Skip to main content

Ljuvliga Marbella och Puerto Banús

Gamla stan i Marbella med klocktornet och fontän på en solsemester i Spanien.
Hamnen i Puerto Banus i kvällsljus, på en solsemester i Marbella.
Bergsbyn Ronda med sina många broar och raviner. På en solsemester till Spanien.
Vacker pir i solnedgången på semesterorten Marbella.
Spansk tapaslunch i Málaga på en utflykt med reseledare.
Palmer utmed en öppen strand i semesteridyllen Merbella på en solsemester.
Status:
Återkommer 2024

Semester i lyxiga Marbella och Puerto Banús 2023

Varför acceptera kyla och rusk när du kan resa till de sammetslena vindarna längs Andalusiens solsäkra kust? Strandparadiset Marbella, framför allt förknippat med sin fina småbåtshamn, lockar också med sina många lyxiga designbutiker och festliga strandbarer som håller palmerna sällskap.

Res till sol och värme

Enligt oss borde det vara en mänsklig rättighet att kunna säga nej tack till gråtrista väderleksprognoser och iskalla temperaturer för att istället säga hej till vajande palmer, glittrande vågor och molnfria eftermiddagar. Att resa till solens rike ska heller inte kosta dig skjortan. Därför hälsar vi dig hjärtligt välkommen till solsemestern i Spanien där du kan behålla skjortan, och kanske till och med investera i ett par nya!

Därför ska du resa med oss till Marbella och Puerto Banús:

  • Bra hotell nära stranden med halvpension
  • 8 dagars semester med avkopplande egentid i gemytliga miljöer
  • Utflykter med svensktalande guide till charmiga byar och historiska städer
  • Möjlighet att spetsa semestern med fler upplevelser

Hotell med promenadavstånd till strand

Under semestern finner vi oss tillrätta på Hotel El Rodeo som har ett perfekt läge mindre än 10 minuter från stranden. 

Utflykter under semestern

En semester är ändå ingen riktig semester utan minst ett par kulturella höjdpunkter att bära med sig hem. Detta kan du se fram emot:

  • Heldagsutflykt till unika Gibraltar
  • Stadsrundtur i vackra Marbella
  • Besök i dramatiska tjurfäktningsstaden Ronda 

Naturligtvis följer vår svensktalande reseledare med på samtliga utflykter. Om du vill komma hem från resan med ännu fler berättelser, kan du dessutom boka till våra extrautflykter som tar oss till den charmiga byn Estepona och Picassos hemstad Málaga, där vi frossar i spansk tapas och kulturella sevärdheter.

Händelserikt program eller all tid i världen

Hur innehållsrikt programmet för din semester i Spanien blir, är upp till dig. Att luta sig tillbaka på ett kafé och komma närmare upplösningen i en spännande roman medan påtår efter påtår fylls på i kaffekoppen, är en semestervärdig njutning i sig. Därför finns det självklart även tid till att njuta av Spaniens värmande omgivningar på egen hand.

Kort dagsprogram för resan i Marbella:

Dag 1: Ankomst och incheckning på hotell (M)
Dag 2: Stadsvandring i Marbella (F, M)
Dag 3: Ledig dag eller extrautflykt till Málaga med tapaslunch (F, M)
Dag 4: Heldagsutflykt till Ronda (F, M)
Dag 5: Ledig dag till egna upplevelser (F, M)
Dag 6: Heldagsutflykt till Gibraltar (F, M)
Dag 7: Extrautflykt till Estepona och Puerto Banús (F, M)
Dag 8: Hemresa (F)

F = Frukost   M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Sök resa
Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst Marbella och incheckning (M)

Vi ankommer till Málaga flygplats och utanför dess entrédörrar står vår transfer redo att köra oss till Marbellas centrum. Efter att vi har checkat in på hotellet och blivit tilldelade våra rum har vi resten av dagen ledig för att vi i lugn och ro ska landa in på vår nya semesterort. Inte behöver du tänka på att leta upp en restaurang för kvällens middag, då buffén på hotellet står redo för dig när mörkret faller på. 

Dag 2: Stadsvandring i Marbella (F, M)

För att få den allra bästa introduktionen till omgivningarna, som vi ska kalla hem under en veckas semester, inleder vi dagen med en liten stadsvandring, ledd av ingen mindre än vår reseledare. Det har blivit dags för oss att lära känna den oemotståndliga turistorten Marbella. Omtalad för att vara ett populärt tillhåll för kändisar och förmögna ger staden plats åt lyxyachter, Michelinrestauranger och prydliga gator och torg. Vi lär känna Marbellas gamla stadsdel som svämmar över av färggranna fasader, trendiga kaféer, blomsterfyllda balkonger och små butiker. Här gömmer sig också anmärkningsvärda minnesmärken som Santa Maria-kyrkan och San Juan de Dios-kyrkan, daterad till 1600-talet.


Bild: 
Marbella

Efter stadsvandringen har vi resten av dagen fri till att upptäcka Marbella på egen hand. Staden utgörs av en gammal och en ny stadsdel, och en dag här går snabbt. Museer, parker, gemytliga torg och välsmakande restauranger kan vi se fram emot i massor. Eller kanske vill du redan nu ta dig till närliggande Puerto Banús med buss eller taxi? Varför inte ta promenadvägen längs med strandpromenaden?

Kvällens middag äter vi gemensamt på hotellet.

Dag 3: Ledig dag eller extra utflykt till Málaga med tapaslunch (F, M)

Njut av egen tid i Puerto Banús eller följ med på dagens extrautflykt till Málaga – en av Andalusiens vackraste städer som bjuder på mycket kultur och historia. Málaga har länge varit ett populärt resmål, särskilt bland svenskar, och efter invigningen av Picassomuseet fick staden ett ytterligare uppsving. Under senare år har många av gatorna i innerstaden stängts av för trafik och stadens centrum utgörs av en stor gågata med butiker, sevärdheter och trottoarcaféer. Vi börjar vårt besök i Málaga med att uppleva staden till fots där vi kommer förbi stora sevärdheter och mysiga kvarter.

Efter att vi har blivit introducerade för staden slår vi oss ner på en klassisk restaurang, där vi blir serverade spanska tapas och drinkar. Med nyfunnen energi i kroppen får vi sedan tid att uforska Málaga på egen hand. Málaga är mest känt som Picassos födelsestad. Utöver Picassos barndomshem och kyrkan där han är döpt kan du besöka hans museum som är inrättat i ett vackert gammalt rikemanspalats. Museet ligger mitt i gamla stan i Málaga, nära den gamla romerska amfiteatern. Vi kan även rekommendera Carmen Thyssen-museet som är en relativt ny sevärdhet i Málaga. Här består den permanenta samlingen av verk från spanska konstnärer under 1800-talet.

Vackra Málaga stad i Andalusien.
Bild: Den vackra staden Málaga vid Medelhavet

Framåt eftermiddagen styr vi kursen tillbaka till vår trivsamma bas, men vi hinner göra ett sista stopp vid stadens högsta punkt, Gibralfaro. Härifrån bjuds vi på en storslagen utsikt över staden och hamnen. På Gibralfaro kan vi dessutom se de fästningar som fenicierna, romarna och morerna byggde för att kunna spana ut över hela Medelhavet. Tack vare att det ligger så högt beläget var stället lätt att försvara, vilket bara ger oss mer att njuta av nu, flera hundra år senare.

Dag 4: Heldagsutflykt till Ronda (F, M)

Idag har vi siktet inställt på Ronda, bergsbyn som ligger hela 700 meter över havet. Här går vi på en stadsvandring genom staden som bland annat serverar storslagna utsikter över de öppna, gröna markerna med bergskedjan Grazalema i bakgrunden. Vi fortsätter turen med att besöka den imponerande bron från 1700-talet som är ett av Rondas största kännetecken. Bron som går under namnet Puente Nuevo (den nya bron), leder över en 100 meter djup dalklyfta och förbinder Rondas gamla stadsdel med den nya. I Ronda besöker vi också världens första tjurfäktningsarena som byggdes år 1785. Det var nämligen i Ronda som tjufäktaren Pedro Romero var den första människa att börja kämpa mot tjurar till fots. Efter besöket på den historiska arenan får vi tid att stifta bekantskap med Ronda på egen man hand.

Bergsbyn Rondas vackra natur med skogklädda sluttningar, dalar och berg. På en solsemester till Andalusien.
Bild: Rondas landskap är som hämtat från ett vykort

Dag 5: Ledig dag för egna upplevelser (F, M)

En hel dag i avkopplingens tecken väntar idag när vi har avsatt tid på egen hand åt dig. Hur du väljer att spendera din semesterdag är helt upp till dig. För dig som vill känna stadspulsen passar det kanske bäst att stanna kvar i Marbella, och hinna med allt det som inte hanns med efter stadsrundturen. Om du hellre låter plånbok och kropp få sin vila idag, kan du även spendera dagen med en bra bok på en av Puerto Banús stränder. Till vågornas brus mot strandkanten, under en värmande sol, har man inte bråttom att lämna sin plats, förutom när ett uppfriskande dopp i havet nalkas. Längs lyxbåtsmarinan radar även butiker, restauranger och kaféer upp sig för att underhålla semesterfirare och hålla de polerade båtarna sällskap. Sök skydd på en uteservering och kom till ro med en riktigt läcker måltid medan myllret av förbipasserande människor och sportbilar kan stå för underhållningen.

Dag 6: Heldagsutflykt till Gibraltar (F, M)

Äntligen har dagen kommit för att upptäcka den brittiska kronkolonin Gibraltar, som ligger längst i söder på den iberiska halvön. Från klippan The Rock är utsikten magnifik, och man skådar både ut över det andalusiska landskapet och ut över sundet hela vägen till norra Afrika. Givetvis beger vi oss också för att besöka de för Gibraltar så typiska berberaporna som med glädje kommer nära inpå besökarna.


Bild:
Gibraltar.

Dag 7: Ledig dag eller extrautflykt till Estepona och Puerto Banús (F, M)

Denna sista dag innan hemresedagen tillbringar de som vill på en extrautflykt till Estepona och Puerto Banús. 

Skulle du känna för att besöka en autentisk andalusisk by med mysiga smala gator och vita hus som präglas av traditionell sydspansk charm kan vi verkligen rekommendera ett besök i Estepona. Ta en promenad genom stadens gator, och beundra den rika flora och fauna som finns längs apelsin-alléerna på Esteponas gator. Du kan också med hjälp av en litterär touch ta del av stadens historia när du går förbi de många dikterna på flera av husfasaderna i gamla stan. Dikterna är skrivna av olika poeter, varav några är på spanska och andra är skrivna på bl.a. arabiska. Estepona är i sig ett levande konstverk med sina enorma fasadmålningar och skulpturer. Fasadmålningarna skapades i samband med ett projekt för att förvandla de vita fasaderna till en kreativ bild, som skulle fånga de förbipasserandes uppmärksamhet. Den största fasadmålningen stod klar 2014, och sägs med sina 1 000 kvadratmeter vara det största konstverket i hela Spanien, möjligen i hela Europa. Skulpturer av moderna konstnärer kan också hittas på stadens gator och torg, vilket gör Estepona till ett stort och levande utomhusmuseum.

Puerto Banús är en relativt ny stad som byggdes under 70-talet av fastighetsutvecklaren Jose Banús, då som en semesterort för kändisar. Staden, som har fått sitt namn efter sin skapare, är bortskämd med vackra naturscenerier som bergen i bakgrunden och havet som närmsta granne. Under vår promenad kommer vi förbi marinan, Puerto Banús signum och dragplåster, och bland myllrande gränder beskådar vi de pittoreska husen, det ena vitare än det andra, som för tankarna till en traditionell fiskeby vid Medelhavet. Vi passerar också kändistorget Plaza Antonio Banderas, som fått sitt namn efter hollywoodstjärnan som är född och uppvuxen i Málaga. Kantad av vita husfasader utmärker sig det stora torget i mitten för sina marknadsstånd som specialiserar sig på bl.a. konst och hantverk.

Den flådiga och lyxiga marinan med båtar i Puerto Banus, på en solsemester i södra Spanien.
Bild: Den flådiga lyxbåtsmarinan i Puerto Banús skiner ikapp med solen

Middagen intar vi som vanligt på vårt hotell.

Dag 8: Hemresa (F)

Efter frukost checkar vi ut från vårt hotell och hoppar in i bussen som ska ta oss till Málaga flygplats, där vårt plan mot Sverige väntar. Adios y gracias!

Väder

Se vädret i Marbella

Få uppdaterad väderleksprognos på smhi.se.

Genomsnittlig temperatur på Marbella.

Karta

Geografisk karta över Puerto Banús i Spanien.

Fakta om Puerto Banús

Var ligger Puerto Banús?

Puerto Banús hamnstaden som ligger strax sydväst om Marbella, i södra Andalusien. 5 miljoner människor besöker årligen stadens alla stränder, shoppingcentras och restauranger, men stadens riktiga dragningskraft är marinan och de lyxiga båtarna som radar upp sig här.    

Hur är vädret och klimatet?

Tack vare bergskedjan Cordillera Penibética, ligger Puerto Banús skyddat från starka vindar och håller en medeltemperatur på cirka 18 grader. Medeltemperaturen i havet ligger på härliga 19-20 grader och i genomsnitt skiner solen 10 timmar per dygn. Somrarna här är torra och varm och vintrarna bjuder på milda temperaturer. Från april till november kan svensk sommarvärme garanteras.

Hur tar jag mig runt?

Puerto Banús ligger på ett bekvämt avstånd från Malaga flygplats. Med endast 60 kilometers avstånd och välutvecklade vägar så tar det mindre än en timma att färdas till denna stadsmetropol och dess flygplats. Vägen till Puerto Banús är kustbelagd och bjuder på slående vyer. Det finns goda kommunikationer med buss till de närmsta grannstäderna, men det går också alldeles utmärkt att ta sig runt med taxi som är betydligt billigare än i Sverige.

Vad har de för öppettider?

Puerto Banús är känt för att ha både ett levande dagliv och nattliv. Öppettiderna på butiker, restauranger och barer är därför generösa.

Finns det något jag bör tänka på?

Puerto Banús är döpt efter fastighetsutvecklaren Jose Banús som skapade platsen på 70:talet med ambitionen av att platsen skulle präglas av en lyxig marina och shoppingkomplex. Han var dock noga med att staden skulle vara sofistikerad och ”chic” och det fick därför inte byggas några skyskrapor eller överflöd av hotell. Idag sägs marinan i Puerto Banús vara den 4:e dyraste marinan i hela världen.

Andra liknande resor

Trustpilot