Skip to main content

Nyår i Krakow

krakow stad i skymningen med cafeer på nyårsresa till krakow
upplev krakow i vinterskrud på nyårsresa
juldekorationer och glögg på nyårsresa till krakow
st mary basilikan vid torget i krakow på en nyårsresa
fira in nyår med champagne och vänner i krakow
vackra wawelslott i vinterlandskap på en nyårsresa till krakow
slädfärd med häst genom ett vintrigt krakow på en nyårsresa
skåla in nyår under fyrverkerier i krakow
Status:
Fullt

Fira in det nya året i historiska Krakow!

Nyårsfirande i oförglömliga omgivningar är vad du kan se fram emot i en av Europas vackraste städer - Krakow. Staden har en över 1 000 år gammal historia att dela med sig av, och blir det som det brukar så kommer staden vara klädd i vitt från topp till tå i närmast oemotståndliga syner.

Därför ska du resa med oss på nyårsresa i Krakow:

  • Guidad tur i gamla stan och judiska kvarteren 
  • Trerätters till Klezmer-konsert
  • Nyårsfirande med middag och musik
  • Saltgruvorna i Wieliczka

Från naturvacker slädtur till stämningsfull konsert

Programmet till denna nyårsresa innehåller det vackraste och mest intressanta som Krakow och dess omgivningar kan bjuda på, utöver naturligtvis själva nyårsfirandet. Du bjuds bland annat med på ett besök i saltgruvorna i Wieliczka som helt saknar motstycke. Vi tar också en närmare titt på Krakows arkitektoniska underverk och deltar i en stämningsfull konsert med en Klezmer-orkester - en musikalisk tradition från den judiska befolkningen i östra Europa som består av dansvänliga toner och ett stort antal olika instrument. Vi har också inkluderat flera trevliga restaurangbesök - för att verkligen kunna erbjuda en nyårsupplevelse med livsnjuteri i fokus.

4-stjärnigt boende med gångavstånd till sevärdheter

Ramen för nyårsresan är det nyöppnade hotellet Golden Tulip 4* som ligger placerat mitt i Krakows mysiga, judiska kvarter. Sevärdheterna ligger precis utanför dörren, och här har du gott om tid på egen hand till att uppleva små marknader, charmerande butiker, kyrkor, synagogor och ett rikt café- och kulturliv.

Kort dagsprogram:

Dag 1: Ankomst till Krakow. Middag på restaurang (M)
Dag 2: Stadsrundtur i Krakow. Nyårsmiddag (F, M)
Dag 3: Rundtur i de judiska kvarteren. Middag på restaurang med Klezmer-konsert (F, M)
Dag 4: Saltgruvorna i Wieliczka. Middag på restaurang (F, M)
Dag 5: Hemresa (F)

F = Frukost   M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Sök resa

Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Krakow. Middag på restaurang (M)

Väl framme i Krakow möts vi av vår reseledare och chaufför, som tar oss till vårt hotell i stadsdelen Kazimierz i Krakow. Efter att ha inkvarterat oss i lugn och ro så har vi resten av eftermiddagen till egna aktiviteter innan vi går gemensamt mot restaurangen där vi ska få det första intrycket av det polska köket.

Mysigt snölandskap i centrala Krakow på en nyårsresa till Polen.
Bild: Parken Planty i centrala Krakow i vinterskrud

Dag 2: Stadsrundtur i Krakow. Nyårsmiddag (F, M)

Idag ska vi bli guidade runt i staden med hjälp av vår reseledare och vår lokala guide. Vi tar oss upp till den gamla stadsdelen i Krakow, med det stora torget Rynek Glowny som en central samlingsplats. Den berömda marknadshallen pryder platsen som är en av Europas största med sina 200x200 meter i omkrets. Här hittar vi också Mariakyrkan som är stadens viktigaste och mest berömda kyrka. Kommer vi hit i rätt tid så får vi här se den unika altartavlan i öppet tillstånd - en minst sagt imponerande syn. I den gamla stadsdelen tar vi också vägen förbi de lärdes hallar i form av det jagelonska universitetet - ett av Europas äldsta och viktigaste lärosäten.

Vår färd tar vi oss vidare till slottet på Wawelberget. Det tidigare kungaslottet ligger halvvägs från vårt hotell till den gamla stadsdelen, en promenad på ca tio minuter. Byggt på berget, som bäst kan betecknas som en mindre höjd, har slottet varit makthavarnas residens. Här har allt från de tidigare kungerna  till besättningsmakten under andra världskriget bott - minst sagt ett slott med mycket historia och drama.

Wawel slottet i vinterlandskap på nyårsresa till Krakow.
Bild: Wawel-slottet och dess vackra omgivningar

Efter stadsrundturen är resten av dagen fri till egna aktiviteter, för att utforska Krakow på egen hand innan vi möts för en minnesvärd nyårsmiddag.

Vi firar in det nya året på vårt hotell. En polsk nyårsmiddag föregår vanligtvis lite senare än en svensk, så vi har sett till att vi gemensamt kan skåla igång kvällen i hotellets bar till vanlig traditionstid. Vi har sedan en riktig nyårsmiddag att se fram emot, med dryck inkluderat samt musik från en DJ - och naturligtvis bubbel till midnatt. Vi hittar också tillsammans en bra plats där vi kan avnjuta nattens fyrverkerier. Festen fortsätter även lång tid efter för de som vill.

Skåla in nyår under fyrverkerier i Krakow på en nyårsresa.
Bild: Gott nytt år!

Dag 3: Rundtur i de judiska kvarteren. Middag på restaurang med Klezmer-konsert (F, M)

Turen startar vid hotellet, där vi tar oss runt till fots i stadsdelen Kazimierz. Området som är känt som den judiska stadsdelen har mycket att bjuda sina besökare på - då historien här går enda tillbaka till 1200-talet. Det märkliga är att det inte är judarna som har grundat stadsdelen, utan först har kommit hit senare. Vi ser flera av områdets synagogor och den stora, judiska gravplatsen som varje år lockar till sig tusentals pilgrimmer. Turen i Kazimierz fulländas på stadens vackraste torg som egentligen är en bred gata - Szeroka.

På kvällen har vi sedan vårt andra restaurangbesök, där vi stannar kvar i Kazimierz och går från hotellet till vår middag på en traditionell, judisk restaurang. Utöver de tre rätterna med mat som vi får, kommer vi också bli underhållna av en klezmer-orkester - ofta ackompanjerad av en både livlig och sorgsen klarinett.

Dag 4: Saltgruvorna i Wieliczka. Middag på restaurang(F, M)

Idag ska vi åka på en alldeles speciell utflykt med en riktigt imponerande upplevelse, i saltgruvorna i Wieliczka. Här ska vi få se något av det mest förbluggande som människan har skapat: en underjordisk värld med kapell och pelargångar uthuggna i salt. Saltgruvorna är bland de äldsta och största i Europa, och här har det producerats salt i över 700 år. Området består av en labyrint med över 200 km tunnlar. 1978 blev Wieliczka-gruvorna upptagna på Unescos lista över världskulturarv. Vi rör oss till fots långt neråt i underjorden, med hjälp av de omkring 350 trappstegen som tar oss ner till gruvornas första nivår 70 meter under jorden.

Efter besöket i saltgruvorna är eftermiddagen fri till egna upplevelser i Krakow. Njut av det vackra vinterlandskapet i en kulturell storstad som Krakow är. Nu när det är vinter rekommenderar vi också att prova den lokala glöggen - Grzaniec galicyjski - som påminner mycket om vår svenska glögg, fast med en lite annan kryddblandning.

Slädtur med häst i snön genom Ojcow nationalpark, Polen.
Bild: Slädtur i vinterkylan

På kvällen möts vi för avskedsmiddag på en lokal restaurang, som traditionsenligt kommer bestå av en trerättersmiddag.

Dag 5: Hemresa (F)

Vi har morgonen och förmiddagen på oss att packa ihop och checka ut från hotellet, äta frukost och kanske hinna med en sista liten tur på stan innan resan bär hemåt igen. Det har nu blivit dags att säga hejdå till Krakow för den här gången, och vi blir hämtade vid hotellet och körda ut till flygplatsen efter några härliga dagar tillsammans.

Karta

Geografisk karta över Polen.

Väder

SE VÄDRET FÖR KRAKOW

För att se uppdaterad väderleksprognos gå in på smhi.se.

Väderkarta över den genomsnittliga temperaturen i Krakow per år.

Fakta om Krakow

Var ligger Krakow?

Du hittar Polens näst största stad (befolkningsmässigt sett) Krakow ca 30 mil söder om huvudstaden Warszawa i södra Polen. Många delar meningen om att Krakow är en av Europas vackraste städer är med på UNESCO:s lista över världsarv.  

Hur många bor här?

Krakow stad utgörs av 326, 85 km2 och här bor ca 760 000 invånare. Räknar man till hela storstadsområdet bor det ca 1,5 miljoner människor i Krakow.

Vad finns det för shoppingmöjligheter?

Liksom i andra europeiska storstäder finns det en risk att utsättas för ficktjuvar i Krakow. Att använda sig utav kreditkort vid betalning är därmed det säkraste alternativet. Önskar du hellre ta ut kontanter i lokal valuta finns det i Krakow gott om bankomater och banker.

Affärer och butiker håller likt här hemma öppet mellan klockan 10:00-18:00 med undantag av större köpcentrum som normalt håller öppet till så sent som klockan 22:00.

Hur tar jag mig runt?

Krakows lokaltrafik är väl utvecklad och de centrala delarna i staden trafikeras mestadels av bussar samt spårvagnar. Giltighetstiden för bussbiljetterna varier något beroende på bussresans längd och avstånd medan biljetterna för spårvagn har en och samma tidsbegränsning.

Taxibilar finns tillgängliga på taxistationer runt om i Krakow, men allra smidigast är att ringa och beställa en taxi över telefon. I jämförelse med andra europeiska städer är de polska taxis relativt billiga att färdas med och normalt kostar en taxiresa mellan 1.20 – 2 zloty per kilometer. Det kan vara en god idé att komma överens om priset med chauffören innan din resa om du planerar att åka en längre sträcka.  

Finns det något jag bör tänka på?

I Krakow kan du införskaffa dig ett turistkort som ger dig rabatterat pris eller gratis inträde till flera av stadens turistattraktioner. Kortet ger dig även gratis biljetter till stadens lokalbussar, fri entré till museer samt reducerat pris på sport- och nöjescentrum och utvalda hotell och restauranger. Via länken nedan kan du kan köpa Krakows turistkort: http://www.krakowcard.com, och välja den kort-typ som passar dig bäst.

Du kommer lättast åt internet på de internetcaféer som finns i staden. Vissa av dem har till och med öppet dygnet runt. För omkring 2-7 zloty kan du surfa i en timma. Har du med egen laptop kan du även få tillgång till internet vid olika hotspots i centrum samt på vissa hotell.

Visste du att...

… år 2013 röstade Lonely planet fram Krakows torg som det bästa torget i världen?

… Krakow var Polens huvudstad i över 500 år?

Andra liknande resor

Trustpilot