Skip to main content

Coimbra

COIMBRA I PORTUGAL

I mellersta Portugal ligger en av Portugals äldsta städer, Coimbra. Staden är vackert belägen vid floden Mondego och den gamla stadskärnan reser sig från floden upp på kullsidan.


Coimbras historia


Coimbra har en lång och dramatisk historia. De muslimska maurerna styrde i 300 år tills Portugals första kung, Afonso Henriques, erövrade Coimbra och gjorde staden till huvudstad i 100 år. Några av Coimbras viktigaste monument kommer från denna tid, inklusive katedralen och klostret Santa Cruz.


Coimbras universitet


Coimbras universitet grundades på 1200-talet och är vackert beläget i den gamla stadskärnan, omgivet av gamla kyrkor och smala gator och med en fantastisk utsikt över floden. Huvudbyggnaden finns i det gamla kungapalatset, och universitetet är fortfarande en aktiv institution med sju fakulteter. Det finns en särskild stämning på universitetsområdet och i staden, där du kan träffa studenter i de karakteristiska svarta kåporna. En av toppattraktionerna i Coimbra är det fascinerande barockbiblioteket från 1700-talet (inträde och tidsbokning krävs), som rymmer 250 000 böcker och är rikt utsmyckat.


Inês och Pedro - kärlek i Coimbra


Det var en förbjuden kärlek och ett äkta drama som utspelade sig i Coimbra under medeltiden, där Portugals kronprins Dom Pedros älskade Inês mördades i trädgården på Quinta das Lagrimas på order av kungen (alltså kronprinsens far!). En politisk maktkamp. För att göra en lång och komplicerad historia kort, skapade det en del oro med krig och hämnd, Inês som blev drottning efter sin död och inte minst en kärlekshistoria som blev en legend i portugisisk historia och litteratur.

Du kan uppleva Coimbra själv på våra resor Portugals heta hemligheter.

Här kan du se alla våra andra resor till Portugal.