Skip to main content

Långtidssemester på Algarvekusten

Resenär som vandrar längs havet och klipporna på soliga Algarvekusten
Vackra krukväxter och skyltar till Tavira, Loule och portimao på resa till algarvekusten
upplev fästningar, städer och sol och bad på långtidssemester på algarvekusten
par som vandrar längs stranden vid havet på ett soligt algarvekusten i portugal
Soluppgång bland havet och klippformationerna vid algarvekusten, portugal
uteserveringar och cafe i blomstrande miljöer på algarvekusten
färgglada fiskebåtar på stranden på algarvekusten i portugal
portugis njuter av vardagen på algarvekusten bland färgglada hus. på semester i portugal
Pris från:
14 995:-
Dagar:22
Boka resa

Långtidssemester på Algarvekusten i Portugal med boende i Albufeira

Åk med Kulturresor Europa på en härligt avslappnande resa till Algarvekusten i Portugal, som år 2015 utsågs till Europas bästa stranddestination vid Europe Travel Awards och som är det idealiska resmålet för långtidsresor.

Därför ska du resa med oss på långtidssemester på Algarvekusten:

  • Bekvämt boende på 4-stjärnigt hotell i vackra Albufeira
  • Utflykt till gemytliga Faro och korkområdet Sao Brás de alportel
  • Besök i frodande Lagos och fiskebyn Sagres
  • Möjlighet till att krydda semestern med spännande extrautflykter

Bekvämt boende och sprudande upplevelser

Under våra långresor till Algarvekusten bor vi på ett fint, fyrstjärnigt hotell i Albufeira med närhet till både strand och stadsliv. Vi njuter av det milda klimatet och åker på spännande och lärorika utflykter tillsammans med vår svensktalande reseledare. På resans utflykter stiftar vi närmare bekantskap med området när vi upplever enastående naturscenerier, lokalt marknadsliv, betagande utsikter, imponerande arkitektur, historiska fiskebyar och Europas västligaste punkt.

En destination värd många semesterdagar

Algarvekusten är med sin 150 km sydliga kuststräcka och en genomsnittstemperatur på 20 grader som upplagd för en långtidssemester där avslappning, njutning, fördjupning och kulturella upplevelser står på programmet. Planera din resa efter egna önskemål och ta dig runt i området på egen hand eller följ med på våra extrautflykter till bland annat Serra de Monchique, Silves, Beja och Alentejo-regionen där vi även provsmakar lokalproducerade viner.

Kort dagsprogram för långtidssemestern på Algarvekusten, Portugal:

Dag 1: Ankomst till Faro/Lissabon. Transport till hotellet (M)
Dag 2: Ledig dag för egna upplevelser (F, M)
Dag 3: Utflykt till korkområdet med besök på fabrik och museum (F, M)
Dag 4-6: Lediga dagar för egna upplevelser (F, M)
Dag 7: Halvdagsutflykt till Faro och Olhao (F, M)
Dag 8-12: Lediga dagar för egna upplevelser (F, M)
Dag 13: Ledig dag eller extra utflykt till Serra de Monchique och Silves med vingårdsbesök (F, M)
Dag 14-16: Lediga dagar till egna upplevelser (F, M)
Dag 17: Utflykt till Lagos och Sagres (F, M)
Dag 18-21: Lediga dagar till egna upplevelser (F, M)
Dag 22: Hemresa (F)

F = Frukost   M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Sök resa

Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Faro/Lissabon. Transport till hotellet (M)

Vid ankomsten till Portugal möts vi av reseledaren som ser till att vi kommer fram ordentligt till vårt hotell i Albufeira.

Dag 2: Ledig dag till egna aktiviteter (F, M)

Den första dagen kan man använda till att gå på upptäcktsfärd i Albufeiras historiska centrum och besöka Torre de Relógio. Torre do Relógio betyder klockans torn och är ett gammalt arabiskt försvarstorn med en unik, öppen järnkrona från 1800-talet med klockspel. Från toppen har man den mest fantastiska utsikten över staden. Precis vid sidan av tornet ligger det arkeologiska museet som har en utställning om Albufeiras historia och utveckling från förhistorian fram till modern tid. En tur ner längs Rua da Egreja Velha, där den gamla arabiska moskén låg, är en tur tillbaka i tiden. Fortsätt sedan ner längs Rua da Bateria till fiskarnas strand, där restauranger lockar med en god lunch av nyfångad fisk, direkt från grillen. Eftermiddagen kan användas till att slappna av i solen, en tur längs strandpromenaden eller längs med sanddynerna mot öst.

Dag 3: Halvdagsutflykt längs kork-området med besök på fabrik och museum (F, M)

När man nämner Portugal tänker man allt som oftast på portvin, Madeira-vin och kork. Kork är barken från Quercus Suber, mer känd som korkek, och har använts i Kina, Egypten och Persien sen 3 000 år f. Kr, framförallt för fiskeredskap.

Portugal är världens största producent av kork som med en odlingsyta på ca 7 350 kvm producerar 50 % av världens korkförbrukning. Vi känner till kork från framförallt korkproppen till vinflaskor, men idag har också korkindustrin i Portugal funnit andra nischer än de traditionella korkpropparna, nämligen i form av smycken, skor, kläder och isolering.

Korkträd på öppen äng i Alentejo, Portugal.
Bild: Korkträd på Algarves korkområde

På vår utflykt till Sao Brás de alportel i Algarves vackra bergiga inland får vi veta mer om den fantastiska korkeken när vi besöker det mysiga korkmuseet – Museu da Cortica. Korkindustrin i Sao Brás de Alportel går ända tillbaka till 1800-talet när staden var en av världens största korkproducenter. Utöver den historiska och botaniska utställningen kan vi se hur korken behandlas för att bli bl.a. vinkorkar. Vi får också möjlighet att lära oss mer om och smaka på en annan av Algarves berömdheter, nämligen Medronho Arbutus-snapsen ”Aguardente Medronheira" som endast tillverkas i Algarve och är något av det allra bästa som kommer från bergen omkring Sao Brás de Aportel.

Dag 4-6: Lediga dagar för egna upplevelser på Algarve (F, M)

Om du väljer att stanna kvar i Albufeira de närmaste två dagarna rekommenderar vi en tur till den lokala marknaden Mercado dos Carricos. Gå en tur längs kusten mot Oura i öst eller västerut till fiskehamnen och marinan längs med Passeio Marginal, stadens strandpromenad.

Ifall du har hyrt en bil rekommenderar vi en tur till Estoi där du kan se palatset och de romerska ruinerna Milreu och härifrån sedan fortsätta till bergsbyn Alte. En annan dag kan turen kanske gå till Ria Formosa naturreservat. Som vanligt på alla våra långtidsresor är reseledaren naturligtvis behjälplig med råd och vägledning.

Vita sandstränder och hav i Algarve på långtidssemester.
Bild: Fina stränder finns det massvis av på Algarvekusten

Dag 7: Halvdagsutflykt till Faro och Olhao (F, M)

Idag åker vi på en halvdagsutflykt till det östliga Algarve och startar i den lilla byn Almancil. Här ska vi besöka kyrkan Sao Lourenco - ett sant mästerverk. Vid första skymten av kyrkan ser den inte så storslagen ut men så snart vi träder in i den möts vi av ett vackert inre i barockstil och konstnärligt målade keramiska tegelstenar. Vi fortsätter sedan utflykten till Faro där vi går en tur på kullerstensgatorna och får en historisk inblick i staden som dateras ända tillbaka till 800-talet.

Gamla stan i Faro, Portugal.
Bild: Kullerstensgränder i Faro

Efter vårt historiska besök i Faro kör vi vidare till den lilla mysiga fiskebyn Olhao som blir vårt sista stopp på turen.

Dag 8-12: Lediga dagar för egna aktiviteter (F, M)

Det finns goda bussförbindelser från Albufeira, så varför inte använda dagen i Portimao med de mysiga små gatorna, hamnen, de fina butikerna, restaurangerna och caféerna. Du kan också utforska de fina stränderna omkring Albufeira. Mot väst hittar du Sao Rafael, Arrifes, Coelha, Castelo och Evaristo. I öst ligger Inatel, Sao Joao/Alemaes, Aveiros, Oura och Santa Eulalia. För den naturintresserade kan vi rekommendera att du i Albufeira hoppar på bussen till Faro och Ria Formosa-lagunen, ett naturreservat på över 170 km2 och viloplats för hundratals olika fågelarter. Faros inbjudande sandstrand är ca 7 km lång.

Från Albufeira finns det shuttlebus till Zoomarine som inte bara är ett vattenland utan också har delfinshower, akvarium med hajar och andra spännande fiskar, sjölejon, exotiska fåglar och massor med badnöjen, restauranger, caféer och barer.

Om du hyr en bil rekommenderar vi att du kör mot Falésiastranden, till Vilamoura och den exklusiva VIP-stranden Praia dos Tomates. Vid Vilamoura finner du staden Quarteira som har en mycket livlig marknad. Moncarapacho och Sao Brás de Alportel är två mysiga, traditionella byar där du kan uppleva det lantliga Algarve. Vi rekommenderar också ett besök i Portimao och Ferragudo.

Dag 13: Ledig dag eller extra utflykt till Serra de Monchique, Silves och vingårdsbesök (F, M)

Om du har valt till dagens extra utflykt kan du se fram emot natursköna omgivningar, viktiga berättelser och goda viner. Utflykten går till den vulkaniska bergskedjan Serra de Monchique, den lilla marknadsbyn Monchique belägen i bergen med samma namn, samt till Algarves moriska huvudstad Silves. Vi hinner också med ett trivsamt besök på en portugisisk vingård som får avrunda dagen.

Serra de Monchique är bergskedjan som skyddar Algarve från nordvinden. Den är 902 meter på sin högsta punkt, och utan tvivel ett av de mest betagande landskapen i Portugal. Den charmerande lilla byn Monchique ligger 485 meter över havet, och är känd för sitt trähantverk och arbutus-snapsen "Aguardente Medronheira".

Grön natur och berg i Monchique, Portugal.
Bild: Bergskedjan Serra de Monchique

Silves, som en gång var morernas viktigaste stad i Algarve, var inte bara ett makt- och handelscentrum utan också ett viktigt kulturellt centrum. Den imponerande röda sandstensborgen har utgjort ramen för många historiska och dramatiska händelser, som du kommer få lära dig mer om när du besöker platsen. Silves kommer helt säkert ta dig tillbaka i tiden på ett förtrollande sätt. Här finns också tid till att på egen hand bekanta sig med den historiska staden.

Den vackra staden Silves med fortet i Algarve, långtidssemester i Portugal.
Bild: Staden Silves

Härifrån åker vi vidare till vingården Adega do Cantor. Gården tillverkar vin från lokalt odlade vindruvor, och vars mål är att tillverka ett vin med regionens finaste kvalitet. Vingården, som ägs av artisten Cliff Richard, erbjuder storslagna utsikter över de omgivande vinmarkerna och Algarvekusten. På vingården får vi en guidad rundtur bland vinmarkerna och vinkällan, och här finns även möjlighet att köpa med sig ett gott, lokalt vin hem.

Till lunch njuter vi av Chicken piri-piri, kyckling tillagad med en pikantsås, innan vi beger oss tillbaka till Albufeira igen.

Dag 14-16: Lediga dagar för egna aktiviteter (F, M)

Du kan från Albufeira välja att åka på jeepsafari, båtturer, guidade vandringar eller cykelturer, fisketurer och mycket mer. Din reseledare ger dig gärna goda råd kring de olika möjligheterna.

Du kan också välja att besöka Sevilla, där du får en liten föraning av det vidunderliga Andalusien. Andalusiens själ är flamenco, och Sevilla är en av de vackraste och mest spännande städer som finns. Staden bjuder på stora boulevarder och historiska gamla kvarter med smala gränder som ligger sida vid sida och ger oss en bra bild av Sevillas storhetstid och mångfaldiga historia. Ett par av stadens viktigaste monument är katedralen med kyrktornet La Giralda, det moriska slottet Reales Alcazares, det judiska kvarteret, Plaza de España och floden Guadalquivir. Sevilla ligger 230 km från Albufeira.

Från Albufeira kan du också ta tåget till Tavira, en otroligt pittoresk och charmerande stad precis innan gränsen till Spanien. Tavira är välkänd för sin kultur, historia och sina många kyrkor. Ägna dagen åt att spatsera runt i den mysiga orten, ät lunch på någon av de lokala restaurangerna runt torget eller ta en båttur ut på havet.

Dag 17: Heldagsutflykt till Lagos och Sagres (F, M)

Dagens första stopp är i Lagos som alltid har varit en mycket viktig hamn och som hade sin storhetstid under de portugisiska upptäcktsresandes tid, där Henrik Sjöfararen gjorde Lagos till en viktig flottbas. Lagos var också platsen där man öppnade Europas första slavmarknad.

Sen är det dags för ett litet gårdsbesök där vi ska se årstidens färska frukter bli skördade och självklart även få smaka på de nypressade läckerheterna.

Nästa stopp är Sagres, en mycket pittoresk liten fiskeby, som har gett namn åt den stora fästningen som från början byggdes på order av Henrik Sjöfararen. Man säger att Henrik Sjöfararen hade sin berömda och sägenomspunna navigationsskola där, men det har aldrig blivit bekräftat. Sagres fästning är känd för sin gigantiska vindkompass, Rosa dos Ventos, som är 43 meter i diameter.

Fiskehamn med båtar och palmstårk i Lagos i solljuset, Portugal.
Bild: Fiskehamn i Lagos

Dag 18-21: Lediga dagar för egna aktiviteter (F, M)

Kanske lockar lite shopping i Albufeiras många bra butiker. Vi kan också rekommendera marknaden Mercado Municipal dos Carricos – en perfekt plats att besöka om du vill komma i kontakt med den lokala befolkningen och på nära håll få studera de lokala produkterna. Här finner vi antikviteter, lädervaror, skor, kläder, konsthantverk, keramik och kulinariska delikatesser.

Dag 22: Hemresa från Algarve (F)

Idag går resan till flygplatsen och vidare med direktflyg hem till Sverige.

Väder

Se vädret i Albufeira

Få uppdaterad väderleksprognos på smhi.se

Väderkarta över den genomsnittliga temperaturen i Albufeira per år.

Karta

Geografisk karta över Algarvekusten.

Fakta om Algarvekusten

Var ligger Algarvekusten?

Algarvekusten är namnet på den region som ligger längs Portugals sydkust, och som till ytan är 4 995 km2 stort, vilket utgör omkring 6 % av Portugals fastland. Regionen är bland annat känd för sina kritvita sandstränder och sitt unika kustlandskap. Med en kustlinje på över 150 kilometer och en medelhavstemperatur som kan stiga upp till 25 grader, där nederbörd är mycket sällsynt, lockar Algarve tusentals turister varje år. Med sin rofyllda charm och rika historia är kusten dessutom ett sjävklart val för långresor för pensionärer. Den största turiststaden kallas för Albufeira, och andra populära turistdestinationer i Algarve är Faro, Tavira, Lagos, Loulé, Monchique, Sagres och Silves.

Hur många bor här?

I Algarve bor det omkring 400 000 invånare, varav de flesta är bosatta i de större städerna.

Hur är vädret och klimatet?

Kusten karaktäriseras av ett behagligt klimat året runt. Fastän sitt geografiska läge vid Atlanten är regionen skyddad av medelhavsklimatet och gör det till en solsäker destination året om. Under sommarmånaderna är det som varmast men den svala havsbrisen ser till att klimatet fortfarande är behagligt. Den årliga nederbörden är låg och infaller i liten grad under vinterhalvåret.

Hur tar jag mig runt?

Liksom överallt i Portugal, kan du på Algarvekusten ta dig runt smidigt med lokaltrafik på flera olika sätt. Längs kuststräckan Lagos - V.Real St. António, går bland annat Algarvekustens egna tåglinje, och från Faro går flera lokaltåg som smidigt transporterar dig till olika platser. Biljetter köper du innan påstigning.

Som en populär turistdestination finns det heller ingen brist på taxibilar - snarare tvärt om. Här kan du få tag på flera olika varianter av taxibilar vad gäller bl.a. storlek, och utanför flygplatsen kan du snabbt och enkelt få tag på en taxi.

Vad finns det för shoppingmöjligheter?

Nästan samtliga tjänster, affärer och supermarkets har på Algarvekusten öppet från 09.00 på morgonen till omkring 19.00 under veckodagarna, och från 09.00 till 13.00 på lördagar. På söndagar hålls det mesta stängt. Restauranger har vanligtvis öppet under lunchtid omkring 11-12, samt under kvällstid runt 6-7. Oftast håller affärer och butiker inuti stora shoppingcentrum öppet något längre, till omkring 23.00 på kvällen.

Finns det något jag bör tänka på?

Algarvekusten är ett av Portugals många gastronomiska paradis och basen för måltiderna här utgörs oftast av fisk, kött, grönsaker och frukt. En upplevelse du helt enkelt inte får gå miste om när du vistas på Algarvekusten, är att smaka på dess rikliga och varierade gastronomi, då de blandar recept från både kustregioner och regioner som ligger mer inåt landet.

Visste du att...

… Algarvekusten har över 3000 soltimmar per år? Så här är det bara att ta fram solkrämen och sola på.

… år 2012 listades Algarvekusten som nummer 1 bland destinationer att besöka i the New York Times.

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationFrån pris
22/10 - 13/11Se flygtider Stockholm - ArlandaLångtidssemester på Algarvekusten
Vila Gale Cerro Alagoa 4*
15 995:-SÄND FÖRFRÅGAN
AvresaAvreseortDestinationFrån pris
3/11 - 24/11Se flygtider Stockholm - ArlandaLångtidssemester på Algarvekusten
Vila Gale Cerro Alagoa 4*
15 495:-Boka
AvresaAvreseortDestinationFrån pris
8/11 - 29/11Se flygtider KöpenhamnLångtidssemester på Algarvekusten
Vila Gale Cerro Alagoa 4*
14 995:-Fåtal platser kvar
AvresaAvreseortDestinationFrån pris
9/11 - 30/11Se flygtider Stockholm - ArlandaLångtidssemester på Algarvekusten
Vila Gale Cerro Alagoa 4*
14 995:-SÄND FÖRFRÅGAN
AvresaAvreseortDestinationFrån pris
4/1 - 25/1Se flygtider Stockholm - ArlandaLångtidssemester på Algarvekusten
Vila Gale Cerro Alagoa 4*
14 995:-Boka
AvresaAvreseortDestinationFrån pris
25/1 - 15/2Se flygtider Stockholm - ArlandaLångtidssemester på Algarvekusten
Vila Gale Cerro Alagoa 4*
14 995:-Boka
AvresaAvreseortDestinationFrån pris
15/2 - 7/3Se flygtider Stockholm - ArlandaLångtidssemester på Algarvekusten
Vila Gale Cerro Alagoa 4*
15 995:-Boka
15/2 - 7/3Se flygtider KöpenhamnLångtidssemester på Algarvekusten
Vila Gale Cerro Alagoa 4*
14 995:-Boka
AvresaAvreseortDestinationFrån pris
7/3 - 28/3Se flygtider Stockholm - ArlandaLångtidssemester på Algarvekusten
Vila Gale Cerro Alagoa 4*
16 995:-Boka
7/3 - 28/3Se flygtider KöpenhamnLångtidssemester på Algarvekusten
Vila Gale Cerro Alagoa 4*
16 995:-Boka

På den här resan är antalet deltagare max 40 personer.
Extrautflykterna genomförs vid minst 15 deltagare.

Priset inkluderar:

• Flyg Stockholm/Köpenhamn - Lissabon/Faro t/r, inkl. transfer
• 21 nätter på hotell 4* i Albufeira
• Halvpension med vin och vatten till middagen
• Utflykt till Faro och Olhao
• Utflykt till Lagos och Sagres
• Transport enligt program
• Svensktalande reseledare

Priset inkluderar inte:

• Utflykt till Serra de Monchique, Silves och vingårdsbesök med lunch, 65 € / person
• Platsbeställning på en av de första 3-4 raderna i bussen, vid utflykter och transfers, 125 kr
• Entréer på utflykter
• Försäkringar
• Administrationsavgift 95 kr, gäller på bokningar via post. (Gäller inte vid online bokningar)

Hotel Vila Galé Cerro Alagoa
• Dubbelrum med poolutsikt, 1 695 kr / person
• Dubbelrum med balkong för en person, 4 795 - 4 995 kr
• Dubbelrum med balkong och poolutsikt för en person, 8 595 kr

Cerro Mar Atlantico Apartments
• Enrumslägenhet med separat sovrum och balkong för en person, 3 795 kr

De extra utflykterna ska beställas hemifrån, vid bokning eller senast en månad innan avresa.

Hotell

Andra liknande resor

Trustpilot