Skip to main content

Från topp till dal med Glaciärexpressen

Glaciärexpressen genom de höga Alperna i Schweiz.
Grantoppar och fjällstugor bland bergen i byn Davos.
Chillon castle vid Gènevesjön och rödvin i solnedgången.
Den bilfria staden Zermatt vid berget Matterhorn i Schweiz.
Glaciärexpressen i Schweiz.
Solnedgång vid staden Montreux och Gènevesjön i Schweiz.
Färgglada hus, blommor och alper i orten Bellagio vid Comosjön, Italien.
Glaciärexpressen i Schweiz.
Pris från:
23 995:-
Dagar:8
Boka resa

Nästa anhalt: Alperna - med Glaciärexpressen 2022

På vår resa till den schweiziska och italienska alpvärlden är färdsättet en av höjdpunkterna som vi kommer att vilja minnas för evigt. Vi har bokat plats på den världsberömda Glaciärexpressen som låter oss beundra vita alptoppar, djupa dalar, tjocka skogsområden och stilla sjöar i sakta takt. Genom tunnlar och viadukter, över broar och uppför branta bergssluttningar tar det världsarvklassade tåget oss med på en helt spektakulär åktur.

Vi njuter inte bara av alplandskapet från bussen och tåget utan även till fots under våra mysiga vistelser i fjällbyar som Klosters, Davos och Zermatt. Här är bilar förbjudna, besökare välkomna och otroliga bergsutsikter vardagliga.

Från topparna i Schweiz till dalarna i Italien har denna resa allt en naturentusiast kan drömma om!

Därför ska du följa med oss på en tågresa i Schweiz och Italien:

  • 4-stjärniga hotell i Schweiz och Italien
  • Naturupplevelser med Glaciärexpressen och Gornergrat Bahn
  • Båttur på Comosjön med besök i exklusiva Bellagio
  • Tid till egna förströelser i mysiga byar

Där resan är målet

Till skillnad från många andra resor där man på resmålet bara längtar efter att få komma fram till sin slutdestination kommer vi på den här resan önska att färden aldrig har ett slut. Från Glaciärexpressen och Gorgernat Bahn – två världsberömda och historiska tåglinjer som tuggar sig fram genom de schweiziska alptopparna, bjuds vi på en naturshow med stort N. Likaså imponerar Comosjöns omgivningar i Italien på oss när vi skrider fram på den sagolika sjön i båt.

Kända semesterorter och undangömda fjällbyar  

Förutom att stiga ombord på tåg och båtar, gör vi utflykter i buss till några av Schweiz och Italiens mest berömda och egendomliga orter. I Zermatt är bilar förbjudna, i Klosters har kungligheter förälskat sig i de branta skidbackarna och i Bellagio är husen i gamla stan så färggranna att man får slita sig från kameran.

Dessutom är Schweiz och Italien likvärdiga motspelare i kampen om landet med vackrast sjöar och med inplanerade besök till schweiziska Genévesjön, Maggioresjön och italienska Comosjön kan vi vara med och utse vinnaren!

Kort dagsprogram för resan:

Dag 1: Ankomst till Zürich. Besök i fjällbyn Klosters och incheckning på hotell i Davos (M)
Dag 2: Tågresa med Glaciärexpressen från Chur via Oberalp-passet till Brig, med lunch på tåget. Incheckning på hotell i Täsch (F, L, M)
Dag 3: Utflykt till Genèvesjön, slottet Chillon och Montreux (F, M)
Dag 4: Utflykt till Zermatt och tågresa med Gornergrat Bahn (F)
Dag 5: Från Schweiz till Italien via Simplon-passet. Incheckning på hotell i Cernobbio (F, M)
Dag 6: Båttur på Comosjön med besök i Bellagio (F)
Dag 7: Utflykt till Maggioresjön och medelhavsidyllen Stresa. Avskedsmiddag på lokal restaurang (F, M)
Dag 8: Hemresa från Milano (F)

F = Frukost M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Sök resa

Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Zürich. Besök i fjällbyn Klosters och incheckning på hotellet i Davos (M)

Vi landar på flygplatsen i Zürich i Schweiz och efter att vi har fått vårt bagage letar vi reda på vår buss som ska föra oss genom snötäckta alptoppar, fridfulla sjöar och gröna slätter - det bedårande naturlandskap som Schweiz är vida känt för. Framför oss har vi en bussfärd på ca 1,5 timme som för oss längs med de vykortsvackra sjöarna Zürich och Walensee.  

Resans allra första stopp gör vi i Klosters – fjällbyn som ger oss en försmak på resans första övernattningsort Davos, då många ser likheter mellan de två byarna. I den djupa, gröna dalen ligger stugorna tätt och runt varje knut sticker minst ett par granar upp. De höga bergen runt omkring byn vittnar om att Klosters är en populär skidort och en person som alltid har haft ett extra gott öga för Klosters är prins Charles av Wales.

Väl framme i Davos checkar vi in på vårt hotell och äter en god middag. 

Skidorten Davos i Schweiz.
Bild: Den vackra fjällbyn Davos i Schweiz

Dag 2: Tågresa med Glaciärexpressen från Chur via Oberalp-passet till Brig med lunch. Incheckning på hotellet i Täsch (F, L, M)

Vi vaknar upp i Europas högst belägna fjällby och vi behöver därför inte oroa oss för utsiktsbrist. Efter frukost ska vi till Schweiz äldsta stad, Chur. Förutom att imponera på sina besökare med sin anrika, bilfria stadskärna där både butiker, marknader och en 800-årig katedral får plats, är Chur en av anhalterna för den legendariska Glaciärexpressen. Vi har reserverat platser ombord på det världsberömda och UNESCO-listade tåget som i en stillsam takt ska föra oss genom långa tunnlar, uppför branta bergssluttningar, utmed smala broar och i djupa dalar. Glaciärexpressens kupéer har en väl genomtänkt design. Tack vare de stora panoramafönstren har vi en felfri sikt under hela tågresan och den blygsamma hastigheten gör det möjligt för oss att fånga otroliga bilder på det svindlande, alpinska landskapet.

Den rika variationen i naturen håller våra ögon ständigt alerta och när vi kommer upp till resans högsta punkt, passet Oberalp, och kan konstatera att vi färdas 2 033 meter över havet lär våra trevliga samtal övergå till en häpnadsväckande stumhet. Medan vi beundrar de omkringliggande landskapen avnjuter vi också en välsmakande lunch, som tillagas ombord på tåget och serveras vid våra platser.

Vi kliver av Glaciärexpressen i byn Brig. Härifrån kör vi till Täsch där vi ska övernatta de nästkommande tre dagarna på resan. Efter att vi har checkat in på hotellet är en god middag på sin plats.

Glaciärexpressen genom Alperna i Schweiz.
Bild: Glaciärexpressen

Dag 3: Utflykt till Genèvesjön, slottet Chillon och Montreux (F, M)

Mätt på underbart vackra vyer blir man aldrig riktigt så idag ska vi göra en utflykt till den underbara Genèvesjön. När vi kan börja urskilja ett sagolikt, medeltida slott vet vi att vi har nått dagens första delstopp. Slottet Chillon hittar vi vilandes ute på en klippa, på randen av den östra sidan av sjön, och här blir vi välkomnade av en kunnig guide som ger oss historien bakom Schweiz mest besökta monument. Ifall namnet låter bekant i dina öron kan det bero på att slottet har förevigats i Lord Byrons bok The Prisoner of Chillon

Näst på tur att utforska är den exklusiva staden Montreux som vi hittar mellan Genèvesjön och de dramatiska bergen. Platsens närhet till vattnet, de vajande palmerna och de stora vinodlingsfälten som breder ut sig runt den lilla staden bjuder på somriga Rivierakänslor och med ledig tid på programmet kan vi i lugn och ro utforska sjöpromenaden, den mysiga stadskärnan och de gröna parkerna. I Montreux råder lugnet med undantag för när den årliga jazzfestivalen äger rum. Stora namn inom jazzvärlden har under åren dragit till sig både jazzälskare och festglada besökare och numera är festivalen världsberömd.

Vackra staden Montreux vid Gènevesjön i Schweiz.
Bild: Montreux - Den schweiziska Rivieran

Under eftermiddagen återvänder vi till vårt hotell i Täsch, men vi ser till att köra vägen genom det frodiga vindistriktet Rhône Valley. Odlingarna ligger på de branta sluttningarna som kantar floden Rhône och det varma och torra klimatet gör det ibland nödvändigt med konstbevattning. Planteringen av blå druvor har ökat starkt och pinot noir är den mest odlade druvan. För vinentusiaster världen över är vinodlingarna i Rhône Valley himmelriket.

Efter en fantastisk dag äter vi middag på vårt hotell i Täsch.

Dag 4: Utflykt till Zermatt och tågresa med Gornergrat Bahn (F)

Idag ska vi kliva in i en förtrollande saga som benämns Zermatt. Liksom Chur är Zermatt en bilfri by och i motorfordonens ställe har linbanor, fjärrtåg och häst med vagn tagit plats. Vi lyckas ta oss hit genom att kliva ombord på fjärrtåget som avgår ifrån Täsch och som bestiger de många höjdmetrarna åt oss. Zermatt ligger vid foten av det mäktiga berget Matterhorn, landets tionde högsta berg med en höjd på 4 478 meter över havet, och i byns pittoreska kluster av rustika stugor hittar vi flera inbjudande restauranger och caféer.

Ett besöksmål i närheten av Zermatt som ingen bör förbigå är Gornergrat som ingår i Pennine-alperna. Resan till Gornergrat går med världens första elektriska kuggtågsbana. På 3 000 meters höjd är tågbanan en av de högst belägna i hela Europa och det är sannerligen en obeskrivlig utsikt som vi har genom fönstren. Med fri sikt över berget Matterhorn, Gorner-glaciären och de spetsiga alptopparna - en del är så höga som 4 000 meter - är det mycket troligt att du kommer minnas tågresan mer än själva slutdestinationen.  

Tåget Gornergrat Bahn från Zermatt till Gornergrat i Schweiz.
Bild: Kuggtågsbanan från Zermatt till Gornergrat

Dag 5: Från Schweiz till Italien via Simplon-passet. Incheckning på hotellet i Cernobbio (F)

Det har blivit dags att lämna det schweiziska landskapet bakom oss och blicka framåt mot det italienska. På vägen ner mot Italien kör vi genom Simplon-passet som breder ut sig mellan Brig i Schweiz och Domodossola i Italien. Förutom att bergslandskapet här är bedårande vackert har denna plats en lång historia som sträcker sig bakåt i tiden till stenåldern. Åren innan 1600-talet var Simplon-passet en rutt för smugglare och legosoldater och det var först när Napoleon upptäckte att passet var en lämplig fraktväg för hans kanoner som man lät bygga ett ordentligt vägunderlag. Ett sekel senare fick motorvägen en ny följeslagare; tågrälsen.

Efter en dag på resande fot kommer vi till slut fram till Cernobbio som vi hittar vid den utsökta Comosjön. Här checkar vi in på vårt hotell och har kvällen för oss själva.

Statyer, blommor och neoklassiska villor vid Comosjön i Italien.
Bild: Vackra omgivningar vid Comosjön

Dag 6: Båttur på Comosjön med besök i Bellagio (F, M)

Vi vaknar upp på vårt hotell och kan se fram emot en heldag i den italienska alpvärlden, som är minst lika vacker som den schweiziska, om inte än mer frodig och färggrann. Belägen vid en av Italiens största sjöar och omgiven av kilometerhöga berg är Cernobbio en påfallande vacker stad att vistas i. Här har vi naturscenerier av högsta klass, lyxiga villor med oförståeligt många utsmyckningar och inte långt härifrån ligger den världsberömda staden Como. 

Vi vill få ut det absolut mesta av vår dag här så vi har bokat en båttur på Comosjön. Från vattnet kan vi ur en helt ny vinkel beundra de neoklassiska villorna som omringar sjön med bergen i ryggen.

När vi kliver i land befinner vi oss i den exklusiva semesterorten Bellagio som beskrivs vara en av Italiens tjusigaste städer. I Bellagio får vi tid till egna upptäckter och med tanke på stadens ringa storlek är en eftermiddag gott om tid för att utforska de pittoreska gatorna i gamla stan som fullkomligt strålar av färg. En sevärdhet i Bellagio som du inte bör missa är den vackra kyrkan Chiesa San Giacomo. Byggd under perioden 1000 – 1100-talet och med ett altare från 500–talet är ett besök inuti kyrkan verkligen en resa genom tid och rum.

Gator i gamla stan i Bellagio och uteservering vid Comosjön i Italien.
Bild: Pittoreska omgivningar i Bellagio och Comosjön

När vi har sett, njutit av och upplevt Bellagio kliver vi återigen ombord på vår båt för att åka tillbaka till vårt hotell. Under båtturen lutar vi oss tillbaka och andas in den friska alpluften medan naturen omkring oss bjuder på en makalös show. Middagen på hotellet har och kommer nog aldrig smaka lika bra som idag.

Dag 7: Utflykt till Maggioresjön och medelhavsidyllen Stresa. Avskedsmiddag på restaurang i Como (F, M)

Italien är generös med praktfulla sjöar och vi behöver därför inte åka långt för att träffa på ytterligare en av dem. Vi åker västerut till Maggioresjön och stannar i den mysiga staden Stresa som breder ut sig vid sjöns rand. Med en kustremsa kantad av blommor, palmer och klassiska belle époque-hotell råder det inga tvivel om att staden präglas av en Medelhavskaraktär.

Från strandpromenaden i Stresa gör sig de borromeiska öarna som allra vackrast. Promenera, insup och memorera de vackra omgivningarna. Njut av en kall, italiensk glass, en kopp espresso eller en god lunch på någon av de många trevliga restaurangerna i staden. Vi åker tillbaka till vårt hotell först under eftermiddagen och eftersom vi har kommit fram till resans sista kväll har vi bokat bord på en lokal restaurang i närheten av hotellet där vi intar kvällens middag.

Park med blommor i Stresa och hamnpromenaden vid Maggioresjön i Italien.
Bild: Maggioresjön och parkomgivningar i Stresa

Dag 8: Hemresa från Milano (F)

Vare sig vi vill eller inte så har vårt alpina äventyr nått sitt slut. Efter frukost packar vi in våra väskor i bussen och kör till Milano varifrån vårt flyg till Sverige avgår.

Karta

Geografisk karta över Schweiz och Italien.

Väder

SE VÄDRET I DAVOS

Få uppdaterade väderleksutsikter på smhi.se.

Väderprognos för Brig, Schweiz.

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationFrån pris
3/6 - 10/6Se flygtider Stockholm - ArlandaFrån topp till dal med Glaciärexpressen23 995:-SÄND FÖRFRÅGAN
21/9 - 28/9Se flygtider Stockholm-ArlandaFrån topp till dal med Glaciärexpressen23 995:-SÄND FÖRFRÅGAN
2/10 - 9/10Se flygtider Stockholm-ArlandaFrån topp till dal med Glaciärexpressen23 995:-Boka

Flyg: Vill du resa från en annan flygplats än Stockholm? Vi hjälper gärna till med anslutningsflyg inom Sverige.

Priset inkluderar:

• Flyg Stockholm - Zürich / Milano - Stockholm t/r, inkl. transfer
• 1 natt på 4* hotell i Davos
• 3 nätter på 4* hotell i Täsch
• 3 nätter på 4* hotell i Cernobbio
• 7 x frukost, 1 x lunch (endast höstens avgång) och 5 x middag
• Utflykter och transport enligt program
• Svensktalande reseledare

Priset inkluderar inte:

• Enkelrumstillägg, 3 995 kr
• Försäkringar
• Administrationsavgift 95 kr, gäller på bokningar via post (gäller inte vid online bokningar)
• Platsbeställning på en av de första 3-4 raderna i bussen vid utflykter och transfers, 200 kr

Hotell

Andra liknande resor

Trustpilot