Skip to main content

Vietnams kulturella guldgruva

Turkosklart vatten i Halongbukten, Vietnam.
Vietnamesisk flicka och lyxbåt i Halongbukten i Vietnam.
Tempel i Hoi an och bedjande kvinna, Vietnam.
Gröna risfält och berg i Ninh binh, Vietnam.
Färgglada lampor i Hoi an och japansk bro.
Vietnamesisk kvinna med grönsaker och vietnamesisk mat.
Saigon skyline i färger, Vietnam.
Vietnameser på floden i mekong och grönsaker på marknad, Vietnam.
Status:
Återkommer 2023

En rundresa i Vietnam 2023 som skapar minnen för livet

Vietnam skämmer bort oss med naturupplevelser i världsklass, pulserande städer och praktfulla byggnadsverk från svunna tider. Vi får uppleva Vietnams stora sevärdheter från nord till syd, samtidigt som vi kommer vardagslivet och det välsmakande, vietnamesiska köket nära. Med olika transportmedel utforskar vi landet med den stolta befolkningen som varmt välkomnar oss. Höjdpunkterna är många; den obeskrivligt vackra skärgården i Halongbukten, kejsarstaden Hué, charmiga Hoi An, de berömda Cu Chi-tunnlarna och det bördiga Mekongdeltat.

Därför ska du resa med oss på rundresa i Vietnam:

  • Utflykter genom Vietnamns bördiga landskap
  • Färgstarka intryck i Hoi An och Ho Chi Minh City
  • Kejsartemplen i Hué och underjordiska krigstunnlar
  • Upplevelser på richshaws och flodbåtar

Halongbukten - en av höjdpunkterna på din semester i Vietnam

En av resans stora höjdpunkter är övernattningen i Halongbukten på en av de karakteristiska båtarna. Halongbukten består av mer än 3000 kalkstensklippor som stolt sticker upp ur det blågröna vattnet i bukten. Här får vi en naturupplevelse i världsklass.

Cu Chi tunnlarna

70 km sydväst från Ho Chi Minh City finner vi de berömda Cu Chi tunnlarna som flitigt användes under Vietnamkriget. Det är en facinerande historia som beskriver hur man i flera hundra kilometers tunnelsystem har försvarat sig under kriget. Tillbaka i Ho Chi Minh City får vi höra mer om landets spännande historia när vi besöker återföreningspalatset och krigsminnesmuseet.

Välkommen att resa runt i Vietnam med oss!

Kort dagsprogram för rundresan i Vietnam

Dag 1: Avresa från Stockholm
Dag 2: Ankomst Hanoi. Cykeltur genom Hanois gamla kvarter. Välkomstmiddag (M)
Dag 3: Stadsrundtur i Hanoi. Eftermiddagen på egen hand (F)
Dag 4: Tam Coc Caves och Hoa Lu (F, L, M)
Dag 5: Halong Bay(F, L, M)
Dag 6: Flygresa till Danang och vidare till Hoi An (F, L, M)
Dag 7: Stadsrundtur i Hoi An på förmiddagen med den japanska bron. Eftermiddagen är på egen hand (F)
Dag 8: Mot Hué via Hai Van Pass och Lang Co beach. Besök i Tu Duc mausoleum (F, L, M)
Dag 9: Cykeltur i Thuy Bieu, båt på Huong River. Extra kvällsutflykt i Hué (F, L)
Dag 10: Ledig morgon. Transfer till Hués flygplats och flyg till Ho Chi Minh (F)
Dag 11: Cu Chi-tunnlarna och krigsmuseum i Ho Chi Minh. Möjlighet till middag på Saigon operahus (F, L)
Dag 12: Heldagsutflykt Ben Tre, Mekongdeltat (F, L)
Dag 13: Ledig dag i Ho Chi Minh City eller möjlighet till extra utflykt (F)
Dag 14: Ledig dag i Ho Chi Minh City. Avskedsmiddag innan hemresa (F, M)
Dag 15: Ankomst i Stockholm

F = Frukost L= Lunch M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Sök resa

Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Dagsprogram

Dag 1: Avresa från Stockholm

Avresa från Stockholm på eftermiddagen. Vi flyger till Vietnam med en mellanlandning.

Dag 2: Ankomst till Hanoi. Incheckning, rundtur med minibil och välkomstmiddag (M)

Ankomst i Hanoi där vi möter vår lokalguide. Vi åker direkt till hotellet och checkar in. Här finns möjlighet att packa upp och fräscha till oss efter flygresan innan vi ska uppleva Hanois myllrande gator i en minibil. Vi får en panoramatur genom den gamla staden, som ligger sida vid sida med vardagslivet. Vi avslutar vår första dag i Vietnam med en gemensam middag på en lokal restaurang.

Dag 3: Hanoi med Ho Chi Minhs mausoleum (F)

Efter en god natts sömn är vi redo att utforska Hanoi, som är Vietnams huvudstad och landets näst största stad efter Ho Chi Minh City.  Vi börjar vid stadens största sevärdhet, Ho Chi Minhs mausoleum. Ho Chi Minh var född som Nguyen Ai Quoc och stiftade det Vietnamesiska kommunistpartiet och var Nordvietnams ledare till sin död 1969. Han egen önskan var att bli kremerad efter sin död, men regeringen hade en annan plan. Hon Chi Minh blev balsamerad och lagd i mausoleet som stod färdigt 1973 – tillverkat av marmor, granit och ädla träsorter. Vi får även möjligheten att besöka ”Farbror Ho’s” tidigare hem som ligger strax bakom mausoleet – byggt i en traditionell vietnamesisk stil, precis som man byggde hus på landsbygden.

Ho CHi Minh mausoleum i Hanoi, Vietnam.
Bild: Ho Chi Minhs mäktiga mausoleum

Vi ska självklart också besöka några av Hanois kännetecken; den buddistiska enpelarpagoden och litteraturens tempel, Vietnams första universitet från år 1070. Här blev de högsta ämbetsmännen upplärda efter Konfucius lära.
Lunch och eftermiddagen lämnas fri till upplevelser efter eget önskemål. Ta hjälp av din reseledare om du behöver tips på en aktivitet som passar just dig.

Dag 4: Grottorna Tam Coc och staden Hoa Lu (F, L, M)

Vi ska redan säga farväl till Hanoi och bege oss till de storslagna Tam Coc Caves som även är kända som ”Dry Halong Bay”. Området är otroligt vackert! De massiva kalkstensklipporna står i kontrast till de gröna rismarkerna. Landskapet för tankarna till en liknande scen i Guilin, Kina. Vi kliver ombord på små roddbåtar som rofyllt tar oss igenom omgivningarna.

Storslagna vyer över bördiga fölt och grönbevuxna berg i Ninh Binh, Vietnam.
Bild: Med båt genom "Dry Halong Bay"

Vi upplever den forntida staden Hoa Lu  som på 900-talet fungerade som huvudstad. Här får vi se två tempel från 1600-talet från Dinh- och Le-dynastierna. Vi äter lunch på en lokal restaurang längs vägen.

Tempel i den vilda naturen i Ninh Binh, Vietnam.
Bild: Tempel i fornstaden Hoa Lu

På eftermiddagen checkar vi in på vårt hotell i Ninh Binh där vi även intar vår middag.

Dag 5: Halongbukten och incheckning på hotellbåt (F, L, M)

Denna dag bjuder på en av resans absoluta höjdpunkter, den mäktiga Halongbukten. Efter frukost åker vi buss norrut till detta UNESCO-område som består av mer än 3 000 kalkstensklippor. Bilderna ljuger inte – området tar andan ur dig. Vi inviteras ombord på vår hotellbåt, så kallad djunk, som blir vårt hem under det kommande dygnet. Väl ombord står personalen redo att ta hand om oss och bjuda på en välsmakande lunch. Eftermiddagen kan spenderas som man önskar. Bara att sitta på däck med en bok och njuta av det vackra landskapet runt omkring dig är ett minne som sitter kvar länge på näthinnan.
Vi njuter av en middag tillsammans ombord på båten och går fridfullt till säng i våra egen hytter, bekvämt inredda med privata toaletter.

Vackra Halong bukten i norra Vietnam.
Bild: Vackra Halong-bukten

Dag 6: Flyg Hoi An (F, L, M)

Vakna upp från din dröm medan du fortfarande befinner dig i drömmen. Världen står stilla när dimman ligger över Halong Bay och dagen sakta börjar. Ta dig upp till övre däck och inta ditt morgonkaffe, medan du känner vilken fantastisk plats du är på.

Avslappning på däck i Halong bukten, Vietnam.
Bild: Ombord på vår hotellbåt i Halong-bukten

Efter frukost måste vi motvilligt lämna Halong Bay men som tur är väntar andra upplevelser som vi inte vill vara utan. Vi stiger iland och tar kurs mot flygplatsen i Hanoi där vårt flyg väntar för att ta oss mot Hoi An. På vägen äter vi lunch på en lokal vietnamesisk restaurang.

När vi ankommit till Hoi An och checkat in på vårt hotell väntar en gemensam middag på hotellet.

Dag 7: Stadsrundtur i Hoi An med den japanska bron på förmiddagen och eftermiddagen på egen hand (F)

Idag ska vi på en stadsrundtur i Hoi An för att uppleva Vietnams äldsta stad. Hoi An var ett viktigt stopp på silkesvägen och staden är än idag en livfull handelsstad. Här kan du se hur lokalbefolkningen föder upp silkeslarver som tillverkar silke. I Hoi An kan man skräddarsy allt från silkesskjortor till skor.

Vi går förbi den färgstarka marknaden, traditionella hus, och Hoi Ans mest kända varumärke; den japanska bron. 

Den japanska bron i Hoi An, Vietnam.
Bild: Traditionell arkitektur i Hoi An

Eftermiddagen är på egen hand.

Dag 8: Tu Ducs mausoleum, Hai Van-passet och Lang Co Beach. Incheckning i Hué (F, L, M)

Efter frukost ska vi utforska några av Hués mest besökta platser, bland annat mausoleet för den tidigare kejsaren Tu Doc. Området, som delas upp i ett tempelområde och ett gravområde tog tre år att bygga och är beskyddat av en stor mur. Det finns fler än 50 paviljonger och tempel här, som tillsammans utgör Vietnams största gravplats. Otroligt nog ligger inte Tu Docs kropp begravd i mausoleet, utan 200 arbetare fick i uppgift att begrava kejsaren på en hemlig plats. Efter att detta var gjort blev alla arbetare halshuggna för att ta hemligheten med sig ner i graven.

Gravplats till kejsare i Hue, Vietnam.
Bild: Tu Docs mausoleum

Vi laddar batterierna och äter lunch på en lokal restaurang innan vi ska bege oss norrut mot Hué. Vi kör bussen mot Danang, via bergskedjan Annamiterna och det vackra Hai Van-passet, som historiskt har varit en viktig passage mellan nord och syd. Platsen kallas för havsdimman och är känd som en av världens vackraste kustvägar. Vi fortsätter förbi den långa sandstranden Lang Co Beach, även kallad China Beach av amerikanska krigsveteraner. Det var här som amerikanska soldater från närliggande baser kom för att slappna av under Vietnamkriget.

Vi ankommer på eftermiddagen till Hué där vi checkar in på vårt hotell. Middagen är på egen hand och här är möjligheterna många. Ta dig ut i den charmiga kejsarstaden Hué och njut av stämningen.

Dag 9: Cykeltur i Thuy Bieu, båt på Huong River och besök på citadellet (F, L)

Idag ska vi komma närmare lokalbefolkningen när vi besöker byn Thuey Bieu. Idag är vårt transportmedel cyklar, eller rickshaws för dem som inte önskar att cykla själva. På det här sättet kommer vi så nära naturen som möjligt, och får njuta av kulturarv och en frodig grönska. Här hittar vi hem som har huserat fler generationer under århundraden och där man har satt pris på estetiskt träarbete, samt trädgårdar som byggts upp efter Feng Shui-principer. Vi upplever platser från Nguyendynastin, som det romerska Colosseum som var platsen för kamper mellan tigrar och elefanter, samt kyrkogården för kungens lojala elefanter.

Vi kryssar på floden Huong River, även kallad parfymfloden, där vi även möter en vietnamesisk familj som introducerar oss till lokal frukt och hantverk, och sätter oss i arbete att förbereda en lunch som vi sen är välförtjänta av.

Drakbåtar i Hue, Vietnam.
Bild: Drakbåtar i Hue

Efter lunch fortsätter vi mot en av staden stora sevärdheter, citadellet där Nguyen-dynastin regerade mellan år 1802 och 1945. För 13 kejsare var detta det administrativa centrumet. Citadellet är bland annat inspirerat av den förbjudna staden i Beijing. Efter 1945 ansågs byggnaderna i Hué vara politisk inkorrekta av det kommunistiska syret och det var inte förrän 1993 som byn blev skyddad av UNESCO. Under TET-offensiven, vändpunkten i Vietnamkriget, använde landsfadern Ho Chi Minh området som kontor. Hué ligger 110 km söder om den demilitariserade zonen på 17:e breddgraden.

Middagen är på egen hand. Det finns möjlighet att följa med på en kvällstur på rickshaw där vi startar med en välkomstdrink och introduktion till det vietnamesiska köket. Här bjuds vi på en avslappnande kvällstur långt ifrån turistkvarteren, där vi upptäcker den inre själen av mat och kultur från Hué.

Det goda vietnamesiska köket med grönsakswarps och pinnar.
Bild: Välsmakande, vietnamesiska vårrullar

Dag 10: Ledig morgon och flyg till Ho Chi Minh City (F)

Dagen startar i det tempo som du själv önskar. Du kanske vill ta en morgonpromenad  eller så var du uppe sent och behöver en sovmorgon. Efter några timmar på egen hand samlas vi för att ta farväl av Hoi An och fortsätter mot flygplatsen. Där väntar vårt flyg som ska ta oss ännu längre söderut till Ho Chi Minh City, Vietnams största stad.

Vid ankomst checkar vi in på hotellet och resten av kvällen är på egen hand.

Dag 11: Cu Chi-tunnlarna och krigsmuseum i Ho Chi Minh (F, L)

70 km sydväst om Ho Chi Minh City finner vi de berömda Cu Chi-tunnlarna där VietCon grävde ett 238 km långt tunnelsystem i den vulkaniska jorden, som blev effektivt använt under Vietnamkriget. Nere i tunnlarna kunde man bland annat hitta sjukhus, bostäder, vapenrum och kök. Området där tunnlarna befinner sig har blivit sönderbombat och det gift man släppte över området under kriget påverkar fortfarande jorden. På grund av detta får vi inte se särskilt mycket grönska i området.
Vi startar vår dag vid Cu Chi där vi får lära oss mycket mer om livet i tunnlarna och de listiga fällorna som blev väl använda. Vill du prova att krypa i tunnlarna har du chansen här, då tunnlarna är utvidgade för att ge oss möjligheten att prova.

Cu Chi tunnlarna i Vietnam.
Bild: Cu Chi-tunnlarna

Vi äter lunch på en lokal restaurang innan vi återvänder till Ho Chi Minh City. Efter en liten paus i bussen på väg tillbaka är det dags att vakna till för ett spännande besök på återföreningspalatset och krigsminnesmuseet. Vi gör även ett fotostopp vid Notre Dame-katedralen och det vackra posthuset.

Återföreningspalatset med vietnams flagga i Vietnam.
Bild: Återföreningspalatset i Ho Chi Minh City

Middagen är på egen hand och här finns ett hav av möjligheter i olika prisklasser. Välj ett vietnamesiskt gatukök, restaurang med takterrass eller något helt annat. Din reseledare finns till hand för tips om du behöver det.

Dag 12: På båt genom Mekong-deltat (F, L)

Fler upplevelser väntar oss på denna resa och idag är det hög tid för det bördiga Mekongdeltat. Vi kör söderut till det stora deltat som är en viktig del av landets stora risproduktion. Vietnam, som är ett gammalt jordbruksland, är en av världens största risexportörer. Här odlas inte bara ris utan många andra grödor, vilket vi ska få lära oss mer om i Ben Tre idag, när vi kliver ombord på små båtar som tar oss runt i kanalerna. Här kan vi, precis som de lokala, handla med varor mellan båtarna och försöka ta in så många dofter, färger och upplevelser som möjligt.
Vi stillar vår hunger i det lokala köket.

Gröna rismarker med en lokalbo i hatt i Vietnam.
Bild: Risproduktion i Mekong-deltat

Efter en heldag i Mekongdeltat åker vi tillbaka till Ho Chi Minh City där kvällen är på egen hand.

Dag 13: Ledig dag i Ho Chi Minh City, möjlighet för extra utflykter Cho Lon och Vietnamesisk afton (F)

Ledig dag i Ho Chi Minh City. Vi ger dig här möjligheten att följa med på två extra utflykter; Cho Lon och Vietnamesisk afton.

Cho Lon vibrerar av kultur, själ och atmosfär och är en plats som man gärna kommer tillbaka till. Vi ska under dagens utflykt låta oss ledsagas mellan färgglada shoppingstråk och kulinariska marknader i Cho Lons “Chinatown”, samtidigt som vi får lära oss mer om hur Minh Huong samhället, med sitt kinesiska ursprung, har integrerats in i det vietnamesiska livet.

Vi besöker “East-West Fusion” och Francis Xavier kyrka som byggdes åt de kristna kineserna och som har bevittnat de sista bönerna av President Ngo Dinh Diem och hans bror under deras sista dag i livet.

Under dagen ska vi också mingla under de upphängda rökelserna i Chinese Assembly hall och faschineras av Thien Hau templet som är rest i ära åt ”Havets gudinna”. Den vackert utsmyckande keramikfigurinen, altaret och de tillbedjande föremålen får nergrävda berättelser att komma till liv, så som Marco Polos ankomst eller legenderna om Yue Lao ”Äktenskapsguden”. Noggrant utvalda kinesiska delikatesser till vår gemensamma lunch sätter den kulinariska prägeln på vår upplevelserika dag.  

På kvällen har du en unik möjligheten att följa med på denna en Vietnamesisk afton som tar oss till operahuset i Ho Chi Minh City. Operahuset byggdes 1898 och är det perfekta stället att uppleva traditionell vietnamesisk musik i kombination med lokala maträtter i innovativa fusion tekniker och presentationer.  En kväll både för smaken och synen.

Solnedgång över staden Saigon med skyskrapor och havet i Vietnam.
Bild: Ho Chi Minh Citys skyline i solnedgången

Dag 14: Ledig dag, avskedsmiddag och hemresa (F, M)

Så har det blivit dags för vår sista dag i vackra Vietnam. Vi checkar ut från hotellet och låter vårt bagage vara i ett bagagerum på hotellet medan vi har möjlighet att utforska Ho Chi Minh ytterligare lite grann. Kanske vill du besöka en marknad, ett museum eller bara strosa runt på gatorna. Valet är ditt!
Vi träffas på eftermiddagen för vår gemensamma avslutningsmiddag innan vi tar oss ut till flygplatsen och gör oss klara för hemresa.

Dag 15: Ankomst till Stockholm (F)

Efter två otroliga veckor i Asiens kanske mest spännande och nyanserade land är vi tillbaka i Sverige igen, förhoppningsvis med mängder av minnen för livet i bagaget.

Karta

Geografisk karta över Vietnam.

Väder

Se vädret i Hanoi

Se uppdaterad värderprognos på smhi.se

Väderkarta över den genomsnittliga temperaturen i Hanoi per år.

Hotell

Övernattning Dag 8 - 10

Deluxe city room på Eldora Hotel Hue i Vietnam.

Eldora Hotel

Andra liknande resor

Trustpilot