Resor till Sydafrika

Vin, vackert landskap och storslagna berg under en resa till Sydafrika

Sydafrika - för alla sinnen

14 dagar

Följ med på en komplett resa till Sydafrika med safari, Garden Route och Kapstaden

Läs mer om vår resa till Sydafrika
från 27 995:-

Följ med på vår Sydafrikaresa - savanner, flora och vilda djur

Låt oss presentera vår nya destination och resa - Sydafrika!

Följ med oss på Kulturresor Europa på en resa i Sydafrika så får du en reseupplevelse utöver det vanliga. Med oss på gruppresan har vi vår svensktalande reseledare och tillsammans upplever vi det otroliga utbudet av natur och kultur som det mångfaldiga landet har att erbjuda.
På vår sydafrikaresa kommer vi att finna unik natur, ett fantastiskt djurliv och en rik historia tillsammans med läckra viner, gastronomi och en smittsam livsglädje.

Till vårt sydafrikanska äventyr har vi handplockat de allra bästa utflykterna och hotellen, för att du ska kunna njuta under de 14 dagar som vi reser genom detta färgsprakande land.

Läs mer om vår gruppresa till Sydafrika här

Fakta om Sydafrika

 

Geografi och demografi

Sydafrika är republiken i Afrika som ligger allra längst söderut och som gränsar till länder som Nambia, Botswana och Zimbabwe. Utöver angränsade länder har landet även kust mot både Indiska Oceanen i öst och Atlanten i väst. Till Sydafrika hör även de obefolkade öarna Prince Edward Island och Marion Island. Till ytan är Sydafrika 1 219 912 km2 stort och här bor hela 50 miljoner människor, varav hela 58 % är bosatta i städerna. Kapstaden, Pretoria, Durban och Johannesburg är namnen på de allra största städerna i Sydafrika där Pretoria är huvudstaden.  

SPRÅK

I Sydafrika talas Afrikaans, engelska samt 9 olika bantuspråk.

PASS & VISUM

Som svensk medborgare får man automatiskt visum, giltigt i 90 dagar, vid ankomsten till Sydafrika. Man ska dock kunna visa upp en giltig returbiljett.

Passet ska vara giltigt 6 månader efter hemresedatum, och det ska finnas minst två tomma sidor vid sidan av varandra, för visumet.

Särskilda regler gäller om du reser med barn och ungdomar under 18 år. Personer under 18 år måste ta med ett engelskt födelse-/namncertifikat eller födelsebevis med Apostille-stämpel från UD. Reser barnet med endast en förälder skall en fullmakt medtas från den förälder som inte är med på resan. Detta gäller även vid gemensam vårdnad.

VALUTA

Valutan kallas för Rand (ZAR), och är en gemensam valuta som används i länderna Lesotho, Namibia, Swaziland och Sydafrika.

1 ZAR = 0,53 SEK (Pr. maj 2016)

De flesta butiker/restauranger och hotell accepterar internationella kreditkort. Det finns bankomater i alla större städer och bankerna håller öppet från kl. 9:00 till 15:30 på vardagar och från 8:00 till 11:00 på lördagar.

Vid utflykter, på små kaféer och bensinstationer och i mindre städer ska man inte räkna med att kunna använda kreditkort, så det rekommenderas att ha med lite kontanter.

Väder och klimat

Sydafrikas placering på det södra halvklotet innebär att det hos dem är sommar när vi har vinter - och vice versa. Vi reser därför i den sydafrikanska sommarperioden, när det generellt är varmt, torrt och soligt. Temperaturen ligger runt 25-30 grader under dagen och 15-20 grader på natten. Generellt är temperaturen som högst inåt i landet i Johannesburg, Pretoria och Mabula, och något svalare vid kusten i Port Elizabeth, Knysna och Kapstaden.

Kollektivtrafik och transport

Absolut det bästa sättet att ta sig runt i Sydafrika är att köra bil, dock är det vänstertrafik som gäller men det sydafrikanska vägnätet är av väldigt god kvalité. Taxipriserna ligger på ca 10 kr per kilometer men dagtid är det lite billigare att ta sig runt via minibuss vilket motsvarar en kostnad på 5-20 kr beroende på färdsträcka. Under kvälls- och nattetid rekommenderas taxi istället för minibuss för säkerhetens skull. Man bör undvika att gå själv på tomma gator när det är mörkt ute och ska hem, därför kan det vara smart att boka en taxi i förtid om man t.ex. ska göra ett restaurangbesök.

 

VACCINATION

Det krävs inte några vaccinationer för resor till Sydafrika, men det rekommenderas att ha en verksam stelkrampsvaccination. Vår safarivistelse äger rum i ett malariafritt område. Generellt rekommenderar vi dig att alltid söka vägledning hos din läkare när det gäller råd om vaccinationer.

FÖRSÄKRING

Det blå försäkringskortet gäller inte i Sydafrika. Det är ett villkor från Kulturresor Europas sida att deltagarna har en giltig reseförsäkring för att kunna resa med till Sydafrika.

Du kan vid beställning av resor hos Kulturresor Europa köpa till såväl rese- som avbeställningsförsäkring via vår samarbetspartner Gouda Reseförsäkring.

EL

Adapter krävs för eluttag. Oftast finns de på rummen eller går att låna i hotellets reception, men en rekommendation är att ta med en egen adapter för säkerhets skull. 

KRANVATTEN

I de större städerna går vattnet att dricka direkt ur kranen, men det rekommenderas att inte dricka kranvattnet i de mindre städerna. Det är viktigt att få i sig tillräckligt med vätska, därför rekommenderar vi starkt att ta med vatten på flaska vid utflykter, när vi är borta från hotellet och lodgen.

DRICKS

Dricks ligger på ca 10-15% på hotell och restauranger, och ges efter insats till lokala guider (räkna med ca 50 kr per person och dag under resan).

 

Rundresa i Sydafrika med safari, vingårdar och kultur

- SAFARI, PRETORIA, GARDEN ROUTE, VINLANDET & KAPSTADEN - Vi är stolta över att kunna presentera en komplett rundresa till Afrikas med mångskiftande land; Sydafrika. Här på jordens södra halvklot finns ett land som är fyllt av en storslagen natur, ett fantastiskt djurli...Läs mer om vår resa till Sydafrika »14 dagarfrån 27 995:-