Skip to main content

Oman – Orientens oas

11 dagar - pris per person från
32 995:-
Boka resa

Res till fascinerande Oman – ökenlandet som taget ur en saga

Oman är kanske inte det första landet som kommer upp i huvudet vid tanken på en resa till varmare breddgrader och exotiska kulturer. Kanske vet du inte ens exakt var det ligger. Men det vidsträckta ökenlandet är allt du kan drömma om – den arabiska världen när den är som bäst, som taget direkt ur sagorna från Tusen och en natt.

Detta gästvänliga land, beläget på den yttersta spetsen av den arabiska halvön och med utsikt över Omanbukten, är en utsökt natur- och kulturpärla för alla som vill uppleva någonting nytt. Dessutom är Oman är ett av de säkraste och renaste länderna i världen och har både en mycket välkomnande och välutbildad befolkning, magnifika landskap med vackra kustlinjer, hisnande bergslandskap och en fantastisk orangeröd öken som erbjuder den mest hisnande stjärnhimmel du kan föreställa dig.Utöver det finns en mängd vackra byar med sofistikerade och avancerade bevattningssystem, palmoaser, källor och unik arkitektur.

Vi vågar lova att Oman kommer att imponera på dig, och ser fram emot att få visa dig denna oslipade diamant fylld av äventyr och levande kultur!

Därför ska du följa med oss på en resa till Oman:

  • Boende på ökencamp med oöverträffade naturupplevelser
  • En färgstark, spännande kultur med ett gästvänligt folk
  • Frodiga oaser, arabiska Grand Canyon och rosor i Green Mountains
  • Lär känna det rika djurlivet med havssköldpaddor och delfiner
  • Upplevelserik semester med vackra vandringar

Mångsidiga äventyr bland väldoftande kryddor och rosenvatten

På denna rundresa med svensktalande reseledare upplever vi Omans absoluta höjdpunkter med vistelser i huvudstaden Muskat, staden Nizwa med sina arkitektoniska underverk och den magnifika Wahiba Sands-öknen. Vi tar oss också vidare till havet och stranden för att titta på delfiner och sköldpaddor. Unikt för Kulturresor Europa är att vi besöker Omans magnifika berg, där vi kan se fram emot spännande utflykter till Omans Grand Canyon och till vackra och unika byar. Självklart besöker vi också den vackra rosendalen i Green Mountains, där rosenvatten produceras och den lockande doften av rosor förföriskt hänger kvar i luften.

Oman – ett tryggt och säkert resmål

Enligt Global Index of Terrorism är Oman ett av få arabiska länder som inte har drabbats av någon form av terrorism. Detta beror inte bara på ihärdigheten hos landets polis- och arméstyrkor, utan också till stor del på omanierna själva. Folket älskar sitt land, som är välutvecklat med en stabil ekonomi och en ljus framtid. Detta tack vare landsfadern, sultanen Qabus Bin Said Al Said, som var landets ledare mellan 1970 och 2020. Även efter hans bortgång för några år sedan fortsätter landet med samma reformpolitik för en god och fredlig utveckling.

Qabus vision var att modernisera och utveckla det annars sedan tidigare fattiga landet – och han lyckades verkligen. Idag har landet en välfungerande infrastruktur och ett välfärdssystem med sjukhus, skolor och universitet. Han initierade också projekt för att minska analfabetism och arbetslöshet. Omanerna bryr sig mycket om sitt rykte, vilket resulterar i att de som invånare gör allt för att upprätthålla både fred, ordning, harmoni och även renlighet. Oman är ett av de renaste länderna i världen, och här lär vi inte se något skräp på vägarna.

Ett oväntat naturligt paradis

Oman är ett land där naturens mångfald ständigt överraskar och förtrollar besökaren. Från den gyllene sanden i de ändlösa öknarna till de dramatiska bergen som reser sig mot horisonten bjuder Oman på en närmast oväntad palett av naturliga underverk. Här kan vi vandra genom Wahiba Sands, den vidsträckta öken med böljande sanddyner som sträcker sig så långt ögat kan se, och när solen går ner förvandlas sanden till en spegel av eld och guld medan stjärnorna sakta tänds på himlen. Som kontrast till öknen tornar sedan Hajarbergen upp sig, en majestätisk bergskedja som skär genom landet som en ryggrad av sten. Dalgångar och wadi – torrlagda flodbäddar – slingrar sig genom landskapet, omgivna av klippor och frodig grönska. Här och där kan man se små oaser med klart, turkost vatten där palmer speglar sig i det stilla vattnet.

För naturälskare är Oman också ett paradis med sitt rika marina liv. Längs kusten hittar du fjordliknande vikar och hemliga stränder, där det klara vattnet bjuder in till snorkling och dykning. Här kan du simma sida vid sida med färgglada fiskar, havssköldpaddor och till och med delfiner. När monsunperioden inleds i Dhofarregionen förvandlas landskapet förvandlas till en grönskande oas. Dimmiga moln sveper in över bergen, där vattenfall forsar ner för klipporna och blommande växter sprider sina dofter i luften. Oman är verkligen en plats där naturens skönhet och mångfald ständigt överraskar och fascinerar, vilket vi sannerligen kommer bli varse under vår resa.

Kort dagsprogram för resan:

Dag 1: Ankomst till Muskat och transfer till hotellet
Dag 2: Stadsrundtur i Muskat med promenad i Mutrah (F)
Dag 3: Upplevelser längs kusten till sköldpaddsreservatet Ras al Hadd (F, L, M)
Dag 4: Hamnstaden Sur, natursköna Wadi Bani Kahled och ökenparadiset Wahiba Sands (F, M)
Dag 5: Omans höga berg och ankomst till Nizwa (F, M)
Dag 6: Omans Grand Canyon och bergsbyn Misfath Al Abryeen (F, M)
Dag 7: Gröna bergen Jabal Akhdar med besök i Birkat al Mawz och vandring längs rosenleden (F, M)
Dag 8: Stadsrundtur i Nizwa med Nakhalfortet och transfer till Muskat (F, M)
Dag 9: Delfinskådning och snorkling i Omanbukten samt extrautflykt: Båttur i solnedgången (F, M)*
Dag 10: Ledig dag för egna upplevelser samt hemresa (F, M)
(Dag 11: Ankomst till Skandinavien)

F = Frukost L = Lunch M = Middag

*Vänligen notera att det inte går att anmäla sig till extrautflykten på förhand, utan att anmälan sker på plats i Muskat.

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma.

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Muskat och transfer till hotellet

Huvudstaden Muskat är vårt första möte med Oman. Staden ligger vid vattnet i mellan öknen och bergen, och efter att vi landat på den internationella flygplatsen möter vi upp vår reseledare som ska bli vår följeslagare under vårt omanska äventyr. Till skillnad från andra välkända gulfstatsstäder har Muskat behållit den gamla autentiska auran som hämtats från den levande beduinkulturen. Med sina många historiska sevärdheter och en speciell elegans kan Muskat inte undgå att förtrolla sina besökare.

Staden har allt: imponerande fästningar och palats, vackra shoppingcenter, museer och hamnen med det renoverade kungliga palatset Qasr Al Alam. Staden är också ett mecka för arkitekturälskare. Muskat har dessutom en fin hamnpromenad och vackra stränder som inbjuder till avkoppling i det klara vattnet.


Bild: Muskat är vackert sett till både natur och arkitektur

Vårt hotell ligger i Muskats centrum på gångavstånd från souken, affärer, restauranger och havet. Upptäckandet får dock vänta tills imorgon – när vi kommit fram är det sent på kvällen och hög tid för sängen. 

Dag 2: Stadsrundtur i Muskat och promenad i Mutrah (F)

På grund av den sena ankomsten tar vi en lugn morgon innan dagens stadsrundtur tar sin början. Vi går ombord på vår buss som kör oss en tur genom Muskats mer moderna stadsdelar, innan vi sedan  utforskar den ursprungliga stadsdelen Mutrah till fots. Vi besöker naturligtvis fiskmarknaden och stadens souk, det kungliga palatset, operahuset, den vackra hamnpromenaden Corniche och nationalmuseet.


Bild: Operahuset och souken skvallrar om Muskats många kontraster

Efter vår rundtur är resterande delen av dagen fri för att koppla av och för att förbereda sig för morgondagens utflykt längs kusten. Muskat går fint att uppleva på egen hand, men var uppmärksam på att staden är utspridd över stora områden och att det därför kan vara mer bekvämt att sköta de längre transportsträckorna med hjälp av taxi – särskilt med anledning av värmen. Taxi är inte särskilt dyrt, och reseledaren eller hotellet kan hjälpa till att ordna med det praktiska. 

Dag 3: Upplevelser längs kusten till sköldpaddsreservatet Ras al Hadd (F, L, M)

I dag har det blivit dags att starta vår rundresa genom Oman på riktigt. Vår färd tar oss längs kusten och inåt landet till Ras al Hadd. På vägen till sköldpaddsreservatet där vi ska tillbringa natten gör vi flera stopp med spännande upplevelser och dessutom ett antal olika aktiviteter för den adrenalinsuktande. Det första stoppet blir vid Bimmah, en vacker turkos sjö som skapats av jorderosion. Här finns möjlighet att simma. För den som vill väntar sen en kortare vandring genom nationalparken till oasen och den tillhörande floden Wadi Shaab, en utmärkt plats för trekking och vandring. Här avnjuter vi en picknicklunch, och kanske tar vi ett dopp i de naturliga poolerna.


Bild: Vi njuter av Wadi Shaabs vackra vyer innan vi beger oss till stranden där havssköldpaddorna lägger sina ägg

Vi vänder sedan åter mot kusten och kör den sista biten till stranden Ras al Hadd, där vi checkar in på vår resort för natten. Här avnjuter vi en gemensam middag innan vi sedan kör mot Raz al Jinz-stranden – en av de bästa platserna i världen för den som vill stifta närmare bekantskap med havssköldpaddornas häckning och kläckning. Vi hoppas på tur här, men får samtidigt komma ihåg att det är naturen som bestämmer här. Det finns inte någon garanti för vad vi kan komma att se och inte, men vi vågar utlova en fantastisk upplevelse oavsett.

Dag 4: Hamnstaden Sur, natursköna Wadi Bani Khaled och ökenparadiset Wahiba Sands (F, M)

Dagens första rekommendation blir att ställa klockan och tidigt ta sig upp för att se solen gå upp över Raz al Hadd-stranden. Vattnet är så varmt att ett morgondopp sitter på sin plats. Efter frukost kör vi till den närliggande hamnstaden Sur som spelat en strategisk roll i landets sjöfartshistoria. Här besöker vi en verkstad där de traditionella dhowbåtarna byggs, en sorts träbåt som finns i alla olika storlekar och som fortfarande används av många lokala fiskare. 


Bild: Hamnstaden Sur har varit en av landets viktigaste städer genom åren

På vår väg mot den magnifika Wahibaöknen, vårt slutmål för dagen, stannar vi till i det vackra naturområdet Wadi Bani Khaled, där den som vill kan välja att ta ett dopp i de svala naturliga sjöarna. Platsen är mycket populär bland lokala omanska familjer som gärna tillbringar sina lediga helger i den vackra naturen. Vi styr sedan kosan mot dagens slutmål, Omans gigantiska sandökenområde Wahiba. Här byter vi ut buss mot fyrhjulsdrivna bilar som sedan ger sig iväg i komfortabel hastighet (cirka 20 km/h) längs de rödgyllene sanddynerna. Det är en lika delar rolig och förtrollande upplevelse att ta sig upp och ner längs den nästan levande sanden, och med trygga chaufförer bakom ratten är det ingen konst att slappna av och njuta av åkturen.

Bild: Wahibas gyllenröda sanddyner tornar upp sig kring vårt ökencamp 

Vi checkar in på vårt komfortabla ökencamp där vår middag väntar. Solnedgången här är något alldeles extra, och den avnjuts kanske allra bäst på toppen av en sanddyna. Om du vill prova på att rida kamel eller häst eller få en hennatatuering kan detta organiseras på plats. När stjärnorna lyser upp himlen är det nästan omöjligt att inte imponeras av den vidunderliga naturen, och när mörkret lagt sig somnar vi gott i våra sköna ökentält med alla nödvändiga faciliteter.

Dag 5: Omans höga berg och ankomst till Nizwa (F, M)

God morgon Wahiba! Hur ljuvligt det än må vara att vakna upp mitt i den röda öknen har det idag blivit dags att byta miljö. Kulissen förändras helt när vi istället beger oss mot Omans bergsmassiv. Vi gör ett stopp i staden Ibra, Omans tidigare huvudstad och en av de äldsta städerna i landet. En gång i tiden var den, liksom de flesta huvudstäder, centrum för religion, handel, utbildning och konst, vilket avspeglas i staden än idag. Nuförtiden är staden känd för sin hästavel och för Kvinnornas marknad, och på en stadsvandring genom stadens äldre del får vi lära oss mer om dess historia samtidigt som vi insuper den särpräglade arkitekturen.


Bild: Ibra och Nizwa – två av Omans mest spektakulära städer

Under slutet av dagen kommer vi till den antika staden Nizwa, som blir vårt hem och den perfekta utgångspunkten för de kommande tre dagarna. Staden har anor från antiken och har vuxit upp runt en enorm oas. När vi inte är ute på upptäcktsfärd kan vi ta ett uppfriskande dopp i hotellets pool eller ta en shoppingrunda och insupa folklivet och den lokala kulturen. Nizwas främsta landmärke är 1600-talsslottet med sin höga ringmur och sina sinnrika fallgropar som gjorde staden nästan ointaglig.

Dag 6: Omans Grand Canyon och bergsbyn Misfat al Abryeen (F, M)

Dagens utflykt sker i fyrhjulsdrivna bilar och tar oss till vad som är känt som Omans Grand Canyon. Vi tar sikte på landets högsta berg Jabal Shams (3 009 meter över havet), varifrån vi sedan tar oss till fots till de mest fantastiska utsikterna över Wadi Ghul-ravinen. Vi vandrar på Balcony Walk – ett absolut måste, och en höjdpunkt på en resa till Oman. 


Bild: Jabal Shams makalösa vyer

På vägen tillbaka till Nizwa besöker vi den unika och gamla bergsstaden Misfath al Abryeen, som av många anses vara Omans allra vackraste. Staden är självförsörjande; invånarna lever på sitt jordbruk och drar nytta av det mer än 2 000 år gamla bevattningssystem som är vanligt i landets oaser. Oman är välkänt för detta system som går under namnet Aflaj.  


Bild: Misfath Al Abryeen är en av Omans allra vackraste byar

Befinner vi oss i Nizwa på en fredag gör vi ett extra stopp innan vi ger oss iväg på dagens utflykt. Här anordnas nämligen varje fredag en getmarknad som lockar djurbönder från när och fjärran. Ett besök här är en minnesvärd upplevelse, så givetvis passar vi på att ge oss ut i folklivet om veckodagarna tillåter.

Dag 7: Gröna bergen Jabal Akhdar med besök i Birkat al Mawz och vandring längs rosenleden (F, M)

Idag står staden Birkat Al Maws, beläget i de gröna bergen Jabal Akhdar på programmet. Stadens namn betyder direktöversatt ungefär bananpoolen på grund av de många bananplantagerna. Utöver bananer odlar man här även aprikoser, granatäpplen och inte minst rosor. Här fylls luften av en härlig doft från rosenvattendestillerierna som området är så väl känt för, och vi besöker självklart en av producenterna där vi får se hur de vackra rosorna förvandlas till väldoftande rosenvatten. Vi vandrar en kort sträcka från byn Al Aqur till byn Sayq längs den gamla idylliska rosenleden som förbinder de små städerna på berget. Härifrån har vi en hisnande utsikt över de många natursköna terrasserna med odlingar. Även här drar jordbruket nytta av Omans urgamla och unika bevattningssystem. Vi äter en gemensam lunch innan vi därefter vänder tillbaka mot Nizwa. 

Bild: Omans välkända rosvattenproduktion tål att stifta närmare bekantskap med

Dag 8: Stadsrundtur i Nizwa med Nakhalfortet samt transfer till Muskat (F, M)

Det har blivit dags för oss att påbörja färden tillbaka mot huvudstaden Muskat, men innan dess besöker vi Nizwas imponerande fästning och tar en promenad genom stadens souk. Här på marknaden kryllar det av människor, dofter och intryck. Stadens fästning är byggd i gammal omansk stil och är ett fint exempel på hur omanerna levde förr i tiden, och längs vägen besöker vi också en annan häftig byggnad, Nakhalfortet från 1600-talet,  som också är ett av landets stora historiska landmärken.


Bild: Fästningen i Nizwa imponerar

På eftermiddagen är vi tillbaka i Muskat, och vi njuter av kvällens middag innan vi går till sängs.

Dag 9: Delfinskådning och snorkling i Omanbukten samt extrautflykt: Båttur i solnedgången (F, M)

Efter många spännande dagar i öknen och Omans förtrollande berg har vi utan tvekan förtjänat lite tid till havs. Dagens inkluderade utflykt tar oss ut på öppet hav i cirka tre timmar, och här finns det möjlighet att simma och snorkla för den som vill få ta del av Omans vattenliv. Inte nog med att det är fantastiskt att få se Muskat från havet – dessutom är chanserna att få syn på en delfin eller två goda. Även om dessa underbara djur gärna säger hej finns det naturligtvis inga garantier, men vår kapten kommer naturligtvis att göra sitt bästa för att ta oss till delfinernas favoritplatser. Vi är tillbaka på hotellet strax efter lunch.

Bild: Delfiner och dhow – våra följeslagare för dagen

Den som vill kan därefter njuta av en kväll på egen hand, men för den som inte fått nog av havet finns det möjlighet att köpa till en extrautflykt. Vår två timmar långa solnedgångskryssning genomförs i en dhow, de traditionella omanska träbåtarna, och väl ute på vattnet kan vi här njuta av vyn över staden från havet där den badar i vackra varma färger medan solen går ner. 

Vänligen notera att det inte går att anmäla sig till extrautflykten på förhand, utan att anmälan sker på plats i Muskat.

Dag 10: Ledig dag för egna upplevelser samt hemresa (F, M)

Dagen har kommit då vi behöver säger adjö till Oman och våra många fantastiska upplevelser i detta överraskande land. Vårt flyg avgår inte förrän efter midnatt så vi har hela dagen på oss att njuta av staden, koppla av eller shoppa. Våra hotellrum får vi behålla fram till middagen, då vi sedan lämnar hotellet för att köra till flygplatsen. Vi går ombord på flygplanet och landar sedan hemma i Sverige nästa dag. Tack, Oman!

Karta

Väder

Håll dig uppdaterad om vädret på din resa

Se den aktuella väderprognosen för Muskat och Sur på www.smhi.se.

Praktisk information

Praktisk information inför din resa till Oman

Befolkning: Cirka 3,3 miljoner
Huvudstad: Muskat
Areal: 309 500 km2
Språk: Arabiska och engelska
Religion: Islam (Ibadi)
Tidsskillnad: +2 timmar (Vintertid: +3 timmar)

El

De flesta eluttag är 220/240 V med ingång för brittisk trepolig stickkontakt. Vi rekommenderar att du tar med dig ett adapterkit.

Telefoni och internet

De flesta hotell erbjuder internet mot avgift. Den internationella landskoden för Oman är +968. Det finns bra mobiltäckning, men det är dyrt att ringa och ta emot samtal från Oman. Prata gärna med din operatör innan resan för att se vad som gäller för just ditt abonnemang.

Hygienförhållanden och renlighet

Hotell och större restauranger har moderna toaletter i västerländsk stil. Du kan dock stöta på pedaltoaletter och i landsbygdsområden mer primitiva förhållanden. Ta med servetter och handsprit om det behövs.  

Vett och etikett

Människorna i Oman är vänliga, toleranta och mycket gästvänliga. Det är vanligt att bli bjuden på en kopp kaffe, vilken du gärna bör acceptera, då det är en vänskapsgest som inte kräver något i gengäld. Utlänningar hälsas vanligtvis med en upphöjd öppen handflata och det är artigt att svara med samma hälsning. Fotografera inte människor utan att fråga om lov. 

Kläder

Allmän respekt och sunt förnuft gäller. Både män och kvinnor bör täcka axlar, överarmar och knän, och på allmänna stränder bör män ha längre badshorts och kvinnor baddräkt (ej bikini). Badkläder, soltoppar, korta shorts och korta klänningar är reserverade för stranden och hotellets poolområden. Vid besök i moskéer etc. måste du ta av dig skorna, och kvinnor bör ha täckta armar och hår. Undvik mycket åtsittande, urringade eller genomskinliga kläder och öppna skor.

Tänk på att ha kläder i rätt material för värmen. Konstgjorda material som polyester eller liknande blir outhärdligt i hettan, medan naturmaterial som bomull och linne är svalare och bättre anpassat efter temperaturen. 

Alkohol och rökning

Alkoholhaltiga drycker kan drickas på hotellen och i hotellbarerna. Det är förbjudet att dricka alkohol offentligt och det är förbjudet för allmänna handlare att sälja alkohol. På flygplatsen finns det en taxfreebutik där du kan köpa alkohol om du vill. Denna får sedan endast konsumeras på hotellrummet. I övrigt ber vi dig som reser under Ramadan att respektera dem som fastar genom att inte dricka, äta och röka öppet.

Pass och visum

Turistvisum krävs inte för nordiska medborgare som reser i mindre än 14 dagar. Passet måste vara giltigt i sex månader efter vistelsen. Det är gästens eget ansvar att kontrollera sitt pass. Passet får inte vara förlängt eller vara ett nödpass eller provisoriskt pass. 

Vaccin

Inget vaccin krävs för inresa. För frågor angående vaccinationer för resor till Oman hänvisar vi dig till din läkare.

Valuta

Omans valuta heter Oman Rials (OMR). 1 rial motsvarar cirka 27 kronor (pr. 19 juni 2024). Du kan ta ut pengar i automaterna i Oman mot en avgift. De flesta hotell har växlingsservice och växlar endast nya US-dollarsedlar (tryckta efter 2006). På de flesta ställen kan man dock betala med kort.

Prisnivå

En bra måltid kostar cirka 120–230 kronor. Taxi är billigt och pålitligt och betalas endast med kontanter. En daglig budget för en resa till Oman där mat, dryck och andra nödvändigheter är inkluderade förväntas normalt ligga runt 300–400 kr per dag.

Dricks

När du reser kommer du att stöta på olika kulturer, traditioner och levnadssätt. I många länder är drickssystemet organiserat och en integrerad del av ekonomin som bör respekteras. I många länder runt om i världen är det vanligt att lämna dricks till bärare, lokalguider, chaufförer etc. samt på kaféer och restauranger. Lönerna inom servicebranschen i dessa länder är ofta anpassade efter de förväntade inkomsterna från dricks. I Oman, liksom i resten av Mellanöstern, är dricks en välkommen gest – speciellt för de som arbetar inom turistsektorn. 

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationFrån pris
17/11 - 27/11Se flygtider Stockholm - ArlandaOman – Orientens oas32 995:-Boka
7/1 - 17/1Se flygtider Stockholm - ArlandaOman – Orientens oas33 995:-Boka

På den här resan är antalet deltagare max 16 personer.

Flyg: Vill du resa från en annan flygplats än Stockholm? Vi hjälper gärna till med anslutningsflyg inom Sverige.

Priset inkluderar:

• Flyg Stockholm–Muskat t/r inkl. transfer
• 4 nätter på Al Falaj Hotel 4* i Muskat
• 1 natt på Turtle Beach Resort 3* i Ras Al Hadd
• 1 natt på Sama Al Wasil Desert Camp 4* i Wahiba Sands
• 3 nätter på hotell Al Diyar Hotel 3* i Nizwa
• 9 x frukost
• 1 x picknicklunch
• 8 x middag
• Transport och utflykter enligt program
• Svensktalande reseledare

Priset inkluderar inte:

• Enkelrumstillägg, 6 595 kr
• Dricks
• Extrautflykt: Båttur i solnedgången*
• Avbeställningsförsäkring och reseförsäkring**
• Administrationsavgift, 95 kr (tillkommer om du önskar få bokningsbekräftelse och avresebrev skickat med vanlig post) 

*Vänligen notera att det inte går att anmäla sig till extrautflykten på förhand, utan att anmälan sker på plats i Muskat.

**Reseförsäkring – med Komplement till hemförsäkring slipper du självrisk – eller upprepade självrisker vid flera skadehändelser på samma resa.

Hotell

Andra liknande resor