på ett äkta ökenäventyr. På dagens extra utflykt rullar vi ut i öppna jeepar på de röda sanddynorna och beger oss mot de historiska lämningarna i Timna Valley.

Denna pittoreska dal har tagits upp på UNESCO:s lista över världsarv för dess betydelsefulla historia, och de koppargruvor som vi hittar här, är några av de äldsta i världen och kan dateras 6000 år tillbaka i tiden. Efter att vi har betalat vår entré in till dalen (40 shekels) kan vi också se fram emot andra berömda sevärdheter som inkluderar klippformationerna Solomons Pillars, det egyptiska templet och sandstenen the Mushroom som har fått sitt namn efter sin svampliknande form. Medan vi hänförs av det vilda och dramatiska landskapet får vi ta del av berättelser om otroliga människor som överlevde de extremt hårda förhållandena för att producera koppar åt Egyptens faraos.

Härefter lämnar vi Timna Valley och styr kursen söderut för spektakulära ökenvyer i Arava Valley. Här kommer vi förbi några av de mest sevärda platser som Flamingopoolerna, Don-palmerna och källan Ein Evrona. Jeepturen varar i ca 4 timmar och väl åter tillbaka på hotellet har vi resten av dagen fri.

Ruiner och den berömda stenformationen "The Mushroom" vid Timna Valley i öknen i Israel.
Bild: Koppargruvor och sandstenen The Mushroom i Timna Valley

Om du hellre vill spendera dagen på egen hand finns det flera alternativ på aktiviteter i Eilat. I undervattenobservatoriet Coral World kan du komma nära fiskar och hajar med torra kläder och kameran på, utan att oroa dig för att få en endaste droppe på dig. I observatoriet finns även mellanösterns största hajbassäng, där hajar, valrossar och tusentals fiskar står för ett skådespel man inte vill missa. I den 15 meter långa tunneln får man känslan av att man lika gärna hade kunnat befinna sig på havets djup.  

Lockar inte vattnet kan du koppla av med en bok nere vid strandbrynet. Den 10 km långa kustlinjen som omger Röda havet lockar soldyrkare såväl som livsnjutare. Med ljumma badtemperaturer och klart vatten är det ont om badkrukor, och medan du simmar ut från stranden tittar de dramatiska bergen i horisonten på.

Dag 6: Mot Jerusalem med stopp vid Döda havet (F, M)

Efter en dag i rekreationens anda har det blivit dags att sluta cirkeln som utgör vår rundresa. Vi styr kursen norrut, mot en stad som vi redan en gång har satt våra fötter i, nämligen Jerusalem.

Men vi åker inte raka vägen, utan gör ett upplevelserikt stopp vid världens lägsta punkt, Döda havet. Yam Ha Melach, Salthavet, som det heter på hebreiska, ligger hela 417,5 meter under havsytan, vilket medför att det finns många hälsofördelar med att spendera tid här. Här finns det nämligen 8 % mer syre i luften samt ytterligare ett atmosfärlager som undantränger många av solens farliga strålar. Även ett bad i Döda havet är en hälsokur i sig, eftersom saltvattnet innehåller hela 21 olika mineraler, varav 12 stycken inte existerar någon annanstans.

Döda havet vid klippiga berg i Israel.
Bild: Döda havet

När vi på slutet av dagen kommer fram till Jerusalem, checkar vi in på vårt hotell där vi också äter middag tillsammans.

Dag 7: Stadsvandring i Jerusalem (F, M)

Efter en god natts sömn ska vi äntligen ut och uppleva Jerusaleum. På vår stadsvandring i Jerusalem kommer vi förbi den berömda Klagomuren, som är den enda kvarvarande del av Det Andra Templet. Här kan vi skåda de bedjande männen och kvinnorna med förhoppningar om att muren ska uppfylla deras innersta önskningar. Den gamla stadsdelen som vackert ramas in och skyddas av den omringade muren är uppdelad i fyra kvarter; det judiska, kristna, muslimska samt armenska. Här gömmer sig några av de allra mest betydelsefulla platserna och helgedomarna inom respektive religion. Vi fortsätter från Klagomuren vidare ut på gatorna i det muslimska kvarteret, där det spektakulära Tempelberget visar sig för oss. Härifrån går vi sedan i Jesus fotspår när vi följer vägen Via Dolorosa, hela vägen fram till den heliga gravens kyrka på Golgatha.

Jerusalem stad med det muslimska kvarteret på en rundresa genom Israel.
Bild: Jerusalem stad

Eftermiddagen spenderas efter eget behag och lagom tills att solen sakta sänker sig på himlen, gör vi oss iordning för en sista gemensam middag tillsammans.

Dag 8: Hemresa (F)

Vi har kommit till sista dagen och det har blivit dags att säga farväl till Israel och vårt oförglömliga äventyr. Innan vi kör mot Ben Gurion Airport har vi en förmiddag på egen hand där du kan nå den sista shoppingen eller sevärdheten.

Karta

Geografisk karta över Israel och Jordanien.

Väder

Se vädret i Tel Aviv

Få uppdaterad väderleksprognos på smhi.se.

Väderkarta över den genomsnittliga temperaturen i Tel Aviv per år.

Dagsprogram 2020

Dag 1: Ankomst Tel Aviv och transport till Jerusalem (M)
Dag 2: Jordanien och stadsrundtur i Amman (F, M)
Dag 3: Jerash, Madaba, Mount Nebo och ankomst till Wadi Musa vid Petra (F, M)
Dag 4: Vandring i Petra och åter till Israel (F, M)
Dag 5: Ledig dag i Eilat eller extra utflykt till Timna Valley (F, M)
Dag 6: Mot Jerusalem med stopp vid Döda havet (F, M)
Dag 7: Stadsvandring i Jerusalem (F, M)
Dag 8: Hemresa (F)

F = Frukost   M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen. Även hotellen på hemsidan är vägledande och kan komma att ändras till andra hotell i motsvarande klass och standard.

Dag 1: Ankomst till Tel Aviv och transport till Jerusalem (M)

Efter att vi har lämnat Tel Avivs flygplats kör vi tillsammans med vår reseledare drygt en timme österut innan vi ankommer till ”Den Eviga staden” Jerusalem, som byggdes för första gången för tusentals år sedan och som har under en lika lång tid lockat miljontals religiösa pilgrimer. Den gamla stadsdelen som vackert ramas in och skyddas av den omringade muren är uppdelad i fyra kvarter; det judiska, kristna, muslimska samt armenska. Här gömmer sig några av de allra mest betydelsefulla platserna och helgedomarna inom respektive religion

Väl framme i Jerusalem kör vi till hotellet, checkar in och äter en gemensam middag.

Dag 2: Jordanien och Amman (F, M)

Vi förbereder oss på att säga på återseende till Israel, för att ta äventyret ytterligare något österut. Vi passerar Allenby-gränsen och befinner oss nu i det mäktiga riket Jordanien.

Vi beger oss mot dagens slutmål som är den gästfria och relativt unga huvudstaden Amman. Staden har huvudsakligen varit i blom sedan 1900-talet, men bosättningar i staden har det funnits sedan stenåldern, vilket många antika kvarlevor vittnar om. Amman är landets politiska och ekonomiska centrum och för att vara en mellanöstlig huvudstad betraktas staden som en av de mest liberala i den arabiska världen.

Amman är härutöver en kontrastfylld, spännande och livlig miljonstad som utgörs av typiska mellanöstliga kvarter – sida vid sida med den västliga, moderna stadsdelen. I de trånga gatorna i gamla stan sprider sig doften av falafel, kryddor och parfymer. Här rullar vardagslivet på i ett hektiskt tempo bland de små moskéerna, traditionella kaffehusen och marknaderna. I de andra, något mer moderna, kvarteren kan du hitta caféer, trendiga barer, lyxiga shoppingcentrum och konstgallerier bland attraktiva lägenhetskomplex.

Jerusalem stad med det muslimska kvarteret på en rundresa genom Israel.
Bild: Amman i solnedgången och stadens stora amfiteater från romartiden

Vi ska självfallet introduceras för Amman och det gör vi genom att ta rygg på vår reseledare som visar oss staden. Efter den sevärda orienteringen äter vi middag på vårt hotell för natten som ligger beläget i centrala Amman.

Dag 3: Jerash, Madaba, Mount Nebo och ankomst till Wadi Musa vid Petra (F, M)

Dagen bjuder på stora höjdpunkter, inklusive en dos religionskunskap och historia. Vi börjar vid den antika ruinstaden Jerash, en av landets allra största attraktioner. Här finns otroligt välbevarade byggnader, framförallt från den grekiska och romerska perioden. Faktiskt är det en av de bäst bevarade städerna från romartiden, men redan långt innan den romerska perioden var Jerash en välbeställd och viktig stad för handel, och dess storhetstid varade ända fram till persernas erövring år 614. Alexander den Store grundlade den stad som vi ser rester av idag, och romarna hade den som en viktig högborg i denna delen av riket. Här upplever du den imponerande amfiteatern, långa pelargångar, vackra tempelruiner och stenmosaiker.

Vi färdas från Jeras vidare till det berömda Neboberget, som är ett betydelsefullt religiöst landmärke och som förser oss med en minst sagt storslagen utsikt utöver Jordaniendalen och ”Det heliga landet” Israel. Det var på denna plats som Moses för allra första gången blickade ut över det utlovade landet, som han dock själv inte hann med att uppleva. Moses dog så småningom på berget och enligt den kristna läran sägs han också ligga begravd här – även om platsen för hans grav fortfarande är okänd.  

Vi reser härifrån vidare till Madaba, som med sina gamla kristna kyrkor är allra mest berömd för de imponerande mosaikgolven i de byggnader som återfinns här från den bysantiska tiden. Här råder en tilldragande atmosfär och att strosa runt bland stadens små gator med bodar och butiker är en charm i sig.

Utsikten från Nebo-Berget och vackert golv i mosaik i kyrkan på berget på en resa till Jordanien.
Bild: Utsikten från Neboberget och det vackra mosaikgolvet inuti kyrkan på berget

I slutet av dagen kommer vi fram till Wadi Musa, där vi inkvarterar oss på vårt hotell i närheten av Petrabergen.

Dag 4: Vandring i Petra och åter tillbaka till Israel (F, M)

Idag ska vi bli presenterade för ett av världens sju (nya) underverk; nämligen den sägenomspunna, arkeologiska staden Petra. Den anrika staden kan dateras tillbaka till ca 300 år före Kristus och har i århundraden legat bortglömd och bevarad innan Johann Burckhardt upptäckte platsen utifrån myten om den försvunna staden år 1812. Petra var Nabatéernas huvudstad och verkade som ett viktigt handelscentrum för dåtidens karavaner. Petrakomplexet ligger dolt, inbäddad i en sluten dal, och för att uppleva alla de imponerande byggnadsverken, templen och gravarna som är direkt inhuggna i den rosa- och orangefärgade klippväggen ska man först passera El Siq – den två kilometer långa hålvägen - som i sig är en upplevelse man sent glömmer.

I fotriktiga skor och beväpnade med en laddad kamera och vattenflaska träder vi in i Johann Burckhardts - och andra resenärers - fotspår. Vi belönas rikligt när Petras skönhet uppenbarar sig vid El Siqs ände. Förbered dig på att vi går omkring 6-8 km i Petra.

Den rosaskimrande klyftan El Siq och underverket PETRA i Jordanien.
Bild: Klyftan El Siq och det sägenomspunna underverket Petra

När dagen börjar lida mot sitt slut och våra sinnen och minnen inte rymmer fler spektakulära intryck, hoppar vi in i bussen som ska ta oss till Yitzhak Rabin-gränsen, där vi återigen hälsas välkomna till Israel.

Vår slutdestination för dagen blir semestertillhållet Eilat, där vi checkar in på vårt hotell och delar intrycken med varandra under en välsmakande middag.

Dag 5: Ledig dag i Eilat eller extra utflykt till Timna Valley(F, M)

Eilat kan delas upp i två stadsdelar, där den västra sidan är den något modernare sidan, som ger plats åt shoppingcentrum, restauranger och livfulla barer. Österut hittar vi de många, lyxiga hotellen som breder ut sig längs med stränderna och ligger sida vid sida om caféer, strandbarer och promenadstråk. Omgiven av öken och berg är Eilat utan tvivel Israels främsta badort, där soldränkta stränder ramar in de glittrande vågarna i Röda Havet som gömmer korallrev och fiskarter i regnbågens alla färger.

Du kan antingen spendera dagen på egen hand eller följa med på ett äkta ökenäventyr. På dagens extra utflykt rullar vi ut i öppna jeepar på de röda sanddynorna och beger oss mot de historiska lämningarna i Timna Valley.

Denna pittoreska dal har tagits upp på UNESCO:s lista över världsarv för dess betydelsefulla historia, och de koppargruvor som vi hittar här, är några av de äldsta i världen och kan dateras 6000 år tillbaka i tiden. Efter att vi har betalat vår entré in till dalen (40 shekels) kan vi också se fram emot andra berömda sevärdheter som inkluderar klippformationerna Solomons Pillars, det egyptiska templet och sandstenen the Mushroom som har fått sitt namn efter sin svampliknande form. Medan vi hänförs av det vilda och dramatiska landskapet får vi ta del av berättelser om otroliga människor som överlevde de extremt hårda förhållandena för att producera koppar åt Egyptens faraos.

Härefter lämnar vi Timna Valley och styr kursen söderut för spektakulära ökenvyer i Arava Valley. Här kommer vi förbi några av de mest sevärda platser som Flamingopoolerna, Don-palmerna och källan Ein Evrona. Jeepturen varar i ca 4 timmar och väl åter tillbaka på hotellet har vi resten av dagen fri.


Bild: Koppargruvor och sandstenen The Mushroom i Timna Valley

Om du hellre vill spendera dagen på egen hand finns det flera alternativ på aktiviteter i Eilat. I undervattenobservatoriet Coral World kan du komma nära fiskar och hajar med torra kläder och kameran på, utan att oroa dig för att få en endaste droppe på dig. I observatoriet finns även mellanösterns största hajbassäng, där hajar, valrossar och tusentals fiskar står för ett skådespel man inte vill missa. I den 15 meter långa tunneln får man känslan av att man lika gärna hade kunnat befinna sig på havets djup.  

Lockar inte vattnet kan du koppla av med en bok nere vid strandbrynet. Den 10 km långa kustlinjen som omger Röda havet lockar soldyrkare såväl som livsnjutare. Med ljumma badtemperaturer och klart vatten är det ont om badkrukor, och medan du simmar ut från stranden tittar de dramatiska bergen i horisonten på.

Dag 6: Mot Jerusalem med stopp vid Döda havet (F, M)

Efter en dag i rekreationens anda har det blivit dags att sluta cirkeln som utgör vår rundresa. Vi styr kursen norrut, mot en stad som vi redan en gång har satt våra fötter i, nämligen Jerusalem.

Men vi åker inte raka vägen, utan gör ett upplevelserikt stopp vid världens lägsta punkt, Döda havet. Yam Ha Melach, Salthavet, som det heter på hebreiska, ligger hela 417,5 meter under havsytan, vilket medför att det finns många hälsofördelar med att spendera tid här. Här finns det nämligen 8 % mer syre i luften samt ytterligare ett atmosfärlager som undantränger många av solens farliga strålar. Även ett bad i Döda havet är en hälsokur i sig, eftersom saltvattnet innehåller hela 21 olika mineraler, varav 12 stycken inte existerar någon annanstans.

Döda havet vid klippiga berg i Israel.
Bild: Döda havet

När vi på slutet av dagen kommer fram till Jerusalem, checkar vi in på vårt hotell där vi också äter middag tillsammans.

Dag 7: Stadsvandring i Jerusalem (F, M)

Efter en god natts sömn ska vi äntligen ut och uppleva Jerusaleum. På vår stadsvandring i Jerusalem kommer vi förbi den berömda Klagomuren, som är den enda kvarvarande del av Det Andra Templet. Här kan vi skåda de bedjande männen och kvinnorna med förhoppningar om att muren ska uppfylla deras innersta önskningar. Den gamla stadsdelen som vackert ramas in och skyddas av den omringade muren är uppdelad i fyra kvarter; det judiska, kristna, muslimska samt armenska. Här gömmer sig några av de allra mest betydelsefulla platserna och helgedomarna inom respektive religion. Vi fortsätter från Klagomuren vidare ut på gatorna i det muslimska kvarteret, där det spektakulära Tempelberget visar sig för oss. Härifrån går vi sedan i Jesus fotspår när vi följer vägen Via Dolorosa, hela vägen fram till den heliga gravens kyrka på Golgatha.

Jerusalem stad med det muslimska kvarteret på en rundresa genom Israel.
Bild: Jerusalem stad

Eftermiddagen spenderas efter eget behag och lagom tills att solen sakta sänker sig på himlen, gör vi oss iordning för en sista gemensam middag tillsammans.

Dag 8: Hemresa (F)

Vi har kommit till sista dagen och det har blivit dags att säga farväl till Israel och vårt oförglömliga äventyr. Efter frukost kör vi mot Ben Gurion Airport och vidare hem till Sverige.

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationFrån pris
15/3 - 22/3Se flygtider Stockholm - ArlandaIsrael & Jordanien - där världar möts16 595:-Boka

Det krävs att man är normalt gående för att få fullt utbyte av resan. I Petra rekommenderar vi fotriktiga skor, då vi går cirka 7 km.

Inreseinformation: Ditt pass behöver vara giltigt i minst 6 månader från den dagen du reser ut ur Israel. Senast 2 månader innan avresa behöver vi få in dina passuppgifter.

Priset inkluderar:

• Flyg Stockholm – Tel Aviv tur/retur
• 3 nätter på hotell i Jerusalem
• 1 natt på hotell i Amman
• 1 natt på deluxe camp i Wadi Rum öknen (endast avresa 2019)
• 2 nätter på hotell i Eilat
• Halvpension, bestående av 7 x frukost & 7 x middag i form av buffé
• Utflykter och transport enligt program
• Svensktalande reseledare
• Dricks till chaufför och guide
• Visum*

*Vi ordnar visum åt er som har ett skandinaviskt medborgarskap. Har ni ett annat medborgarskap skall ni själva kontakta det jordanska konsulatet.

Priset inkluderar inte:

• Enkelrumstillägg, 4 995 kr
• Platsbeställning på en av de första 3-4 raderna i bussen, vid utflykter och transfers, 125 kr
• Extra utflykt jeeptur till Timna Valley, 650 kr (inkluderar ej 40 shekels i entré till Timna Park och dricks)
• Försäkringar
• Entréer utöver de nämnda ovan
• Administrationsavgift 95 kr, gäller på bokningar via post. (Gäller inte vid online bokningar)

Hotell

Andra liknande resor

Trustpilot