Skip to main content

Den Skeva Tornet I

DEN SKEVA TORNET I….

DEN SKEVA TORNET I PISA


Italien har många historiska sevärdheter. En av de mest berömda och karakteristiska är den skeva tornet i Pisa. Den skeva tornet är en unik, vacker och charmig byggnad som många turister genom åren har roat sig med att ta fotografier vid. Det är särskilt populärt att ta ett foto där det, på grund av en optisk illusion, ser ut som om personen på bilden håller upp tornet med sin egen kraft.

Tornet är en fristående klocktorn tillhörande katedralen i Pisa, som ligger bakom katedralen. Det är, förutom själva katedralen, den äldsta byggnaden på Piazza del Duomo i Pisa. Det byggdes under en period på 177 år under 1100-talet och är cirka 56 meter högt med sju våningar och en inre trappa med 296 steg.


Den skeva tornet i Pisas historia


Genom historien har strukturen inte bara varit en upplevelse för italienresenärer. Vetenskapsmannen Galileo sägs ha kastat två kanonkulor med olika densitet från tornet för att visa att de slog i marken samtidigt oberoende av deras massa.

Under andra världskriget användes tornet som utkiksplats av den tyska armén, men amerikanerna beslutade att avstå från att bomba det för att bevara det. Tur för den europeiska kulturarvet och för Pisas förmåga att locka turister.

Tornet är faktiskt inte så snett som det brukade vara: Innan några restaureringar av byggnaden utfördes mellan 1990 och 2001 lutade tornet med en vinkel på 5,5 grader. Det har nu rättats upp till 3,9 grader vilket stabiliserar byggnaden. Det betyder att toppen av tornet är horisontellt placerad 3,9 meter från där den skulle ha varit om tornet hade stått helt rakt. Så lutningen är fortfarande ganska dramatisk.


Myter och fakta om det lutande tornet i Pisa


Det finns många myter om varför tornet är lutande - vissa hävdar till exempel att det skedde vid en jordbävning. Under många år trodde man till och med att arkitekten från början hade avsikt att bygga ett lutande torn.

Analyser visar dock att sanningen är att arkitekten hade velat bygga ett helt vanligt, rakt torn - och att lutningen beror på en konstruktion som var felaktig från början. Tornet började luta åt ena sidan redan när man hade byggt andra våningen år 1178.

Det berodde på att grunden bara var tre meter hög, vilket var för lite i förhållande till att marken under byggnaden var mjuk och instabil. Men det är just lutningen som har gjort strukturen så unik och därmed berömd. Det investeras därför idag mycket arbete för att bevara tornet lutande, så att turisterna fortsätter att strömma till Pisa.

En annan myt om tornet säger att man under renoveringarna på 1990-talet egentligen ville riva det. Det gick också tidigare en historia om att tornet skulle falla samman år 2016. Det hände ju som bekant inte, så turister kan med stor sannolikhet lugnt låta sig fotograferas vid den vackra byggnaden under många år framöver.

Upplev Pisa med Kulturresor Europa

Har du ännu inte besökt Pisa och sett det lutande tornet? På resan Förtrollande Toscana finns det också tid för egna upplevelser. På denna resa bor vi nära Pisa - så vad är mer naturligt än att ta en tur till det lutande tornet i Pisa?

På flera av våra resor är det möjligt att uppleva Pisa. Du kan ta en titt på dessa resor där det vanligtvis också är möjligt att göra en utflykt till Pisa; Operaresa i Puccini fotspår, det finns också möjlighet till en utflykt till Pisa.

Se här våra andra resor till Italien.