Skip to main content

Madeira för kropp och själ

Status:
Återkommer 2024

Aktiv sommarsemester på Madeira för både kropp och själ

Välkommen till det natursköna Madeira med sina iögonfallande betagande utsikter, sina färgsprakande blommor och sitt charmerande folkliv! Här finns alla förutsättningar för en lika delar spännande och avkopplande semester med allt från höga berg till kristallklart blått vatten. Vi kombinerar kultur med äventyr i naturen och fysiska aktiviteter med ett välbehövligt lugn. Det är lätt att få känslan att Madeira måste vara en exotisk plats långt borta, men från Sverige tar det inte lång tid att ta sig hit. Vi har allt detta på armlängds avstånd, och världens bästa ödestination väntar på oss redo att upptäckas!

Den här resan är speciellt framtagen för dig som vill ha ut det lilla extra av din semester och som vill göra den till en aktiv helhetsupplevelse – för både kroppen och knoppen.

Därför ska du följa med oss till Madeira: 

  • All inclusive-boende på fyrstjärnigt hotell i direkt anslutning till stranden
  • Unik båtutflykt till de spektakulära Desertasöarna
  • Möjlighet för fysiska aktiviteter med vandring och naturupplevelser
  • Stabilt och sommarsoligt klimat
  • Lediga dagar för rekreation och återhämtning

Ett Madeira fyllt av fysisk aktivitet

Det är dags att snöra på sig skorna och ge sig ut på vandring – och på den här resan finns hela tre stycken att välja på. På den vandring som är inkluderad i resan vandrar vi längs med en av de berömda bevattningskanalerna som kallas för levador och vi kommer på så sätt alldeles nära inpå det lokala lantlivet på den gröna ön. De två extrautflykterna är heldagsvandringar där vi dessutom passar på att njuta av goda luncher ute på tur.

Upplevelser till sjöss på naturreservatet Desertasöarna

På Madeiras skattkammarö njuter delfiner, valar och sälar av de sköna vågorna, och på vår dagstur bjuds vi in att delta i spektaklet. Vi tar oss med båt ut till de skyddade Desertasöarna och låter solljuset och havsvindarna skölja över oss på väg mot spektakulära naturupplevelser på de obebodda öarna. En höjdpunkt som sent kommer att glömmas!

Hotell i vattenbrynet

Vi bor på första parkett alldeles intill havet på Formosastranden. Här ligger Hotel Pestana Bay, där alla rum har balkong som vätter mot havet och där solnedgångarna avnjuts på bästa plats. Vi bor med all inclusive och kan på så sätt ta del av allt som hotellet erbjuder – här kan vi verkligen passa på att skämma bort oss semestern till ära!

Kort dagsprogram för resan:

Dag 1: Ankomst till Madeira och transfer till hotellet (M)
Dag 2: Stadspromenad i Funchal med besök i saluhallen (F, L, M)
Dag 3: Båtutflykt till Desertasöarna inkl. lunch (F, L, M)
Dag 4: Levadavandring längs Levada Maroços  (F, L, M)
Dag 5: Ledig dag eller extrautflykt till Monte och Monte Palace Garden (F, L, M)
Dag 6: Ledig dag för egna upplevelser (F, L, M)
Dag 7: Södra Madeira med Cabo Girão, bananplantage och provsmakning av madeiravin (F, L, M)
Dag 8: Ledig dag eller extrautflykt med vandring på Ponta de São Lourenço (F, L, M)
Dag 9: Ledig dag för egna upplevelser (F, L, M)
Dag 10: Ledig dag eller extrautflykt med bergsvandring i Pico Ruvio (F, L, M)
Dag 11: Funchals främsta favoriter (F, L, M)
Dag 12: Ledig dag för egna upplevelser (F, L, M)
Dag 13: Hemresa (F)

F = Frukost       L = Lunch          M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. 

Sök resa
Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Madeira och transfer till hotellet (M)

Vi anländer till Madeira efter ett byte på Lissabons flygplats. Väl på plats möts vi av vår lokalt förankrade och svensktalande reseledare som med säker hand kommer att se till att vi får ta del av Madeiras guldkorn. Vi tar oss den förhållandevis korta vägen till hotellet, checkar in på våra rum och strålar sedan samman för resans första gemensamma middag.

Dag 2: Stadspromenad i Funchal med besök i saluhallen (F, L, M)

Idag har det blivit dags att stifta bekantskap med staden på Madeiras solrika sydkust – Funchal. Funchal är en modern stad som sträcker sig längs med kusten och upp i de frodiga bergen, och idag ska vi få en introduktion till denna stad som trots att den genomgått en stor förvandling de senaste decennierna har behållit sin charm till tusen.


Bild: Centrala Funchal strålar av charm och är lätt att trivas i

Vår rundtur tar oss runt bland Funchals gator och torg, och hela tiden har vi stadens domkyrka på ett inte alltför stort avstånd. Den är stadens stora kännetecken. Funchal är en medelstor stad med ungefär 100 000 invånare, men lustigt nog känns inte staden så stor som antalet invånare kanske antyder. Stadens huvudstråk andas av folkliv och har ett rikt utbud med både specialbutiker, ett shoppingcentrum och många kaféer som är mötesplatser för lokalbefolkningen och som ger staden puls. Vi stannar till vid Zarcostatyn och får höra historien om den store 1400-talsupptäcktsresanden João Gonçalves Zarco som var den som upptäckte Madeira och som också bosatte sig på ön som dess ledande guvernör, och vi passerar också Rådhustorget på vår väg genom de kullerstensbelagda gatorna. Det kan vara bra med bekväma skor på upptäcktsfärden i Madeiras lilla huvudstad.


Bild: Vågar du smaka den traditionella drinken poncha? 

Vi avslutar stadspromenaden med att besöka en av stadens små barer där vi får svalka oss med en god, lokal drink – ponchan. Madeiras välkända och populära drink består av färskpressade frukter och lokalt brännvin, och självklart passar vi på att smaka innan vi avslutar dagens gemensamma schema. Resten av dagen bestämmer du själv över: stanna kvar i staden och gå på egen upptäcktsfärd eller återvänd till hotellet för avkoppling. Det finns flera alternativ för hur du tar dig tillbaka till hotellet; lokalbuss, taxi, hotellets shuttlebuss eller till fots längs med den fina strandpromenaden.

Dag 3: Båtutflykt till Desertasöarna inkl. lunch (F, L, M)

På dagens schema står en mycket spännande exkursion – vi ska tillsammans ta oss ut till naturreservatet Desertasöarna. Ögruppen består av tre olika öar, Ilhéu Chão, Desertas Grande och Búgio, och de ligger ungefär 20 kilometer från Madeira. Öarna är tomma på invånare – i alla fall mänskliga sådana – för trots att det inte finns någon bofast befolkning finns det desto fler djur. Här lever de tropiska munksälarna och de många olika havsfåglarna sida vid sida.

Trots att öarna upptäcktes samtidigt som Madeira har de haft en helt annan utvecklingskurva. Här har nämligen vädret satt käppar i hjulen för mänsklig bebyggelse. Dessutom finns det inga sötvattenskällor, vilket gör att bristen på dricksvatten ställer till det ytterligare.


Bild: Delfinerna lever i vattnen kring Desertasöarna året runt och har vi tur kanske vi ser några från vår segelbåt på vägen dit

Vår seglats tar ett par timmar, men under vägen passar vi förstås på att speja efter både val och delfin i solskenet. Chanserna att få syn på de häpnadsväckande havsdjuren är faktiskt ganska goda, eftersom sommaren är högsäsong för valarna runt Desertasöarna och eftersom delfiner vistas här året runt. Däremot finns det inga garantier och vår seglats anpassas inte efter möjligheten att få syn på djuren, eftersom det är Desertasöarna som är vårt mål.


Bild: De vulkaniska Desertasöarna är svåra att leva på men desto lättare och mer spännande att besöka över dagen – inte minst på grund av den unika naturen

När vi närmar oss imponeras vi av synen av de vulkaniska öarna som reser sig ur havets djup, och väl på fast mark får vi en guidad tur på Desertas Grande – den största ön och även den enda ön där man kan gå iland. Vi får lära oss om när Desertasöarna stått i historiens centrum under första världskriget, då en tysk ubåt gömde sig här och lyckades sänka tre av de allierades skepp. Senare försökte ubåten till och med anfalla Funchal, men utan framgång. Dessutom får vi höra ett antal olika lokala pirathistorier och får lära oss om den familj som ägde hela ögruppen i nästan 100 års tid fram till år 1971. Efter rundturen finns det möjlighet att doppa sig i det kristallklara vattnet, och kanske finns det till och med tid för snorkling.  

Praktisk info om båtturen: Utflykten varar i cirka åtta timmar och utöver det tillkommer transfer till och från hotellet. Båten har både segel och motor, och inkluderat i båtturen är en lunch med tillhörande dryck. Utöver det finns det möjlighet att köpa till ytterligare dryck. Det finns WC ombord och vi rekommenderar att du tar med badkläder, handduk, vindjacka och en varm tröja samt solskydd.

Dag 4: Levadavandring längs Levada Maroços (F, L, M)

Idag tar vi oss till östra Madeira för en lättare vandring längs en av Madeiras många bevattningskanaler, Levada Maroços. På hela ön finns över 2 000 grävda kanaler organiserade i ett enormt förgreningssystem som sträcker sig kors och tvärs som på naturlig väg hjälper naturen att återanvända och fördela regnvattnet från det frodiga norr till den solrika sydkusten. Madeira har levadorna att tacka för mycket – bland annat sin fantastiska grönska och stora färgprakt. Under vår vandring får vi ta del av den unika och häpnadsväckande natur som verkligen satt Madeira på kartan, och bland odlingar, blommor och träd tar vi oss fram i den lätta terrängen.


Bild: Det grönskande Madeira är som allra vackrast när man vandrar i och med naturen

Vi är tillbaka på hotellet lagom till en sen lunch och har därefter resterande delen av dagen att tillbringa på egen hand. Kanske känns det skönt att pusta ut på stranden efter dagens fysiska aktivitet?

Dag 5: Ledig dag eller extrautflykt till Monte och Monte Palace Garden (F, L, M)

Efter tre dagar fyllda av gemensamma aktiviteter får vi idag tid att återhämta oss och smälta resans första intryck. För dig som vill krama musten ur det magiska Madeira är du varmt välkommen att följa med oss till den fascinerande staden Monte, som ligger precis norr om huvudorten Funchal. Från den vackra kyrkan Igreja da Nossa Senhora får vi en fantastisk utsikt över både staden och havet. Historiskt har det varit just här, i kurbadorten Monte, som välbärgade européer samlades om somrarna för att samla energi och umgås. Idag kan man komma hit från Funchal antingen via bilvägen eller genom att ta linbanan. På tillbakavägen finns också olika transportsätt, och redan för längesedan valde ofta överklassdamerna att åka ner på slädar i hög fart, styrda av män i stråhatt och vit kostym. Det kan du också välja att göra efter vårt besök i staden och trädgården, dit vi tar oss med buss.


Bild: Till Monte kan man ta sig med linbana, och på vägen hem igen kan man ta plats i en av de klassiska slädarna

I Monte finns även en av Europas största samlingar av exotiska växter i trädgården Monte Palace Garden från år 1881. Här finns dessutom en unik design med asiatiska inslag och en imponerande samling kakelplattor som har samlats in från palats, kyrkor och privata hus mellan 1400-talet och 1900-talet. Trädgården härstammar från en 1700-talsherrgård och har också fungerat som lyxhotell. Senare köptes den av den inhemske affärsmannen och konstsamlaren José Berardo, som drömde om att skapa en vacker trädgård för allmänheten. Notera att det förekommer vissa höjdskillnader på utflykten till Monte, och att det därför krävs god form för att ha fullt utbyte av utflykten.


Bild: I det högtliggande Monte kan vi kika ner på Funchal och drömma oss bort i den enastående palatsträdgården

Dag 6: Ledig dag för egna upplevelser (F, L, M) 

Dagen är fri att tillbringa på egen hand, och vi får gott om tid för att ta det lugnt på en solstol vid poolen eller vid vågornas brus på stranden.

Dag 7: Södra Madeira med Cabo Girão, bananplantage och provsmakning av madeiravin (F, L, M)

Om du vill ta del av ett litet urval av alla de sagolika utsikter som Madeira har att erbjuda så är dagens utflykt verkligen något för dig! Väster om Funchal ligger utsiktspunkten Cabo Girão, som vi på gårdagens promenad kunde urskilja i fjärran. På kustklippan är en så kallad skywalk upprättad; en transparent plattform som du kan kliva ut på och som erbjuder en helt enastående utsikt över sydkusten.


Bild: Utsikten från skywalken vid Cabo Girão får det att suga till rejält i magen

För oss är ett besök på Madeira inte komplett utan ett smakprov från madeiravinet – de gyllene dropparna – som vi så passande får uppleva hos en av de lokala producenterna på ön. På en av de privatägda vingårdarna som producerar några av öns bästa madeiravin går vi på en rundtur som givetvis avslutas med en god provsmakning. Vi besöker även ett av de stora bananplantagen som finns här längs den södra kusten. Här blandas bergsluften med brisen från havet, vilket gör att bananerna får det perfekta klimatet att växa i.

Câmara de Lobos, Funchal
Bild: Vi tar naturligtvis tillfället i akt och tar en titt på produktionen av det kända madeiravinet

Dagens lunch är inkluderad i utflykten och intas i staden Calheta, som har både hamn och en riktig sandstrand med importerad sand och palmer. Eftersom Madeiras kust främst består av stenstränder är den artificiella sandstranden en het destination för hela öns invånare, vilket vi förstås förstår när vi också är på plats i Calheta. Vi återvänder sedan till hotellet och kommer hem under sen eftermiddag.

Dag 8: Ledig dag eller extrautflykt med vandring på Ponta de São Lourenço (F, L, M)

Det har åter blivit dags att snöra på sig vandringskängorna, för idag har tiden kommit för oss att lära känna Madeiras östra udde, Ponta de São Lourenço. Dagens extrautflykt tillbringas i det speciella vulkaniska landskap som på många sätt är en kontrast till den resterande delen av öns natur. Här är klimatet torrare och vi kan se gyllengula klippor av basalt och kalksten stupa rätt ner i havet. Vad som också är anmärkningsvärt är att det knappt växer några träd här. De enda träden som finns är planterade palmer, men trots det är både floran och faunan rik på bland annat fåglar och unika växter.


Bild: Följ med på vandring i det karga landskapet på Madeiras östra udde Ponta de São Lourenço 

Vår vandring både inleds och slutar vid Baía d’Abra, vilket innebär att vi vandrar samma väg tur-och-retur. Det gör inte miljöerna mindre häpnadsväckande. Det är svårt att inte imponeras när vi vandrar genom rödgula klipplandskap i kuperad terräng och till slut når fram till Casa do Sardinha och tar oss den sista lilla stigen upp till halvöns högsta punkt. Tillsammans äter vi lunch på en lokal restaurang efter vandringen, men glöm inte ta med snacks och vatten till vandringen.

Vi vandrar på grus- och naturvägar, och på vissa etapper är stigarna smala och tar oss upp och nerför trappor. Vandringen är cirka 8 kilometer lång och har svårighetsgrad medel. Efter vandringen kan det sitta fint med ett dopp i havet, så glöm inte handduk och badkläder!

Dag 9: Ledig dag för egna upplevelser (F, L, M)

Vi får återigen en ledig dag att tillbringa på egen hand. Kanske är det idag du ger dig ut och hittar dina egna favoritplatser i Funchal?


Bild: Utsikten över bedårande Funchal

Dag 10: Ledig dag för egna upplevelser eller extrautflykt med bergsvandring i Pico Ruvio (F, L, M)

För dig som fått mersmak av gårdagens vandring erbjuder vi idag en extrautflykt där vi återigen får njuta av Madeiras majestätiska natur från vandringslederna. Den här gången går turen till öns högsta bergskedja Pico Ruvio, varifrån vi på 1 500–1 800 meters höjd vandrar på stigen Vereda do Pico Ruvio.

Vår rutt är förhållandevis kort och enkel, men samtidigt också kuperad. Det är dock ett litet pris att betala för den enastående utsikt som väntar oss här. Vi vandrar samma väg fram och tillbaka, totalt 6 kilometer, på grus- och naturstigar och uppe på den breda delen av bergsryggen. De som vill tar sig ända upp till toppen längs den smala och kuperade stigen, medan de som vill väntar kvar och njuter av utsikten några meter längre ner. Efter vandringen belönas vi med en god lunch på en lokal restaurang med utsikt över öns norra kust.


Bild: De frodiga bergen i Pico Ruvio badar i solljus och bjuder på en upplevelse utöver det vanliga 

Det här är en extraordinär upplevelse som kommer att etsa sig fast på din näthinna, och glöm för guds skull inte mobilen och kameran en dag som denna! Oavsett om vi får klart väder eller inte kommer bilderna i kamerarullen och i huvudet att stanna kvar längre, länge och få dig att drömma dig tillbaka till Portugals paradisö.

Dag 11: Funchals främsta favoriter (F, L, M)

På dagens schema är det reseledarens guldkorn i huvudstaden Funchal som står i fokus. Vi möts upp inne i Funchal, och tar oss där runt och får stans bästa ställen utpekade för oss samtidigt som vi får lyssna till folklivet och en och annan lokal anekdot. Här kommer vi centralorten närmare inpå och kommer under ytan. Funchal är en stad att älska, och idag förstår vi verkligen varför – allt med hjälp av vår duktiga reseledare.

Funchals farverige marked Mercado dos Lavradores
Bild: Häng med in i folklivet i Funchal och lär känna reseledarens favoritplatser

Dag 12: Ledig dag för egna upplevelser (F, L, M)

Vår sista heldag på Madeira tillbringas på egen hand. Många av oss vill kanske passa på att njuta av semesterlugnet innan hemfärden, men för de som vill upptäcka ännu något mer finns reseledaren till hjälp med tips på spännande aktiviteter.

Dag 13: Hemresa (F)

Tiden har kommit för oss att lämna Madeira för den här gången. Med soliga minnen, enastående naturvyer och kanske lite, lite träningsvärk i benen tar vi oss till flygplatsen och går ombord på planet hem till Sverige fyllda av ro i både kropp och själ. Vi ses igen, Madeira!

Karta

Väder

Andra liknande resor

Trustpilot