Kulturens pärla Krakow

St. Mary Basilikan i Krakow
Wawelkatedralen och färgglada dockor i Krakow
Häst och vagn på torget i Krakow
Polska korvar på en matmarknad
Man dricker polsk öl på en påskmarknad på torget i Krakow
Marknadsplatsen mitt i gamla stan i Krakow
Fästningen på Wawelberget i Krakow
St. Mary Basilikan i Krakow
påskmarknad på torget i Krakow under en resa

Resa till förtrollande vackra Krakow, en kulturresa i perfekta omgivningar

Följ med oss på en gruppresa till Krakow! Från vårt härliga hotell mitt i centrum har vi på denna resa direkt tillgång till stadens kulturella pärlor, alla restauranger och det avslappnande vardagslivet. Osedvanligt många sevärdheter som är upptagna på UNESCO:s världsarvslista väntar oss på den här resans alla utflykter och som pricken över i:et även ett för många överraskande gott polskt kök.

Som Polens kulturella centrum med en över 1 000 år gammal historia är Krakow en verklig smältdegel av både gammal och nyare tids historia, ett arkitektoniskt mästerverk och ett religiöst centrum i Polen. Besökare lockas omedelbart av den vackra och välbevarade arkitekturen som finns bakom stadens murar och bjuder in till att utforska det charmiga, kullerstensbelagda centrumet ytterligare. För den som är intresserad av kultur och historia finns här allt man kan önska sig av vackra torg, kyrkor och monument. Samtidigt finns det ett avslappnat vardagsliv för stadens knappt 800 000 invånare med många högre lärosäten, restauranger, caféer och affärer, som inte stör upplevelsen av en vacker medeltidsstad utan snarare bidrar till en fantastisk stämning.

Staden är den perfekta utgångspunkten för en kulturresa fylld av upplevelser.

Kort dagsprogram för resan*:

Dag 1: Ankomst till Krakow. Stadsrundtur i gamla stan och i den judiska stadsdelen. Middag på lokal restaurang (M)
Dag 2: Utflykt till saltgruvan med den underjordiska kyrkan i Wieliczka (F)
Dag 3: Utflykt till Auschwitz-Birkenau (F)
Dag 4: Ledig dag eller extra utflykt till Nowa Huta. Middag på fin lokal restaurang (F, M)
Dag 5: Hemresa (F)

F = Frukost M = Middag

* Vid avresa från Köpenhamn är dagsprogrammet i ändrad ordning. Se "dagsprogram för avresa från Köpenhamn" för detaljerat dagsprogram.

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Pris från:
6 295:-
Dagar:5
Boka resa »

Dagsprogram

Dag 1- Det historiska Krakow och judarnas historia (M)

Efter vår ankomst till flygplatsen Krakow-Balice åker vi till vårt centralt belägna hotell. Därefter åker vi till den judiska stadsdelen Kazimierz, där vår guidade stadsvandring börjar. Kazimierz var i tidernas början en separat stad med egna stadsmurar tills den blev en del av Krakow på 1800-talet. Stadsdelen har varit judiskt präglad sedan omkring år 1500 och blev snabbt ett judiskt kulturellt centrum. Alla synagogorna i stadsdelen vittnar om detta inflytande. Arkitekturen är också annorlunda än i ”det andra” Krakow, och allra vackrast och charmigast är torget på Szerokagatan.

Vi besöker sedan det imponerande komplexet av historiska byggnader i fästningen på Wawelberget som inkluderar det gamla kungliga slottet och Wawelkatedralen. Fästningen är en mycket central del av Polens tidigare och nuvarande historia, först som kungligt slott varifrån landet regerades i århundraden och senare, under 1900-talet, fungerade slottet som residens för Polens president och under andra världskriget för den av Nazityskland insatte generalguvernören.

Stadsvandringen tar oss vidare genom gamla stan där vi ser universitetets äldsta byggnader som härstammar från 1300-talet och är de näst äldsta i Centraleuropa efter Prag. En annan av dagens höjdpunkter är den stora marknadsplatsen mitt i gamla stan. Ett stort torg som omgärdas av den gamla saluhallen och med St. Mary Basilikan i det ena hörnet. Om energin räcker till finns det sedan tid till att utforska staden mer på egen hand, eller till en välförtjänt vila på hotellet.

Därefter träffas vi och går tillsammans till restaurangen. Restaurangen ligger precis innanför stadsmurarna och högst 10 minuters promenad från hotellet. Här får vi en härlig 3-rättersmeny och en inblick i vad det polska köket har att bjuda på.

St. Mary Basilica - Krakow
Bild: St. Mary Basilikan

Dag 2: Krakow och Wieliczka (F)

Vi ska på en mycket speciell utflykt med en väldigt imponerande upplevelse i saltgruvorna i Wieliczka. Här får vi uppleva något av det mest förbluffande som människan har kommit på att göra: en underjordisk värld med kapell och kolonnader uthuggna i salt. Saltgruvorna är bland de äldsta och största i Europa och där har producerats salt under mer än 700 år. Området består av en labyrint med över 200 km tunnlar. 1978 blev Wieliczkagruvorna upptagna på UNESCO:s världsarvslista och här väntar oss en helt unik upplevelse. Vi går till fots djupt ner i underjorden på de omkring 350 trappstegen för att komma ned på första nivån 70 meter under marken. Här börjar vår guidade rundtur – en ca 2,5 km lång vandring som tar oss ned till den tredje nivån 135 meter under marken. Under tiden får vi höra myter och berättelser om gruvornas historia och uppleva de fantastiska skulpturer och kapell som är gjorda på eget initiativ av gruvarbetarna efter avslutat dagsverke. Efter vår rundtur tar vi den enklare vägen tillbaka till ”verkligheten” med hissen som också är en speciell upplevelse.

Observera att vår rundtur i gruvorna kan vara strapatsfylld för vissa eftersom vi ska gå sammanlagt ca 800 trappsteg, dock i första hand nedåt. Därför är det nödvändigt med bra skor och friska ben. Temperaturen ligger på ca 14 grader året runt så vi rekommenderar att man tar med en jacka. Tunnlarna och gångarna är ganska breda men de är inte lämpliga för personer som lider av klaustrofobi.

När vi kommer tillbaka till Krakow och hotellet är resten av dagen och kvällen ledig att disponera fritt.

Wieliczka saltmine
Bild: Saltgruvorna i Wieliczka.

Dag 3 - Oswiecim (Auschwitz-Birkenau) (F)

Efter ett par dagar då vi har upplevt några av Polens allra bästa och charmigaste sidor får vi idag stifta närmare bekantskap med det absolut mörkaste kapitlet i den senare polska och europeiska historien. Vi besöker Auschwitz–Birkenau – för de flesta den tydligaste symbolen för Nazitysklands utrotningar av judar. Historikerna är oeniga om exakt hur många människor som omkom i lägren. Man gissar på allt mellan en och fyra miljoner judar, polacker och många andra nationaliteter, som en följd av nazisternas beslut om att införa Endlösung i januari 1942.

Under kriget var Auschwitz ett enormt komplex med över 40 läger utspridda i regionen. Idag är den kvarvarande delen av komplexet Auschwitz-Birkenau statsmuseum. Muséet inrättades 1947 till minne av offren och har senare upptagits på UNESCO:s världsarvslista. Museet består av de två lägren Auschwitz I och Auschwitz II–Birkenau. Auschwitz I var ursprungligen ett fängelse som utöver att vara ett fångläger även hade gaskammare. Senare blev det administration för hela komplexet när det byggdes ut. Auschwitz II–Birkenau var komplexets stora utrotningsläger. Den kända bilden med järnvägsspåret som slutar vid lägrets port kommer härifrån. Vi besöker båda lägren och får en ovanligt nära och spännande inblick i lägren och deras historia.

Besöket är på många sätt en våldsam upplevelse, men det är även en viktig påminnelse om en inte alltför avlägsen dåtid.

Efter besöket åker vi tillbaka till Krakow dit vi anländer under eftermiddagen. Sedan är resten av dagen och kvällen ledig att disponera fritt.

Auschwitz togspor
Bild: Auschwitz II–Birkenau.

Dag 4 – Krakow på egen hand eller utflykt till Nowa Huta (F, M)

Denna dag står i kommunismens tecken. Vi tar oss tillbaka i tiden när vi besöker Nowa Huta, som betyder det nya stålverket, som byggdes som en separat stadsdel i slutet av 1950-talet. Det var i detta mäktiga stålverk som järnmalmen från Sovjetunionen bearbetades. Nowa Huta grundades som ett kommunistiskt prestigeprojekt, uppbyggt runt det stora stålverket endast 10 km utanför Krakows centrum. 

Nowa Huta blev den socialistiska förebildsstaden som skulle visa vägen in i framtiden; det nya samhället. Här ger vår guide en klar bild av hur vardagen såg ut; vad kunde du få på ditt ransoneringskort och hur bodde man? Vi upplever breda avenyer och socialistisk arkitektur medan vi lär oss mer om livet i det kommunistiska Polen mellan åren 1945 och 1989. Vi besöker stålverkets huvudbyggnad och Arka Pana-kyrkan som blev symbol för kampen om det fria Polen under kommunismen.

Avslutningen av utflykten är en lunch på en autentisk restaurang som vittnar om kommunismens gyllene tider. På resan tillbaka till hotellet finns möjlighet att stiga av vid Schindlers emaljfabrik som idag är ett museum över Polen under 2:a världskriget. Utflykten till Nowa Huta ger en bra inblick i livet i Krakow under kommunismen och visar upp en imponerande arkitektur.

Vid ankomsten till hotellet i Krakow i slutet av dagen har vi tid att göra oss klara innan vi med hela gruppen går ut och äter en avslutningsmiddag på en fin lokal restaurang.

Dag 5 - Avsked av Krakow och hemresa (F)

Efter frukosten är det dags att lämna hotellet och Krakow, en resa fylld av upplevelser, och åka mot flygplatsen.


Väder

SE VÄDRET FÖR KRAKOW

För att se uppdaterad väderleksprognos gå in på smhi.se.

Genomsnittlig max dygnstemperatur per månad / Genomsnittlig dygnstemperatur per månad / Genomsnittlig minimum dygnstemperatur per månad

Karta

Karta för resan Kulturens pärla Krakow

Dagsprogram för avresa från Köpenhamn

Dag 1: Ankomst, kort vandring och det polska köket (M)

Efter vår ankomst till flygplatsen Krakow-Balice under eftermiddagen åker vi till vårt centralt belägna hotell.
Därefter träffas vi och går tillsammans till den gamla stadsdelen för att få vårt första möte med den polska maten på restaurang Czerwone Korale. Restaurangen ligger precis innanför stadsmurarna. Här får vi en härlig 3-rättersmeny och en inblick i vad det polska köket har att bjuda på. Efter restaurangbesöket finns det goda möjligheter till att gå en kvällsvandring runt torget, Rynek Glowny, sätta sig på ett mysigt café eller gå tillbaka till hotellet.

Dag 2: Den gamla staden, slottet och den judiska stadsdelen Kazimerz (F)

När vi har intagit vår frukost på hotellets restaurang är det dags för att på allvar börja uppleva den vackra staden. Vi besöker den judiska stadsdelen Kazimierz, där vår guidade stadsvandring börjar. Kazimierz var i tidernas början en separat stad med egna stadsmurar tills den blev en del av Krakow på 1800-talet. Stadsdelen har varit judiskt präglad sedan omkring år 1500 och blev snabbt ett judiskt kulturellt centrum. Alla synagogorna i stadsdelen vittnar om detta inflytande. Arkitekturen är också annorlunda än i ”det andra” Krakow, och allra vackrast och charmigast är torget på Szerokagatan.

Vi besöker sedan det imponerande komplexet av historiska byggnader i fästningen på Wawelberget som inkluderar det gamla kungliga slottet och Wawelkatedralen. Fästningen är en mycket central del av Polens tidigare och nuvarande historia, först som kungligt slott varifrån landet regerades i århundraden och senare, under 1900-talet, fungerade slottet som residens för Polens president och under andra världskriget för den av Nazityskland insatte generalguvernören.

Stadsvandringen tar oss vidare genom gamla stan där vi ser universitetets äldsta byggnader som härstammar från 1300-talet och är de näst äldsta i Centraleuropa efter Prag. En annan av dagens höjdpunkter är den stora marknadsplatsen mitt i gamla stan. Ett stort torg som omgärdas av den gamla saluhallen och med St. Mary Basilikan i det ena hörnet. Om energin räcker till finns det sedan tid till att utforska staden mer på egen hand, eller till en välförtjänt vila på hotellet.

St. Mary Basilica - Krakow
Bild: St. Mary Basilikan.

Dag 3: Oswiecim (Auschwitz-Birkenau) (F)

Efter ett par dagar då vi har upplevt några av Polens allra bästa och charmigaste sidor får vi idag stifta närmare bekantskap med det absolut mörkaste kapitlet i den senare polska och europeiska historien. Vi besöker Auschwitz–Birkenau – för de flesta den tydligaste symbolen för Nazitysklands utrotningar av judar. Historikerna är oeniga om exakt hur många människor som omkom i lägren. Man gissar på allt mellan en och fyra miljoner judar, polacker och många andra nationaliteter, som en följd av nazisternas beslut om att införa Endlösung i januari 1942.

Under kriget var Auschwitz ett enormt komplex med över 40 läger utspridda i regionen. Idag är den kvarvarande delen av komplexet Auschwitz-Birkenau statsmuseum. Muséet inrättades 1947 till minne av offren och har senare upptagits på UNESCO:s världsarvslista. Museet består av de två lägren Auschwitz I och Auschwitz II–Birkenau. Auschwitz I var ursprungligen ett fängelse som utöver att vara ett fångläger även hade gaskammare. Senare blev det administration för hela komplexet när det byggdes ut. Auschwitz II–Birkenau var komplexets stora utrotningsläger. Den kända bilden med järnvägsspåret som slutar vid lägrets port kommer härifrån. Vi besöker båda lägren och får en ovanligt nära och spännande inblick i lägren och deras historia.

Besöket är på många sätt en våldsam upplevelse, men det är även en viktig påminnelse om en inte alltför avlägsen dåtid.

Efter besöket åker vi tillbaka till Krakow dit vi anländer under eftermiddagen. Sedan är resten av dagen och kvällen ledig att disponera fritt.

Auschwitz togspor
Bild: Auschwitz II–Birkenau

Dag 4: Krakow och Wieliczka (F, M)

Vi ska på en mycket speciell utflykt med en väldigt imponerande upplevelse i saltgruvorna i Wieliczka. Här får vi uppleva något av det mest förbluffande som människan har kommit på att göra: en underjordisk värld med kapell och kolonnader uthuggna i salt. Saltgruvorna är bland de äldsta och största i Europa och där har producerats salt under mer än 700 år. Området består av en labyrint med över 200 km tunnlar. 1978 blev Wieliczkagruvorna upptagna på UNESCO:s världsarvslista och här väntar oss en helt unik upplevelse. Vi går till fots djupt ner i underjorden på de omkring 350 trappstegen för att komma ned på första nivån 70 meter under marken. Här börjar vår guidade rundtur – en ca 2,5 km lång vandring som tar oss ned till den tredje nivån 135 meter under marken. Under tiden får vi höra myter och berättelser om gruvornas historia och uppleva de fantastiska skulpturer och kapell som är gjorda på eget initiativ av gruvarbetarna efter avslutat dagsverke. Efter vår rundtur tar vi den enklare vägen tillbaka till ”verkligheten” med hissen som också är en speciell upplevelse.

Observera att vår rundtur i gruvorna kan vara strapatsfylld för vissa eftersom vi ska gå sammanlagt ca 800 trappsteg, dock i första hand nedåt. Därför är det nödvändigt med bra skor och friska ben. Temperaturen ligger på ca 14 grader året runt så vi rekommenderar att man tar med en jacka. Tunnlarna och gångarna är ganska breda men de är inte lämpliga för personer som lider av klaustrofobi.

När vi kommer tillbaka till Krakow och hotellet är resten av dagen på egen hand, innan vi på kvällen möts för en gemensam middag på en lokal restaurang.

Wieliczka saltmine

Bild: Saltgruvorna i Wieliczka

Dag 5: Ledig dag eller extra utflykt till Nowa Huta. Hemresa (F)

Denna dag står i kommunismens tecken. Vi tar oss tillbaka i tiden när vi besöker Nowa Huta, som betyder det nya stålverket, som byggdes som en separat stadsdel i slutet av 1950-talet. Det var i detta mäktiga stålverk som järnmalmen från Sovjetunionen bearbetades. Nowa Huta grundades som ett kommunistiskt prestigeprojekt, uppbyggt runt det stora stålverket endast 10 km utanför Krakows centrum. 

Nowa Huta blev den socialistiska förebildsstaden som skulle visa vägen in i framtiden; det nya samhället. Här ger vår guide en klar bild av hur vardagen såg ut; vad kunde du få på ditt ransoneringskort och hur bodde man? Vi upplever breda avenyer och socialistisk arkitektur medan vi lär oss mer om livet i det kommunistiska Polen mellan åren 1945 och 1989. Vi besöker stålverkets huvudbyggnad, Arka Pana-kyrkan som blev symbol för kampen om det fria Polen under kommunismen, kommunistmuseet samt ett äkta skyddsrum från kalla kriget.

Avslutningen av utflykten är en lunch på en autentisk restaurang som vittnar om kommunismens gyllene tider. Utflykten till Nowa Huta ger en bra inblick i livet i Krakow under kommunismen och visar upp en imponerande arkitektur.

Efter ankomsten till Krakow har vi tid på egen hand innan vi sent på eftermiddagen åker mot flygplatsen och härefter hemresa med direktflyg.

Fakta om Krakow

Geografi och demografi

Krakow är Polens näst största stad, sett till befolkningsmängden, och är till ytan 326, 85 km2 stort. I Staden bor det omkring 760 000 invånare, och sett till hela storstadsområdet bor det nästan 1,5 miljoner människor. Krakow ligger beläget i södra Polen, ca 300 km från Polens huvudstad Warszawa.

Väder och klimat

Krakow erbjuder ett tempererat klimat med varma och torra somrar med medeltemperatur på ca 24 grader men med kallare vintrar som i snitt ger nollgradiga temperaturer. Staden ses som en året-runt-destination och erbjuder relativt bra väder från sen vår och sen höst, från maj till slutet av oktober.

Shopping & öppettider

I de större städerna, liksom i Krakow, finns det en risk att utsättas för ficktjuvar, därav är det säkrast att använda kreditkort. Önskar du däremot att ta ut pengar finns det gott om banker och bankomater i staden. I Krakow kan du handla på stora köpcentrum som vanligtvis har öppet till så sent som 22.00. Vanliga mataffärer och mindre butiker håller normalt sett öppet precis som i Sverige, från 09.00/10.00 till 18.00/20.00

Att ta sig runt

Lokaltrafiken i Krakow fungerar bra, där stadens centrum främst trafikeras av spårvagnar och bussar. Önskar du åka med spårvagn gäller tidsbegränsade biljetter, medan biljetterna för bussen varierar beroende på resans längd eller avstånd. Beställa taxi gör du bekvämast via telefon. Det finns oftast även många taxibilar tillgängliga på taxistationerna, men då framkörning är gratis rekommenderas telefon. Polsk taxi är relativt billig jämfört med andra europeiska städer och en resa kostar normalt mellan 1.20 – 2 zloty per kilometer. Ska du åka en längre bit kan ett bra tips vara att komma överens om priset med taxiföraren innan avresa.

Bra att veta

Ska du besöka Krakow kan du köpa deras turistkort som ger dig gratis inträde, alternativt reducerat pris, till många utav stadens turistattraktioner. Kortet ger dig även gratis biljetter till stadsbussarna, fri entré till museer samt reducerat pris på sport- och nöjescentrum, utvalda hotell och restauranger. Du kan köpa Krakows turistkort via länken: http://www.krakowcard.com, och välja det kort som passar dig bäst.
Du kommer lättast åt internet på de internetcaféer som finns i staden. Vissa av dem har till och med öppet dygnet runt. För omkring 2-7 zloty kan du surfa i en timme. Har du med egen laptop kan du även få tillgång till internet vid olika hotspots i centrum samt på vissa hotell.

Visste du att...

… år 2013 röstade Lonely planet fram Krakows torg som det bästa torget i världen?
… Krakow var Polens huvudstad i över 500 år?

Avgångar & priser

  Begränsa sökningen:
Avresa Avreseort Destination Från pris
3/9 - 7/9 Stockholm - Arlanda
Se flygtider
Kulturens pärla Krakow
Golden Tulip Kazimierz
6 295:- Boka »
10/9 - 14/9 Stockholm - Arlanda
Se flygtider
Kulturens pärla Krakow
Golden Tulip Kazimierz
6 295:- Boka »
17/9 - 21/9 Stockholm - Arlanda
Se flygtider
Kulturens pärla Krakow
Golden Tulip Kazimierz
6 295:- Boka »
24/9 - 28/9 Köpenhamn
Se flygtider
Kulturens pärla Krakow
Golden Tulip Kazimierz
6 295:- Boka »
24/9 - 28/9 Stockholm - Arlanda
Se flygtider
Kulturens pärla Krakow
Golden Tulip Kazimierz
6 295:- Boka »
1/10 - 5/10 Stockholm - Arlanda
Se flygtider
Kulturens pärla Krakow
Golden Tulip Kazimierz
6 295:- Boka »
8/10 - 12/10 Köpenhamn
Se flygtider
Kulturens pärla Krakow
Golden Tulip Kazimierz
6 295:- Boka »
8/10 - 12/10 Stockholm - Arlanda
Se flygtider
Kulturens pärla Krakow
Golden Tulip Kazimierz
6 295:- Boka »

Information om resan

På den här resan är antalet deltagare max 34 personer.
Extrautflykterna genomförs vid minst 15 deltagare.

Priset inkluderar:

 • Flyg Stockholm/Köpenhamn - Krakow t/r, inkl. transfer

 • 4 nätter på hotell 3* eller 4* i centrala Krakow

 • 4 x frukost

 • 2 x middag på fina lokala restauranger (inkl. vatten samt kaffe/te)

 • Wieliczka saltgruvor

 • Auschwitz-Birkenau

 • Stadsvandring i Krakow

 • Transporter enligt program

 • Svensktalande reseledare

Priset inkluderar inte:

 • Enkelrumstillägg, 1395 kr.

 • Utflykt till Nowa Huta, 375 kr

 • Övriga entréer ej nämnda ovan

 • Administrationsavgift 95 kr, gäller på bokningar via post. (Gäller inte vid online bokningar)

De extra utflykterna ska beställas hemifrån, vid bokning eller senast en månad innan avresa.

Hotell

Övernattning Dag 1 - 5

Golden Tulip Kazimierz
****
Golden Tulip Krakow Kazimierz är det helt nybyggda 4-stjärniga hotellet som ligger beläget i hjärtat av den historiska judiska stadsdelen i Krakow. Här kan du njuta av bekväml ....