Skip to main content

Vandra på El Camino

Pris från:
15 995:-
Dagar:8
Boka resa

Vandringsresa längs pilgrimsleden El Camino 2022

Att vandra på Spaniens världsberömda pilgrimsled El Camino de Santiago, även kallad Jakobsleden, är för många en unik händelse och något som ska upplevas minst en gång i livet.

Därför ska du följa med oss och vandra i Spanien :

 • Vi vandrar 80 km längs de finaste sträckorna på fyra av de mest kända lederna på El Camino
 • Boende på bekväma hotell i centralorter längs leden
 • Storslagna vyer och unika naturupplevelser i norra Spaniens dramatiska kustlandskap
 • Tid till eftertanke o rörelse, kulturhistoriska upplevelser och lokal gastronomi i en härlig blandning

 

Sedan medeltiden har tro och tillbedjan fört fromma pilgrimer längs den nordspanska pilgrimsleden El Camino de Santiago. Till fots och till häst har otaliga troende gjort resan till apostel St Jakobs kista i Santiago de Compostelas berömda katedral. Men till skillnad från tidigare epokers religiösa motiv, så är drivkraften idag ofta mer av kulturell och meditativ karaktär.

El Camino de Santiago

El Camino är inte en väg utan ett enormt nätverk av leder under ständig förändring. Vi tillryggalägger under denna vandringsvecka med svensk reseledare över 80 km fördelat på fyra av de mest berömda lederna. Längs vägen får vi ta del av ett vackert och varierat landskap, från imponerande berg och gröna dalar till natursköna kuststräckor med pittoreska fiskelägen och från öppna vidder till djupa skogar. I stället för att bo på de typiska enkla härbärgena, så övernattar vi på bekväma hotell.

El Camino och snäckskalet

Under våra vandringar kommer vi här och där längs vägarna lägga märke till karakteristiska små stenmonument utsmyckade med snäckskal. Snäckskalet är en känd pilgrimssymbol. Det finns ingen entydig förklaring till varför just snäckskalet har fått denna betydelse. Kanske härrör det från den galiciska kusten där snäckor ansågs ha en magisk och helande kraft. Symbolen sattes på hattar, vandringsstavar och annat man hade med sig och gav pilgrimerna skydd mot överfall. Det betraktades nämligen som en dödssynd att slå ihjäl en pilgrim.

All transport utöver vandringarna sker i vår egen buss. Därför vandrar vi utan någon större packning, men ta gärna med en liten ryggsäck till dagens förnödenheter. Vandringens svårighetsgrad är lätt till medel och vandringsstavar rekommenderas, se även Praktiska upplysningar.

Kort dagsprogram för vandringsresan på El Camino:

Dag 1: Ankomst Bilbao (M)
Dag 2: Camino del Norte (Munitibar - Guernica), Bilbao (F)
Dag 3: Camino del Norte (Pendueles - Llanes), Llanes (F)
Dag 4: Camino del Norte (Llanes - Colunga), Oviedo (F, L)
Dag 5: Camino Primitivo (Asturiska bergen), Sarria (F)
Dag 6: Camino Francés (Sarria - Triacastela), Santiago de Compostela (F, M)
Dag 7: Camino Finisterre (Augapesada), Santiago de Compostela (F, M)
Dag 8: Halvdag på egen hand i Santiago de Compostela, hemresa (F)

F = Frukost, L = Lunch, M = Middag

OBS! Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutgiltiga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Sök resa

Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Bilbao, Baskien (M)

Vid ankomsten till Bilbao tas vi emot av vår svenska reseledare och transporteras till hotellet där en välkomstmiddag väntar oss. Hotellet ligger centralt, så det finns möjlighet att gå ut och ta en drink och njuta av kvällen efter maten.

Dag 2: Camino del Norte, Bilbao (F)

Dagens etapp utgår från byn Munitibar. Turen går genom ett typiskt baskiskt landskap, grönt och kuperat, genom små byar med kyrkor och helgedomar fram till Guernica. Runtom i världen är namnet nog mest känt från en målning av Pablo Picasso med samma namn. Staden utsattes för total ödeläggelse efter tyskarnas luftangrepp under spanska inbördeskriget 1937. Det finns inte mycket kvar av det gamla Guernica, men staden har fått en viktig symbolisk och historisk betydelse för förespråkare av baskisk självständighet.

Guernica
Bild:
Guernica-eken / Guernica stad.

Under den s k Guernica-eken har spanska kungar i århundraden svurit sin respekt för baskiska lagar och här hålls de baskiska folkförsamlingarna. Trädet dog 2004, men är en viktig basisk symbol. Vi hinner med lunch och förfriskningar innan vi vänder åter mot storstaden Bilbao och räknar med att vara tillbaka under sen eftermiddag, lite beroende på trafiken.

Dagens vandring är 13 kilometer lång. 600 höjdmeter - 245 meter uppför och 355 meter nerför.

Dag 3: Camino del Norte, Llanes (F)

Vi säger agur (farväl på baskiska) till Bilbao och kör mot byn Pendueles. Härifrån går vandringen längs den vilda och magiska nordkusten. Stigarna är fina och breda, mestadels asfalterade. Kuststaden Llanes ligger i ett vackert, dramatiskt landskap, flankerat av bergskedjan Picos de Europa. Llanes är en vacker liten stad med mysiga ciderhus (läs mer om regionens äppelcider under dag 4) och små välbesökta tapasbarer.

Llanes
Bild: Llanes.

Under 1800-talet utvandrade många härifrån till Kuba och Mexiko. De återvände med stora förmögenheter och byggde ståtliga koloniala palats i en stil som nu är kännetecknande för Asturien. Llanes och Mexiko är fortfarande nära förbundna och på sommaren fylls byarna med mexikanare som har sina rötter här och varav många fortfarande äger familjegods i området.

Dagens vandring är 14 kilometer lång. 50 höjdmeter - 20 meter uppför och 30 meter nerför.

Dag 4: Camino del Norte, Oviedo (F, L)

Vi fortsätter vår vandring på Camino del Norte, där en stor del av leden går längs havet och dagens vandring är helt enkelt makalöst vacker. Vi passerar ett fascinerande kustlandskap med vackra stränder innan vi svänger in i landet och fortsätter längs fina stigar tills vi når ännu en pärla vid havet, kustbyn Colunga. Här finns tid att njuta av lugnet och slappna av innan bussen kör oss till Oviedo.

Medeltidsstaden Oviedo är provinsen Asturiens huvudstad. Karakteristiskt för Oviedo är den speciella äppelcidern (sidra på spanska), som också är den mest typiska drycken i området. På grund av klimatet är äppelodling mer lämpligt än vinodling här och ciderproduktionen har pågått sedan medeltiden. Den asturiska cidern hälls i glasen från hög höjd för att uppnå bästa smak. Det ser roligt ut och kräver många års övning. Det finns en hel gata, Calle Gascona, som är dedikerad till denna traditionella dryck och tapas som passar särskilt bra till cidern - ofta ackompanjerat av traditionell sång. Här finner du också ett stort urval lokaltypiska ostar.

Oviedo är en av pilgrimsledens viktigaste knutpunkter. Staden markerar slutet på Camino del Norte och början på Camino Primitivo, som betyder den ursprungliga vägen. Det sägs att kung Alfonso II av Asturien, som den allra första Santiago de Compostela-pilgrimen på 800-talet, valde just Camino Primitivo till sin färd. Han lät i samband med det tillägna San Salvador-katedralen till pilgrimerna år 781. Ett ordspråk säger: ”Den som bara besöker Santiago de Compostela och inte San Salvador, besöker endast Tjänaren och inte Herren”. Katedralen är väl värd ett besök och för pilgrimer är den ett måste.

Iviedo
Bild: Oviedo.

Oviedos gamla stadskärna är kompakt och lätt att överblicka och promenera runt i, med smala gator som leder från det ena charmiga torget till det andra. Här finns många små kapell, fina parker och vackra byggnader. För filmälskare kan nämnas att staden har uppfört en staty över Woody Allen och att en del av hans film Vicky, Christina, Barcelona filmades här. För de motorfrälsta intresserar det kanske mer att veta att en av stadens söner är Formel 1-föraren Fernando Alonso, som har ett eget museum här.

I dag tillryggalägger vi 13 kilometer till fots. 310 höjdmeter - 230 meter uppför och 80 meter nerför.

Dag 5: Camino Primitivo, Sarria (F)

Dagens vandring sker i Asturiens berg på ca 1 100 höjdmeter. Vi transporteras efter slutförd vandring med buss till provinsen Galicien och staden Sarria där vi ska övernatta. Sarria är den folkrikaste staden på Camino Francés (= den franska vägen) och många pilgrimer använder staden som utgångspunkt för en vandring till Santiago de Compostela (en äkta pilgrim måste vandra minst 100 kilometer så avståndet härifrån är idealiskt). Därför finns också särskilt många kyrkor här, av vilka de viktigaste är San Marina de Sarria och San Salvador de Sarria.

Eftermiddagen och kvällen avnjuts på egen hand. Gå eventuellt en promenad längs floden som flyter genom staden eller besök den vackra kyrkogården som är en attraktion i sig. Staden har också ett fint litet brödmuseum.

Dagens distans är 14 kilometer. 640 höjdmeter - 200 meter upp och 440 meter ner.  

Dag 6: Camino Francés, Santiago de Compostela (F, M)

Vi stannar i Galicien och dagens vandring går på pilgrimernas huvudled, Camino Francés. 70 % av de som vandrar längs El Camino går här. Resans längsta sträcka går från Sarria till Triacastela längs vindlande stigar och små vägar. Vi går genom en härlig blandning av ek-, björk- och hasselskogar och stora öppna slätter. Längst ner i de frodiga dalarna kan dimman ligga tät och de ivriga herdehundarna från de gamla bondgårdarna längs vägen hälsar glatt på oss med viftande svansar. Tillbaka i Sarria kör vi direkt vidare till Santiago de Compostela, där vi tillbringar resans sista två nätter. I kväll ingår middagen på hotellet.


Bild: Vandrare på väg.

Dagens vandring är 18 kilometer lång. 690 höjdmeter - 240 meter uppför och 450 meter nerför.

Dag 7: Camino Finisterra, Santiago de Compostela (F, M)

Vår vandring på Camino Finisterre, även kallad El Caminos epilog, tar oss från katedralplatsen, längs stadens gator och genom skogen fram till byn Augapesada, varifrån vi åker buss tillbaka till Santiago. Under romartiden trodde man att spanska västkusten var världens ände och gav det namnet Finisterre. Många pilgrimer betraktar denna sträcka som den ultimata.


Bild: Santiago de Compostela.

Vi njuter av vår sista eftermiddag i den historiska delen av staden, som i princip är ett enda stort friluftsmuseum med smala och krokiga gator, vackra torg, små och stora kloster, rikemanspalats, typiska galiciska hus, ett gammalt universitet och naturligtvis den berömda katedralen, där St. Jakob ligger begravd under huvudaltaret. Vi äter en gemensam avskedsmiddag på en lokal restaurang.

Vandringen i dag är 11,5 kilometer lång. 400 höjdmeter - 100 meter upp och 300 meter ner.

Dag 8: Santiago de Compostela (F)

Förmiddagen är fri att använda till egen utforskning av Santiago de Compostela innan hemresan på eftermiddagen. Du är nu en av 10 miljoner människor som varje år besöker staden och den historiska katedralen. Om du inte redan hunnit det, så kan vi rekommendera dig att smaka den läckra Santiago-tårtan och det lokala vinet Ribeiro. Vaya con Dios!

Väder

Se vädret i Bilbao

Få uppdaterad väderleksprognos på smhi.se.

Karta

Vandra  på El Camino


Information om resan

Vandringarna är lätta till medelsvåra. Det krävs ingen särskild kunskap eller erfarenhet, men vi rekommenderar att man är i hyfsat god fysisk form.

Vi vandrar i genomsnitt 14 kilometer per dag i varierande terräng med gott om tid för pauser.

Generellt är terrängen inte särskilt kuperad. Stigarna längs kusten har dock lite mer höjdskillnader, men det vanligaste underlaget här är asfalt. Vi vandrar mestadels på fina och breda stigar med olika underlag (grus, gräs, jord och asfalt).

Vi rekommenderar att du är förberedd för alla sorters väder, från stark sol till regnväder och med flera väderskiften under en och samma dag.

Det uppgivna antalet vandringskilometer varje dag ska ses som ungefärligt. Antalet specifika km och höjdmeter står i dagsprogrammet.

Utgångspunkten är att vi följs åt som grupp under vandringarna. Bussen transporterar oss till etappens startpunkt och hämtar oss vid slutpunkten, förutom när vi startar eller avslutar vid vårt hotell. Normalt sett kan bussen inte möta oss längs själva vandringsrutten. För gäster som önskar korta ner vandringen kan det på vissa etapper gå att lösa. Prata i så fall med reseledaren, som kan undersöka de praktiska förhållandena och ta reda på vilken eller vilka dagar det är möjligt.

Ta med:

• Vandringsskor eller vandringskängor.
• Praktiska kläder – gärna lager på lager och ombyte för både sol och regn. Ull är t ex praktiskt både i värme och kyla.  En regnponcho går snabbt att få på och täcker även ryggsäcken, men det är en smaksak vilka regnkläder man väljer.
• Liten ryggsäck till det som behövs under dagens etapp. 
• Ev. vandringsstavar.
• Snacks (både sött och salt) och något att dricka under vandringen.

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationFrån pris
30/4 - 7/5Se flygtider Stockholm - ArlandaVandra på El Camino16 495:-Fullbokad
9/5 - 16/5Se flygtider Stockholm - ArlandaVandra på El Camino15 995:-Boka

Priset inkluderar:

 • Flyg Stockholm - Bilbao // Santiago - Stockholm, inkl. transfer
 • 7 nätter på 3-stjärniga hotell i Bilbao, Llanes, Oviedo, Sarria och Santiago de Compostela
 • 7 x frukost
 • 1 x lunch
 • 3 x middag
 • Utflykter och transporter enligt program
 • Svensktalande reseledare
 • Lokalguide där detta krävs

Priset inkluderar inte:

 • Enkelrumstillägg, 2 895 kr.
 • Platsbeställning på en av de första 3-4 raderna i bussen, 200 kr
 • Försäkringar
 • Mat som inte nämns i dagsprogrammet
 • Entréer som inte nämns i dagsprogrammet
 • Administrationsavgift 95 kr vid bokningar som ska administreras via vanlig post (gäller ej om man har e-post)

Hotell

Trustpilot