Skip to main content

Kulturens pärla Krakow

gamla stadsdelen i krakow med torget på kulturresa till krakow
vacker arkitektur och polsk mat på kulturresa till krakow
st mary bailikan i krakow
besök auschwitz på resa till krakow
par utforskar krakow på en kulturresa
vår i krakow med blommor och wawelslottet
Fästningen på Wawelberget i Krakow
vackra byggnader vid wawelslottet i krakow
påskmarknad på torget i Krakow under en resa
Status:
Återkommer 2023

Resa till förtrollande vackra Krakow 2023, en kulturresa i perfekta omgivningar

Följ med oss på en gruppresa till Polens vackra stad Krakow! Från vårt härliga hotell mitt i centrum har vi på denna resa direkt tillgång till stadens kulturella pärlor, alla restauranger och det avslappnande vardagslivet. Osedvanligt många sevärdheter som är upptagna på UNESCO:s världsarvslista väntar oss på den här resans alla utflykter och som pricken över i:et även ett för många överraskande gott polskt kök.

Därför ska du resa med oss på storstadsresa i Krakow:

  • Vi kommer till Krakows största sevärdheter
  • Minnen som berör vid Auschwitz-Birkenau
  • 4-stjärnigt hotell i den judiska stadsdelen
  • Möjlighet för en stämningsfull konsertupplevelse

En levande stad som har mycket att berätta

Som Polens kulturella centrum med en över 1 000 år gammal historia är Krakow en verklig smältdegel av både gammal och nyare tids historia, ett arkitektoniskt mästerverk och ett religiöst centrum i Polen. Besökare lockas omedelbart av den vackra och välbevarade arkitekturen som finns bakom stadens murar och bjuder in till att utforska det charmiga, kullerstensbelagda centrumet ytterligare. För den som är intresserad av kultur och historia finns här allt man kan önska sig av vackra torg, kyrkor och monument. Samtidigt finns det ett avslappnat vardagsliv för stadens knappt 800 000 invånare med många högre lärosäten, restauranger, caféer och affärer, som inte stör upplevelsen av en vacker medeltidsstad utan snarare bidrar till en fantastisk stämning.

Staden är den perfekta utgångspunkten för en kulturresa fylld av upplevelser.

Kort dagsprogram för resan:

Dag 1: Ankomst till Krakow. Middag på lokal restaurang (M)
Dag 2: Stadsrundtur i gamla stan och i den judiska stadsdelen (F)
Dag 3: Utflykt till Auschwitz-Birkenau och möjlighet för extra utflykt: konsertkväll med klassisk musik(F)
Dag 4:  Utflykt till saltgruvan med den underjordiska kyrkan i Wieliczka (F)
Dag 5: Hemresa (F)

F = Frukost M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Sök resa

Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Krakow och middag på restaurang (M)

Efter vår ankomst till flygplatsen Krakow-Balice åker vi till vårt centralt belägna hotell. Efter incheckningen beger vi oss direkt till restaurangen där vi ska inta en gemensam middag med hela gruppen. Restaurangen ligger precis innanför stadsmurarna och högst 10 minuters promenad från hotellet. Här får vi en härlig 3-rättersmeny och en inblick i vad det polska köket har att bjuda på.

Dag 2: Det historiska Krakow och judarnas historia (F)

Idag ska vi utforska allt det som Krakows centrala delar har att bjuda på. Vi ska påbörja dagens guidade stadsvandring i den judiska stadsdelen Kazimierz. Kazimierz var i tidernas början en separat stad med egna stadsmurar tills den blev en del av Krakow på 1800-talet. Stadsdelen har varit judiskt präglad sedan omkring år 1500 och blev snabbt ett judiskt kulturellt centrum. Alla synagogorna i stadsdelen vittnar om detta inflytande. Arkitekturen är också annorlunda än i ”det andra” Krakow, och allra vackrast och charmigast är torget på Szerokagatan.

Vi besöker sedan det imponerande komplexet av historiska byggnader i fästningen på Wawelberget som inkluderar det gamla kungliga slottet och Wawelkatedralen. Fästningen är en mycket central del av Polens tidigare och nuvarande historia, först som kungligt slott varifrån landet regerades i århundraden och senare, under 1900-talet, fungerade slottet som residens för Polens president och under andra världskriget för den av Nazityskland insatte generalguvernören.

Stadsvandringen tar oss vidare genom gamla stan där vi ser universitetets äldsta byggnader som härstammar från 1300-talet och är de näst äldsta i Centraleuropa efter Prag. En annan av dagens höjdpunkter är den stora marknadsplatsen mitt i gamla stan. Ett stort torg som omgärdas av den gamla saluhallen och med St. Mary Basilikan i det ena hörnet. Om energin räcker till finns det sedan tid till att utforska staden mer på egen hand, eller till en välförtjänt vila på hotellet.

Vackra Krakow i morgonljuset på en resa i Polen.
Bild: St. Mary-basilikan och det stora torget i Krakow

Dag 3 - Auschwitz-Birkenau och möjlighet för extra utflykt: konsertkväll (F)

Efter ett par dagar då vi har upplevt några av Polens allra bästa och charmigaste sidor får vi idag stifta närmare bekantskap med det absolut mörkaste kapitlet i den senare polska och europeiska historien. Vi besöker Auschwitz–Birkenau – för de flesta den tydligaste symbolen för Nazitysklands utrotningar av judar. Historikerna är oeniga om exakt hur många människor som omkom i lägren. Man gissar på allt mellan en och fyra miljoner judar, polacker och många andra nationaliteter, som en följd av nazisternas beslut om att införa Endlösung i januari 1942.

Under kriget var Auschwitz ett enormt komplex med över 40 läger utspridda i regionen. Idag är den kvarvarande delen av komplexet Auschwitz-Birkenau statsmuseum. Muséet inrättades 1947 till minne av offren och har senare upptagits på UNESCO:s världsarvslista. Museet består av de två lägren Auschwitz I och Auschwitz II–Birkenau. Auschwitz I var ursprungligen ett fängelse som utöver att vara ett fångläger även hade gaskammare. Senare blev det administration för hela komplexet när det byggdes ut. Auschwitz II–Birkenau var komplexets stora utrotningsläger. Den kända bilden med järnvägsspåret som slutar vid lägrets port kommer härifrån. Vi besöker båda lägren och får en ovanligt nära och spännande inblick i lägren och deras historia.

Besöket är på många sätt en våldsam upplevelse, men det är även en viktig påminnelse om en inte alltför avlägsen dåtid.

Efter besöket åker vi tillbaka till Krakow dit vi anländer under eftermiddagen. 

Koncentrationslägret Auschwitz och sevärdheter i Krakow, Polen.
Bild: Lägret i Auschwitz II–Birkenau

För dem som önskar finns det under kvällen möjlighet att uppleva en stämningsfull konsert i en högtidlig miljö. Vi promenerar till den romersk-katolska kyrkan St. Peter and Paul church, som har adress i Krakows gamla stadsdel. Kyrkan byggdes under sent 1500-tal och är idag en av de största, historiska kyrkorna i Krakow. Framför det vackra altaret som är inrett i barock-stil och täckt i gulddetaljer, framför en ensemble av duktiga musikanter klassiska verk av världskända kompositörer som Frédéric Chopin, W.A. Mozart och Antonio Vivaldi. Från att orkestern börjar spela klockan 20:00 på kvällen har vi en timmes stämningsfull musikunderhållning att se fram emot.

Dag 4 – Saltgruvorna i Wieliczka (F)

Vi ska på en mycket speciell utflykt med en väldigt imponerande upplevelse i saltgruvorna i Wieliczka. Här får vi uppleva något av det mest förbluffande som människan har kommit på att göra: en underjordisk värld med kapell och kolonnader uthuggna i salt. Saltgruvorna är bland de äldsta och största i Europa och där har producerats salt under mer än 700 år. Området består av en labyrint med över 200 km tunnlar. 1978 blev Wieliczkagruvorna upptagna på UNESCO:s världsarvslista och här väntar oss en helt unik upplevelse. Vi går till fots djupt ner i underjorden på de omkring 350 trappstegen för att komma ned på första nivån 70 meter under marken. Här börjar vår guidade rundtur – en ca 2,5 km lång vandring som tar oss ned till den tredje nivån 135 meter under marken. Under tiden får vi höra myter och berättelser om gruvornas historia och uppleva de fantastiska skulpturer och kapell som är gjorda på eget initiativ av gruvarbetarna efter avslutat dagsverke. Efter vår rundtur tar vi den enklare vägen tillbaka till ”verkligheten” med hissen som också är en speciell upplevelse.

Observera att vår rundtur i gruvorna kan vara strapatsfylld för vissa eftersom vi ska gå sammanlagt ca 800 trappsteg, dock i första hand nedåt. Därför är det nödvändigt med bra skor och friska ben. Temperaturen ligger på ca 14 grader året runt så vi rekommenderar att man tar med en jacka. Tunnlarna och gångarna är ganska breda men de är inte lämpliga för personer som lider av klaustrofobi.

Saltgruvorna Wieliczka, kultur i Krakow.
Bild: Uthuggen konst i saltgruvorna i Wieliczka


När vi kommer tillbaka till Krakow och hotellet är resten av dagen och kvällen ledig att disponera fritt. Ett populärt besöksmål i Krakow är Schindlers emaljfabrik, som ger en ytterligare dimension till historien om förintelsen och andra världskriget och som visar Krakows historia under nazistockupationen. Det är också en historia om tyska nazister – ockupanterna som kom till Krakow i september 1939 och som brutalt inkräktade Krakows sekellånga historia av polsk-judiska relationer. Den gigantiska berättelsen om andra världskriget går här hand i hand med vardagslivet, och det personliga dramat hos individuella personer går om lott med tragedin som har påverkat en hel värld. Krigshistorien om den tyska emaljfabriken och dess ägare Oskar Schindler sattes i rampljuset av Steven Spielberg 1993 med filmen Schindler´s List. Sen dess har turister från hela världen kommit till museet för att besöka platsen där Schindler räddade livet på tusentals personer. 

Härutöver finns det gott om mysiga caféer, restauranger, butiker och gröna parker att spendera din dag i. Museumbesök går att varva med kaffepauser och restaurangmåltider. Oavsett vad du du väljer att hitta på, kan du se fram emot en härlig dag i denna sprudlande, europeiska storstad.

Uteservering vid det stora torget i gamla stan i Krakow.
Bild: En av de många uteserveringarna på det stora torget i gamla stan, Krakow. 

Dag 5 - Avsked av Krakow och hemresa (F)

Efter frukosten är det dags att lämna hotellet och Krakow, en resa fylld av upplevelser, och åka mot flygplatsen.


Väder

SE VÄDRET FÖR KRAKOW

För att se uppdaterad väderleksprognos gå in på smhi.se.

Väderkarta över den genomsnittliga temperaturen i Krakow per år.

Karta

Geografisk karta över Krakow i Polen.

 

Fakta om Krakow

Var ligger Krakow?

Krakow är Polens näst största stad, sett till befolkningsmängden, och är till ytan 326, 85 km2 stort. Staden ligger beläget i södra Polen, ca 300 km från Polens huvudstad Warszawa. Många är det som delar åsikten om att Krakow är en av Europas mest vackra städer och faktum är gamla stan återfinns på UNESCO:s lista över världsarv. 

Hur många bor här?

Det bor omkring 760 000 invånare i Krakow, och sett till hela storstadsområdet bor det nästan 1,5 miljoner människor.

Hur är vädret och klimatet?

Krakow erbjuder ett tempererat klimat med varma och torra somrar med medeltemperatur på ca 24 grader men med kallare vintrar som i snitt ger nollgradiga temperaturer. Staden ses som en året-runt-destination och erbjuder relativt bra väder från sen vår och sen höst, från maj till slutet av oktober.

Vad finns det för shoppingmöjligheter?

I de större städerna, liksom i Krakow, finns det en risk att utsättas för ficktjuvar, därav är det säkrast att använda kreditkort. Önskar du däremot att ta ut pengar finns det gott om banker och bankomater i staden. I Krakow kan du handla på stora köpcentrum som vanligtvis har öppet till så sent som 22.00. Vanliga mataffärer och mindre butiker håller normalt sett öppet precis som i Sverige, från 09.00/10.00 till 18.00/20.00

Hur tar jag mig runt?

Lokaltrafiken i Krakow fungerar bra, där stadens centrum främst trafikeras av spårvagnar och bussar. Önskar du åka med spårvagn gäller tidsbegränsade biljetter, medan biljetterna för bussen varierar beroende på resans längd eller avstånd. Beställa taxi gör du bekvämast via telefon. Det finns oftast även många taxibilar tillgängliga på taxistationerna, men då framkörning är gratis rekommenderas telefon. Polsk taxi är relativt billig jämfört med andra europeiska städer och en resa kostar normalt mellan 1.20 – 2 zloty per kilometer. Ska du åka en längre bit kan ett bra tips vara att komma överens om priset med taxiföraren innan avresa.

Finns det något jag bör tänka på?

Ska du besöka Krakow kan du köpa deras turistkort som ger dig gratis inträde, alternativt reducerat pris, till många utav stadens turistattraktioner. Kortet ger dig även gratis biljetter till stadsbussarna, fri entré till museer samt reducerat pris på sport- och nöjescentrum, utvalda hotell och restauranger. Du kan köpa Krakows turistkort via länken: http://www.krakowcard.com, och välja det kort som passar dig bäst.
Du kommer lättast åt internet på de internetcaféer som finns i staden. Vissa av dem har till och med öppet dygnet runt. För omkring 2-7 zloty kan du surfa i en timme. Har du med egen laptop kan du även få tillgång till internet vid olika hotspots i centrum samt på vissa hotell.

Visste du att...

… år 2013 röstade Lonely planet fram Krakows torg som det bästa torget i världen?
… Krakow var Polens huvudstad i över 500 år?

Andra liknande resor

Trustpilot