Skip to main content

Långtidssemester på Algarvekusten

Pris från:
17 995:-
Dagar:22
Boka resa

Långtidssemester på Algarvekusten i Portugal 2023 med boende i Albufeira

Åk med Kulturresor Europa på en härligt avslappnande resa till Algarvekusten i Portugal, som år efter år utnämns till en av Europas bästa stranddestinationer vid Europe Travel Awards, och som är det idealiska resmålet för långtidsresor.

Därför ska du resa med oss på långtidssemester på Algarvekusten:

  • Bekvämt boende på fyrstjärnigt hotell i vackra Albufeira
  • Alla utflykter inkluderade
  • Utforska Alentejoregionen med besök på vingård
  • Traditionell fadoafton

Bekvämt boende och sprudande upplevelser

Under våra långresor till Algarvekusten bor vi på ett fint fyrstjärnigt hotell i Albufeira med närhet till både strand och stadsliv. Vi njuter av det milda klimatet och åker på spännande och lärorika utflykter tillsammans med vår svensktalande reseledare. På resans utflykter stiftar vi närmare bekantskap med området när vi upplever enastående natur, lokalt marknadsliv, betagande utsikter, imponerande arkitektur, historiska fiskebyar och Europas allra västligaste punkt.

En destination värd många semesterdagar

Algarvekusten är med sin 150 kilometer långa kuststräcka och en genomsnittstemperatur på 20 grader som upplagd för en långtidssemester där avslappning, njutning, fördjupning och kulturella upplevelser står på programmet. Planera din resa efter egna önskemål och ta dig runt i området på egen hand eller följ med på vår utflykt till Alentejoregionen med olivodlingar och vinproduktion, och på Fadoafton med middag i Faro.

Fler upplevelser för de som önskar mer innehåll

Från och med hösten 2022 kommer reseledaren att arrangera ett antal frivilliga aktiviteter till självkostnadspris för de gäster som skulle vara intresserade av det. Det kan röra sig om quiz-kväll på hotellet, en gemensam middag på reseledarens favoritrestaurang, en promenad till en närliggande marknad, en omgång boule, minigolf eller boccia på stranden eller en bussutflykt till något intressant resmål i området. På detta sätt skapar vi mer innehåll på resan, samtidigt som det är helt frivilligt. Ett bra koncept tycker vi!

Kort dagsprogram för långtidssemestern på Algarvekusten, Portugal:

Dag 1: Ankomst till Faro och transport till hotellet (M)
Dag 2: Ledig dag för egna upplevelser (F, M)
Dag 3: Utflykt till Olhão, Tavira och Moncarapacho (F, M)
Dag 4–6: Lediga dagar för egna upplevelser (F, M)
Dag 7: Utflykt till Alte och Silves (F, M)
Dag 8–9: Lediga dagar för egna upplevelser (F, M)
Dag 10: Fadoafton (F, M)
Dag 11–12: Lediga dagar för egna upplevelser (F, M)
Dag 13: Utflykt till Castro Verde, Herdade da Figueirinha och Beja (F, M)
Dag 14–16: Lediga dagar till egna upplevelser (F, M)
Dag 17: Utflykt till Monchique med lokala delikatesser (F, M)
Dag 18–21: Lediga dagar till egna upplevelser (F, M)
Dag 22: Hemresa (F)

F = Frukost   M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Sök resa

Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Faro/Lissabon och transport till hotellet (M)

Vid ankomsten till Portugal möts vi av reseledaren som ser till att vi kommer fram ordentligt till vårt hotell i Albufeira.

Dag 2: Ledig dag till egna aktiviteter (F, M)

Den första dagen används med fördel till att gå på upptäcktsfärd i Albufeiras historiska centrum och besöka Torre de Relógio. Torre do Relógio betyder klockans torn och är ett gammalt arabiskt försvarstorn med en unik, öppen järnkrona från 1800-talet med klockspel. Från toppen har man den mest fantastiska utsikten över staden. Precis vid sidan av tornet ligger det arkeologiska museet som har en utställning om Albufeiras historia och utveckling från förhistorian fram till modern tid. En tur ner längs Rua da Egreja Velha där den gamla arabiska moskén låg är en tur tillbaka i tiden. Fortsätt sedan ner längs Rua da Bateria till fiskarnas strand, där restaurangerna lockar med nyfångad lunchfisk direkt från grillen. Eftermiddagen kan användas till att slappna av i solen eller en tur längs med strandpromenaden och sanddynerna mot öst.

Dag 3: Utflykt till Olhão, Tavira och Moncarapacho (F, M)

Dagens utflykt till den östra delen av Algarvekusten tar oss igenom Olhão – en fiskeby längs kusten med karaktäristisk arabisk arkitektur, vitputsade hus med takterrasser och traditionella skorstenar. Njut av en avslappnande promenad genom den färgglada marknaden vid havskanten där du möter de lokala invånarna som säljer sina produkter, många av dem ekologiskt odlade.

Härifrån fortsätter vi mot Tavira, där vi längs vägen får insupa den salta lukten och den friska brisen från havet. Här finns tid till att äta lunch på egen hand innan vi utforskar stadens landmärken; lämningar av det gamla slottet, Santa Maria-kyrkan och flera andra historiska byggnader som finns över hela staden.


Bild: Vy över Tavira

Resan tar oss sedan tillbaka genom Santa Luzia, ännu en liten fiskeby som är känd för sina lokala fiskares förmåga att fiska krabbor. Vi fortsätter till Mocarapacho där vi på  höstavgången besöker en olivoljekvarn belägen på ett område på hela 20 hektar. Vi vandrar runt bland olivlundarna och utforskar några av hemligheterna och kuriositeter kring denna nobla produkt, som anses vara en av de största skatterna på Algarvekusten och i hela Portugal. Givetvis finns det möjlighet att smaka den lokala olivoljan innan vi åker hemåt mot Albufeira igen. På våravgångarna besöker vi en apelsinfarm, där vi får en rundvisning på gården och får smaka de söta och saftiga apelsinerna.

Dag 4–6: Lediga dagar för egna upplevelser på Algarve (F, M)

Om du väljer att stanna kvar i Albufeira de närmaste två dagarna rekommenderar vi en tur till den lokala marknaden Mercado dos Carricos. Gå en tur längs kusten mot Oura i öst eller västerut till fiskehamnen och marinan längs med Passeio Marginal, stadens strandpromenad.

Om du istället har hyrt en bil rekommenderar vi en tur till Estoi där du kan se palatset och de romerska ruinerna Milreu innan du fortsätter till bergsbyn Alte. En annan dag kan turen kanske gå till Ria Formosa naturreservat. Som vanligt på alla våra långtidsresor är reseledaren naturligtvis behjälplig med råd och vägledning.

Vita sandstränder och hav i Algarve på långtidssemester.
Bild: Fina stränder finns det massvis av på Algarvekusten

Dag 7: Utflykt till Alte och Silves (F, M)

Vi börjar dagen med ett besök i Alte. Denna lilla landsby med vitputsade hus, randiga markiser och karakteristiska skorstenar är belägen i hjärtat av Algarve. Byn är mest känd för sina springvattenbrunnar och naturliga pooler. Här hittar du flera hantverksbutiker där du kan fynda lokala produkter att köpa med dig hem.

Vi fortsätter härifrån till Silves, den förtjusande staden dekorerad av apelsin- och citronträd, belägen på flodbanken till Aradefloden. Silves stora betydelse ligger i det faktum att det var huvudingången till Algarves inland, tack vare dess läge precis vid floden. Det viktigaste monumentet i staden är Castelo de Silves – det bäst bevarade slottet i Algarve. Slottet och den närliggande katedralen är de första byggnaderna du ser när du anländer till Silves. Slottet skyddade en gång i tiden den gamla, moriska alcáçova, som var residens för stadens härskare. Katedralen, Sé de Silves, är en av Algarves få återstående gotiska monument med antika gravar, och ligger precis bredvid slottet.


Bild: Slottet Castelo de Silves

Dag 8–9: Lediga dagar för egna aktiviteter (F, M)

Det finns goda bussförbindelser från Albufeira, så varför inte tillbringa dagen i Portimao med de mysiga små gatorna, hamnen, de fina butikerna, restaurangerna och kaféerna? Du kan också utforska de fina stränderna omkring Albufeira. Mot väst hittar du Sao Rafael, Arrifes, Coelha, Castelo och Evaristo. I öst ligger Inatel, Sao Joao/Alemaes, Aveiros, Oura och Santa Eulalia. För den naturintresserade kan vi rekommendera att du i Albufeira hoppar på bussen till Faro och Ria Formosa-lagunen, ett naturreservat på över 170 km² och viloplats för hundratals olika fågelarter. Faros inbjudande sandstrand är cirka 7 km lång och passar perfekt för en strandpromenad.

Från Albufeira finns det shuttlebus till Zoomarine, som inte bara är ett vattenland utan som också har delfinshower, akvarium med hajar och andra spännande fiskar, sjölejon, exotiska fåglar och massor med badnöjen, restauranger, kaféer och barer.

Dag 10: Fadoafton (F, M)

Faro är Algarves huvudstad. Hit åker vi när det har blivit middagsdags, och vi börjar vårt besök med en kortare stadsvandring för att lära oss lite mer om staden. När hungern ger sig tillkänna beger oss till restaurangen Centenário där vi njuter av en helkväll med mat, dryck och underhållning i form av den klassiska, portugisiska fadomusiken.

Dag 11–12: Lediga dagar för egna aktiviteter (F, M)

När du nu har lärt känna Algarvekusten lite bättre kan det vara ett ypperligt tillfälle att hyra en bil och ta sig runt på egen hand. Hotellets reception hjälper dig gärna att reservera en bil. När du har hyrt din bil rekommenderar vi att du kör mot Falésiastranden, till Vilamoura och den exklusiva VIP-stranden Praia dos Tomates. Vid Vilamoura finner du staden Quarteira med sin marknad som sjuder av liv och energi. Moncarapacho och Sao Brás de Alportel är två mysiga, traditionella byar där du kan uppleva det lantliga Algarve, och vi rekommenderar också ett besök i Portimao och Ferragudo.

Dag 13: Utflykt till Castro Verde, Herdade da Figueirinha och Beja (F, M)

Under dagens upplevelse ska vi ta tillfället att utforska Alentejoregionen. Vårt första stopp på resan är byn Castro Verde, med dess karaktäristiska, platta landskap. Här kan du besöka byns basilika och flera landmärken från den historiska erövringen av Portugal. Passa på att njuta av lugnet och stillheten bland de lokala invånarna under vårt besök. Fortsättningen på utflykten går till Herdade da Figueirinhas vinproduktion. Väl på plats ska vi få smaka på några av områdets lokala viner, och vi får också en grundlig introduktion till vinproduktionen och gårdens historia. Efter besöket vid vinproduktionen finns det tid till att utforska området på egen hand innan vi fortsätter vår färd.

Under eftermiddagen ankommer vi till Beja, huvudstaden i regionen Baixo Alentejo, som är ett viktigt centrum för produktionen av vete- och olivprodukter. Här besöker vi det medeltida slottet som byggdes av romarna i slutet av 1200-talet, på order av kung Dom Dinis. Slottet är uppbyggt som en pentagon flankerad av sex torn, häribland hyllningstornet, som anses vara ett av de vackraste tornen i hela Portugal. Strosa runt bland gatorna, färdas bakåt i tiden och utforska ett stort utbud av historiska arv. Lägg extra märke till de vackra dörrarna, fönstren, takplattorna och smidesverken som pryder stadens alla hus.


Bild: Idylliska omgivningar i Beja

Dag 14–16: Lediga dagar för egna aktiviteter (F, M)

Du kan från Albufeira välja att åka på jeepsafari, båtturer, guidade vandringar eller cykelturer, fisketurer och mycket mer. Din reseledare ger dig gärna goda råd kring de olika möjligheterna.

Du kan också välja att besöka Sevilla, där du får en liten föraning av det vidunderliga Andalusien. Andalusiens själ är den passionerade och lidelsefulla flamencon, och Sevilla är en av de vackraste och mest spännande städer som finns. Staden bjuder på både stora boulevarder och historiska gamla kvarter med smala gränder som ligger sida vid sida och ger oss en bra bild av Sevillas storhetstid och mångfaldiga historia. Ett par av stadens viktigaste monument är katedralen med kyrktornet La Giralda, det moriska slottet Reales Alcazares, det judiska kvarteret, Plaza de España och floden Guadalquivir. Sevilla ligger 230 km från Albufeira.

Dag 17: Utflykt till Monchique med lokala delikatesser (F, M)

Idag ska vi besöka Algarves högsta punkt – Foia. Det blir en magnifik upplevelse, längs med landskap bestående av fruktträdgårdar och jordbruksdalar, och  hundratals färgglada och väldoftande vilda blommor – ett alldeles naturligt paradis! På toppen av berget får vi tid till att på egen hand beundra utsikten och ta bilder över det sagolika landskapet.


Bild: Foia – Algarves högsta punkt

Resan fortsätter sedan till Monchique. Staden består av en vulkanisk klippa som reser sig mer än 900 meter ovanför det omkringliggande landskapet, och skapar därmed en barriär mot havsfukten som kondenserar mot klippan. Resultatet är att vattnet istället flödar konstant nerför denna klippa. Staden var på 1400-talet ett spa som hörde till kung John II, som trodde att just detta vatten hade helande egenskaper. Nuförtiden erbjuder den frodiga och lummiga staden några av de mest intressanta lokala hantverken i Algarve.

Inget besök i Monchique är fulländat utan att prova några lokala produkter, såsom bröd med rimmad korv, pão com choricço, den lokala honungen och medronho – eldvatten – som tillverkas av ett bär som liknar jordgubben och som garanterat kommer släcka din törst. Vår reseledare kommer att berätta mer om varje produkt och hur de används av lokalborna.

Dag 18–21: Lediga dagar för egna aktiviteter (F, M)

Kanske lockar lite shopping i Albufeiras många bra butiker. Vi kan också rekommendera marknaden Mercado Municipal dos Carricos – en perfekt plats att besöka om du vill komma i kontakt med den lokala befolkningen och på nära håll få studera de lokala produkterna. Här finner vi antikviteter, lädervaror, skor, kläder, konsthantverk, keramik och kulinariska delikatesser.

Dag 22: Hemresa från Algarve (F)

Idag är det dags att ta farväl av Algarve och Portugal för den här gången. Resan går till flygplatsen och därefter vidare med flyg hem till Sverige. Adeus!

Väder

Se vädret i Albufeira

Få uppdaterad väderleksprognos på smhi.se

Väderkarta över den genomsnittliga temperaturen i Albufeira per år.

Karta

Fakta om Algarvekusten

Var ligger Algarvekusten?

Algarvekusten är namnet på den region som ligger längs Portugals sydkust, och som till ytan är 4 995 km² stort, vilket utgör omkring 6 % av Portugals fastland. Regionen är bland annat känd för sina kritvita sandstränder och sitt unika kustlandskap. Med en kustlinje på över 150 kilometer och en medelhavstemperatur som kan stiga upp till 25 grader, där nederbörd dessutom är mycket sällsynt, lockar Algarve tusentals turister varje år. Med sin rofyllda charm och rika historia är kusten dessutom ett sjävklart val för långresor för pensionärer. Den största turiststaden kallas för Albufeira, och andra populära turistdestinationer i Algarve är Faro, Tavira, Lagos, Loulé, Monchique, Sagres och Silves.

Hur många bor här?

I Algarve bor det omkring 400 000 invånare, varav de flesta är bosatta i de större städerna.

Hur är vädret och klimatet?

Kusten karaktäriseras av ett behagligt klimat året runt. Trots sitt geografiska läge vid Atlanten är regionen skyddad av medelhavsklimatet, vilket gör det till en solsäker destination året om. Under sommarmånaderna är det som varmast medan den svala havsbrisen ser till att klimatet fortfarande är behagligt. Den årliga nederbörden är låg och infaller i liten grad under vinterhalvåret.

Hur tar jag mig runt?

Liksom överallt i Portugal kan du på Algarvekusten ta dig runt smidigt med lokaltrafik på flera olika sätt. Längs kuststräckan Lagos–V. Real St. António, går bland annat Algarvekustens egna tåglinje, och från Faro går flera lokaltåg som smidigt transporterar dig till olika platser. Biljetter köper du innan påstigning.

Som en populär turistdestination finns det heller ingen brist på taxibilar – snarare tvärtom. Här kan du få tag på flera olika varianter av taxibilar vad gäller storlek, och utanför flygplatsen kan du snabbt och enkelt få tag på en taxi.

Vad finns det för shoppingmöjligheter?

Nästan samtliga tjänster, affärer och supermarkets har på Algarvekusten öppet från 09:00 på morgonen till omkring 19:00 under veckodagarna, och från 09:00 till 13:00 på lördagar. På söndagar hålls det mesta stängt. Restauranger har vanligtvis öppet under lunchtid omkring 11–12, samt under kvällstid runt 18–19. Oftast håller affärer och butiker inuti stora shoppingcentrum öppet något längre, till omkring 23:00 på kvällen.

Finns det något jag bör tänka på?

Algarvekusten är ett av Portugals många gastronomiska paradis och basen för måltiderna här utgörs oftast av fisk, kött, grönsaker och frukt. En upplevelse du helt enkelt inte får gå miste om när du vistas på Algarvekusten är att smaka på dess rikliga och varierade kök, då de blandar recept från både kustregioner och regioner som ligger mer inåt landet.

Visste du att...

… Algarvekusten har över 3000 soltimmar per år? Så här är det bara att ta fram solkrämen och sola på.

… år 2012 listades Algarvekusten som nummer 1 bland destinationer att besöka i the New York Times.

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationFrån pris
18/2 - 11/3Se flygtider KöpenhamnLångtidssemester på Algarvekusten från Köpenhamn17 995:-SÄND FÖRFRÅGAN
18/2 - 11/3Se flygtider Stockholm - ArlandaLångtidssemester på Algarvekusten17 995:-SÄND FÖRFRÅGAN
4/3 - 25/3Se flygtider Stockholm - ArlandaLångtidssemester på Algarvekusten18 995:-Fåtal platser kvar

På den här resan är antalet deltagare max 50 personer.
 

Flyg: Vill du resa från en annan flygplats?  Vi kan undersöka möjligheten för anslutningsflyg!

Priset inkluderar:

• Flyg Stockholm–Faro t/r inkl. transfer
• 21 nätter på Hotel Vila Galé Cerro Alagoa 4* i Albufeira 
• Halvpension med 1 glas vin och vatten till middagen
• Utflykt till Olhao, Tavira och Moncarapacho
• Utflykt till Alte och Silves
• Fadoafton
• Utflykt till Castro Verde, Herdade da Figueirinha och Beja
• Utflykt till Monchique med lokala delikatesser
• Transport enligt program
• Svensktalande reseledare

Priset inkluderar inte:

• Dubbelrum med poolutsikt, 1 795 kr/person
• Dubbelrum med balkong för en person, 5 595 kr
• Dubbelrum med balkong och poolutsikt för en person, 8 795 kr
• Platsbeställning på en av de första 3-4 raderna i bussen, vid utflykter och transfers, 150 kr
• Entréer på utflykter
• Försäkringar
• Administrationsavgift för bokningar via post 95 kr (gäller inte vid onlinebokningar)

 

Hotell

Andra liknande resor

Trustpilot