Skip to main content

Resor till Estland

Res till Tallinn i Estland och besök julmarknader, medeltida gränder och moderna stadsdelar

Estlands huvudstad Tallinn är med sina allsidiga stadsdelar både modern och anrik. Strax utanför den 900 år gamla, medeltida stadskärnan tornar de sprudlande affärskvarteren med alla glansiga skyskrapor upp sig mot himlen. Tallinns gamla industriområden har även fått nytt liv och är idag en samlingspunkt för både inbitna lokalbor och nyfikna besökare som lockas av den konstnärliga och avslappnande atmosfären.

På vår resa till Tallinn ska vi utforska den världsarvsförklarade gamla stan med sina tinnar och torn, och bege oss något längre ut till de mer urbana stadsdelarna. Vi reser när staden gör sig som allra vackrast, i vintertid, och får ta del av en 600 årig gammal tradition; den årliga julmarknaden. Bland de upplysta bodarna på torget kan vi handla vackra hantverk, dricka söt glögg och lyssna till klassiska julsånger. Dessutom kan vi se fram emot stämningsfulla middagar och intressanta guidningar i sällskap av vår svensktalande reseledare.

Fakta om Estland

Var ligger landet?

Öster om Sverige hittar vi landet Estland som tillhör regionen Baltikum, tillsammans med länderna Lettland och Litauen. Med en area på 45 227 km2 är Estland till ytan det minsta landet av dem tre.

Till Estland hör ca 1 500 öar och holmar, och landets havsnära läge intill Östersjön och Finska viken ger landet en lång kuststräcka. Härutöver angränsar Estland till Lettland i söder och till Ryssland i öst. Estlands huvudstad, Tallinn, är belägen alldeles intill Finska viken i norra delen av landet.    

År 1918 blev Estland ett självständigt land, men under 40-talet gick landet in under Sovjetunion. Först 50 år senare, den 20 augusti 1991, förklarades Estland återigen som självständigt. 

Hur många bor i landet?

Med en befolkningsmängd på ca 1,3 miljoner människor är Estland ett av de minst tätbefolkade länderna i hela Europa. Majoriteten av esterna, ca 70 %, bor i de större städerna och allra flest invånare har huvudstaden Tallinn, där ca 426 500 människor har adress.

Hur är vädret och klimatet?

Likt Sverige, har Estland både ett kust- och inlandsklimat, där temperaturen på vintern sjunker ju längre inåt landet man kommer. Under sommaren stiger temperaturen och lägger sig på 20-sträcket.

Tack vare närheten till havet sveper milda vindar in över Estland som bidrar till en något fuktig luft. Regnoväder kan förekomma, precis som i Sverige. 

Vilka är mina transportmöjligheter?

Buss är det allra smidigaste och billigaste transportmedlet i Estland. Bussnätet är välutvecklat och gör det möjligt för dig att utforska många delar av landet. Du kan också välja att resa med tåg, men det var en tid sedan som tågen rustades upp ordentligt.

Ska du åka en kortare sträcka går det även bra att välja taxi. Taxiföretagen i Estland är privatägda och det finns flera företag att välja mellan. En rekommendation är att avtala pris innan du sätter dig i taxibilen. 

Vilket språk talar man?

De flesta i Estland talar två språk och estniska och ryska är de språk som förekommer mest. En minoritet ester behärskar även finska och tyska.

Vilken valuta ska jag använda?

Estland har, liksom många andra länder i Europa, gått över till euron. Det finns gott om bankomater runtom i landet och att betala med kort är sällan ett problem på de flesta restauranger, hotell och butiker.

Vilken religion råder i landet?

Estland blev ett kristet land under 1100-talet efter danskarnas intåg, och runtom i landet hittar vi ett stort antal välbevarade kyrkor. Idag anser sig endast en fjärdedel av befolkningen vara troende, och av dem tillhör majoriteten lutherdomen.

Finns det någon tidsskillnad?

Estland ligger 1 timme före Sverige, så när klockan är 9.00 i Sverige är klockan 10.00 i Lettland. 

Kan jag dricka vattnet?

Du bör inte dricka kranvattnet. Vi rekommenderar dig istället att köpa vatten på flaska.

Vad har de för eluttag?

Du behöver inte packa med en adapter för resa till Estland eftersom de använder samma stickkontakt i eluttagen som vi i Sverige.

Vilka är inresereglerna?

Du behöver inte ha ett visum för att åka in i Estland, utan det räcker med att du har ett giltigt pass.

Hur kommer jag åt internet?

I många städer och på platser i Estland, inte minst i Tallinn, kan du koppla upp dig gratis till Internet. Du hittar s.k. Wifi hot spots lite varstans, bland annat vid det stora torget i gamla stan i Tallinn och vid Turist Information Centret.

Hur mycket ska jag ge i dricks?

Dricks är inkluderat i räkningen på hotell, men åker du taxi eller går till restaurang är det kutym att lägga 10 – 15 % av priset i dricks.