Skip to main content

Kenya

Äventyr på savannen i det vilda vidunderliga Kenya

Välkommen till safaridrömmen Kenya - landet på Afrikas östra kust som erbjuder både vidsträckta savanner och vita stränder. Det finns många anledningar till att Kenya är en av världens mest populära safaridestinationer, och vi skriver under på dem alla. Kenya sägs ibland vara landet där safarin uppfanns, och det märker man på plats i detta spektakulära land. Befolkningen är känd för sin gästfrihet, och det varma bemötandet i kombination med den fantastiska floran och faunan gör Kenya till ett riktigt drömresemål. Det är landet där det nomadiska massajfolket lever och även platsen som den danska författaren Karen Blixen blev upp över öronen förälskad i, och vi är säkert många som sett de klassiska scenerna i filmen Out of Africa från 1985 med Meryl Streep i huvudrollen.

Låt dig hänföras av det vidunderligt vilda Kenya och åk på en safariresa du sent kommer att glömma!

Detta får du uppleva med oss på en resa till Kenya:

  • Safariupplevelser både på land och till sjöss
  • Kom tätt inpå en vidunderlig flora och fauna
  • Njut av Indiska oceanens vågor
  • Kulturella höjdpunkter som Karen Blixens hus, besök i massajby och en lokal tågtur

 

Sök resa
Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Fakta om Kenya

Var ligger landet?

I den östra delen av Afrika med kust mot den mäktiga Indiska oceanen ligger Kenya. Tidigare hette landet Brittiska Östafrika då man verkade som koloni under det brittiska styret, och år 1963 blev landet självständigt och man utropade det fria Kenya. Landet gränsar till Etiopien och Sydsudan i norr, Somalia i öster och Uganda och Tanzania i söder, och eftersom man har både kust och savann är det ett mångsidigt land som har mycket att erbjuda. Det är världens allra främsta safaridestination med hela 50 större och mindre nationalparker, och följdaktligen är turismen en av de största och viktigaste näringarna. I övrigt är det kaffeexporten som dominerar ekonomin. I den södra delen av landet ligger huvudstaden Nairobi med cirka 4,3 miljoner invånare. 

Hur många bor i landet?

Till ytan är Kenya 580 367 km² stort, ungefär en tredjedel större än Sverige, och här bor cirka 55 miljoner människor. Det finns ungefär 40 olika folkgrupper varav de fem största är kikuyu, luhya, kalenjin, luo och kamba. De många folkgrupperna gör landet till en mångkulturell och färgsprakande smältdegel med ett stort antal kulturella och traditionella influenser. 

Vilket språk talar man?

Kenya har två officiella språk, engelska och swahili. Utöver det finns ett 60-tal mindre språk som talas av de många olika folkgrupperna. 

Vilka är inresereglerna?

Som svensk medborgare behöver man erhålla ett giltigt visum vid inresa till sin semester i Kenya. Sedan 1 januari 2021 kan man endast ansöka om visum genom en onlineansökan via kenyanska migrationsmyndighetens hemsida. Visumet kostar $51 och betalas i samband med visumansökan. Ditt pass ska dessutom vara giltigt minst sex månader efter hemresedatum.

Vilken religion råder i landet?

I Kenya är drygt 80% av befolkningen kristna. Av dessa är cirka 50% protestanter och 20% katoliker. Utöver det är ungefär 11% av befolkningen sunnimuslimer, varav de flesta bor längs kusten, bland annat i landets näst största stad Mombasa. Många av invånarna som tillhör de mindre folkgrupperna bekänner sig till traditionella inhemska religioner där naturen, andetro och spåkonst står i fokus. 

Finns det någon tidsskillnad?

Tidsskillnaden mellan Sverige och Kenya är +2 timmar. När klockan är 12:00 i Sverige är den 14:00 i Kenya. 

Vilken valuta ska jag använda?

Den lokala valutan heter kenyansk shilling och förkortas KES (1 000 KES = 93 SEK pr. december 2022).

Kenya är i mångt och mycket ett kontantsamhälle. Kort accepteras på de flesta hotell, restauranger och butiker, och i städerna finns uttagsautomater. Forex rekommendation är dock att växla till sig shillings och ha med sig, och de tipsar även om att man kan ta med sig amerikanska dollar som man sedan kan växla till på plats. 

Hur är vädret och klimatet?

Klimatet i Kenya kan variera mycket beroende på var i landet man befinner sig. Kenya kallas ibland för Afrika i miniatyr, just på grund av att det sägs innehålla en stor del av allt det som hela Afrika innehåller men på en mindre yta. Här finns allt från savanner och sandstränder till skogar, vulkankratrar och berg. Ekvatorn löper rätt genom landet, vilket gör att luftfuktigheten är hög. Det tropiska klimatet gör att man har höga dagstemperaturer i princip året om, men temperaturen tenderar att sjunka ju högre upp man kommer – uppe i bergen kan det till och med bli minusgrader och frostnätter. Däremot är det som framför allt karaktäriserar landet det torra klimatet, som cirka 65% av landet består av. Ytterligare en sak som präglar den kenyanska geografin är det östafrikanska gravsänkesystemet, vilket är ett geografiskt område i Östafrika som gör att jorden får ovanligt många sänkor och sprickor. Sommaren är Kenyas vinter, och den kallaste månaden brukar vara juli. Regnperioder infaller två gånger om året, där den kortare är i oktober-november och den längre i mars-maj. Längs kusten är det tropiskt och varmt med en medeltemperatur på 27 grader, och det är även här som det regnar mest.

Behöver jag vaccinera mig?

Det krävs inte några vaccinationer för resor till Kenya förutom om du reser från vissa afrikanska eller sydamerikanska länder, då det finns ett krav på gula febern-vaccination. Det rekommenderas dock att du har en verksam stelkrampsvaccination. Generellt rekommenderar vi dig att alltid söka vägledning hos din läkare när det gäller råd om vaccinationer.

Vilken försäkring behöver jag?

Det blå försäkringskortet gäller inte i Kenya. Det är ett villkor från Kulturresor Europas sida att deltagarna har en giltig reseförsäkring för att kunna resa med till Kenya. Du kan vid bokning av resor hos Kulturresor Europa köpa till såväl rese- som avbeställningsförsäkring via vår samarbetspartner Gouda Reseförsäkringar om du inte redan har en giltig försäkring.

Hur mycket ska jag ge i dricks?

I Kenya är dricks vanligt förekommande inom turistbranschen. Det är normalt att man som resenär betalar dricks till chaufförer och guider (exempelvis under safarivistelsen). På restauranger och barer kan man, om serviceavgift inte anges på kvittot, tänka att 10% är ett passande pålägg. Man brukar inte dricksa taxichaufförer utöver resans pris. 

Vad har de för eluttag?

Kenya har en standardspänning på 240 V till skillnad från Sveriges 220 V. Detta resulterar i att du behöver ta med dig en adapter på din resa av typ G (samma som används i bland annat Storbritannien).

Kan jag dricka vattnet?

I de stora städerna anses det vara säkert att dricka vatten ur kranen, medan du ute på landsbygden rekommenderas att dricka renat vatten på flaska.

Behöver jag ta hänsyn när det gäller klädsel?

Det finns inga generella klädkoder i Kenya, men i kustområdena som i huvudsak är muslimska rekommenderas att man använder en vårdad klädsel, särskilt utanför hotellområdena och inne i Mombasa stad. Man ska absolut inte bada topless eller naken och bör undvika överdrivet korta shorts eller linnen inne i stan. 

Trustpilot