Skip to main content

Vietnams kulturella guldgruva

Turkosklart vatten i Halongbukten, Vietnam.
Vietnamesisk flicka och lyxbåt i Halongbukten i Vietnam.
Tempel i Hoi an och bedjande kvinna, Vietnam.
Gröna risfält och berg i Ninh binh, Vietnam.
Färgglada lampor i Hoi an och japansk bro.
Vietnamesisk kvinna med grönsaker och vietnamesisk mat.
Saigon skyline i färger, Vietnam.
Vietnameser på floden i mekong och grönsaker på marknad, Vietnam.
Pris från:
30 995:-
Dagar:15
Boka resa

En rundresa i Vietnam 2023 OCH 2024 som skapar minnen för livet

Vietnam skämmer bort oss med naturupplevelser i världsklass, pulserande städer och praktfulla byggnadsverk från svunna tider. Vi får uppleva Vietnams stora sevärdheter från nord till syd, samtidigt som vi kommer vardagslivet och det välsmakande, vietnamesiska köket nära. Med olika transportmedel utforskar vi landet med den stolta befolkningen som varmt välkomnar oss. Höjdpunkterna är många; den obeskrivligt vackra skärgården i Halongbukten, kejsarstaden Hué, charmiga Hoi An, de berömda Cu Chi-tunnlarna och det bördiga Mekongdeltat.

Därför ska du resa med oss på rundresa i Vietnam:

  • Utflykter genom Vietnamns bördiga landskap
  • Färgstarka intryck i Hoi An och Ho Chi Minh City
  • Kejsartemplen i Hué och underjordiska krigstunnlar

Halongbukten - en av höjdpunkterna på din semester i Vietnam

En av resans stora höjdpunkter är övernattningen i Halongbukten på en av de karaktäristiska båtarna. Halongbukten består av mer än 3000 kalkstensklippor som stolt sticker upp ur det blågröna vattnet i bukten. Här får vi en naturupplevelse i världsklass.

Cu Chi tunnlarna

70 km sydväst från Ho Chi Minh City finner vi de berömda Cu Chi tunnlarna som flitigt användes under Vietnamkriget. Det är en facinerande historia som beskriver hur man i flera hundra kilometers tunnelsystem har försvarat sig under kriget. Tillbaka i Ho Chi Minh City får vi höra mer om landets spännande historia när vi besöker återföreningspalatset och krigsminnesmuseet.

Välkommen att resa runt i Vietnam med oss!

Kort dagsprogram för rundresan i Vietnam

Dag 1: Avresa från Stockholm
Dag 2: Ankomst till Hanoi. Tur genom Hanois gamla kvarter och välkomstmiddag (M)
Dag 3: Stadsrundtur i Hanoi. Eftermiddagen på egen hand (F)
Dag 4: Tam Coc grottorna och templen i Hoa Lu och Ninh Bihn (F, L, M)
Dag 5: Halong bukten (F, L, M)
Dag 6: Halongbukten och flygresa från Haoni till Danang och transport vidare till Hoi An (F, L, M)
Dag 7: Stadsrundtur i Hoi An och titt på den japanska bron. (F)
Dag 8: Ledig dag i Hoi An med tid för avkoppling. (F)
Dag 9: Med buss till Hué via Hai Van passet och Lang Co beach. Besök till Tu Duc mausoleum (F, L, M)
Dag 10: Cykeltur i Thuy Bieu, båt på Huong River och utflykt till Citadellet. (F, L)
Dag 11: Ledig morgon. Flyg från Hué flygplats till Ho Chi Minh (F)
Dag 12: Cu Chi-tunnlarna och krigsmuseet i Ho Chi Minh. (F, L)
Dag 13: Heldagsutflykt till Mekongdeltat (F, L)
Dag 14: Ledig dag i Ho Chi Minh City. Avskedsmiddag innan hemresa (F, M)
Dag 15: Ankomst i Stockholm

F = Frukost L= Lunch M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. 

Sök resa
Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Dagsprogram

Dag 1: Avresa från Stockholm

Avresa från Stockholm på eftermiddagen. Vi flyger till Vietnam med en mellanlandning.

Dag 2: Ankomst till Hanoi. Incheckning, rundtur med minibil och välkomstmiddag (M)

Ankomst i Hanoi där vi möter vår lokalguide. Vi åker direkt till hotellet och checkar in. Här finns möjlighet att packa upp och fräscha till oss efter flygresan innan vi ska uppleva Hanois myllrande gator i små fordon.  Vi får en tur genom den gamla staden, och ser vardagslivet vimla runt oss, vart vi än kommer.  Vi avslutar vår första dag i Vietnam med en gemensam middag på en lokal restaurang.

Dag 3: Hanoi med Ho Chi Minhs mausoleum (F)

Efter en god natts sömn är vi redo att utforska Hanoi, som är Vietnams huvudstad och landets näststörsta stad efter Ho Chi Minh City.  Vi börjar vid stadens största sevärdhet, Ho Chi Minhs mausoleum. Ho Chi Minh föddes som Nguyen Ai Quoc och stiftade det Vietnamesiska kommunistpartiet och var Nordvietnams ledare till sin död 1969. Hans egen önskan var att bli kremerad efter sin död, men regeringen hade en annan plan. Hon Chi Minh blev balsamerad och lagd i mausoleet som stod färdigt 1973 – tillverkat av marmor, granit och ädla träsorter. Vi får även möjligheten att besöka ”Farbror Ho’s” tidigare hem som ligger strax bakom mausoleet – byggt i en traditionell vietnamesisk stil, precis som man byggde hus på landsbygden.

Ho CHi Minh mausoleum i Hanoi, Vietnam.
Bild: Ho Chi Minhs mäktiga mausoleum

Vi ska självklart också besöka några av Hanois kännetecken; den buddistiska enpelarpagoden och litteraturens tempel, Vietnams första universitet från år 1070. Här blev de högsta ämbetsmännen upplärda efter Konfucius lära.
Lunch och eftermiddagen lämnas fri till upplevelser efter eget önskemål. Ta hjälp av din reseledare om du behöver tips på en aktivitet som passar just dig.

Dag 4: Grottorna Tam Coc och staden Hoa Lu (F, L, M)

Vi ska redan säga farväl till Hanoi och bege oss till de storslagna Tam Coc Caves som även är kända som ”Dry Halong Bay”. Området är otroligt vackert! De massiva kalkstensklipporna står i kontrast till de gröna rismarkerna. Landskapet för tankarna till ett liknande landskap i Guilin, Kina. Vi kliver ombord på små roddbåtar som stillsamt tar oss genom omgivningarna.

Storslagna vyer över bördiga fölt och grönbevuxna berg i Ninh Binh, Vietnam.
Bild: Med båt genom "Dry Halong Bay"

Vi upplever den forntida staden Hoa Lu, som på 900-talet fungerade som huvudstad. Här får vi se två tempel från 1600-talet från Dinh- och Le-dynastierna. Vi äter lunch på en lokal restaurang längs vägen.

Tempel i den vilda naturen i Ninh Binh, Vietnam.
Bild: Tempel i fornstaden Hoa Lu

På eftermiddagen checkar vi in på vårt hotell i Ninh Binh där vi även intar vår middag.

Dag 5: Halongbukten och incheckning på hotellbåt (F, L, M)

Denna dag bjuder på en av resans absoluta höjdpunkter, den mäktiga Halongbukten. Efter frukost åker vi buss norrut till detta UNESCO-område som består av mer än 3 000 kalkstensklippor. Bilderna ljuger inte – området tar andan ur dig. Vi inviteras ombord på vår hotellbåt, så kallad junk, som blir vårt hem under det kommande dygnet. Väl ombord står personalen redo att ta hand om oss och bjuda på en välsmakande lunch. Eftermiddagen kan spenderas som man önskar. Bara att sitta på däck med en bok och njuta av det vackra landskapet runt omkring dig är ett minne som sitter kvar länge på näthinnan. 
Vi njuter av en middag tillsammans ombord på båten och går fridfullt till säng i våra egen hytter, bekvämt inredda med privat dusch och toalett.

(Vi vill nämna att det kan finnas andra gäster ombord, än ditt resesällskap från Kulturresor Europa)

Vackra Halong bukten i norra Vietnam.
Bild: Vackra Halongbukten

Dag 6: Halongbukten och flyg till Hoi An (F, L, M)

Vakna upp från din dröm medan du fortfarande befinner dig i den. Världen står stilla när dimman ligger över Halong Bay och dagen sakta börjar. Ta dig upp till övre däck och inta ditt morgonkaffe, medan du känner vilken fantastisk plats du är på.

Avslappning på däck i Halong bukten, Vietnam.
Bild: Ombord på vår hotellbåt i Halong-bukten

Efter frukost måste vi motvilligt lämna Halong Bay men som tur är väntar andra upplevelser som vi inte vill vara utan. Vi stiger iland och tar kurs mot flygplatsen i Hanoi där vårt flyg väntar för att ta oss mot Hoi An. På vägen äter vi lunch på en lokal vietnamesisk restaurang.

När vi ankommit till Hoi An och checkat in på vårt hotell väntar en gemensam middag på hotellet.

Dag 7: Stadsrundtur i Hoi An med den japanska bron på förmiddagen och eftermiddagen på egen hand (F)

Idag ska vi på en stadsrundtur i Hoi An för att uppleva Vietnams äldsta stad. Hoi An var ett viktigt stopp på silkesvägen och staden är än idag en livfull handelsstad. Här kan du se hur lokalbefolkningen föder upp silkeslarver som tillverkar silke. I Hoi An kan man skräddarsy allt från silkesskjortor till skor.

Vi går förbi den färgstarka marknaden, traditionella hus, och Hoi Ans mest kända varumärke; den japanska bron, som byggdes redan 1953 och står där än idag.

Den japanska bron i Hoi An, Vietnam.
Bild: Traditionell arkitektur i Hoi An

Eftermiddagen är på egen hand och du kan få tips från reseledaren vad som mer finns att upptäcka eller att göra. Du kan alltid strosa längs stadens kanaler, gå i de charmiga gatorna var färgglada lanternor lyser vackert och låta dig smakas av restaurangernas fiskanrättningar eller varför inte fräscha vårrullar. 

Aftentur i Hoi An
Bild: Kvällstur i Hoi An

Dag 8: Ledig dag och tid för avkoppling i Hoi An

Även denna dag får du möjligt att göra det du helst har lust till. Det passar extra bra just här - i denna charmiga stad - Hoi An. Egna små äventyr i staden eller ett par vilsamma timmar vid hotellets pool, var du kan smälta de många intrycken som resan hittills har bjudit på. 

Dag 9: Med buss via Hai Van-passet och Lang Co Beach till Hué (F, L, M)

Efter frukost ska vi bege oss norrut mot Hué. Vi kör bussen mot Danang, via bergskedjan Annamiterna och det vackra Hai Van-passet, som historiskt har varit en viktig passage mellan nord och syd. Platsen kallas för havsdimman och är känd som en av världens vackraste kustvägar. Vi fortsätter förbi den långa sandstranden Lang Co Beach, även kallad China Beach av amerikanska krigsveteraner. Det var här som amerikanska soldater från närliggande baser kom för att slappna av under Vietnamkriget. Vi laddar batterierna med en lunch på en lokal restaurang, innan vi färden fortsätter till Hué. 

Vi ankommer Hué på eftermiddagen och efter incheckning på hotellet, ska vi se en av de mest besökta platserna i staden, mausoleet för den tidigare kejsaren Tu Doc. Området, som delas upp i ett tempelområde och ett gravområde, tog tre år att bygga och är beskyddat av en stor mur. Det finns fler än 50 paviljonger och tempel här, som tillsammans utgör Vietnams största gravplats. Otroligt nog ligger inte Tu Docs kropp begravd i mausoleet, utan 200 arbetare fick i uppgift att begrava kejsaren på en hemlig plats. Efter att detta var gjort blev alla arbetare halshuggna för att ta hemligheten med sig ner i graven.

Gravplats till kejsare i Hue, Vietnam.
Bild: Tu Docs mausoleum 

Middagen är på egen hand och här är möjligheterna många. Ta dig ut i den charmiga kejsarstaden Hué och njut av stämningen.

Dag 10: Cykeltur i Thuy Bieu, båt på Huong River och besök på citadellet (F, L)

Idag ska vi komma närmare lokalbefolkningen när vi besöker byn Thuey Bieu. Vi tar oss fram på cyklar, eller rickshaws för dem som inte önskar att cykla själv. På det här sättet kommer vi så nära naturen som möjligt, och får njuta av kulturarv och en frodig grönska. Här hittar vi bostäder som har huserat fler generationer under århundraden och där man har satt pris på estetiskt träarbete, samt trädgårdar anlagda efter Feng Shui-principer. Vi upplever platser från Nguyendynastin, som det romerska Colosseum som var platsen för kamper mellan tigrar och elefanter, samt kyrkogården för kungens lojala elefanter.

Vi kryssar på floden Huong River, även kallad parfymfloden, där vi även möter en vietnamesisk familj som introducerar oss till lokal frukt och hantverk, och sätter oss i arbete med att förbereda en lunch som vi välförtjänt låter oss väl smaka av. 

Drakbåtar i Hue, Vietnam.
Bild: Drakbåtar i Hue

Efter lunch fortsätter vi mot en av staden stora sevärdheter, citadellet där Nguyen-dynastin regerade mellan år 1802 och 1945. För 13 kejsare var detta det administrativa centrumet. Citadellet är bland annat inspirerat av den förbjudna staden i Beijing. Efter 1945 ansågs byggnaderna i Hué vara politisk inkorrekta av det kommunistiska syret och det var inte förrän 1993 som byn blev skyddad av UNESCO. Under TET-offensiven, vändpunkten i Vietnamkriget, använde landsfadern Ho Chi Minh området som kontor. Hué ligger 110 km söder om den demilitariserade zonen på 17:e breddgraden.

Det goda vietnamesiska köket med grönsakswarps och pinnar.
Bild: Välsmakande, vietnamesiska vårrullar

Dag 11: Ledig morgon och flyg till Ho Chi Minh City (F)

Dagen startar i det tempo som du själv önskar. Du kanske vill ta en morgonpromenad  eller så var du uppe sent och behöver en sovmorgon. Efter några timmar på egen hand samlas vi för att ta farväl av Hoi An och fortsätter mot flygplatsen. Där väntar vårt flyg som ska ta oss ännu längre söderut till Ho Chi Minh City, Vietnams största stad.
Vid ankomst checkar vi in på hotellet och resten av kvällen är på egen hand.

Dag 12: Cu Chitunnlarna och krigsmuseum i Ho Chi Minh (F, L)

70 km sydväst om Ho Chi Minh City finner vi de berömda Cu Chi-tunnlarna där VietCon grävde ett 238 km långt tunnelsystem i den vulkaniska jorden, som blev effektivt använt under Vietnamkriget. Nere i tunnlarna kunde man bland annat hitta sjukhus, bostäder, vapenrum och kök. Området där tunnlarna befinner sig har blivit sönderbombat och det gift man släppte över området under kriget påverkar fortfarande jorden. På grund av detta får vi inte se särskilt mycket grönska i området.
Vi startar vår dag vid Cu Chi där vi får lära oss mycket mer om livet i tunnlarna och de listiga fällorna som blev väl använda. Vill du prova att krypa i tunnlarna har du chansen här, då tunnlarna är utvidgade för att ge oss möjligheten att prova.

Cu Chi tunnlarna i Vietnam.
Bild: Cu Chi-tunnlarna

Vi äter lunch på en lokal restaurang innan vi återvänder till Ho Chi Minh City. Efter en liten paus i bussen på väg tillbaka är det dags att vakna till för ett spännande besök på återföreningspalatset och krigsminnesmuseet. Vi gör även ett fotostopp vid Notre Dame-katedralen och det vackra posthuset.

Återföreningspalatset med vietnams flagga i Vietnam.
Bild: Återföreningspalatset i Ho Chi Minh City

Middagen är på egen hand och här finns ett hav av möjligheter i olika prisklasser. Välj ett vietnamesiskt gatukök, restaurang med takterrass eller något helt annat. Din reseledare finns till hand för tips om du behöver det.

Dag 13: På båt genom Mekong-deltat (F, L)

Fler upplevelser väntar oss på denna resa och idag är det hög tid för det bördiga Mekongdeltat. Vi kör söderut till det stora deltat som är en viktig del av landets stora risproduktion. Vietnam, som är ett gammalt jordbruksland, är en av världens största risexportörer. Här odlas inte bara ris utan många andra grödor, vilket vi ska få lära oss mer om idag, när vi kliver ombord på små båtar som tar oss runt i kanalerna. Här kan vi, precis som de lokala, handla med varor mellan båtarna och försöka ta in så många doft- och färgminnen som möjligt.
Vi stillar vår hunger med något från det lokala köket, till lunch.

Gröna rismarker med en lokalbo i hatt i Vietnam.
Bild: Risproduktion i Mekong-deltat

Efter en heldag i Mekongdeltat åker vi tillbaka till Ho Chi Minh City, där kvällen är på egen hand.

Solnedgång över staden Saigon med skyskrapor och havet i Vietnam.
Bild: Ho Chi Minh Citys skyline i solnedgången

Dag 14: Ledig dag, avskedsmiddag och hemresa (F, M)

Så har det blivit dags för vår sista dag i vackra Vietnam. Vi checkar ut från hotellet och låter vårt bagage vara i ett bagagerum på hotellet medan vi har möjlighet att utforska Ho Chi Minh ytterligare lite grann. Kanske vill du besöka en marknad, ett museum eller bara strosa runt på gatorna. Valet är ditt!
Vi träffas på eftermiddagen för vår gemensamma avslutningsmiddag innan vi tar oss ut till flygplatsen och gör oss klara för hemresa.

Dag 15: Ankomst till Stockholm (F)

Efter två otroliga veckor i Asiens kanske mest spännande och nyanserade land är vi tillbaka i Sverige igen, förhoppningsvis med mängder av minnen för livet i bagaget.

Karta

Geografisk karta över Vietnam.

Väder

Se vädret i Hanoi

Se uppdaterad värderprognos på smhi.se

Väderkarta över den genomsnittliga temperaturen i Hanoi per år.

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationFrån pris
7/3 - 20/3Se flygtider Stockholm - ArlandaVietnams kulturella guldgruva30 995:-Boka


På den här resan är antalet deltagare max 30 personer.

VISUM krävs inte för svenska medborgare för resor under 15 dagars vistelse. Passet måste vara i gott skick samt ha minst ett blankt uppslag och vara giltigt i minst sex månader efter hemkomst.

Flyg: Vill du resa från en annan flygplats?  Vi kan undersöka möjligheten för anslutningsflyg!

Priset inkluderar:

• Flyg Stockholm - Vietnam med mellanlandning
• Inrikesflygning Hanoi till Hue
• Inrikesflygning Da Nang till Ho Chi Minh City
• 12 nätter på hotell 4* med frukost
• 7 x lunch och 6 x middag
• Transporter, utflykter och entréer enligt program
• Svensktalande reseledare

Hotellspecifikation

The Ann i Hanoi, Hidden Charm i Ninh Binh, Bhaya Classic i Halong, Belle Maison Hadana resort & Spa i Hoi An, Eldora i Hué & Centrala Palace i Ho Chi Minh.

Priset inkluderar inte:

• Enkelrumstillägg från 5 895 kr
• Platsbeställning på en av de första 3-4 raderna i bussen, vid utflykter och transfers 200 kr
• Dricks till lokalguider och chaufförer, ca 75 USD per person
• Entréer utöver de nämnda ovan
• Avbeställningsförsäkring och reseförsäkring*
• Administrationsavgift, 95 kr (tillkommer om du önskar få bokningsbekräftelse och avresebrev skickat med vanlig post) 

* Reseförsäkring – med Komplement till hemförsäkring undgår du självrisk – eller upprepade självrisker vid flera skadehändelser på samma resa. 

Hotell

Övernattning Dag 9 - 11

Deluxe city room på Eldora Hotel Hue i Vietnam.

Eldora Hotel

Andra liknande resor

Trustpilot