Skip to main content

Spaniens största sevärdheter

Antequera stad i Andalusien
Vacker arkitektur och lokal guide i Sevilla
Utsikt över Granada från Alhambrapalatset
Trädgårdarna i Generalife i Alhambrapalatset
Solmogna apelsiner i Sevilla i Spanien
Plaza España i Sevilla
Spansk tapas med vin och spansk kvinna med solfjäder
Bro över till La Mezquita-moskén i Córdoba
Bron som förbinder den gamla stadsdelen med den nya i Ronda
Status:
Återkommer 2023

Rundresa i Spanska andalusien med boende i Antequera

Beläget mitt i Andalusien - Spaniens sydligaste och historiskt mest intressanta område - ligger staden Antequera. Staden kallas i folkmun för El corazón de Andalucía - Andalusiens hjärta - tack vare sitt centrala läge mellan Málaga, Granada, Córdoba och Sevilla. På vår semester i Spanien tar vi oss till Antequera och checkar in på 4-stjärniga hotellet Hotel Antequera, där vi även bjuds på frukost och middag under resans samtliga dagar.

Därför ska du resa med oss på kulturresa i spanska Andalusien:

  • Bekvämt boende i traditionella Antequera
  • Besök vid det mäktiga Alhambra-palatset
  • Guidad tur genom livfulla Sevilla
  • Upplevelserika utflykter till Ronda, Malaga och Córdoba

Utflykter till Sevilla, Málaga och Córdoba

Några av Spaniens allra viktigaste städer finns på bekvämt avstånd från Antequera. Tack vare stadens utmärkta läge kommer vi efter korta bussresor fram till de platser som vårt innehållsrika program för rundresan innehåller. Vi spenderar heldagar i Sevilla med dess många stora arkitektoniska mästerverk, Málaga med sitt välbesöka Picassomuseum och Córdoba med den magnifika La Mezquita-moskén.

Bergsbyn Ronda och morerpalatset Alhambra

Förutom spännande storstäder kommer vi också till den högt belägna staden Ronda. Härifrån bjuds man på hisnande vyer rakt ner i dalklyftan när man står på den gamla stenbron som binder samman de båda stadsdelarna, och även möjligheten att besöka världens första tjurfäktningsarena. Dessutom ska vi beundra det världskända palatset Alhambra, med dess påkostade utsmyckningar och inredningar.

Resan för den upplevelsetörstande

Den här rundresan tar dig med till Andalusiens allra största sevärdheter, och är full med äventyr för den som vill uppleva så mycket som möjligt. Vi har gott om tid inplanerat på alla våra utflyktsmål, för att vi både ska hinna med guidade rundvisningar, alla de största attraktionerna och även få tid på egen hand. De intensiva dagarna kräver energi och en god kondition - och ger i gengäld en resväska som är garanterat fylld med upplevelser när du åker hem igen.

Kort dagsprogram för rundresan i Andalusien:

Dag 1: Ankomst till Málaga och vidare till Antequera (M)
Dag 2: Ronda – tjurfäktningens vagga (F, M)
Dag 3: Córdoba - en gång Europas största stad (F, M)
Dag 4: Granada och Alhambra* (F, M)
Dag 5: Ledig dag till egna upplevelser (F, M)
Dag 6: Malaga – Picassos födeselstad (F, M)
Dag 7: Sevilla - Andalusiens huvudstad (F, M)
Dag 8: Avsked och hemresa (F)
 

F = Frukost   M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Sök resa

Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Spanien (M)

Vi hälsas välkomna till Spanien på Málagas flygplats av vår svensktalande reseledare. Härifrån reser vi tillsammans till vårt hotell i stadens Antequera, som ska bli vårt hem under den kommande veckan.

Sedan 1500-talet har Antequera varit en viktig handelsstad med ett blomstrande lantbruk och gott om hantverkare. Det var också under den här tiden som gamla byggnader och moskéer revs, och ersattes av nya byggnader och kyrkor. Samtidigt grundades också stadens universitet, som blev en viktig mötesplats för författare, poeter, konstnärer och vetenskapsmän. Antequera har fortsatt att vara en viktig stad i södra Spanien, och stadens många palats vittnar om den rika befolkningen som har huserat här under århundraden.

Under vår vecka i Andalusien kommer det finnas tid till att på egen hand utforska den mysiga, historiska staden mellan alla spännande utflykter till Antequeras grannstäder som programmet innehåller.

Bild: Solnedgång över Antequera med stadens fästning i bakgrunden

Dag 2: Bergsbyn Ronda (F, M)

Idag åker vi på en hisnande resa genom Spaniens imponerande bergslandskap. Målet för dagens utflykt är i Ronda, bergsbyn belägen 700 meter över havet. Här går vi på en stadsvandring genom stadens park, varifrån vi får en storslagen utsikt över markerna som kallas Rondas köksträdgård, med bergskedjan Grazalema i bakgrunden.

I Ronda hittar vi också världens första tjurfäktningsarena, byggd 1785. Det var i Ronda som tjufäktaren Pedro Romero var den första människan att börja att kämpa mot tjurar till fots.

Vi får även tid till att besöka den imponerande bron från 1700-talet som är ett av Rondas kännetecken. Bron, som Hemmingway nämner i sitt verk "Klockan klämtar för dig", leder över en 100 meter djup dalklyfta, och förbinder Rondas gamla stadsdel med den nya.

Bergsbyn Ronda på klippavsats med röd himmel på en resa till Andalusien.
Bild: Ronda ligger oslagbart vackert mitt i det bergiga, andalusiska landskapet.

Dag 3: Córdoba - de moriska kalifernas residens (F, M)

Vi reser idag till Córdoba, som en gång var Europas största stad. Vi går en guidad rundtur med en lokalguide i det historiska centrumet som är otroligt välbevarat. Här har gatorna forfarande samma krokiga form som morerna en gång i tiden designade dem, bland annat för att förvirra en eventuellt påträngande fiende. Den vackra Calle de las Flores - blomstergatan - är ett tydligt exempel på en gammal, morisk gatustruktur.

Vi får en rundvisning inne i stadens 1 000 år gamla moskén. Karl den femtes katolska domkyrka är byggd 500 år senare och tillpassad mitt inne i moskén, som är den näst största moskén i världen och ett mycket märkvärdigt byggnadsverk. Man kan inte förstå konstruktionen förrän man har sett den med sina egna ögon. Córdoba har Spaniens vackraste pation - en benämning på vitkalkade gårdar dekorerade med blommor. Dessa får vi självklart besöka innan vi lämnar Córdoba bakom oss.

Vackra La Mezquita-moskén i Córdoba, Spanien.
Bild: Entré till Córdobas mäktiga moské

På vägen tillbaka till hotellet stannar vi på en typisk, spansk vingård. Vinet som framställs på ägorna är faktiskt en sherry, men för några år sedan fick den spanska provinsen Jerez ensamrätt på att få kalla denna typ av vin för sherry. Därför heter detta vin nu Montilla, som är huvudstaden i vindistriktet. Vi får en rundvisning på vingården där vi också får några goda smakprov innan vi beger oss tillbaka till hotellet igen.

Resten av kvällen är på egen hand i Antequera.

Dag 4: Granada och morerpalatset Alhambra (F, M)

Vi åker på utflykt till Granada, där vi efter en stadsrundtur tillsammans med vår reseledare har tid på egen hand i Granadas centrum. De största sevärdheterna här är Spaniens första renässansdomkyrka, samt Capilla Real med de legendariska monarkerna Isabel och Fernandos vackra grav. Den gamla moriska silkesmarknaden Alcaicería är också väl värd ett besök.

Efter lunch åker vi upp till det världsberömda palatset Alhambra, som byggdes av morerna för 700 år sedan. Rundvisningen med en kunnig, lokal guide omfattar också det vackert belägna sommarpalatset Generalife, med sina ståtliga och dekorerade trädgårdar.

Morerpalatset Alhambra bland skog och snöklädda berg i Granada, Andalusien.
Bild: Alhambra-palatset med snöklädda bergstoppar i bakgrunden

Under kvällen går färden tillbaka till hotellet igen.

Notera: På grund av det mycket höga besökstrycket som råder på Alhambra, så har palatsadministration blivit tvungen att begränsa antal inträden per dag. Detta blir gjort för att säkra palatset överlevnad i framtiden, vilket vi självklart stöttar. Detta betyder att resebolag inte längre har samma möjlighet att få biljetter till palatset. Detta gäller även oss och det betyder att vi inte kan garantera vilka delar av Alhambra som du kommer att uppleva, trädgården General Life eller Nasridspalatsen. Vilken typ av entré som gäller på just din avresa, får du veta vid ankomst. I värsta fall att vi inte kan får biljetter så får du självklart entrépriset återbetalt.

Dag 5: Ledig dag till egna upplevelser (F, M)

Efter en vecka med innehållsrika utflyktsdagar kan det vara skönt att samla kraft på egen hand och ägna dagen åt egna äventyr. Om du vill spendera dagen med att mjuka upp kroppen med en genomgående massagebehandling följt av ett dopp i poolen på hotellet, eller om du vill ut och utforska Antequeras centrum med butiker och restauranger är helt upp till dig.

Varför inte hyra en cykel på hotellet för att sedan trampa dig fram längs de gröna landskapen som omger Antequera - valet är ditt!

Dag 6: Málaga - Picassos födelsestad (F, M)

Idag besöker vi storstaden Málaga. Detta är Andalusiens näst största stad, som har fått ett stort uppsving efter invigningen av Picasso-museet som är inrättat i ett vackert, gammalt rikemanspalats. Besöker i Málaga börjar med en panoramatur i buss, där vi bland annat kommer ända upp till stadens högsta punkt, Gibralfaro, varifrån vi får en storslagen utsikt över Málaga hamn och stad. Det var häruppe som fönikerna, romarna och morerna hade sina fästningar. Härifrån kunde de överskåda hela Medelhavet, och tack vare det höga läget över staden var platsen lätt att försvara.

Rundvisningen i buss fortsätter tillsammans med vår reseleare, och härefter finns det gott om tid till att utforska den myllrande staden på egen hand innan vi åker tillbaka till hotellet igen.

Malagas hamn i kvällsljus med båtar i Andalusien.
Bild: Vy över Málagas nyare stadsdel samt dess fina småbåtshamn

Dag 7: Sevilla - Andalusiens huvudstad (F, M)

Dagens utflykt går till Sevilla, där vi börjar med en panoramatur i buss genom det som kallas för Andalusiens huvudstad. På vår rundtur får vi bland annat se Guldtornet, palatset San Telmo, den gamla tobaksfabriken och den vackra promenaden som går längs med floden Guadalquivir.

Vi pausar för en kopp kaffe i María Luísa-parken med det mäktiga Plaza España, som var centrum för världsutställningen 1929. Vår lokalguide tar oss sedan runt i Sevillas historiska stadsdel med det legendariska judiska kvarteret Santa Cruz, som bjuder på charmiga små torg och doftande apelsinträd. Härefter finns det tid till att på egen hand utforska Sevilla vidare.

Sevilla har världens största, gotiska domkyrka, där bland annat Christopher Columbus är begraven. Det moriska kyrktornet La Giralda är ett av Sevillas stora kännetecken. Tornet är över 100 meter högt och 800 år gammalt. Peter den grymmes kungaslott från 1300-talet är byggt i morisk stil, och är också en av Sevillas stora sevärdheter.

Tjurfäktningsarenan i Sevilla i Spanien.
Bild: Även den gamla tjurfäktningsarenan är väl värt ett besök när man kommer till Sevilla

I slutet av eftermiddagen går resan tillbaka till Antequera igen.

Dag 8: Avsked och hemresa (F)

Vi reser tillsammans till Málags flygplats, där vår reseledare vinkar av oss vid flyget som tar oss tillbaka till Sverige igen.

Karta

Geografisk karta över Antequera och Malaga i Andalusien.

Väder

SE VÄDRET I ANTEQUERA

Få uppdaterade väderutsikter på smhi.se

Väderkarta över den genomsnittliga temperaturen i Antequera per år.

Fakta om Andalusien

Var ligger Andalusien?

Andalusien är området som utgör den södra delen av det spanska fastlandet och med en area på 87 268 km2 motsvarar Andalusien ca en sjättedel av landets totala landyta. Området gränsar till Medelhavet och Gibraltar i söder, till Portugal och Atlanten i väst samt till områdena Extremadura och Castilla-La Mancha i norr. Med ett invånarantal på ca 8 miljoner människor tar Andalusien ledningen i kampen om den mest befolkade regionen i Spanien. Endast i huvudstaden Sevilla bor det omkring 690 000 människor.

Utöver att attrahera miljontals turister med sin soliga kust, är Andalusien berömt för sin vackra moriska arkitektur. Alhambra i Granada, tornen Torre del Oro samt Mezquita i Cordoba är några av de monument som lockar besökare.

Hur är vädret och klimatet?

Det är inget mysterium varför Andalusien även går under namnet Costa del Sol – den spanska solkusten på svenska – då området har över 300 soldagar per år. Klimatet i Andalusien är torrt och varmt och vintermånaderna karaktäriseras för att vara milda och något regniga.

Hur tar jag mig runt?

Om du ska åka längre sträckor i Andalusien, kan hyrbil vara att föredra men kom ihåg att teckna en försäkring innan du sätter dig bakom ratten. Du får heller inte vara yngre än 20 år om du ska köra bil i Spanien. Du får lättast tag på en taxi genom att vinka dig till dem längs med gatan, alternativt be personalen på hotell eller restauranger i närheten om att ringa en taxibil åt dig. Priserna för taxi är något billigare i Spanien jämfört med vad dem är i Sverige och taxameter används överallt. Det kan vara bra att fråga föraren innan du påbörjar din rutt vad det kan komma att kosta för dig. Lokalbussar går dessutom regelbundet mellan storstaden Malaga och mindre byar och platser runt om på solkusten. Det går även ett pendeltåg var 30e minut mellan Málaga och Fuengirola via Torremolinos från klockan 7 på morgonen till klockan 11 på kvällen – att ta sig runt med lokaltrafik i Spanien är med andra ord inget problem.

Vad har de för öppettider?

I Spanien har många affärer öppet från omkring klockan 9 på morgonen till och med klockan 8 på kvällen. En del stora varuhus har öppet något senare, som fram till klockan halv 10 på kvällen. Under siestan som infaller mitt på dagen, är det vanligt att affärer håller stängt. Kommer du bortanför de större turistorterna bör du räkna med att det mesta är stängt på söndagar.

Finns det något jag bör tänka på?

Inom hotell- och restaurangsektorn i Spanien är samtliga goda till att förstå och tala engelska – ja ibland till och med skandinaviska. Du behöver med andra ord inte vara orolig för att inte bli förstådd när du vistas i de större turistområdena.

Visste du att...

… strax utanför Andalusiens kust ligger en av världens bästa platser för delfin- och valåskådning belägen?

… Andalusiens olivoljeproduktion är störst i världen?

 

Andra liknande resor

Trustpilot