Skip to main content

Göteborg med besök i skärgården

Status:
Återkommer 2022

Göteborgs trädgårdar, historia och storslagna skärgård

Vår reseledare Anders Höglund är som ett levande uppslagsverk. Inte bara är han uppvuxen i Göteborg, han har också en mångårig erfarenhet av att guida turister och göteborgare runt i sin vackra hemstad. På den här heldagsutflykten tar Anders med oss till sina smultronställen, det man måste se och det som kanske inte så många känner till. Och givetvis tar vi också en tur ut i den pittoreska och rogivande skärgården.

Göteborgs historiska platser och sevärdheter

Vi påbörjar vår utflykt i Göteborgs centrum. Promenaden inleds vid statyn av stadens grundare: Gustav II Adolf på Gustav Adolfs torg, en plats med en gedigen historia. Vår reseledare är en expert på det historiska Göteborg, och tar oss förbi de anrika platserna Kronhuset, Antikhallarna, Kungsparken, Vasaparken, Vallgraven, Tyska kyrkan, Ostindiska huset, Domkyrkan, Saluhallen och Kopparmärra. Promenaden går inom och omkring den befästa staden som avgränsades av vallgraven och de numera raserade stadsmurarna. Under vår rundtur besöker vi också Trädgårdsföreningen som är en av Europas bäst bevarade 1800-talsparker. I Palmhuset, det eleganta växthuset från 1878, hittar du palmer och andra tropiska växter, och parken dignar också av böljande gräsmattor, grupper med exotiska växter och historiska byggnader.

Lunch i det gröna

Rundturen avslutas med lunch på Rosenkaféet – ett charmigt fik omgivet av vackra planteringar, och med hemlagad, utsökt husmanskost. Mätta och belåtna hoppar vi på vår buss som ska ta oss ut i Göteborgs norra skärgård.

Norra skärgården med Öckerö & Hönö

Vår färd går mot Hisingen varifrån vi tar bilfärjan till Hönö/Öckerö. Där besöker vi Öckerö hembygdsgård som visar oss hur livet levdes för länge sedan. Vi får också en rundvisning i Öckerö Gamla kyrka, en av de äldsta byggnaderna i Göteborg. Vi avslutar vår tur i skärgården på Hönö Klåva, där vi får tid till att besöka de mysiga små butikerna och det lokala fiskemuseet. Vid Hönö Klåva kan den båtintresserade också flanera bland de många fiskebåtarna som ligger här, och vi kan även sikta Vinga där Evert Taube vistades som barn.

På vägen hem från skärgården gör vi ett kort stopp vid Klippan, dit Ostindiska kompaniet anlände med skepp lastade med porslin, kryddor, siden och andra dyrbarheter under 1700-talet. Längs vår färd tillbaka till Göteborg passerar vi även klassiska göteborgska stadsdelar som Masthugget, Majorna samt den mäktiga Älvsborgsbron. Vi är tillbaka i Göteborg sent på eftermiddagen efter en härlig dag bland Göteborgs stora och små sevärdheter.

Vår reseledare

Vår reseledare på turen heter Anders Höglund. Anders är uppvuxen i Göteborg och har under många år tagit hand om inhemska och utländska besökare som vill se mer av Göteborg. När Anders inte befinner sig i Göteborg tar han hand om våra resenärer i bland annat Portugal och Marocko.

Sök resa

Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig
Trustpilot