Skip to main content

Krakow med Svensk Damtidning

Mysig uteservering vid det stora torget i Krakow bredvid St. Mary-basilikan på gruppresa.
Statyer och gamla hus i de judiska kvarteren Kazimierz på en gruppresa till Krakow.
Wawelslottet och utsikt över Krakow stad på en läsresa med Svensk Damtidning.
Stämningafull, privat Chopin konsert och bubbel i Krakow.
Vacker byggnad och fontän i centrala Krakow på en gruppresa med Kulturresor Europa och Svensk Damtidning.
Krakow stad från ovan med St. Mary-basilikan på en gruppresa till Krakow.
Kapell, kistor och utgrävda sjöar i de underjordiska saltgruvorna i Wieliczka, utanför Krakow.
Status:
Fullt

Kulturspäckade dagar i Krakow tillsammans med Svensk Damtidning

Unna dig några härliga och upplevelserika dagar i Polens kulturella huvudstad Krakow tillsammans med oss och Svensk Damtidning. Här finns allt att önska! Mysiga restauranger, medryckande folkmusik, bra shopping och framförallt mycket historia. Vi hittar ovanligt många världsarv i Krakow, både på mark och under jord, och i jakten på dessa sevärdheter kommer vi att lära oss mer om stadens tusenåriga historia från vår duktiga, svensktalande reseledare. Välkommen att uppleva Krakow!

Därför ska du resa med oss på en kulturresa till Krakow:

  • 4-stjärnigt och centralt beläget hotell
  • Guidade stadsvandringar som visar stadens största sevärdheter
  • Kulturella besök på slott och i underjordiska gruvor
  • Festliga tillställningar i form av konsert och middagsunderhållning 

Krakow är rik på historia och världsarv

Krakow är erkänt för att vara ett kulturellt och historiskt centrum i Polen. Med välbevarade byggnader som är flera hundra år gamla, historiska slott och unika kvarter är en promenad genom Krakow en tidsresa i sig. Vår svensktalande reseledare kan staden på sina tio fingrar och han låter oss inte säga hejdå till Krakow utan att vi har fått höra alla intressanta och spännande berättelser. Vi guidas runt i de charmiga judiska kvarteren där vi också bor på ett fyrstjärnigt hotell under resan. Vi har också inkluderat besök på det fantastiska Wawelslottet och i de underjordiska saltgruvorna i Wieliczka - två helt skilda besök som framhäver mångfalden i stadens historia. 

Festliga tillställningar

Kultur är så mycket mer än historia och världsarv. Kultur är också traditioner, gastronomi och musik. För att vi ska lära känna Krakows alla sidor har vi lagt in en stämningsfull middag med traditionell folkmusik i programmet. Vi har dessutom en privat konsert med kompositören Chopins fantastiska verk att se fram emot. När vi inte spetsar ören och lyssnar till den klassiska musiken som ljuder från scen, skålar vi i bubbel och njuter av den exklusiva atomsfären som råder.

Med oss har vi Herman Lindqvist 

Från resans början till slut får vi sällskap av Herman Lindqvist som bland annat har titlarna författare, populärhistoriker och utrikeskorrespondent på sitt CV. Herman har skrivit över sextio böcker inom historia, skönlitteratur, biografi och kåseri och på resan förmedlar han sin bild av Krakow. 

Kort dagsprogram för resan till Krakow:

Dag 1: Ankomst till Krakow, stadsrundtur i gamla staden
Dag 2: Saltgruvorna i Wieliczka och privat Chopin-konsert på eftermiddagen med ett glas bubbel (F)
Dag 3: Stadsrundtur i den judiska stadsdelen med besök på slottet. Middag med folkmusik (F, M)
Dag 4: Hemresa (F)

F = Frukost M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Resan är ett samarbete mellan magasinet Svensk Damtidning och Kulturresor Europa.

Resor i samarbete med Svensk Damtidning.

Sök resa

Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Krakow, stadsrundtur i gamla stan

Vi anländer till flygplatsen Krakow-Balice och efter att vi har blivit hälsade välkomna av vår svensktalande reseledare åker vi till vårt centralt belägna hotell Golden Tulip Kazimierz. Vi ödslar ingen tid så efter incheckningen på hotellet påbörjar vi dagens guidade vandring i gamla stan.

Vi tar rygg på vår kunniga reseledare som visar oss den stora marknadsplatsen som breder ut sig mitt i centrum. Förutom att vara en livfull knutpunkt för såväl lokalbor som besökare är torget rikt på historiska byggnader såsom den anrika saluhallen och St. Mary Basilikan. Vi tar temat historiska byggnader vidare när vi fortsätter till Krakows universitetsbyggnader. De allra äldsta byggnaderna tillhörande universitetet 700 år gammal vilket placerar dem på andra plats över de äldsta byggnaderna i hela Centraleuropa. 

Om du har nyfikenheten och energin efter vår stadsvandring finns det tid till att utforska staden mer på egen hand. En välförtjänt vila på hotellet kan också vara välkomnande efter första resdagen.

St. Mary-basilikan och det stora torget i Krakow.
Bild: St. Mary-basilikan och det stora torget i Krakow

Dag 2: Saltgruvorna i Wieliczka och privat Chopin-konsert på eftermiddagen med ett glas bubbel (F)

Idag står en mycket speciell utflykt på programmet då vi ska få uppleva något av det mest häpnadsväckande som människan har lyckats konstruera. I Wieliczka gömmer sig en underjordisk värld där man har huggit ut kapell och kolonnader i saltgruvorna. Dessa saltgruvor är bland de äldsta och största i Europa och saltproduktionen här är mer än 700 år gammal. Att UNESCO förklarade Wieliczka som världsarv år 1978 kom inte som en större förvåning.

Saltgruvorna består av ett 200 km långt tunnelsystem och för att ta sig ner i underjorden till första nivån som ligger 70 meter under mark tar man trapporna. Cirka 350 trappsteg skiljer marknivån från den undre jorden och väl nere börjar vår guidade rundtur. Vår 2,5 km långa vandring tar oss djupare ner till den tredje nivån som vi hittar 135 meter under mark. Under rundturen får vi ta del av myter och berättelser om gruvornas historia och vi passerar fantastiska skulpturer och kapell som är gjorda på eget initiativ av gruvarbetarna efter avslutat dagsverke. När vår rundtur nere i saltgruvorna är avslutad tar vi den bekvämare vägen tillbaka till verkligheten med hissen som i sig är en speciell upplevelse.

Vi vill göra dig uppmärksam på att vår rundtur i gruvorna kan vara strapatsfylld för vissa eftersom vi sammanlagt går ca 800 trappsteg, dock i första hand nedåt. Det är därför nödvändigt att du går i fotriktiga skor och har friska ben. Temperaturen här nere ligger på ca 14 grader året runt så vi rekommenderar att du tar med en jacka. Tunnlarna och gångarna är ganska breda men de är inte lämpliga för personer som lider av klaustrofobi.

Saltgruvorna i Wieliczka.
Bild: Saltgruvorna i Wieliczka

Från underjordiska tunnlar och spännande utgrävningar tar dagen en helt ny vändning, nämligen till klassisk musik och bubbel. På eftermiddagen ska vi få höra de mest berömda och omtyckta verken av kompositören och pianisten Frédéric Chopin under en privat konsert. Konserthallen ligger centralt nära torget i gamla stan och vi tar oss dit med spårvagn. Väl framme har vi cirka 1 timmes underhållning och bubbel framför oss. Chopin föddes i Polen år 1810 och var en av de främsta pianisterna under den rådande tidsepoken "romantiken". I hans portfölj hittar vi över 170 verk och den mycket flitiga kompositören skrev allt från ballader och sonater till valser, nocturner och scherzo. Efter konserten har vi kvällen fri till egen disponering. 

Dag 3: Stadsrundtur i den judiska stadsdelen med besök på slottet. Middag med folkmusik (F, M)

Under resans första dag fick vi en introduktion till Krakows gamla stadsdelar och idag ska vi ta upp vår upptäcktsfärd på nytt genom att utforska den judiska stadsdelen Kazimierz.

Kazimierz var från början en egen stad där stadsmurar skiljde staden åt från Krakow fram till 1800-talet. Stadsdelen har haft en judisk prägel sedan år 1500 och det dröjde inte längre förens Kazimierz blev ett kulturellt centrum för judarna. Synagogorna och den annorlunda arkitekturen som vi kommer förbi i området vittnar om detta. Allra vackrast och charmigast är torget på Szerokagatan vilket vi givetvis ser till att inkludera i vår stadsrundtur.

Gamla hus i stadsdelen Kazimierz.
Bild: Gamla hus i stadsdelen Kazimierz

Från den judiska stadsdelen beger vi oss till det imponerande Wawelslottet vars komplex av historiska byggnader vilar på berget med samma namn. Komplexet inkluderar det gamla, kungliga slottet och Wawelkatedralen, och har en mycket central roll i Polens tidigare och nuvarande historia. Från början var Wawelslottet ett kungligt slott varifrån landet regerades i århundraden och senare, under 1900-talet, fungerade slottet som residens för Polens president. Under Andra Världskriget tillhörde slottet den av Nazityskland insatte generalguvernören. Vårt besök på slottet blir en historielektion som vi alltid kommer minnas.

Gamla hus i stadsdelen Kazimierz.
Bild: Det vackra Wawelslottet i Krakow

Efter stadsrundturen får vi tid till att svida om och göra oss redo för resans festliga avslutningsmiddag där kvällsmenyn serveras till den stämningsfulla, traditionella folkmusiken.  

Dag 4: Hemresa (F)

Efter frukost har det blivit dags för oss att lämna hotellet och Krakow och åka mot flygplatsen.

Karta

Geografisk karta över Krakow stad.

Väder

SE VÄDRET FÖR KRAKOW

För att se uppdaterad väderleksprognos gå in på smhi.se.

Väderkarta över den genomsnittliga temperaturen i Krakow per år.

Trustpilot